Friday, 22 April 2016

Tekanan Ibu Bersalin Czer/Caesarean

Assalamualaikum .... 


Yup , kite masih lagi trauma dengan bersalin Czer , mana tak nye , kite kena bersalin czer secara tak ready , konon-konon ingat boleh normal macam orang lain , sekali Doktor pakar datang kata harapan semakin tipis dan kena bersalin Czer . Ya Allah masa tu hanya Allah je tahu perasaan ... Sampaikan cakap dalam hati andai kite pergi menemui Sang Pecipta , mohon sangat-sangat hasben sayang anak ni ... 

Trauma tu belum hilang tapi kite dah pregy lagi , semua tu rezeki , rezeki dari Allah S.W.T , kite bersedia mental dan fizikal untuk kedua ni ... In SHaa Allah doakan kite bersalin normal , banyak kite study , banyak kite kaji ... Kalau kite di takdirkan Czer lagi kite anggap tu ujian dari Allah untuk kite , janji kite dan baby sihat walafiat , baby cukup sifat . Sama-sama doakan okey .

Ade yang berjaya normal after Czer , ade yang tak berjaya tapi kite ambil dari sudut positif , jangan salah dan hukum ibu czer ... Depa pon nak normal kalau boleh . Jangan memandai jatuhkan hukum dekat ibu-ibu czer , penah dulu orang cakap dekat kite 
" Bersalin czer Allah tak hapuskan dosa macam bersalin normal" 
Allah , kau sape nak jatuhkan hukum sedemikian ? Allah berhak semua tu .. Allah sebaik-baik perancang ... Dah tertulis kite melahirkan baby melalui pembedahan kan ??

Ni antara tekanan yang di hadapi ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan :

1. Perut kena lapah untuk keluarkan anak .

-> diluar jangkaan proses bersalin yang diidamkan . Cuba bagitahu kite berapa ramai wanita yang BELUM BERKAHWIN meletakkan "bersalin secara czer" sebagai salah satu impian dalam hidup mereka ? Pernah tak dengar cita-cita bakal pengantin "nanti syg nak bersalin 5 6 orang anak untuk abang. semuanya melalui CZER?" Ada ? Ada ? Jari kena hiris dengan pisau pondah meleleh air mata , inikan pula nak tadah perut kena lapah semata-mata lahirkan baby . Czer ni dikira rancangan akhir nak lahirkan anak . Akhir yang macam mana ? AKHIR SEBELUM MATI

2. Persimpangan Hidup atau Mati

-> Trauma dengan proses pembedahan , bayangkan u'olls sakit berjam-jam, tiba-tiba doktor kata anak u'olls dah makin lemas , tak ke u'olls trauma ?? Lepas tu u'olls dikerumun oleh pakar perubatan , cucuk sana sini , masuk wayar itu ini (wayar pundi kencing paling azab) , mereka semua dok kalut-kalut nak selamat kan u'olls and baby . TAPI U'OLLS DALAM 50-50 HIDUP ATAU MATI
-> U'olls di sorong suami teman lagi , tapi dalam bilik bedah suami takleh masuk, dalam tu kena bius , ade separuh sedar ade fully bius . Bile tengok jarum epi punya besar u'olls akan tahu jarum tuu akan masuk dalam badan u'olls . Bile bius separuh badan u'olls akan dengar doktor dan pembantu-pembantunye akan bercerita macam-macam cerita . Kalau fully bius u'olls tidur aje sedar-sedar baby dah selamat keluar . Macam kite kite separuh sedar , takut sangat masa tuuu ... 
-> Kemudian ....... u;olls akan rasa perut ditolak-tolak ke kiri kanan , tu namanye proses dah nak keluarkan baby ... and dengar baby nangis .... okey lega , baby dah selamat keluar .... TAPII !!!!!

3. First Bonding Time Menyusukan anak

-> momen terindah ? Setiap kali orang nak tengok anak mereka , mereka teringat kali pertama melihat mata si anak sejurus selepas bersalin . Kite?? anak kena tahan wad baby dulu , kite pulak ketiduran sebab penat 10jam dalam labour room , 3jam dalam bilik operation . Doktor , nurse-nurse makcik cleaner yang tengok baby kite dulu , tak ada cinta pandang pertama . Esoknye baru nampak bayang anak . Tengok masa keluarkan die pon tak puas sebab nurse laju je bawak die ke wad baby , dapat cium sekejap jek .

4. Tahan Sakit Nak Susukan Anak

-> Jihad penyusuan , baby u'olls keluar sihat, comel . Alhamdulillah . Tiba-tiba anak u'olls melalak ,Nurse datang tolong amekkan anak u'olls , tapiii untung nurse tolong dapat yang tak tolong ??? Amek sendiri dengan keadaan perut u'olls belum baik , pehhhh ... u'olls bertarung dengan kesakitan , nak pujuk anak u'olls , nak menyusukan sekali terkena dekat perut yang di lapah tu ... u'olls menahan sakit . RIMAS !!!! u'olls terpandang katil sebelah senang je ibu tu menyusukan anak die tapi ibu tu bersalin normal .. u'olls pon mula tertekan !!!

5. Punggung Kau Kecik Sebab tu tak Boleh Bersalin Normal

-> Mulut Puaka ? Haaaa ... datang-datang pulak orang ziarah kite , tanya kenap Czer ? mula lah kite bercerita .. tuptup cakap "punggung kau kecik kot sebab tu tak boleh bersalin czer" .Maksud die ??? Kite ni cacat ???sebab tu tak bersalin normal ? dan dia pon pulang dengan bontot lebar die tu tapi tanpa die sedar die telah menguriskan hati kite .

4. Badan Dah Buruk 

-> proses penyembuhan . luka pembedahan dan luka hati , u'olls dipaksa berjalan , untuk elakkan darah beku , pedih , rasa badan nak etrtanggal dua . U'olls dah usaha sebaik mungkin , tapi u'olls tak mampu .. orang mula kata u'olls mengada-gada ,U'olls tu baru je dipotong 7 lapisan kulit daging dan isi ,U'olls tak boleh tunjuk U'olls sakit, kena tunjuk u'olls kuat, Perut u'olls berlipat dua tak boleh terus dibengkung rapat ke badan, melihat badan di cermin saban hari benar-benar menyedihkan.
-> Mengadu dengan hasben  "BADAN DAH BURUK B"

Kenapa kami ni sangat-sangat sensitif ?

tak semudah tu kami nak kembali ke badan asal , berpantang czer perlu berlebihan , setahun dua baru dapat kembali ke saiz asal , tapi untuk yang jenis badan tak naik , cuma tang perut jadi boncet .

Jadi sila paham , mengapa ibu-ibu yang bersalin czer ni over sensitif , bukan kami mengada-gada tapi kami jugak keliru macam korang .

mengapa kami tak boleh bersalin normal macam orang lain ?

sila simpati
letak empati
pada ibu-ibu bersalin czer

Janji ... Baby selamat 


kredit : Siti Aishah & pengalaman sendiri
Salam Sayang,

1 comment :

Winnie The Pooh Glitter