Tuesday, 18 October 2016

#BabyFI : Muhammad Firhad Irsyad anak soleh


 Assalamualaikum kawan-kawan ummi ,

Doakan saya jadi anak yang soleh yee , doakan saye jadi imam yang berbakti kepada bangsa dan agama. abang yang bertanggungjawab . 
Aamiinn ... 



Firhad Irsyad ,

Monday, 17 October 2016

#Drama : Patahnya Sebelah Sayap

Assalamualaikum ... 



Siapa tengok drama ni dekat TV 3 ? angkat key board u olls , syookk uii drama ni , tengah hot sekarang ni dekat tv 3 . tiap hari isnin - rabu pukul 10 malam .. start je cerita ni nanti kite bukak FB macam-macam orang update pasal cerita Patahnya Sebelah Sayap ni ...

So far okey la tengok Aeril Zafrel jadi hero dan Ummi Nazeera jadi heroin .. Watak Izzue Islam memang menjadi dan berjaya membuat orang benci yang teramatnye dekat die .. hihihi .. kalau pergi kerja pon tak habis-habis kiteorang bercerita dekat opis . kalau cerita tengah berlangsung memasing akan pegang phone sebab kiteorang cerita dekat wasap group pulak .. hahaha .. itulahh perempuan kan ..

Wawa Zainal pon berlakon dalam cerita ni , tapi sekejap je watak die , die jadi isteri Aeril Zafrel , tapi kena langgar dengan Izzue Islam menyebabkan kematian . manakala Ummi Nazera girlfriend Izzue Islam yang rela meringkup ke dalam penjara akibat kesalahan boyfriend die ... after 2 years dalam penjara die keluar penjara die bekerja dengan Aeril Zafril , so bermula la episod Aeiril Zafril tergoda dengan Ummi Nazera tapi di kacau oleh Izzue Islam yang takut rahsia nya terbongkar ...

Episod malam ni si Izzue Islam kena tangkap , tak sabar nak tengok ... Drama ni ade 15 Episod , sekarang dah episod ke 12 . lagi 3 episod .. memang tak sabar nak habis ...


Yang Benar,
18.10.2016

Friday, 14 October 2016

#Shopping : Shawl Minaz


Assalamualaikum ... 

Al kisah tu hari Vendville opening so kite pon join pergi sane . konon-konon nak cuci mata and cari shawl untuk pergi wedding . Minaz join masa opening Vendville ..

TERBEKENAN


Tapi tak beli pon baju nyeee ... amek shawl die je warna peach ...

Harga Asal RM 69 , after less RM 39






Dapat lahh grab satu , mula-mula nak jugak baju tuuu tapiii tak yah laa , banyak dah baju :P

naseb iman kuat siket .. hahaha .. 

Ummi kaki shopping , 

#SusunAtur : Baju Anak-Anak

Assalamualaikum ... 


Ni la cara baju adik dengan abang kite susun baju dorang , senang nak amek . sepantas kilat . Lagipon kite memang hafal mana baju lengan panjang mana baju lengan pendek .

Tapi bile mak kite nak amek baju anak-anak terus huru hara . hahahaha ...

so nampak la kekemasannya .. kite pakai almari laci jek . tunggu ade rumah sendiri baru lah kite beli almari yang havoc sikit untuk dua beradik niii ... 

Ummi dua anak,

#BabyFI : Farhaan Irfaan 4 Months

Assalamualaikum ... 


Alhamdulillah diam tak diam dah 4 bulan usia budak dobot ini ... macam abang die jugak kite belum bagi makan lagi , naseb suami kie memahami dan die jugak tekankan bahawasanya anak makan seumur 6 bulan . Thanks Hasben ... lebiuuu ..


Muhammad Farhaan Irfaan
6.5 KG
4 months 

Sabar ye dik lagi bape bulan je adik nak makan , and paling penting Ummi akan ikut kemahuan adik  if adik tak ready nak makan lagi ummi susukan adik sepenuhnya ... 

Alhamdulillah susu badan kite still ade , Alhamdulillah Allah memberi keizinan kite menyusukan die selama 4 bulan ni ... tu yang makin debab debab ..

23 October ni kite pergi check up adik and timbang bape pulak berat adik okey .. Membesar dengan sihat sayang ..

PERKEMBANGAN :

* tangan dah start gapai-gapai mainan
* pantang di agah senyum dan ketawa mengekek-ngekek.
* dah bebual
* suka melompat
* dah kenal orang


babaiiii ^_^

Ummi anak dua,

Thursday, 13 October 2016

#Luahan : CURANG

Assalamualaikum ... 


minggu lepas ke dua minggu lepas kecoh pasal seorang perempuan kelantan (perempuan A) belasah suami die dengan botol arak , dan telanjangkan perempuan B katenye sebab tidur dengan laki die . Tapi ade yang kate mase kejadian perempuan B dah sememangnya bogel . WaAllahualamm ... 

sebenarnye banyak , sangat banyak isu curang-curang ni , penah jugak terjadi dekat keluarga terdekat kes macam ni . Tapi entah la .. kalau pada kite kite akan cari puncanya kenapa dan mengapa ? Adekah puncanye di sebabkan diri sendiri yang silap ? mungkin jugak .

Tapii tak leh nak cakap sangat . belum kena dekat batang hidung bolehlah cakap lebih . bile kena mungkin kite akan jadi macam Perempuan A , hilang arah hilang tujuan . janji PUAS !! dulu hebooh pasal isteri pergi majlis kahwin suami die dengan perempuan lain , tapii bagus perempuan tu tak meroyan cuma dia nak kan kebenaran ..

Kalau jenis yang baik , suami balik rumah sediakan makan minum suami , masak , jaga anak-anak and macam-macam lagi lahh tapi suami curang jugak macamana ehh ?? ape yang kurang ? ape yang lebih ?? konpius sat .. masing-masing ade kekurangan sendiri , nilai sendiri cari kesalahan sendiri sebelum cari kesalahan orang lain . mungkin ade silap kite yang kite tak perasan .. bile dah jadi macam gini , nasihat kite bertolak ansur , jangan pentingkan diri sendiri . ade anak pikir anak dulu ,, 

manusiaa ... manusia tak pernah nak bersyukur dengan apa yang ada . Yang Halal ade sebok cari yang Haram .. 

kite berharap keluarga terdekat kite akan bersatu kembali ...  kesian , anak baru kecil tapi suami keluar dengan perempuan lain , jujur cakap hati ni sakit terluka pedih dan kecewa . saat tu rasa semua pengorbanan sia-sia sahaja . aku 9 bulan bawak benih kau , aku bertarung nyawa melahirkan anak kau , keturunan kau tapii kau buat aku macam ni . kejam kan ?? tapiiii cari punca salah kite sebelum kite salahkan suami & PEREMPUAN JALANG . 

maaf kite panggil perempuan JALANG , sebab kite tak suka perempuan yang merampas kebahagiaan orang lain . kite benci . kite memang menyampah !!

insan yang penuh kesilapan,

Wednesday, 12 October 2016

#ShoppingOn9: Poplook.com part 2

Assalamualaikum u'olls ...

haiii ade orang singgah tak blog kite nih ? maklumlahh kite buat je story tapi takj menyempat-yempat nak pi jenguk rumah orang lagii nih ... Bizi bebenor .. 

Dulu tak silap kite kekonon nak uodate cite pasal kite jual Emas , tapi tengok sampai sekarang terkubur je story tu dalam draf .. Hahaha .. 

Balik-balik story pasal anak , orang boring jugak weii . macam ko sorang je ade anak !!! Ehh xpe I is dah selalu dah dengar orang sound macam tu sebab I is memang suke cite pasal anak-anak I is .. :P , kalau tak suke boleh BERAMBUS , kalau suka boleh datang baca dan layankan kite yee ... 

okey kali ni kite nak cite pasal baju Poplook , kite memang serasi dengan baju Poplook , dari design dan keselesaan die memang kite suke sangat-sangat . So memang asyik repeat oder  je dekat Poplook .. Lagi-lagi banyak betul kenduri kahwin nya , so kena beli lagi dan lagi baju . Sampai laki oden pening asyik kenduri baju baru , asal kenduri baju baru .. haii la diri kenapa selalu begini . macam hidup orang kaya je bunyik die kan ? Hahaha . xpe laa kite beli pon hasil duit gaji jual Emas :)

soo .. ini kite beli baju di Poplook .


* Jasmin print chiffon maxi dress*
RM 99 after less RM 39.60
 (tak pakai lagi)
kekonon nak pakai mase mengandung , jap lagi tak muat .so lepas mengandung baru boleh pakai .
tak breast-friendly tapi boleh terbalikkan je sebab depan and belakang tak ade beza .



* Premium Zubaidah Beaded Lace Top *
RM 169 after less RM67.60
 ( Dah pakai mase kenduri sepupu hasben)
ceh baju untuk raya 2015 , tapi baru dapat merasa hahaha . baju ni ketat sikit tang pinggang , hemak tak sedar diri pergi a,ek saiz XS , dasarrr kan . hahaha .
yang ni breast-friendly sebab ade butang depan die .


*dilindungi dengan si debab*



* Premium Khadijah Beaded Chiffon Top*
RM 149 after less RM 89.40
( belum pakai lagi)
pon same baju raya 2015 tapi baru dapat merasa . baju ni tak sesuai untuk breastfeed . sebab takde zip bahagian depan . Pon hemak tak sedar diri pergi amek saiz XS amek kau sendad mendad . nak refund balik tapi dah lebih 7 hari , so ko kena pasrah dalam redha je la pipie oii .


* Raevyn Chiffon*
RM 66.60 harga sebenar tak hingat .
(Nak pakai weekends ni, kenduri sepupu hasben)
yang ni okey sebab I olss amek saiz M , so besar sikit . cuma tang lengan tu labuh pulak ...
Yang ni breast-friendly sebab ade zip bahagian depan die .

Kalau u'olls nak tahu , kite ni memang jenis suka patern Peplum atau jenis yang depan singkat sikit (tutup depan) beakang labuh . memang suka sangat patern macam tu .. so far baju poplook memang semuanye kite puas hati beli .. Alhamdulillah ^_^ 

Ummi kaki shopping, 

Sunday, 9 October 2016

#BabyStuff : Bottle Suavinex idaman hati

Assalamualaikum ...

Sebenarnye anak oden tak kisah pon pakai botol ape , dua beradik tu terima je ape-ape yang singgah di mulutnya janji dapat hilangkan haus mereka .

Tapii .. Ummi die pulak yang mengada-ngada sebab tengok botol tu ngada-ngada sangat corak nya .


Firhad dulu pakai botol Tommee Tippee sampailah setahun umurnya , lepas tu kite tukar dengan Philip Avent pulak . Alhamdulillah die boleh terima , lepas tu ade pulak Tommee Tippee design yang botol warna-warni , now Firhad pakai 2 botol 2 jenama .. and sekarang guna 4botol . dasat sangat ..


Farhaan pulak start dengan Philip Avent terus , sepasang dengan abang die .. Die pon ade dua botol , tapi dua-dua jenama Avent , sebab puting die macam tek kite jenis lembut berbanding puting Tommee tippee .

Tapiiii ... 

.
.
.
.
.
.
v


Bile terpandang botol ini , terus jadi minat sangat-sangat untuk memiliki , arghhh sudah !!! Hasil carian banyaklah jumpa jual botol ni tapi online laa .. kedai baby kite belum singgah lagi ade jual ke tidak .. 


KITE SUKA YANG NI 

Lazada 2 botol 270ml RM 85.90
11street 2 botol 270ml RM 75
Fabulousmom takde jenis 2 botol (Tapi murah berbanding lazada & 11street)
childhoodbasic 2 botol 270ml RM69.90 (LAGI MURAH)

sooo ... see soon .. 

tengok Ummi berjaya tak pikat hati ayah untuk beli lagi botol untuk adik and abang !!!

sebab ... botol Philip avent abang ade 2 tak pakai
botol Tommee Tippee ade 4 tak pakai

Botol adik Philip Avent ade 3 tak pakai
avent lagi 1 ade 1 lagi tak pakai .

Jenis kite , kite suka simpan buat stok , so kalau botol dah expired senang kite amek untuk anak-anak guna , kite siap buat stok puting die jugak . sebab abang punya puting cepat berkulat . 


Ummi si pemboros :P ,

Thursday, 6 October 2016

#BabyFI : Hadiah Newborn Farhaan Irfaan

Assalamualaikum u'olls ... 

ALhamdulillah masih ade yang membaca & meninggalkan jejak meski pon kite kebizian nak pergi jenguk rumah u'olls , in shaa Allah setle segala-galanya kite akan pergi melawat kesayangan-kesayangan kite .. 

Macam abang die jugak kite ade story pasal hadiah newborn yang die dapat mase orang datang melawat , begitu jugak si adik , nak coretkan buat tatapan adik suatu hari nanti .. 

First Hadiah adik dapat


Dari Paklong Kojin
kawan baik ayah , adik belum keluar Hospital tapi uncle dah belikan adik hadiah , sampai sekarang uncle belum lagi tengok adik tapi adik dah dapat hadiah ... 


Hadiah ni pulak dari jiran sebelah rumah .


Ni pulak Dari My BFF : Cik Mas kite



Naik kerja dapat dari opismate kite .
thanks u'olls , banyak hadiahnyaa .. Alhamdulillah .


Dari my BFF Cik Ieqa 
 one set baju tidur.


Dari Cik Zue kite .
selimut baby


Dari Cik Moy kite .
beg baby , memang best sebab besar muat untuk baju abang dan adik .


Dari My BFF mama syieqa kite
baju jalan & baju tidur
sampul tu duit raya abang & adik


Ni plak dari Cikgu , mak kite ngasuh anak die ,
die belikan hadiah.tapi very the PINK .
so kite hadiah ke orang lain , bukan tak sudi tapi anak kite tu muke dah la macam gegirl kang konpius ..


Farhaan Irfaan say TQ semua ...

Bukan hadiah je , duit sumbangan pon ramai yang hulur .. TQ sangat-sangat ^_^ . maaf jika ade yang memberi tapi tak letak pi atau lupa nama . maaf yeee  ^_^

Ummi yang chomel,

Wednesday, 5 October 2016

#BreastFeedingJourney:Plastik Storage Autumnz 5oz menarik

Assalamualaikum u'olls ... 

itu hari kite ad update kat blog pasal plastik storage autumnz yang baru , dah pon kite beli warna biru .. tetibe nampak pulak warne pepel and 5oz punye so tangan ni pon mula lah gatal nak membeli . haaa sudah !

So tangan ni pon bukak la Lazada , and terjumpa tengah jual murah-murah , ape lagi terus proceed oder :P .

5pcs RM 51.60 postage RM5.30
= RM 56.90

Oder Jumaat , hari Rabu baru sampai .. maklumlah cuti Awal Muharam ..


Dah sampai terus bukak nak tengok macamana besar die .. 


Comel jek die punya plastik , maklumlah 5oz punye susu jek kan ..
so ape lagi terus guna .. and hasilnye .. 
.
.
.
v


comel jek , warna pepel , so sesuai ape-ape jantina kan .. 
susu yang kite masukkan ni 2oz . so tak lah membazir ruang peti ais .



Ummi Hebat,
Winnie The Pooh Glitter