Saturday, 8 November 2014

#BabyFI : Perkembangan FI sebulan & 2 bulan

Assalamualaikum kawan-kawanku ... 


sejak-sejak ade anak ni cerite pasal anak jek , dekat FB pasal anak , dekat IG pasal anak dekat Blog pon pasal anak , agak-agak menyampah boleh UNFREND saye ye . saye tak marah , memang bukan saye sorang ade anak tapi kite sebagai emak sangat-sangat excited dengan anak sendiri . Anak sendiri lah paling handsem kat dunie ni . Hahaha ..

Alhamdulillah Firhad Irsyad sudah pon mencecah 2 bulan and nak masuk ke 3 bulan . Sangat-sangat baik ini budak ... mase die sebulan die tak banyak ragam die , dah pandai cari orang bile orang panggil name die . Bile orang agah-agah die dah pandai senyum-senyum manja ... 


Days 1 dengan Days 30 ..


Hai , saye lah Firhad !!

ini mase sebulan , berat sebulan die dah mencecah 4kg ! patutlah Ummi dah tak larat nak pegang awak sayang , dah bambam dah die ye ! mase kene enjet sebulan pon die tak nangis mane , jux=z menjerit lepas tuh sambung tidur macam biase . hahaha ..


Ummi langgar pantang kejap ,
 hari ke 34 Ummi keluar hadirkan majlis perkahwinan member . ngehngehngeh



Dan mase umur Firhad Irsyad 2 bulan a.k.a 60 hari die semakin bijak , dah dapat cam Ummi n Ayah , dah kenal sangat-sangat orang sekeliling die , pantang di agah , dah ajak orang borak-borak . dah pandai merajuk dengan Ummi kalau Ummi balik keje lambat . dah pandai kenekan Ummi ... berat Firhad Irsyad mase 2 bulan cecah 5.1kg , dan dan die kene enjet 2 bulan , pon tak nangis jugak . Gud Boy , juz merengek-rengek manje gitu .. dan bermula lah die tak sedap badan . mase ni kite pergi melawat makcik hasben bersalin anak kembar , so pergi sane ci Firhad buat perangai .. meragam semacam tak macam selalu , ape ntah yang tak kene semue nak nangis ... 


Ini die budak yang kene cucuk .. hihihi ..lepas pergi rumah makcik hasben kite kite singgah plak rumah abang sedare hasben , kat situ die behave plak .. ishh  ini budak saje taw ... 

Balik dari jalan jalan tu die macam nak demam badan die panas semacam , tapi kite tak bagi ubat demam , kite just basahkan badan die dengan air , sebab tak nak die demam kan ... esoknye die okey ,. malam tu pon die tak meragam mane pon . sangat baik . terime kasih anak ummi tak penah susahkan ummi .. ummi sayang awak ... sejak sejak dah naik kerja ni selalulah rindu dekat anak ..


nampak tak budak kena paksa amek gambar dengan ummi .. 
hihihi .. menjeling kau !!!


Anak .. cepatnye kamu membesar , Ummi rase macam semalam Ummi bertarung nyawa nak keluarkan kamu ... Ya Allah Ummi jujur Ummi akui ummi rindu adik mase dalam hari , ummi rindu suare adik and bau syurga ummi ni ..... sekarang makin bijak .. makin bertambah-tambah akal tu ...

XOXO,
Ummi Firhad Irsyad

Friday, 7 November 2014

#BabyFI : Admited Wad

Assalamualaikum kawan-kawan ...


02.09.2014
Firhad Irsyad di masukkan wad atas sebab Demam , seleseme dan batuk .. Mule-mule tu die batuk , so kite biarkan jek tak bawak pergi klinik kite cuma buat Bawang Putih Bakar dengan minyak tuh .. apeke ntah namenye . lepastuh petang tu lepas laki kite balik kite perasan yang badan Firhad macam dah dedor , tapi biarkan dulu memandangkan laki kite baru balik keje and penat sangat kan ... Firhad plak mase ni just merengek-rengek jek .

Malam tu kite masuk bilik nak tidur la konon-kononnye , laki kite balik keje mandi and dah selamat ke London dah , entah macammane laki kite tersadar lepastuh die pon cium la anak die and die terase bahang anak die cecepat die ajak kite pergi Hospital , kite terus lah siap-siap . and bagitahu mama n abah nak bawak pergi Hospital .Time ni dah kol 11 malam . Dalam kerete memang kene marah la kan sebab biarkan anak demam .

Terus ke wad kecemasan , mase nak daftar tu die cek suhu Firhad Irsyad , 38.2 suhu die time tuh . Lepas tu tunngu lah no panggil . Ramai orang kot . Semua ingin kite yang sakit sebab dengan pakai kain batik berstokin lepastuh jalan terbongkok-bongkok . maklumlah czer kan kekdang datang sakit die tu hanya Allah jek yang tahu ... 

Bile no dah panggil kad Bilik 6 cek suhu cek kaki die cek segala mek nenek , kene tunggu pulak no kat Bilik 5 , lepastuh no dah panggil die suruh lap badan anak and doctor tu interview kite . tanye kat rumah sape sakit . Anak ade terdedah dengan orang luar ke ape ke lah kan soklan-soklannye .. And kene X-tray Firhad , laki kite lap badan anak kite kene interview , lepas tuh die kate Firhad kene tahan sebab baby dalam hari suhu dah cecah 38.2 tu kuat sangat . Lepas pergi X-tray tuh di dapati ade jangkitan kuman dekat paru-paru die .. Ya Allah memang kene tahan lah jawabnye ... Laki kite dah gelisah dah ..

So Ayahnye kenelah daftar . Kite susukan anak sambil tengok nurse-nurse pelatih siapkan rekod Firhad Irsyad . Bile dah settle tu dorang panggil kiteorang untuk masukkan Firhad ke wad . Firhad di masukkan nursery sebab umur die masih dalam hari . kat nursery kite kene interview lagi dengan doc pakar bayi . kite ingat nak admited sekali tapi alasan dorang katil penuh . masalahnye kite tengok ade due katil jek orang guna , memang kite nangis kaw-kaw time tu .. tak penah lagi berjauhan dengan anak . ni first time . puas laki kite pujuk kite tapi kite tak dapat nak kawal ... 1 jek kite pikir , kalau Firhad nangis nanti sape nak pujuk die , kalau die nangis nanti sape nak bagi susu , laki kite kate nurse ade , kite tengok sekeliling baby-baby nangis dorang buat tatahu jek . Huaaaa .... sape yang penah alami jek akan tahu bertape peritnye berjauhan dengan anak ... kol 4 pagi baru settle semue , memang sepanjang jalan kite nangis jek ...  balik rumah amek baju die pakai tadi cium-cium amek bantal peluk die kite peluk , tilam die kite peluk , sampai laki kite marah takut nanti meroyan asyil nangis jek ..akhirnye kite tertidur , tersentak kejap sebab rase ade orang cium dahi . and tengok laki kite pon macam lap air mate . mungkin die pon nangis jugak .

Pagi kol 7 pagi laki kite siap-siap nak hantar susu untuk Firhad Irsyad and pempes die . kite tak ikut sebab laki kite suruh rehat dulu , baru jek balik tadi . Balik-balik jek kite tanye keadaan Firhad ,so laki kite tunjuk gambar ni ...


03.09.2014
Ape lagi perasaan seorang ibu yang melahirkan die tengok die kene cucuk macamni sekali .. Ya Allah luluh hati ni , macam nak amek die nak bawak lari dari penyeksaan yang die tanggung tu .. memang laju air mate kite mengalir ... Hanya Allah jek tahu sakitnye hati melihat anak kene macam ni .. terus ajak laki kite pergi hospital . tapi laki kite suruh pergi tengahari sikit sebab die nak rehat kejap and kite pon perlukan rehat .

tengahari tu kite pergi tengok die . Tadi pagi laki kite tkate macam cucuk belah kanan . ni tengok takde jarum ingat dah buang rupenye dekat kaki pulak . Ya Allah mennagis lagi tengok anak macam ni , tapi wayar dekat hidung tu dah di cabut . Alhamdulillah . Firhad paling lame pon kene tahan dalam 7 hari . Mak ai ... nak masukkan antibiotik untuk die .

Hari ke 2 di hospital ettap tak de perubahan . batuk makin teruk , demam dah kebah .


Masih cuba tersenyum untuk Ummi and Ayah .
 Masih mampu memberi kebahagiaan untuk Ummi .
. Ummi berdoa Adik cepat-cepat sihat 
, Balik ke rumah and main macam biase .

04.09.2014
hari ke 3 , masih lagi seperti biase . amek darah , cucuk sane cucuk sini . jarum dah bersepah-sepah dekat tangan dan kaki . rase macam nak bawak anak lari dari hospital , tapi pikir untuk kebaikan anak tak pelah ... ku gagahi jugak hati dan mate ni .

05.09.2014
Hari ke 4 , kene asingkan dengan baby-baby yang lain sebab takut jangkit batuk die . batuk tetap same . tetap tak ade perubahan . kene amek kahak hari isnin . Ya Allah di uji dengan dugaan yang maha dasyat . Hanya allah yang tahu . tapi biar dugaan ni kite simpan dalam memori .. supaya ia mematangkan kite suatu hari nanti .. buat suami bertabahlah kamu .. mungkin ini lah dugaan dalam pantang orang kate . kite pantang pon dah x macam orang pantang .

malaikat kecil .. dia masih tersenyum .
 hadiah buat Ummi dan Ayah

06.09.2014
Ummi berdoa agar penderitaan adik berakhir . Ummi tak sangup tengok tangan kanan kiri kaki kiri kanan kene cucuk .. Ummi tak sangup sayang ,.. sampai anak ummi dah tak de suare . takde selere minum susu ... cepat sembuh sayang Ummi and Ayah ....

07.09.2014
Doctor kate .. kalu malam ni batuk Firhad Irsyad dah berkurangan esok boleh balik ... hurayyy .. Ummi mintak Tokma and TokBah doakan .. dorang mesti rindukan adik , hari-hari mintak Ummi watsapkan gambar adik . ummi pon dah tak sangup tengok adik kene cucuk lagi . tenguk adik meraung sakit . tapi tak meraung sangat sebab suare adik dah tak de . 

adik behave time ni , sebab die paham ummi kate tolong behave kalu tak adik kene cucuk lagi .. ni jarum yang last okey ... so die pon tidur dari petang ke malam .. pukul 8 malam ummi balik dan tak putus-putus doa supaye esok doctor tak jadi amek kahak adik ... esok adik boleh balik !!!

08.09.2014
Penantian satu penyeksaan !!!! macamane kite tak sabar nak tengok baby Firhad mase dalam kandungan macam tu lah tak sabar nak bawak die balik !!! tunggu hospital call tak call-call pon . last-last pegi hospital . ontheway tu dapat panggilan hospital yang Firhad Irsyad boleh keluar pukul 2 ptg nanti . so kite and laki kite ape lagi suke la ... cecepat pecut rumah mama amek baju-baju Firhad Irsyad sebab nak bermalam rumah mil kite pulak ... Alhamdulillah ...... pasal kuman tu ... ummmm sampai sekarang tak tahu kman ape !!! marah ?? Opcoz sebab amek darah anak kite tapi tak tahu hasilnye macamne ,,,, sampai cakap dengan laki kite macam menyesal pulak bawak gi Hospital , laki kite pon cakap bende yang same . sampai sane terus pulun-pulun cium Firhad walaupon masyam 6hari tak mandi !!!

XOXO,
Pipie Azaty

Thursday, 6 November 2014

#BabyFI: Pengalaman Anak Dalam Hari

Assalamualaikum semue ... 

Alhamdulillah ... masih lagi bernafas di bumi Allah , masih lagi sihat Alhamdulillah ... kite nak share pengalaman jage anak dalam hari . Alhamdulillah die tak banyak ragam , die seorang anak yang sangat baik Alhamdulillah .. ade yamg kate , dalam hari baik kau tunggu lah besar nanti confirm meragam dan susah nak jaga . Lantak lah ape nak di kate , bahagian masing-masing pandai-pandailah kite jage anak sendiri .

Mase Firhad Irsyad keluar je dari perut die dah di hantar ke nursery , sebab nak cek takut ade jangkitan kuman dalam badan die di sebabkan kes kite pecah air ketuban dulu .. so malam pertama bergekar Ummi kite tak dapat merasai . Keesokannye plak , bangun pagi tengok orang lain bestnye pangku anak bagi anak tek memasing , so jeles ! and tak lame lepas tuh Firhad Irsyad pon dapat keluar dari nursery . Bermulalah kite sebagai seorang Ummi . Kite czer so kene tahan dalam 2 hari untuk ape kite tak tahu mungkin procedure die memang macam gitu kot . malam yang pertame tu emmang payah sikit , sebab kite operate , anak duduk dalam kotak baby tu kite nak angkut , nak letak memang payah sampai kite nak nangis rasenye . Tapi Firhad Irsyad sangat behave . Die tak meraung macam baby-baby yang lain yang nangis . Bile nampak c kecik ni jilat-jilat bibir atau main-main lidah cepat-cepat kite angkat sebab tak nak die nangis . tapi memang jarang nangis sampai kite yang risau . Esoknye nurse datang cek kite and cek luke kite lepastuh bagi ubat n enjet kite macam biase and then die kate kite boleh balik hari tu .. Wahh happy ... tak sabar nak bawak baby balik rumah . 


12.08.2014 Tengah siap-siap nak bawak Firhad Irsyad balik ke rumah , Dah wangi-wangi dah sebab tak sabar nak balik rumah Tok Ma , nak bagi Ummi kite rehat . Hihihi . Firhad Irsyad ni siap kene puji dengan nurse sebeb sangat behave tak melalak , tak meragam . duduk atas katil pun tengok kiri kanan senyap jek . Pukul 5.00petang kite dah boleh keluar hospital . Kite balik rumah Mama kite , mama jage kite dalam pantang .

Hari ke tiga Firhad Irsyad kene pergi klinik untuk daftar klinik tumpang dan nak cek kuning die sebab nurse hospital kate macam ade kuning dekat bahagian muke die . lepas pergi klinik permas daftar n cek , memang ade kuning so kene pergi plak klinik Masai untuk amek darah . lepas tuh mulelah hari-hari yang di lalui dengan cucuk tapak kaki amek darah . 5 hari jek kite kene ulang alik ke klinik . tak sangup tengok anak kene cucuk , belum die melalak , mak die dah melalak dulu .. Hahaha .

Bile kuning anak dah baik . Firhad Irsyad di jangkiti sakit mate pulak . alahai kesian dekat anak ., kat rumah adik kite kene pastuh jangkit gan kite n jangkit pulak dengn anak . so kite memang tak bawak pergi klinik , kite cuma letak susu badan kite jek ... Alhamdulillah tak lame lepas tu die sembuh .. dan selang beberape minggu die di masukkan hospital pulak ... nanti kite cerite kenape die masuk hospital ye ..

Firhad Irsyad siang malam memang tidur je memanjang , malam-malam tak bagun main , die juz merengek-rengek manja lepas tuh bagi tek n die pon tidur . Alhamdulillah memang senang jage die dalam hari . die tak banyak susahkan Ummi Ayah Tok Ma n Tok Bah die . Alhamdulillah jugak mase lahirkan die memang susu dah ade banyak , so tak yah urut memang keluar susu . Cuma baby belum pandai hisap lagi so macam melecet sikit lah , agak gelojoh sikit minum susu , mandi pulak memang suke sangat-sangat mandi .. pantang kene air kekadang sampai die tidur bile orang mandikan die ...

okey , nah belanja gambar baby mase die dalam hari sebelum menjangkau umur sebulan ^_^ . Ini budak suke tidur dalam gelap , kalau bukak lampu bukan main berkerut-kerut kening dahi die tuh taw !! Awal-awal jek kite tidur lampu cerah sebab die ade kuning so Doc tak bagi tidur dalam keadaan gelap .













Wednesday, 5 November 2014

#Pantang: Kurus lepas bersalin ??

Assalamualaikum ... 

Ramai yang etrkejut dengan penampilan lepas pantang sebab kite KURUS .. haha .. memang pon mase check up anak sebulan kite timbang berat kite 39KG . mase belum bersalin berat last kite 57.5KG .. and mase belum pregy berat kite 38KG , so turun mendadak-dak dengan jayanya ...

petuanye adelah kite mase dalam pantang kite tak banyak makan sangat. bukan nak diet bagai tapi selere kite tak macam orang dalam hari , kite makan sehari sekali . banyak makan biskut jek . Alhamdulillah tak pulak drop susu untuk Firhad Irsyad. 

dan selalulah bersenam ... hihi .. sebenarnye kalau tak leh makan jamu ade cara lain yang boleh kite buat kan senam senam dan senam . lagipon kite BF anak so ramai yang kate bile BF badan akan kurus .yelahh kot .. so badan kite nak cecah 40KG pon payah ... 


kurus tak ?? hihihi .. and paling bangga sebab ramai yang puji kite dalam hari tetap cun . lepas pantang pon cun . hahaha ...muke pon berseri-seri . entah dari mane ntah nak tengok seri tu .. tak nampak pon .. huhuhu ... 


Tuesday, 4 November 2014

#Pantang : pengalaman berpantang

Assalamualaikum .... 


Alhamdulillah selamat menjalani tempoh berpantang yang sangat super duper best !!!! jangan cakap lah dari segi makan minum dan lain-lain . memang tip top okey ...

okey kite mulekan bercerite ye kawan-kawan . memandangkan kite bersalin secare czer so kite kene lah pantang betul-betul , kite keluar hospital hari ke dua . so bermulelah hari-hari yang dilalui dengan berpantang . oh ya , kite berpantang di rumah mak sendiri ,. sebelum deliver lagi memang dah menetap di rumah my mom sebab rase senang ade yang jaga .

PERMAKANAN
makanan time pantang ni kene lah jaga betul-betul , badan nak pakai lama bukan setahun dua kan . so ape salahnye berkorban sekejap . menu pertama pantang yang masih kite ingat adelah ikan kembung bakar + sup lada hitam dan nasi putih sesenduk sahaja . dekat hospital kite dah di bagi makan ayam masak kari . macam tak ada effect ape-ape pon makan ayam tak gatal-gatal pulak . 

Keesokkan tu mama try la masak sup ayam lada hitam + nasi putih and air suam . susah jugak cari ikan haruan , mule-mule rase bersyukur sangat sebab susah dapat stok ikan haruan kan . tapi macam makin tak makan ikan haruan tu macam sakit jek tempat operate tuh . so kite pon pakse hasben cari ikan haruan , kite tak amek jelly gamat ataupon pati ikan haruan sebab amase nak keluar hospital doctor pesan jangan makan pati ikan haruan sebab die cepatkan luke awak dengan awal bukan semulajadi . so kite dengan takutnye tak lah makan pati haruan .

Seminggu selepas tu baru lah dapat ikan haruan , so my mom masak singgang ikan haruan , memang sedap nak tambah tak boleh sebab mama kate orang dalam pantang tak di benarkan tambah . Alhamdulillah selame dalam pantang kite tak kene sembelit . hihi . owhh , uah-buahan plak kite amek oren dengan apple (hijau@merah) buah oren kaya dengan vitamin c so bagus untuk luka bersalin. Air pulak selalunye air suam sirap suam , milo suam dan horlick suam . Dua minggu nak habis pantang baru lah my mom bagi ikan goreng dengan kuantiti minyak yang sedikit.

JAMU

MIL kite ade belikan set bersalin yang ni , tapi kite tak boleh makan sebab hari ketige anak kene kuning so tak leh nak makan jamu , kunyit bagai tuh . so bile anak dah baik dari pnyakit kuning po kite tak makan jugak sebab kite nak tunggu perut oeky sebab takut plak makan jamu bile operate . LOL .kahkahkah . lepas hari baru makan tapi sayang anak pulak cirit birit . so sekarang kite still tak makan jamu lagi .

BERURUT 
Memandangkan kite bersalin czer kite awal-awal tak boleh berurut so kene tunggu dalam 2 minggu lepas tu baru lah kite berurut . kite urut dengan makcik hasben kite die memang tukang urut orang bersalin dan urut orang-orang yang memerlukan die urut . hihihi . kite urut dua kali jek , perghh mase tu rase lege sangat dapat urut , maklumlah bile bersalin kite banyak guna tenaga yang memenatkan badan kite kan , so bile lambat urut kite kenelah demam urat . memang payah mase kene demam urat tu .. nak menangis rase taw .

makcik hasben tak amek mahal , mungkin sebab kite urut satu hari jek dua kali dan kite anak buah die so die amek la murah-murah . tapiii yang bayar MIL kite yang bayar . thanks mak !! bukan dekat kawasan rumah mama kite tak ade tukang urut tapi kite suke makcik hasben urut sebab memang okey sangat dengan badan kite ..

MANDIAN


Mandi plak mase pantang Alhamdulillah boleh berdikari sendiri , mandi dengan air suam . selame 44 hari kite mandi air suam memang mak kite tak bagi mandi air sejuk takut bentan . kite mandi dengan daun-daun pandang mak kite yang uruskan . lepastu MIL ade belikan set pantang D'Herbs dalam tu ade mandian herba , so letak jek dalam air suam dan mandi . Ya Allah memang lege sangat-sangat mandi air suam dengan herba-herba berserta daun-daun wangi .

PENJAGAAN LUKA


 Inilah perkara yang wajib di jaga , tak kisahlah normal ke , operate ke , kena jaga betul-betul kalau nak cun  depan suami . Kalau operate ni lain sikit la dengan normal , lepas mandi kene lap kering-kering kat tempat operate tuh supaya die tak basah . kalau basah and lembap nanti boleh jadi nanah di kawasan itu . memang lame la duduk depan kipas nak bagi kering betul-betul . Alhamdulillah kesan czer kite cantik jek , and tak ade terbukak . mase hari ke 27 je ade keluar macam air sikit kat hujung czer tu . Dan benang hujung die tertanggal pade hari ke 40 hari . Jage lah luke baik-baik ye , jangan ambil endah tak endah plak . setakat ni boleh share luke czer , luke normal belum ade pengalaman lagi .

BENGKUNG , PILIS DAN PARAM
Oleh kerana kite czer (again menyebut) kite tak pakai bengkung , ramai kate dan suruh beli bengkung khas orang operate tapi kite tak beli sebab kite rase nanti tak pakai jugak . kite ade yang biase punye untuk bersalin normal , mungkin bengkung kite pakai bile luke dah baik kite pakai . 

Pilis dan param pulak kite start pakai mase 2minggu lepas bersalin , tak lame kite pakai sebab kite tak biase , lagi satu mak kite pon macam tak amalkan sangat pakai pilis dan param , tapi kalau pakai macam seronok and rase nyaman sangat . Stokin plak selalu pakai tak pernah bukak melainkan nak ke toilet . kalau nak memerut pon kene pakai selipar dalam toilet sebab takut kaki sejuk nanti bentan .

TUNGKU
Haaa ni lagi satu yang kite tak buat , kite tak bertungku pon ... pehh memang lemau badan ni okey . so kawan-kawn tolong lah jage mase berpantang ye . badan nak pakai lame . badan kite ni dah macam ape sakit-sakit . tunggu mase hasben ajak g spa jek ni . Tungku ade dekat rumah tapi tak penah try nak bertungku , SIL siap bagi lagi batu ungai untuk tungku badan . huhuuhh ,, jangan ikut macan kite ye kawan-kawan ...

AKTIVITI SEMASE PANTANG
aktiviti mase pantang ku banyak habis dengan online sampai nik rabun wehh mate kite ni ... kan dah menyesal mate rabun . dan aktiviti lain adelah membelek anak . selame baby dalam hari mama yang mandikan . kite kalau mandikan pon mesti lap-lap jek sebab kite tak boleh nak angkat-angkat selalu . Seronok sangat ade anak . kekadang macam tak caye dah ade anak . hihiihi , itu lah pengalaman kite semase dalam pantang .

XOXO,
Pipie Azaty
Winnie The Pooh Glitter