Thursday, 31 March 2016

Review : Munafik

Assalamualaikum ... 

Hari yang tak tahu akan masuk hospital hasben beriye-iye ajak tengok movie Boboiboy , sebab hari tu movie tu akan keluar di pawagam . kite macam nak tak nak sebab movie kartun . Hahaha . Tapi lepas layang Movie tu amek kau !!! Seronok . kite ade story dekat Movie Boboiboy . Tapi hari itu kite telah di masukkan ke hospital . hahaha .

Dan keluar hospital je hasben beriye-iye lagi mengajak , so kite pikir kalau time kite hasben tak kisah pon ikut je kemahuan kite . pergi expo sesak-sesak pon die sangup . ape ntah lagi nak teman die tengok movie kesukaan die kan . And ... Isnin malam tu kite pon dating dengan hasben and Firhad Irsyad .

Tapi ... 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
v


Cerite ini yang kami tengok ! Hahahaha .. sebabnye ... 
kite cakap dengan hasben kesian adik-adik kite die pon nak tengok movie lagi-lagi si bongsu tu sebab tak penah masuk wayang . Okeylah hasben akur dan die kate janji Rabu ni kite tengok boboiboy ? Okey set !!
*padahal esoknye tu terus tengok boboiboy sebab Rabu ade bola JDT lawan ape ntah*

Dan ... paling best kite bawak Firhad Irsyad masuk panggung tengok movie seram yang terperanjat-peranjat ni , ape reaksi budak tinonet tu ???

Senyap
Diam
Takut
Jantung laju-laju . hahaha

Tapii ... die macam teruja tengok skrin besar , sound yang kuat-kuat . Bile kami tutup muka die die sebok nak bukak , tapi part-part yang nak dekat habes tu kami tutup muka die sampailah die ketiduran , kejam betul ummi ayah awak yee sayang !!



Dari keseluruhan cerita die banyak sangat pengajaran yang u'olls dapat , memang akan terasa insaf . Dan orang yang kite tak sangka-sangka itulah orang yang paling jahat sekali , hahaha , ini dok lah pikir mak tiri Nabila (Maria) si Sabrina tu , pastuh terpikir Pekin yang buat Nabila lah .. hahaha .. hujung-hujung .... 
Bapak Nabila (Pak Osman) tu haaaa menyekutukan Allah !!!!!!

Jalan cerita yang sangat best tak memeningkan orang , dan yang best semuanya menutup aurat , walaupon masa nabila di rasuk still aurat di jaga . Good Job Shamsul Yusuf , cerita anda memang gempak di pawagam. Pergi awal pon kiteorang dapat seat hujung-hujung .

And thanks to my son sebab awak behave sangat kat dalam panggung !! And kami tak sabar nak tengok cerita Angry Bird Pulak . Hahaha .

Salam Sayang,

#Baby Stuff: Napkin Baby

Assalamualaikum u'olls ..... 

Hari ni kite nak share pasal kepentingan Napkin dekat new mommy atau yang dah penah jadi mommy . Pada kite ianya satu kepentingan , sebabnya ia boleh di jadikan :

* Bedung untuk baby 
* Blanket @ selimut 
* Alas tilam 
* Towel / Topi 
* Bantal
* kain lap

So pada kite napkin ni memang penting sangat-sangat , lagi-lagi bile dalam pantang , kite suke pakai untuk lap lelehan susu yang meleleh-leleh . Alhamdulillah kite dalam pantang mase Firhad memang susu membuak-buak erti kate lain siap memancut-mancut .

Dan kain lap ni jugak boleh di gunakan untuk lap jeluak/muntah baby , dia besar so senang . Pada kite kalau sapu tangan tu macam tak puas sangat untuk lap .

Masa Firhad dulu kite beli jenama Fiffy ade 10pcs harga dalam RM 20 lebih tak silap sebabnye kite beli masa tu corak punye design kite tak suke pulak tengok yang tak ade corak tapi die ade dua corak 5pcs corak lain dan 5pcs corak lain, lepas tu ade satu kali tu tengok butik Anakku corak doraemon & kepala mickey memang cantik dan menarik tapi harga napkin anakku mashaAllah mahal jugak ade 8pcs je .

Dan satu hari tu sebelah opis kite ade expo baby kecil-kecilan , ade brand "Cuties Disney" memanglah kite minat sebab corak Pooh ade . Tengah survey-survey nak beli ape tetibe nampak napkin corak Pooh so ape lagi memang grab . 8Pcs Rm 28 .

Nampak tak ketamakan kite .. hahaha siap ade 18pcs napkin kau !! tapi kite bagitahu hasben yang Pooh tu untuk buat jalan-jalan . yang Fiffy tu dalam rumah jek . ngeh ngeh ngeh !!

So sekarang kite nak buat perbandingan antara Jenama Fiffy & Disney Cuties tuh .


Jenama Fiffy 5pcs


Jenama Fiffy 5Pcs 


Disney Cuties 

Jenama Fiffy - kain die sangatlah tak berkualiti , jahitan tepi die tu boleh pulak koyak-koyak waluapon baru je pakai beberapa bulan , dan kain die memang jenis lembut tapi tak berkualiti . kalau kite berus terus kainnye rosak . So pada mommy-mommy semua kite reject dah brand nih !

Jenama Disney Cuties - Kain die sangat berkualiti , tebal dan tak mudah rosak . sampai sekarang kite masih guna napkin nih . basuh macam mana pon kain die still okey . 

memandangkan abang Firhad dah pulun semua napkin dia , so bakal adik dah tak ade napkin , sebab Firhad sampai sekarang always dengan napkin . Jadi kite buat keputusan nak beli napkin Pooh tu lagi .. Hihihi ...

To mommy-mommy kalau nak beli napkin pastikan yang boleh u'olls rasa kainnye , sebab masa yang fiffy tu time expo kite beli so takleh nak rasa kainnye . Lagi-lagi if mommy-mommy pakaikan untuk diapers baby , mesti nak kain okey kan .. okey itu jek nak story , tak penting pon sebenarnye tapi kite saje je kot-kot ade yang nak survey penting ke napkin ni ... hihihihi .. 


Salam Sayang ,

#PregySecond: Baju Feedmilk Dah sampai

Assalamualaikum .... 

Haaaaa .. arituh baru oder dan harini dah selamat sampai ke tangan kite ... Hihihi .. Alhamdulillah puas hati dan cantik kaler die , maklumlah tak ade kaler tu so nampak menarik kalernye . Cuma macam biasa tang tangan / lengan die tu kite kene adjust sendiri untuk kecik kan sikit , maklumlah besar sangat .


Rm89 postage Rm10



Rm79 Postage Rm10

Haaa tu die , nanti tunggu dah beranak kang kite pakai yee .. sekarang ni memang idoklah pakai lagi . 

Tapi bile dah beli and beli terus rasa macam aiii nak beli lagi .. huuhuhuhu ... 


Setakat ni masih 3 helai koleksi Feedmilk .

akan datang .... ngeh ngeh ngeh .. penuh almari baju ummi kang !!
korang try lah , mesti korang jatuh cinta ... 



Salam Sayang,

Tuesday, 29 March 2016

#Baby Stuff: Botol Adik Baby

Assalamualaikum .... 

Dulu masa zaman abangnye , kite beli Tommee Tippee (TT) naseblah Firhad tu jenis terima jek ape yang ada , kite beli pon 5oz & 9oz masa tu , sebab beradasarkan ape yang kite belajar orang kate kadang-kadang anak ni konfius puting , dan ade yang sampai berpuluh-puluh puting tukar sebab nak samakan dengan puting ibunye .

Alhamdulillah Firhad tak cerewet orangnye , die pakai ape yang Ummi die beli and senang je die isap pakai botol . Dan ade yang datang melawat baby bagi hadiah botol biasa untuk Firhad yang corak Pooh , pon die terima je minum dalam tu .. 

So adik baby kite try beli jenama avent , entah tetibe macam menarik pulak tengok botol gemok-gemok macam tu . Hahaha . Setakat ni adik baby punye botol ade dalam 4 Botol avent biru dan 2 botol avent putih . kihkihkih . Banyak kan ? Ayah die pon terkujat tengok Ummi beli banyak-banyak untuk adik baby . Kite amek biru sebab kalau perempuan boleh guna kalau pink tetibe keluarnye lelaki tak ke jambuu .. Hihihi .


Harga Asal RM93



* Comel jek botol 4oz die nih*
Muat-muat tangan ummi je pegang botol die .

Tu botol avent biru ade 2 botol , lagi 2 botol on the way sebab tengah mengirim dengan satu akak ni mase dekat Expo Baby KL , Mase Expo Baby kite beli RM63 tu pon mahal lagik . Dekat Expo Baby KL harga RM50 okeh tapi plus postage RM10 so harga tak jauh  beza kan .. So kite beli awal-awal untuk persediaan baby 6 bulan . Hahaha . Gile kau tak awal .


2 Botol Free puting 3m RM54
Puting 6m RM 18
Postage RM 9 

Ni pon jenama Avent jugak , mula-mula kite memang bekenan yang ni sebab puting die lembut sangat-sangat and sesuai untuk baby newborn . Kite jumpa botol ni dekat Tesco je ade . Lepas tu kite terjumpa 1 IG ni die jual murah so kite pon beli dengan die . Kat Tesco harga botol tu ade dalam RM40 lebih untuk satu botol sahaja . Korang boleh lah usha-usha dekat web ni www.dealwelove.com IG die #dealwelove . Harga botol tu dekat laman web die pon murah sebotol RM20 jek . boleh lah usha-usha okeh . 


Okeylah tu dah ade 6 botol untuk persediaan awal nanti . Harap-harap Adik Baby macam abangnye tak memilih . 6 botol pon untuk masa depan terus . Haha . Kite berkenan jugak botol MaM tu , tapi setakat ni jumpa mahal-mahal so tak beli ... :) . So inilah pilihan untuk adik baby nanti ... 

Salam Sayang,

Monday, 28 March 2016

#PregySecond: Baju Menyusu (Feedmilk)

Assalamualaikum ... 

Hai u'olls , penah dengar Feedmilk ? Baju sesuai untuk ibu menyusukan baby , die hanya selak jek tak payah bukak zip @ butang ... 

First time kite beli masa tu memang tengah breastfeed Muhammad Firhad Irsyad , kite tengok design die lawa dan kebetulan tengah sale RM50 untuk sehelai and free postage .. So mase tu kite tak geti lagi nak log in log in bagai so mintak tolong kawan kite beli online tapi harga jadi RM56 sebab kawan kite nak pos ke kite pulak , sebab die beli die dengan kite and hantar satu alamat . Alhamdulillah dapat cumaaaa tinggal satu kaler tu jek lah ... Kaler putih tepi die pepel tu haa ... 



Harga Asal : RM89
Sale : RM50

Sampai-sampai jek memang sedang elok dengan kite , tapi tang lengan die tu besarlah dengan kite , so nak tak nak memang kene otter sebab besar sangat , Tapi ... sampai la niii tak pakai sebab bile dah otter dah tak nyusukan Firhad . Haha . And tak pon try pakai time jalan- jalan .

Lepas dapat tahu pregy no 2 ni , memang dalam kepala otak dok pikir akan menyusukan Adik baby macam abang die tak kire lah cukup ke tak 2 tahun , walaupon abang die hanya setakat dapat Diploma Penyusuan. Berdasarkan pengalaman yang cetek dulu memang payah kalau takde baju menyusu ni , susah nak susukan baby , baby bukan tahu ape . bile die nak die melalak lahh tak kire tempat . So awal-awal plan memang kena sediakan baju menyusu ni , and baju ni jugak sesuai pakai time dalam pantang @ keluar hospital . Awal-awal memang dah rancang . Persediaan itu perlu . Kalau pakai t-shirt biasakan nak selak punyalah payah , nampak belakang badan . so ni takpayah . Dan bile baby nak menyusu pon kite tak kelam kabut just selak jek , yang pasti pakailah Nursing Bra okeh !

And Masa tu ade promosi Feedmilk Tee , memang cantik design die and kite pon beli kaler Twilight . Kite beli dengan kawan kite , If nak oder bolehlah dengan die , and kalau nak beli dekat Feedmilk pon boleh . 


Harga Asal : RM79 + Postage RM10
Harga Promosi : RM69 + Postage RM10

Baju ni pon lengan die besar , senang cite baju feedmilk ni lengan die besar dengan kite , ape-ape pon memang kena otter jugak . And jumaat hari tu kawan kite ade bagitahu ade baju baru and bagi harga pengenalan jugak , so tengok design macam menarik and tak pepasal terjebak beli lagi . Hahaha .


Harga Asal : RM89 + Postage RM10
Harga Promosi : RM69 + Postage RM10

So setakat ni ade 3 helai baju menyusu , yang boeh pakai untuk dalam pantang . Cehhh baju dalam pantang kau , lagi satu baju ni tak payah nak iron-iron bagai memang senang untuk kite beranak dua ni nanti ... Tapiii teringin pulak nak beli jubah die . menarik jek tengok jubah die . Tak tahu lah jubah atau dress ... Lawaaa ... 


RM129


Harga Asal RM119
Harga Clear Stok RM 99 (dekat website Feedmilk) ..

Cepat Grab !!!!!

* Okey dua hari cerita pasal baju , hahaha . Kang kalau cite pasal persiapan barang baby orang jemu pulak kang , nanti ade yang yang cakap macam die sorang jek nak ade anak :P*

# Tapi kite lepas dapat baby baru kite rasa penting sangat baju menyusu ni , korang akan rasa sendiri nanti , sebab tu kali ni kite memang siap-siap prepare untuk adik baby tak nak macam Firhad dulu semua baju rasa menyusahkan nak nyusukan die lagi-lagi kalau pergi jalan , rasa macam aduiiii baju ape yang zip kat depan ni haa .. rupenye non hadoo ... Kali ni memang kena siap-siap . ALhamdulillah banyak dah sekarang jual baju yang senang menyusu dan senang nak amek wudhuk . Jubah-jubah dah banyak , blouse pon dah banyak . Lagi-lagi kalau u o'olls pergi butik-butik islamik . Okey itu saje nak story . next time kite story mory lagi yeee ... 

Salam Sayang ,

Selesa Dengan Minaz , Calaqisya & Rinasalleh

Assalamualaikum ... 

Harini nak review Jubah @ Blouse islamik yang kite rasa memang patut u'olls beli , sebab die selesa sangat-sangat. Alhamdulillah kite selesa memakai jubah @ Blouse dengan ketiga-tiga kedai ini . Ketiga-tiga butik ni pon dekat antara satu sama lain , kalau pergi dekat Bandar Baru Uda tempat Business Center tu kompom singgah ketiga-tiga ni pastuh pilih lah nak yang mana . Hahaha . Kekadang sebulan sekali memang jengah tapi lately ni dah tak larat nak shopping .

MINAZ

 Mula berjinak masa die nak buat opening dekat Johor pada bulan Disember 2014, kite kebetulan jadi Personal Shopper time tu , tapi tak amek ape-ape untung pon . Mase ni baru berjinak-jinak , dan kebetulan pulak kawan kite nak kahwin and kiteorang tengah plan nak beli baju Bridesmaids untuk wedding tu nanti . First kite beli adelah Jubah Saffiya masa opening harga die RM100 sehelai .


Hijau untuk kami semua

  
Biru untuk saya .

Baju ni pulak lupa nama , tapi kite beli masa sales jugak kirim dengan orang , RM 250 time sale harga asal RM300 lebih . Masa ni sales dekat Butik die di Bangi . Kite beli untuk annual dinner company kite masa tu . Baju ni sesuai untuk event macam tunang , merisik , akad nikah and ape-ape event lah . sampai sekarang kite tak pakai lagi . Haha . tunggulah raya nanti :P




Lepas tuh ade sales dekat JB , semua baju RM100 , so ape lagi memang kite grab lahh baju yang mahal-mahal harganye . Kebetulan BFF geng 37 ni nak kawen , so BFF lagi sorang jadi pengapit so alang-alang tu die beli baju untuk pengapit and kite pon beli same dengan die . Kiteorang amek baju nih ... Kite kaler emeraldgreen (03) . 

Tapi ... sayang , masa majlis die kite bunting pulak so baju ni tak sesuai nak pakai mase bunting-bunting gini , so ade sale lagi sekali kite grab baju patern ni pulak . Masa ni tak tahu sale saje jek jalan-jalan dekat sane , kebetulan sale so amek lah selai jek . Masa ni harga RM80 lebih tak silap , kekonon nak amek Jubah Aisya , sekali terbekenan pulak yang ni harga pon same so ape lagiiii .. Moh beli . Hak hak hak . Kite amek kaler Coklet cair tu same dengan pengapit BFF tu haa ... Berkenan warna biru tapi mase pergi tu biru sold out , merah pulak yang besar-besar saiznye .



Cala Qisya

First kite beli baju Calaqisya adelah jubah Aina satin yang berwarna hijau nak ke mint2 ni , masa ni sale jugak tapi tak ingat dah berapa harga . Baju ni senang untuk yang ade anak kecik sebab ianya hanya selak jek .


First Beli sebab ramai kate bagus untuk menyusu baby .
 Memang best cuma kena gosok .

Kali kedua beli pulak kite beli baju yang tak payah gosok , senang kalau nak kemana-mana . Cehhh tak yah gosok sangat , padah kena gosok jugak sebab sayap die tu jenis chiffon .


*Gambar Google*
Sebijik macam kite punya .
Sesuai jugak untuk ibu menyusu kan baby . Ade zip di tengah.

Dan kite teringin nak beli Hana jubah tu , sebabnye Hana pon senang nak menyusukan baby , cuma Hana jubah tu keluaran dah lama , kalau pergi Butik dia dah tak de yang lama semua yang baru , ade pon Hana jubah yang warna warni , tapi cantik jugak design die .

Baju ni zip depan die melintang , so memang senang nak menyusukan baby .

And last setakat ni kite beli Bisyarah Blouse , sekali jek kite pakai sebab besar lagi dengan kite , dekat siku tu boleh ade dekat lengan kite , hahaha , kite ade pakai masa dekat Colmar Tropicale . tapi masa tu tak amek gambar . Kite amek kaler Maroon . kite beli dekat mood republik Persada Johor . RM69 tak silap . Tapi selesa cuma kite kena potong sikit bahagian tangan die tu jek .


RinaSalleh

Rinasalleh kite baru ade dua koleksi , satu Kaftan and satu lagi Blouse Numa .. So far kedua-duanye memang selesa tak payah gosok-gosok . Dan kedua-duanye ade zip depan senang nak menyusukan baby .


Kaftan
Masa Raya , baju ni beli pon nak pakai time raya .
Harga Asal :RM129
Sale : RM110


Numa Blouse 
RM89

Okey , itu je kite nak cerita , kite rasa ade lagi baju-baju yang kite lupa ape ntah beli , banyak sangat memborong kan dah lupa .. hahahaha . BTW beli time sale yee .. time sale , lagi-lagi baju Minaz . Huhuu .. 

Dan sekarang kite tengah aim baju Minaz yang design terbaru ni haaa .. warna pon sweet sweet jek wehhh ...

Fuhhh mari menabung ... 

Monday, 21 March 2016

#ShoppingOn9: Poplook.com

Assalamualaikum ..

Kite kenal poplook ni dari member sekerja , tengok ade akak ni pakai lawa jek baju die . So bile tanya die kate beli dekat Poplook and lepastuh kite terjebak dan terjebak dengan poplook . Harga not bad , kain pon okey selesa dan baju-bajunye memang cantik-cantik .

Baju pertama kite beli adelah .... 

*Bloose Zorika*
RM 62

Lepas tu second kite beli ... 

*Avery Lace Blouse*
RM 74 
(tapi kite punya warna hijau)

and seterus seterusnya kite beli .....

*Hani Bow Peplum Top*
RM72 

*Putri Lace Mermaid Maxi Skirt*
RM96 


RM36


Ni hasil gabungan ketiga-tiga di atas , masa ni pergi wedding kawan baik hasben .

Korang try lah shopping dekat sini , ada saiz besar ade plus-plus saiz taw . Baju baju die memang cantik-cantik , Kebanyakannye kite tengok bile jadi dayang-dayang pengantin ramai yang beli dekat poplook sebab warnanye sama walaupon corak berbeza-beza . Ade macam-macam jenis , untuk ibu mengandung dan menyusukan pon ade jugak .

Niat raya tahun ni nak sama semua satu family , maklumlah raya tahun ni dengan family kite , cuma tak tahu lagi nak pakai kaler ape *walaupon kite dalam pantang* hader hati nak beraya :P


Dan kite ade berkenan beg brand Poplook ni , Soho Mini by Poplook . Tapi asyiklah sold jek .. Tunggu punya tunggu pon masih tak kunjung tiba lagiii ... Huaaa .. Harap-harap boleh melaram time raya nanti :P



* WishList*


Salam Sayang,

Review : Boboiboy The Movie

Assalamualaikum ... 


Niat hasben bile khamis 03.03.2016 keluar je cerita boboiboy ni nak ajak kite , anak and adik-adik kite pergi tengok wayang , tapi .... petang khamis tu kite warded . Hahaha . So postpone lah . Naseb tak janji ape-ape dengan adik-dik and anak bujang yang memang pandai bile kite berjanji dengan dia .

Kite pada mulanya macam ... erkkkk cerita boboiboy ? Best ke tengok kartun-kartun ni , Lepas keluar wad hasben ajak lagi tengok wayang tapi kite kate nanti-nantilah . Hari isnin 07 March 2016 kite pon pergi jusco tebrau niatnye nak beli baju tidur Firhad yang dah senteng tuu . sekali hasben tarik tengok wayang . Masa ni memang bertiga je , kite hasben and anak , pastuh kite kate tengok Munafik lah sebab dah janji dengan adik nak bawak tengok boboiboy kan .... And hasben setuju ... (nanti kite review munafik pulak)

Keesokkannye lepas balik kerja hasben kate jom tengok boboiboy, okeylah kite follow jek sebab semalam die dah layan kemahuan kite nak tengok munafik kan . So balik kerja after mahgrib kite suruh adik-adik siap-siap nak pergi tengok wayang . Kekonon adik kite no 3 tak nak tengok sebab die kate macam budak-budak tengok cite tu , last-last die ngikut jugak .


*budak kemetot yang kekonon acik die amek gambar die*

Harga hari Selasa RM17 dewasa kanak-kanak RM9 tapi Firhad Irsyad free lah sebab bawah 2years and die pon bukan nak duduk kerusi sendiri . 

Masuk-masuk panggung Firhad Irsyad dah cuak , sebabnye semalam kan tengok movie hantu so die takut . Hahaha . Sekaliiiiii .. bile dah keluar Boboiboy tu kemain syok die tengok . 

Alhamdulillah rasa tak membazir sangat-sangat , puas hati sangat cerita die . sape ade anak kecik tak rugi kalau korang spend time bawak anak-anak tengok boboiboy ni , nanti dengan korang sekali terlayan cerita die . Jalan cerita yang sangat menarik . Kelakar , dan sedih . banyak pengajaran tentang persahabatan dalam cerita ni ... 

Rupanya ku sangka kanak-kanak @ bebudak je follow rupanya yang bujang-bujang pon join . Hahaha . Ramai bujang-bujang tengok Boboiboy . Seriesly asyik fulll jek . Kiteorang datang pukul 8.30 malam , tapi seat tinggal bape ketoi jek walaupon wayangnye start pukul 10 malam . And kite sure filem ni akan meletop letop di panggung wayang . sebab sampai sekarang ramai kate full jek dekat panggung .. Hihii . memang tak rugi tengok citenye ... 

Hujung sekali Firhad Irsyad tertidur sudah .. hahaha .. maklumlah time die tidur dan kebetulan ma kate die tak tidur petang tuh , so memang awal lah die tidur . Tapi smapai dekat kereta boleh pulak die bangun . Sabar je lah ci kecik nih ... 

So saye lakibini dan anak bagi 5 Bintang untuk filem Boboiboy The Movie ini !!!


Sinopsis cerita boboiboy nih !!

BoBoiBoy The Movie
Sekumpulan makhluk asing bernama The Tengkotak tiba di bumi dan menculik Ochobot. Mereka mahu menggunakannya untuk mencari sebuah Sfera Kuasa yang tersembunyi di bumi. BoBoiBoy dan kawan-kawannya perlu menyelamatkan Ochobot dan membongkar rahsia di sebalik Sfera Kuasa tersebut.

Banyak halangan dan rintangan yang perlu BoBoiBoy dan kawan-kawannya terpaksa lalui dalam misi untuk menyelamatkan Ochobot.

Ada pelbagai aksi yang mencabar dan lawak sepanjang filem ini. Sedikit kesedihan muncul dalam usaha BoBoiBoy ingin menyelamatkan Ochobot.





Winnie The Pooh Glitter