Friday, 18 March 2016

#PregySecond : Admited 3Hari 2Malam

Assalamualaikum ... 

Haaaaa Admited !!!!! Yup aritu kite admit wad selama 3Hari 2Malam . Atas di sebabkan ... jengjengjeng ... Malam Rabu tu kite tak leh tidur lena sangat perut mengeras sakit sangat-sangat macam nak beranak gitu . Tengah syok tidur pon die akan terbangun sendiri sampai nangis-nangis kite kejut En.Somi . Tapi kite ingatkan En.Somi tolong usap perut tu die sedar rupenye tak sedar pon . Cehhh !!


03.March.2016
Pagi Khamis pon still sakit , so kite siap-siap kejut En.Somi and kite bagitahu sakit die tu sakit sangat-sangat macam nak beranak kan Firhad dulu . Die pon kate jom lah pergi Hospital , so kite suruh die hantar kite je kat kecemasan lepas tu die pergilah kerja nanti dah siap semuanye kite suruh Abah kite amek . Die pon setuju . Tapiii ... sampai je kecemasan die kate takpelah die tak kerja arini nak teman kite kang jadi pape susah pulak .

Dekat kecemasan kite kena interview lah sebab ape datang , sakit tu macam mana . And kena cek air kencing dan scan . Masa scan nampak uri baby kat bawah , jantung baby okey takde masalah and kena kencing untuk tengok kite kena kencing kotor (UTI) tak . Lepas hasil pemeriksaan mendapati kite tak ada UTI pon . But kite kena jugak pergi dekat Bilik Saringan untuk buat pemeriksaan lanjut akibat uri kat bawah . Dekat  kecemasan jek dah makan masa selamat 3Jam .

Dekat Bilik Saringan kite kena scan baby, kena cek jalan , kena drip air . First kena scan , masa scan doc tengok uri dah dok tepi , Alhamdulillah . Baby tolong Ummi ... Lepas tu kena cek jalan takut jalan dah ade . Alhamdulillah tiada jalan lagi . Maklumlah kite baru 23Weeks masa tu , baby baru nak 6bulan . MO tengok pon die kate kalau bersalin jugak baby tak leh bertahan lama , tak ade dalam sejarah baby masa kandungan 6 bulan selamat , selalunya 7bulan , 8 bulan pon 95% yang dapat meneruskan hidup . Lagilah masa die bagitahu berat baby kite 600gram sahaja . Memang cuak sangat-sangat kalau adik baby nak keluar awal . Dalam bilik saringan still mengeras lagi , nurse kire berapa minit mengeras die . still setangah jam setengah jam . Hasil ujian air kencing lagi memang bukan UTI . Last-last kite kena admited sebabnye nak pantau keadaan kite dan baby . Hasben wasap kate "Yunk admit ke? B kena daftar tyg masuk wad ni" kite macam blurrr haaa kenapa admit . Hahahaha . Pastuh tengah baring tu dorang nak masukkan air , cari urat tangan tak dapat , 2 kali cucuk entah tetibe kite keluarkan air mata sebab sakit sangat-sangat !!!! Ni semua budak practical yang buat , lepastuh dah dua kali cucuk tak dapat urat baru nak suruh doc , memang menangis lah aku kat situu uii .... Naseb banyak kali die mintak maaf , kalau tak memang aku amek nama ko tak bagi ko lulus , hahahha . 


Di sini lah akhirnya ku di cucuk ! Payah weiii nak buat kerja

On the way ke wad rasa badan macam lain macam , tapi think positif jek lah mungkin sebab sejuk dalam bilik saringan tu kot , sampai je wad , MO cek kite demam pulak dah ... Dan masa salin baju kite tengok badan kite lain macam , naik bintik bintik merah yang snagat banyak .



nih kat tangan .

Lepas tu kite pon rehat kejap kat katil dan makan tengahari sedangkan time tu dah pukul 2.30 petang baru nak makan , memang lapar sangat-sangat . En.Somi pon join makan sat lepastuh die balik nak kemas barang-barang kite . Tak lama lepas tuh Doc pakar datang tengok keadaan kite tanya semua and dorang bagi ubat tahan gatal . akhirye kite tertidur sampai lah tersadar seorang jejaka datang kejut . En.Somi rupanya ... dah waktu melawat petang rupanye . Tak lama lepas tu Ma pon datang dengan bawak Firhad . Tapi Firhad dekat bawah , and tak lama lepas tu MIL & FIL pulak sampai aii macam sakit teruk sangat . Hahaha . Kite turun bawah jumpa anak teruna kite tu , naseb die paham Ummi die sakit . Masa dorang nak balik tu , alamak sayunye tengok anak , tak penah berjauhan dengan Ummi , Tak penah tidur malam dengan orang lain . Malam ni kena tidur berdua dengan Ayah . Malam tu terus baik demam , alahan still ade dan baby dah kurang mengerasnya . Dalam pukul 11 malam En.Somi datang hantar makanan , dan kite suruh balik sebab kesiankan anak, walaupon ma kate die baik sangat-sangat malam ni . Malam pertama di hospital tidur malam ku yang lena . 

04.March.2016
Hari Jumaat , pukul 4 Pagi dah kena kejut sebab nak cek jantung baby dan tekanan darah . Kite pelik selalunya kite tak leh tidur malam tapi malam tadi lenanye tidur . Rupanyaaa ...... ubat tahan gatal tu ubat tidur maka dengan itu kite tidur tak sedar dirilah jawabnye ..


Alergik masih ade walaupon tak banyak , demam dah kebah , tapi kena tahan lagi satu hari sebabnye nak tengok selama 24 jam ade demam lagi tak . Maklumlah baik demam pukul 8malam , so 8 malam ni keputusannya . Baby pon okey dah tak mengeras sangat . Hasil kajian doc pakar die mengesahkan bahawasanya kite punye baby mengeras sebab stress , stress yang terjadi pada ibu mengandung akan menganggu baby yang di kandung jugak. Kalau nak diikutkan lately ni kite memang stress sebabkan hal kerja di office yang menimbun-nimbum dan di push-push untuk di siapkan . Ya Allah tak sangka pulak boleh effect ke baby macam tu sekali . Naseb adik baby tak ade apa-apa . kalau tak ......

Hari yang sangat bosan teramatnya dan kerja kite tidur jek sebabnya ubat tu mengantukkan kita . Hasben pon tak melawat sebab Hari jumaat die pergi sembahyang Jumaat , balik dari sembahyang dah abes waktu melawat . Tapi silap jadual , HSA Jumaat & Sabtu atau public holiday die bukak dari pukul 2 petang sampai 7.30petang . Memang tak tahu .. huhuhuhu . Haaa pagi tadi I is jumpa Nurse kerek !!! kerek gile okey !!!! die nak cek jantung baby pukul 8 pagi tu , lepas tu muka nak kerek ! Ehhhh sakit hati kite , sempat lah tengok nama die , nama die Suria ! Lagi nak marah-marah orang suruh baring , eh eh ko ni !!

Petang tu lepas waktu melawat je , kite dah kebosanan . Lepas mandi nurse datang nak bagi ubat kite mintak die bukakan tempat cucuk kat lengan tu sebab kite tak leh nak buat kerja , mandi pon tak selesa ape lagi nak gerak-gerak buat keja .

  
Sebelum


Selepas

Lega mak uii . tidur malam pon selesa . Malam tu cek keadaan kite , demam okey , alergik okey and adik baby pon behave dah tak mengeras-ngeras lagi .. maka dengan itu esok I is balik !!!!! Malam kedua En.Somi tapaukan kentang Mekdi . 

05.March.2016

Doc pakar datang pagi tu so die kate boleh pulang !!!!! I is ape lagi cecepat wasap hasben bagitahu dah boleh balik . Makan masa jugak nak tunggu die buat surat kite boleh balik . 2jam menunggu . Ade budak katil selang 2 katil kite tu pon demam jugak kalau tak die boleh balik , sekali pergi bilik untuk VE jalan die dah bukak 3cm . Sooo kenalah beranak sat lagi .. Akak katil sebelah Kanan kite dah selamat mekahirkan baby boy semalam melaui pembedahan , die yang pilih sendiri untuk czer sebab baby die besar angaran dalam 4kg , dan die ade kencing manis . Akak katil sebelah kiri kite die overdue dah 7 hari , pagi semalam induce pertama tapi jalan still 3cm pagi tadi . And mase kite siap-siap nak mandi tu kena tolak pergi LR , sebab katanye dah 4 cm , tapi tengok muka die tuuu aduiii teringat kite nak beranakkan Firhad dulu .. Sakit nye .. Sebab itu ibu nak bersalin di letakkan darjat tertinggi seumpama pergi berjihad dan die kalau pergi menghadap Ilahi di panggil mati syahid . Sakit die seperti nyawa kau di hujung-hujung taw . Okey taknak takutkan sape-sape pon . Hihihi .

So Dalam pukul 12 tengahari borang keluar kite siap , Bil total RM31 , tapi masa masuk wad kena bayar deposit RM15 tolak deposit kena bayar RM16 sahaja selama 3hari 2 malam . Kat sini adelah benda tak puas hati sikit . MC kite dorang tak prepare siap-siap . So kalau nak tunggu MC kene tunggu doc yang on call lalu . yelahh keluar wad hari sabtu kan memang tak de doc , tapi pagi tu kan mase doc pakar kate boleh keluar kenapa tak siapkan sebab dah tanya kan "puan nak mc?" I is siap kate memang nak. so nak tunggu doc on call memang tidoklahh !! 

En.Somi pon dah panas bontot sebabnye 2 jam tunggu borang , ni nak tunggu doc on call lalu memang tak tahu bape jam pulak . sebab nurse India tu sendiri kate tak tahu doc on call lalu bile . So I is n En.somi berangkat kaki meninggalkan bangunan itu dengan perasaan sebal sikit lah . Tapi nurse india tu suruh datang esoknya (Ahad) dia kata die akan usahakan MC kite tuh . Maklumlah kalau takde Mc I is kena tolak gaji kang .

*nanti free kite buat entry sebal pada hari esoknya yee !!!!*

Doakan kite dan baby yee kawan-kawan ...


Salam Sayang,

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter