Tuesday, 1 March 2016

Isu Suami Curang


Assalamualaikum ...



Tetibe kite nak pulak story kisah Suami curang, padahal malas nak layan tapi lately ni ramai pulak kite tengok isu-isu suami curang . Lagi-lagi korang mesti tahu yang pasal Ayu kan ? yang suami tinggalkan die dan die pergi serang majlis kahwin suami dengan bini barunye tu . Tapi bile kite tengok video tu tak nampak pon c Ayu ni macam serang. Kalau kite lah kan , kalau kite lah mahu dah roboh pelamin tu tak pon pinjam microphone DJ tuh sat nak bagi ucapan yang best-best sebab kat rumah karang ayat yang indah-indah sampai sane kite baca depan tetamu ... (itu kalau kite lah)

Dan tak habes dengan tu ,si suami a.k.a lelaki durjana ni telah mengatakan bahawasanye die dah ceraikan Ayu dengan talak 3 pada bulan 9 2015, maka dengan itu seronoklah die bergalak dengan perempuan baru tu . dan kini sah di sisi hukum mahkamah dunia jatuh talaknye itu . Padah kan bile hangat bercinta lupa pulak yang halal kat rumah tu sedang menanti suami pulang , menyediakan makan minum suami dan pakaian suami dah siap basuh dan di gosok .

Pernah jugak kite ade frend list dekat facebook , mulanye kite frend dengan die kisah Arwah anaknya , mengikuti perkembangan arwah dan tak lama lepas itu di khabarkan suaminye ade perempuan lain jugak dengan erti kata lain curang !! Ya Allah berat sungguh dugaan yang Allah bagi buat dirinye ... 

And baru-baru ni pon kisah rumahtangga yang sibuk di viralkan dekat Facebook suami die curang jugak . dah lama die bela biawak hidup katenye .. entahlah kekadang kite tak paham kenapa, kenapa mesti curang ?? Tak boleh ke bawak bincang jika ade perselisihan faham atau tidak puas hati dengan pasangan masing-masing .

Kebanyakkan yang kite jumpa semuanye berkisahkan Suami yang curang , kenapa mesti suami? Dan rata-rata si perampas mesti menyalahkan Isteri sebab tak pandai jaga suami sebab tu suami cari lain ? Ade jugak yang kite jumpa , kawan kite sendiri lah kan , die sangup berhenti kerja sebab nak jaga suami dan anak , tuptup diduakan jugak . Kite tengok kawan kite tu bukan main lagi kemas rumah sediakan makan minum suami dan anak. Tapi kite salute dengan die , dah tahu suami curang pon die cool jek , siap layan macam raja . sediakan makanan & pakaian macam biasaa, macam tak ade ape-ape yang berlaku sehinggakan satu hari die bertanya sendiri siapakah perempuan yang bernama ______ itu ... Reaksi muka sang suami mestilah terkejut sebab tembelangnye di ketahui jugak akhirnye .. 

Suaminya jujur dah lama menyulam kasih , dah lama mencintai sebab ape sebab sentiasa ade di sisi (kat pejabat jek kot ade) , kawan kite bagi dorang kahwin sebab kawan kite tak nak suaminye penuh dengan dosa , masa die cerita tu Ya Allah mulianya hati kau ..... aku pon tak sekuat engkau , aku pon ade melatahnye .. Dan di jadikan cerita dalam planning nak kahwin c aweks suaminye serang kawan kite tak cukup dengan jumpa depan rumah maka die serang di whatsApps berjela-jela makiannye .. Kawan kite screenshort ape semua yang di hantar oleh perempuan itu yang ku gelar Betina Sundal. Ya Allah sedih macam nak jumpa die nak peluk die kuat-kuat . Yang kite ingat kawan kite balas "Awak dah dapat suami saya, ape lagi awak nak?" c betina tu reply kate minta cerai dengan suami die , kawan kite reply "Maaf talak di tangan suami saya, suami saya sahaja berhak untuk lepaskan saya atau tidak" tapi kawan kite kate dalam hati die berdoa , siang malam berdoa janganlah sampai suami dietermakan puuk rayu untuk ceraikan die .

Dan nak di jadikan cerita yang ala-ala drama melayu , sang suami bagitahu emak ayahnye nak kahwin dua maka dengan hebat tentangan emak ayah suami kawan kite, masa tu kawan kite ade ,die cuba pujuk mertua die, kite sangat kagum dengan kawan kite betapa tabahnye die , betapa kuatnya dugaan yang die tanggung . Malam tu tanpa die sedar phone die suami die ambil dan buka maka suami die baca segala whatsApps perempuan tu dengan isteri die ... 

Esoknye ....... perempuan durjana tu buat hal depan rumah die sebab nya suami die dah putuskan hubungan mereka .... Dan suami die telah pon buat report polis , maka sekarang kawan kite sangat bahagia dengan suaminya ... mungkin ade hikmah di atas semua dugaan Allah ... mungkin kena banyak belajar bersabar kan .... Alhamdulillah ... 

Pada lelaki di luar sana , seburuk-buruk pon wanita atau isteri anda, ketahuilah die lah yang banyak membantu anda ketika susah dan ketika kejatuhan anda. Dia wanita yang anda puja , sayang dan cinta satu ketika dahulu . dan berterima kasih kepada wanita itu sebab die jugak yang sangup pinjamkan rahimnya untuk zuriat anda , selama sakit pinggang di tanggung 9 bulan, ketidakselesaan ketika mengandung , mual-mual dan sampailah nak beranak sakit no 2 tahu tak . sakit sangat-sangat sakit beranak tu . andai di pinjamkan seketika sakit tu kite tak tahulah lelaki ni hebat macam mana . korang bayangkanlah seorang kahlifah Allah keluar dekat tang bawah tuu jalan yang kecik tuu . manakala operate pulak sakit yang di tanggung isteri tu makan masa lama tahu tak ... bukan senang nak keluarkan c kecil itu , maka hargailah isteri anda , dan isteri buatlah yang terbaik untuk suami sebelum suami cari yang lain ... dan akhir kata jika ade persalahfahaman cuba berbincang bukan dengan cara MENCARI yang lain ...

Semoga Allah S.W.T melindungi rumahtangga kite semua . semoga kite semua mendapat hidayah atau di beri kesedaran dengan apa yang berlaku , jadikan yang buruk itu pengajaran .. Tak guna bile dah jadi kite nak salahkan semua yang terlibat . Laki kite salah , orang ketiga pon salah dan kite pon salah . semua ade silap sendiri ... amek positive buang negative !!

Doa yang baik-baik , agar semuanya baik . Dugaan berkahwin lagi hebat dari dugaan bercinta atau tunang ... Alhamdulillah setakat ini kite dan suami masih mampu bertahan dugaan yang Allah berikan , kite penah merasa dan tahu sakit sebuah percurangan tu ... Tapi .. tapi itu kisah dulu tak mahu di ungkit , tak mahu di cerita di sini biarlah ia menjadi sejarah hitam dan kalau boleh kite nak lupakan sejarah hitam itu demi anak-anak syurga kite dan suami .. Dan sekarang kite memang tak dinafikan kite bahagia dengan suami kite iaitu Muhammad Hammirul , bersama anak Muhammad Firhad Irsyad dan bakal anak dalam rahim kite ni ... 

Salam Sayang ,

4 comments :

  1. Allah... bagusnye kawan awk..agaknye sbb die sabar mcm tu Allah bukak hati suami die tgok perangai bakal bini...eee betul geram dengan llaki spesis mcm ni...tapi tu la...laki ni kalau nk curang die bkn fikir ape dah..dah xnampak pun kebaikkan bini...semoga Allah lindungi kite semua dari semua ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul yunk , lelaki kalau dah ade penganti ni susah sangat-sangat . harap-harap di jauhkan dari kite-kite yee . takut sekarang c perampas . banyak anak dara @janda smuenye kate laki orang lagi senang nak kahwin .. uuuuiii

      Delete
  2. Ya allah harap jauh laa dari anasir semua ni :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul .. harap di jauhkan benda macam ni kena dekat kita ..

      Delete

Winnie The Pooh Glitter