Monday, 17 July 2017

#Travel : Langkawi - Day 1

Assalamualaikum ....

Hari ni ade mase terluang sikit maka nak bercerita tentang holiday dekat Langkawi minggu lepas , terlaksana jugak holiday di Langkawi bersama keluarga kecil kami .. kite pergi berempat je anak beranak ...

10 Julai 2017 ISNIN




Ma abah hantar kite dekat air port Senai .. Senai terus ke Langkawi .. Flight pukul 1.50 petang tapi kite ade dekat sini dalam pukul 12 tghari dah , first time nak naik kapal terbang ko .. dengan nak bawak anak-anak so memang kena gerak awal sebab tak tahu ape-ape kan ...


Gambar ni dekat balai pelepasan , lagi beberapa minit nak naik kapal terbang ..



Duduk dalam kapal terbang nampak keindahan alam terasa sangat kebesaran Allah dan terasa kerdilnya diri ni ... SubhanaAllah sungguh cantik .... 

Sampai Airport Langkawi pukul 2.50 petang , amek masa 1 jam jek berterbangan :P .. Sampai sane kami tunggu orang hantar kereta yang kami sewa .. dalam pukul 3.15 petang baru kiteorang keluar dari Airport Langkawi .. Lepas tu terus cari tempat makan .. sepanjang perjalanan nak ke motel kami tu akan nampak tepi pantai orang jual di tepi jalan jual makanan .. so kiteorang singgah makan sebab masing-masing dah kebulur ... 



Minum : Carrot susu , jus oren & cendol
Makan : Nasi Goreng Pataya , Udang goreng tepung 5pcs (RM15), Chicken Chop (RM12), Nasi Ayam Madu (RM6)

nasi goreng dengan minuman total RM 22


Budak kecik tu seronok dapat makan , si abang pon mintak nasik , lapar agaknya tu haa ...  Lepas tu mase nak ke motel kereta yang kiteorang naik tu tak best langsung , tak rasa air cond kereta die , so kite whatsapps kite bagitahu nak kereta Myvi jugak . sebab memang nak sewa tu pilih kereta myvi kan .. die p kasik nisan almera hasben takmoh ..


Sampai pon motel kiteorang , kiteorang waze jek dekat sana , agak payah jugak la sebab waze ni tak tunjuk sampai depan mila motel ni die sampai luar jalan maka kiteorang kena masuk lorong kecik untuk sampai ke mila motel 2 nih .. Gambar dalam motel kite takde amek , sebab sampai-sampai je terus angkat barang and stay depan rumah layan anak-anak main pasir . Abang tu pantang nampak pasir ... Sambil tunggu budak hantar kereta sewa kiteorang ..



Ayah melayan anak-anak die .. Dalam pukul 7 malam orang call kate nak hantar kereta and die tak tahu jalan nak masuk ke mila motel ni , so hasben pon keluar kejap amek kereta and kite pon suruh isi minyak siap-siap ... Hasben kate tuang penuh RM 70 untuk myvi SE baru kaw ..


ni myvi kiteorang sewa 
(memang puas hati sebab baru dan elok segalanya)

Pukul 8 lebih anak-anak tertidur pulak maka postpone keluar makan malam , kiteorang lewatkan sikit keluar sebab kang tergangu anak-anak nanti mengaruk pulak dieorang nih ..


Dalam pukul 10 malam masin-masing dah kelaparan so angkat anak-anak pergi makan jugak , memula hasben nak tapau tapi pikir balik takkan nak tapau nak la jugak rasa makan dekat sana kan ?? so kiteorang angkut jelah anak-anak ... sebelum pergi makan singah kedai runcit beli minuman untuk dalam motel dengan pampers anak , kitekan bawak pampers dorang sikit jek .. so beli dekat sini yang packing kecik .

Plan nak makan dekat Restaurant Haji Ramli , pakai waze jugak ke sana , waze kate dah sampai sekal tengok nama restaurant-restaurant takde pulak Haji Ramli , bile google tengok rupa die tu macam same dengan 1 restaurant ni tapi nama Hafizi ... so kiteorang decide turun jugak and tanya orang .. bile tanya dorang kate Hafizi tu la , die dah tukar kepada anak die .. owhh . hahaha , kalau tak menjenuh nak mencariknya ...

So nama Haji Ramli bertukar dengan Hafizi Ramli ...



ikan siakap amek sekor tapi masak 2 jenis masakkan . 
bahagian kepala tu masak 3 rasa
bahagian ekor masak ikan bakar sambal

(Rm42)


Tomyam seafood
(Rm15)


Total kiteorang makan dekat sini RM90 ... makanan memang 100% sedap !!!

Maka day 1 selesai , esok kite sambung part kedua ketiga dan seterusnya :)


Tuesday, 4 July 2017

*Holiday : Mood Holiday Dah On





Yeahhh tak sabar nak tunggu minggu depan .. Mood holiday dah on .. tapi anak-anak tengah demam , doakan kesihatan mereka beransur pulih yee ... Aamiinnn



Tuesday, 13 June 2017

#Deco : Tempat Letak Tudung

Assalamualaikum ...

Kalini kite nak share tempat letak tudung , perempuan ni banyak tudung kan (yang pakai tudung) so kekadang mati kutu nak simpan tudung macamana . So ni hasil kite google kite dapat satu idea yang menarik sangat-sangat ...

See , kite beli rak kasut ni dekat Lazada dengan harga RM 16.90 .. Dalam masa 1 hari zupppp sampai dekat office kite (pakai alamat office)

Dan malam tu hasben pon pasang , hasil pasang


Tinggi die same dengan tinggi kite 145CM 

depan belakang boleh guna .
ade 10 batang x dua + 20 batang


Bahagian depan .
Satu batang tu kite dapatkan 4 helai tudung 
if korang nak jimat & banyak tudung boleh lipat lagi kecik macam bahagian bawah tu shawl kite lipat kecik sikit .


Bahagian belakang .
Tudung yang bercorak-corak .
bawah tu shawl bercorak

Kalau ikutkan banyak tudung kite , tapi mase pindah banyak tinggalkan dekat rumah ma . bagi adik-adik pakai :P so ini yang ade dekat rumah kite . belum letak shawl & tudung raya lagi nih ^_^ .. So sape mati idea nak kemas tudung macamana and ade ruang lebih boleh la ikut cara ni ... Thanks a lot yang bagi idea dekat kite tuh :)


Ikhlas ,

Monday, 12 June 2017

Mary Kay : Gel Mask TW & Mineral Powder Foundation MK

Assalamualaikum ...

Today kite nak share tentang kulit muka kite telah sekian lama pakai Mary Kay ni . Alhamdulillah kite puas hati dengan produk muka Mary Kay ni ... 


Ni muka dah okey dengan produk muka Mary Kay , ramai jugak tegur muka kite dah okey cuma tang whitehead tu je belum sepenuhnya , tu kena tunggu kite pakai Gel Mask ni haa .. 

Gaji bulan 5 ape lagi shopping barang Mary Kay sikit lagi .. Kite beli Gel Mask & Powder Foundation dan jugak standby foundation 2 ketui kot-kot la habes time takde duit . haa kau .. haha . kali ni pakai duit sendiri jek , en somi banyak komitmen nak uruskan takleh nak mintak-mintak sangat :P 



1 Gel Mask (yang panjang tu)
2 Foundation 
1 Powder Foundation


( sebahagian barang Mary Kay dekat almari solek )


Muka setelah pakai Mary Kay 2 bulan lebih .
Alhamdulillah ... 

Nanti kite share bile dah pakai Gel Mask k , nak buang segala jenis mak nenek white head ni duluu , nak cantik sebelum raya :P


Pengguna Mary Kay,

#Raya : LeeyanaRahman.com & BellaAmmara

Assalamualaikum ...

Nampak tak tajuk tuh ?? Hahaha kite tergoda dengan design brand dedua nih .. Minaz pon minat jugak tapi tahun ni tak amek Minaz untuk raya , macam tahun lepas beli lepas tu tak muat . sadis ! Jual balik and then beli baju biasa je kesudahannya ..


Baju Raya tahun lepas yang tak muat tuh haa . Hahaha .. Masa tengah raya tahun lepas tengah berpantang so tang teks tu memang up la so ketat tang tuu ... Naseb ade buyer nak baju nih .. So I is letgo sajork ...

untuk tahun ni kite berkenan dua baju ni tapi tak jadi beli brand Minaz :P



Kite memang minat design peplum gini , so memang mencari peplum saje lah . But tahun ni nak ade kebaya 1 , sebab dah 3 4 tahun kononnye nak kebaya tapi pakainya lain :P ...

So back to topik kite berkenan dengan baju Bella Ammara & LeeyanaRahman.co ... Terjebak beli sebab meletop-letop sangat design die ...


Kite Terbeli yang ni :) , belum sampai lagi .. nebes nih 
_Bella Ammara_


Yang ni pon cun , but tak beli pon tengah aim jek nih .
_Bella Ammara_


Terbeli yang ni , Dah sampai tapi nanti baru story
_LeeyanaRahman.co_


TERbeli jugak , hahaha . tunggu yang ni sampai baru update next 
_LeeyanaRahman.co_


Kite mencari baju kebaya macam ni , jenis kebaya moden . kite kan pendek so tak lawa kalau pakai kebaya labuh gitu ... Misi mencari kebaya untuk raya ke 10 di teruskan . hahaha ...


Salam Ramadhan,

Tuesday, 6 June 2017

#Raya : Persiapan Raya 2017 Part i


Assalamualaikum ...

Alhamdulillah , sebelum masuk Ramadhan lagi kite dah settlekan part anak. Bukan ape bile dah anak dua tanggungan ni kene lebih sikit and jenis kite tak mengharapkan hasben 100% , kalau ade rezeki lebih kite akan beli keperluan anak-anak sendiri . maklumlah hasben banyak tanggungan yang diperlukan. 


Kebetulan masa 29April-1May 2017 Padini ade buat sale 4 days tu ,so kite pon terjebak beli tapi dengan niat untuk baju Raya anak-anak . So memang beli baju anak-anak and baju hasben 1 helai .. Bile dah beli baju dorang perasaan lega tu memang wujud . settle t-shirt anak-anak ...


And keesokkannya hasben pulak ajak pergi Padini Bukit Indah sebab nak cari baju dia pulak , so kite tanya hasben untuk raya terus ke , die pon kate yee , so kiteorang pergi sana ... settle t-shirt hasben ..
Cuma tinggal baju kite jek , kite macam biasa lah tunggu baju melayu hasben pilih kaler ape barulah kite belii baju kite ... and kite pulak tengok t-shirt anak-anak baru beli baju kite & hasben . emmang peel begitu ..



Masuk Ramadhan-4 kite ajak family kite cari baju raya dorang pulak .. Alhamdulillah sikit-sikit dapat membantu family walaupon tak dapat tolong banyak :) , Done untuk Ma , Adik-adik , untuk abah tinggal bagi duit and abah pilih la nak beli t-shirt ape . kalau baju melayu abah jenis suka pakai baju lepas-lepas jek ..



And kite terjebak beli baju nih . ahahaha .. tinggal tunggu sampai jek , kite beli on9 dengan Personal Shopper . Baju dari BellaAmmara .. Harap-harap muat lah ...

Yang belum beli :

Baju Melayu Hasben & Anak-Anak
Kasut Abang Firhad Irsyad
Tudung kite


Monday, 5 June 2017

#Review : Lips Scrub & Lip Balm Mary Kay

Assalamualaikum ... 


Kite kan ade masalah dengan bibir , sape kenal kite die tahu la masalah bibir kite sangat kronik dan kritikal . Hahaha . lepas tu kite pulak jenis suka kopek-kopek (kupas/tanggalkan) kulit bibir tu . Jenuh ai orang menasihat dan kite beli macam-macam produk untuk bibir . majerin ? dah pakai still same . madu ? pon same malah makin teruk . lip bam natural ? pon same makin teruk .



Akhirnya di temukan dengan Lips scrub Mary Kay & Lip bam die ni , so I is teruja yang teramat . maka I is pon oder .. dan akhirnya sampai .. 


Hari-hari dok sental dengan scrub .tak jemu . scrub die best terasa manis-manis gituw .. tak sampai seminggu kite pakai lepas tu hasben excident so uruskan hasben dah lupa pasal bibir .. BC kite asyik tanya je . and barulah kite perasaan yelaa bibir kite dah okey tak macam duluu



ade sikit tang bawah tu jek . lepas tu 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
v


Alahmdulillah ... suka sangat-sangat . Dah boleh pakai lipstik . Raya ni dah cun ! haha , kalau tak muka je lawa tang bibir  hancus . huhuhuhuhuhu .. 




So pada sesiapa yang ade masalah macam kite try la beli mana tahu serasi . alhamdulillah produk Mary Kay memuaskan hati kite . Kulit muka kite pon okey . Liang Pori dah tertutup , muka nampak segar dan awet muda selalu sebab die pon anti kedutan :) . Harga memang kebabom tapi puah hati sangat ...

Ikhlas share,
Winnie The Pooh Glitter