Tuesday, 28 October 2014

#BabyFI: Nama Baby FI

Assalamualaikum ...


Itu lah nama penuh BABYFI , Muhammad Firhad Irsyad Bin Muhammad Hammiruul .. Di lahirkan pada 10 Ogos 2014 pada pukul 11.02 Malam dekat bilik operate Hospital Sultanah Aminah , Johor Bahru . 

Muhammad yang bermaksud YANG TERPUJI . Lagi satu anak lelaki memang nak letak Muhammad untuk nama permulaannya . kalau perempuan pon kite akan letak Nur .

Firhad pulak tak ade maksud , kenapa nak jugak letak Firhad , di sebabkan terpengaruh Drama "Menjinak Ombak" watak Syukri Yahya dalam cerite tu namanye Firhad , so kite dah jatuh hati sangat-sangat . minat syukri yahya and lagi satu sebab watak Firhad dalam cerite tu kot , harapan kite supaye Firhad menjadi seorang yang baik walaupon namanye tidak mempunyai maksud .

Irsyad yang bermaksud PANDUAN/PERTUNJUK . Nama ni kite pilih di sebabkan mase mengandungkan Dia , kite selalu di beri pertunjuk yang baik . Dan mase Die dalam kandungan lagi die dah bagi petunjuk yang die ade sebenarnye dalam perut ummi die . tapi Ummi die yang tak yakin die ade , Alhamdulillah die seorang yang kuat walaupon mase awal-2 ummi die ni buragas @ lasak sangat .

Semoga dengan nama ni anak Ummi dan Ayah ni membesar menjadi anak yang berguna . Anak yang mendengar kata dan anak yang bijak . nama die ni kite sengsorang jek pilih , ayah die setuju jek , hihi .. maybee anak perempuan nanti bagi can dekat Ayah pulak pilih ye Ayah ? 


XOXO,
Pipie Azaty


Sunday, 26 October 2014

#Detik bersalin BabyFI♡part 2

Assalamualaikum ....

Bersambung dari Part 1 , sape-sape belum bace sile bukak <---- ye 


Pukul 9malam, doktor seluk lagi , still 5CM , and then doktor bisik-bisik dengan hasben , kite memang x dengar langsung ape yang doktor sampaikan . yang kite nampak walaupon dalam mamai , airmate hasben mengalir dengan laju . 1 jek kite pikir , kenape dengan baby ?? tpi baby still mengeras2 dalam perut . x lame tu doktor datang kat kite doktor bagitahu kite "Puan,puan kene cazer , memandangkan jalan bawah x dapat bukak penuh , kami takut anak dalam kandungan puan dalam keadaan bahaya sekarang ". so kite denga rela hati mengganguk dan tersenyum , Ya Allah kejap lagi jumpe babyFI . hasben kite dah mengalir air mate dah time ni , dah call ma n mak bagitahu kite cazer akhirnye .. tapi yang buat sakit hati hasben suruh tunggu dalam 1 jam lagi ... wehhh sakit ni wehhh .... hasben siap kate "B tahu sakit" kite ape lagi jerit "x !!! B xtahu sakit die macamana !!! sakit ok sakit !!!" lucu plak . kena lah tunggu sampai kol 10  malam .

Nurse-nurse hulurkan borang untuk kite sign , dan bagitahu ape-ape risiko yang akan berlaku , di sebabkan kite ni memang da terlampau sakit , so kite sign n ape yang die bagitahu x masuk pon dalam kepale otak kite , yang kite pikir time tu selamatkan nyawa baby kite yang kite n hasben tunggu-tunggukan . And tunggu turn untuk masuk bilik OT .

Mulelah die tukarkan baju kite , baju OT lain taw , pakaikan tiub kencing , betulkn tudung kite , semua die uruskan sebab contraction kite dah makin kerap sangat-sangat . pukul 9.45 mlm gitu lah kan , sampailah katil untuk ke OT , okey dah ready 100% nak ke sane . mereka-mereka angkat kite ke katil OT . opss lupe , sebelum angkat dorang seluk lagi oke !! kite dah sakit-sakit ni die seluk lagi .. OMG macam nak terajang . And dorang sumbatkan ubat macam air gula suruh minum . and nak minum air masak pon dorang tak bagi .

pukul 10 malam , Hasben pon join tolak sekali katil tu , pegang tanggan kite *DRAMA* hahaha . banyak drama sepanjang nak g bilik OT ni taw . sampai-sampai bilik OT ingat lagi bilik no 7 , bilik LR tadi pon no 7 . dorang borak-borak dengan kite . tanye name hasben tanye nama kite tanye ank no bape . tanye last makan kol bape . ehh banyak la tanye sampai kite malas nak jawab dah sebab sakit sangat-sangat . 4 katil oke kena pindah . sabar je lah orang angkat-angkat kite dalam keadaan tengah bertarung nyawa ni .

pukul 10.20 malam Still x buat ape-ape , sebab doktor bius tak datang lagi tengah handle kes pesakit jantung . kite dah meronta-ronta sakit . ade satu nurse melayu biadap tu die sound kite die kate "awak bertahan la, jangan pikir awak je nak selamat tu doktor bius tengah handle pesakit jantung" siap tengking-tengking lagi . datanglah nurse cina lelaki siap usap-usap tangan die kate "puan .. sabar ye puan , puan ingat tuhan puan " pehh sejuk perut kite . zikir tanpe henti , doa nabi yunus bersilih ganti . bile x dtg sakit kite tertidur sekejap . bile dtg sakit kite zikir kuat-kuat . yanglucunye dalam sakit-sakit tu tengok lampu bilik OT boleh terpikir camni "owhhh same lah macam dalam DRAMA , ni real punye same sebijik" hahaha . sengal punye pipie !

10.35 malam , detik yang mendebarkan ... dupdapdupdap ... datanglah doktor perempuan muda . tengok ke kite die terus marah-marah nurse kat dalam tu , sebab air ketuban kite hampir-hampir 24jam dah pecah . doktor tu bising sebab takut baby dah lemas . And dorang papah kite untuk duduk sebab nak cucuk belakang pinggang tu , bile dah cucuk dalam mase 10saat hilang semua sakit yang kite tanggung tadi . dalam keadaan mamai-mamai kite dapat rase setiap ape yang die lakukan . yuppp , kite bius setenggah badan . dapat rase di toreh tapi tak sakit . dapat rase di godeh tapi tak sakit .

11.02malam kite dengar Khalifah Kecil menangis . mase tu menitis air mate kite . kite terharu sangat-sangat , walaupon niat kite nak hasben tengok anak keluar x kesampaian . kite hanye merancang tapi rancangan Allah lagi terbaik . dah di takdirkan kite bersalin cazer , kite terime . lepas die sedut mulut baby untuk keluarkan air ketuban , die bagi kite untuk teka jantina baby . okey , bersalin cazer die tak letak baby dekat dada , maybee sebab tengah operate kan . tengah jahit lagi . sebelum cium bagi salam kat die , lepas tu cium die terase lagi basah air ketuban , and panggil name die yang selame ni kite panggil dari dalam perut lagi . melilau die mencari . memang !!! mate die dah terbukak luas oke . And nurse tu kate die nak bagi dekat hasben n nak hantar kat wad baby nak cek ade jangkitan kuman x . sebab air ketuban pecah awal . takut dah di jangkiti kuman .

11.OGOS.2014

pukul 12.10 pagi , tersadar dari mimpi yang indah , "ehhh aku mimpi ke baby dah keluar" tengok perut dah kempis abes . haha . okey x mimpi . Still lagi kat luar bilik OT sebab katil penuh . mengigil2 tahan kesejukan . dia bagi lampu panas untuk hilangkan sejuk tu . Alhamdulillah lege sikit . sambung tidur lagi .... ZzZzZzZzZz

pukul 1.50 pagi , di tolak keluar sempat lagi tanye nurse anak saye okey x ? nurse jawab dengan baik , oke puan . berat baby 3kg , anak puan lelaki . kami hantar ke wad baby . kite tanye lagi , suami saye mane ? nurse tu kate mungkin ade tunggu kat luar . dan dieorang pon tolak kite ke wad ibu beranak . keluar-keluar je nampak hasben kite . die cium dahi kite , and kite pon senyum ... dah selamat semuenye . still x rase pape lagi dekat perut m kaki .

pukul 2.00 pagi , sampai lah wad , mereka-mereka angkat kite kat katil . mintak minum n Alhamdulillah kite x muntah , nurse-nurse suruh hasben belikan makanan , tapi kite x nak , yang kite nak sekarang adelah tidur . yupp tidur , kite dah kepenatan melampau-lampau . memang dengar baby orang lain menangis . teringat jugak dekat anak , tapi di sebabkan terlampau penat sangat and last tertidur ..

pukul 7.30 pagi nurse kejut nak tukar pad , bile dah settle semuenye tengok katil sebelah kiri anak kene tahan nursery , tengok katil kanan anak ade meraung dari malam tadi , alahaiii teringat anak kite , mane die belum susu lagi . terus mesej hasben suruh datang cepat nak pergi tenguk baby . malangnye hasbenku punye handset bateri kong . huaaa ..

pukul 12.00 tengahari dapat panggilan call dari nursery , anak dah bole discharge , arghh lege .. terus call hasben nasib dah sedar . pukul 1 lebih hasben sampai , lepas tuh mama , abah n adik-adik pulak sampai . hasben pergi amek anak dekat nursery , hati ni x sabarnye nak jumpe die . sampai-sampai jek kene peluk cium lah , bagi susu dekat die . Ya Allah , terharu sangat-sangat 1 perasaan yang tak tahu nak gambarkan macamane . umur 23tahun dah dapat pangkat UMMI . petang tuh ramai datang melawat baby , kawan-kawan opis datang , kawan hasben datang , mak n abah mertue datang , ma n abah n adik2 kite datang . Ramai tetamu nak tengok khalifah kecil ni . Still x dapat discharge lagi sebab kite czer , so ade la dalam  sehari lagi kene tahan .so bermalam lah dengan anak .


first time ummi peluk anak ummi
Baby FI



Kalau Allah dah takdirkan kite bersalin czer , tak ape mungkin itu dah bahagian kite yang telah ditetapkan Allah , mungkin Allah tahu kalau normal , munkin kite tak boleh tanggung rasa sakitnya , macam tu lah hasben selalu nasihatkan untuk pujuk hati kite. yang penting sekarang semuenye sudah selamat , Alhamdulillah . hari ke dua kite dah boleh discharge , total bil yang kene bayar RM 110.00 , yang sempat kite tengok czer RM100 . yang lain2 tu penginapan 3 hari 2 malam di hospital kerajaan Hospital Sultanah Aminah JB . Alhamdulillah nurse-nurse semuanye okey , baik-baik . Alhamdulillah bahagian kite yang kite dapat . bermula lah pantang .. ^_^



XOXO,
Pipie Azaty

Wednesday, 15 October 2014

#Detik bersalin BabyFI♡part 1

Assalamualaikum ....


Alhamdulillah atas kurniaan Allah dapat merase nikmat mengandung , nikmat sakit bersalin , nikmat bersalin , nikmat menjadi ibu , nikmat menyusukan anak . Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah ... Ketika usie kandungan mencecah 36weeks macam2 perasaan ade , takut excited n macam2 lah .. semua bercampur baur , sejak 36w mule lah kene BH @ false alarm .. Maaf ye entry ini agak panjang , kalau rase muak tak payah baca ok . Hihihi . Kite selamat melahirkan seorang mujahid pada usia kandungan 39w5d .

09.08.2014 (Sabtu)
Entah kenape kite tetibe teringin sangat2 nak makan meggi kari , tapi disebabkan malas kite tak buat , tapi hati terdetik kate conform esok tak sempat aku makan , so pergilah masak meggi . And then, nak plak makan bege tepi jalan siap update status kat FB , cecepat msg hasben kate tetingin nak makan still jugak dalam hati kate "mcm x sempat jek aku nak makan ni" ..

N malam tu my BFF nak datang raye sambil2 tunggu dorang datang tengok la TV . Tengah syok2 nak tengok Cerekarama dengan family , tetibe ade air mengalir terus cakap dengan ma "ma air ape ni suam2 mengalir" ma pon terus cakap air ketuban , so nak pastikan masuk bilik air , and kite cek la bau n warne . Tengok jernih n air tu tak de bau pon . Pastuh cakap dengan ma kompom air ketuban . Ma pon relax n cool so kite pon cool n relax . Tengah nak bagitahu hasben tetibe hasben msg cakap mungkin balik lambat sebab nak lepak jap , kite pon bagitahu yang air ketuban dah pecah , cecepat die call cakap die balik sekarang jugak , patutnye die balik kol 11mlm . N kite pon bagitahu BFF kite yang kite nak ke hospital sebab air ketuban dah pecah so dorang x sempat datang raye rumah kite .

Kol 10.30malam hasben kite pon sampai rumah , pick up kite kat depan rumah sebab kite dah siap2 . Barang2 baby n barang2 kite memang dah prepare dalam kete , amek kunci kete n pergilah dekat tempat jual bege , hasben oder dulu sebelum amek kite tadi .. Dalam perjalanan kite makan bege , aishh terase nikmat oii , tak sakit lagi tapi air ketuban tak berhenti2 keluar ..

Sampai Hospital kol 11.15malam , terus jalan ke Dewan Bersalin . Hasben banyak kali tanye sakit tak ? Kite cakap tak , cuma air mengalir banyak tak selesa sikit . And kite nampak hasben plak jalan terkangkang dah kenape . Kite cakap dgn die knp jalan terkangkang ? Die kate die lak yang nebes . Hahaha . Okey memang lawak ..

Sampai2 jek macam biase la cek CTG n VE .. tengah cek CTG boleh plak mesin tu rosak , aduhai macam nak baling jek mesin tu , kite ni dah penat nak tunggu lelame . Pastuh kene buat balik , pastuh cek VE baru 2CM n die amek sample air ketuban .. So di sebabkan air ketuban dah pecah kenalah admited .. hasben g daftar masuk wad .. and kol 12.30malam gitu kite pon masuk la wad , bermulalah malam tidur sorang2 ..

10.08.2014 (Ahad)
Kol 3pagi kite bangun sebab nak tukar pad , banyak sangat air mengalir so kite pon tukar pad n tukar kain . Ni dah masuk pad ke 5 kite tukar . Pastuh gosok2 perut cakap FI jap lagi kite jumpe ye ... kejap lagi FI dapat tengok dunia Allah . Sambil2 tu kite bukak surah2 sebab tak boleh tidur , bukan sebab sakit tapi sebab excited nak jumpe anak sendiri . Entah macamane boleh plak terlelap .

Kol 6.30pagi bagun , tukar pad lagi .. lepas tu mule la doctor datang cek2 perut , tanye macam2 . Dah start sakit sikit2 , tapi mampu bertahan lagi .. kol 7 pagi die suruh masuk bilik untuk cek VE . Cek2 baru 3CM . Alahaii lambatnye . Ingatkan dah 5CM ke . Huhu .. and then kite pon g la mandi n siap2kan diri . Sebab tak selese kain asyik basah .. tu pon dalam kite pkai kain batik baru kain hospital .. kihkihkih .. kol 8pagi bekpes sampai , mee tiaw setoit , dengan air nes o . Kite minum sikit n mkan sikit je , kite mkn roti pastuh msg hasben suruh belikan air coklet duch lady feveret kite .. hasben hantar air jap , pastuh kene turun die tak leh temankan kite sebab kite 3rd class .. kebetulan doc tengah cek kite , so kite kene panggil untuk VE lagi sekali takut2 jalan da banyak bukak . Yang nak VE lak doc india lelaki , kite request doc perempuan , and die pon panggil la doc perempuan . Cek2 dah 5CM , so kene hantar ke LR .. kite die x bagi jalan dah , die suruh naik kerusi roda die tu . Sebelum ke LR ke katil kite untuk amek barang2 baby n barang2 penting . Kite amek handset n msg hasben suruh die g LR .

Dalam kol 11 pagi baru masuk LR sebab nak enjet kat tangan lah masukan tu lah ini lah . Mase die tolak g LR kite nampak hasben tengah tggu tapi die x perasan kite depan die . Sabar je la ... tak lame pas tu die pon panggil hasben masuk . Alhamdulillah baru 5CM pon hasben da boleh temankan .. start sakit 10minit sekali .. tangan hasben di gengam erat .. bile datang sakit hanye Allah dan orang2 orang yang dah penah bersalin je tahu macamana rasa sakit tu .

Dalam hati ni dah kate petang ni jumpe "adik" (babyFI) , dalam banyak2 hari kite lalui , hari kejadian ni lah hari yang paling panjang dalam hidup terase lame sangat2 . Pastuh mak mertue suruh hasben turun die hantarkan bekal , kite tak nak bagi sebab dah start sakit teramat sangat . Tapi die pon serbe salah sini bini bawah mak die turun kejap n g sembahyang zohor sekali . Kite tak habis2 bukak surah maryam n yassin . Bile datang sakit kite bace doa Nabi Yunus berselang2 dengan zikir .

Datanglah seorang wanita yang dah berumur sikit , kenalkan diri die Bidan untuk sambut baby . Dalam sakit2 dengar die bagi nasihat Alhamdulillah terase macam ma yg datang bg kekuatan .. sambil die usap2 kite sambil die bg nasihat . Hasben sentiase di sisi , siap kate kalau sakit sangat syg gigit je tangan B . Haha . Tak sampai hati nak gigit die , memang sakit tapi tak tergigit pon die . Pukul 3ptg Doc masuk nak seluk lagi . Still 5CM .

Hasben mintak izin untuk sembahyang Asar , kite macam tak nak lepaskan sebab kite terpikir "kalau kite mati die tak de sebelah kite macamana?" Tapi kite bagi die pergi sebab nak tunaikan tanggungjawab kepada Allah . Bile sakit time die tak de kite tak tahu nak pegang ape , pegang besi katil jek la .. tak lame lepas tu die datang balik . Macam2 ayat keluar kat mulut ni , mintak maaf la mintak halalkan semue lah ... macam2 lah kite merapu merepek .

Pukul 7malam , doc seluk lagi , still 5CM . Ya Allah lambatnye bukaan jalan ni ... air ketuban jangan cakap lah . Terkencing2 taw tahan sakit . Opss lupe nak cakap , kite ade enjet epidural sebab contraction kite da kuat tapi jalan x bukak . Die kate dapat kurangkan sikit , bukan kurangkan langsung , tapi bagi kite macam xde yang kurang pon . Same jek sakitnye , dah kate sakit bersalin memang sakit .

And nurse masuk jap cek CTG , die kate kalau tak tahan sangat sedut la gas tu , ape lagi terus sambar sebab memang sakit . Bile sedut hilang sikit bukan hilang langsung k . Contraction dah 2 minit sekali . terase sangat macam nak berak , teran-teran , nurse marah sebab teran tapi jalan bawah 5CM , nanti effect kepale baby . Ya Allah hanye Allah je tahu , hasben siap offerkan lagi gigit je tangan ke jari die , memang x sampai hati nak gigit . haha . 

Pukul 8.30Malam , memang dah mamai abes sebab kesan GAS yang melampau .. mase tu x dapat tangkap ape kate-kate doktor  dekat hasben , berserah diri pada takdir , andai saat tu Allah tarik nyawa kite . siap pesan hasben jage baby baik-baik kalau kite x de . huahuahua DRAMA sungguh !!! 

Keputusan Doktor muktamad ! hasben tunduk dan menanggis , kite plak yang kene pujuk hasben mase tu , sebab kite dah tak tertanggung sakit , andai kate jalan dah bukak abes pon kite x dapat nak teran , tenaga kite memang dah zero ! kite suruh hasben banyak-banyakkan doa buat kite andai itu pilihan doktor . doktor lagi memahami ..


Bersambung ............... Part 2
Winnie The Pooh Glitter