Sunday, 26 October 2014

#Detik bersalin BabyFI♡part 2

Assalamualaikum ....

Bersambung dari Part 1 , sape-sape belum bace sile bukak <---- ye 


Pukul 9malam, doktor seluk lagi , still 5CM , and then doktor bisik-bisik dengan hasben , kite memang x dengar langsung ape yang doktor sampaikan . yang kite nampak walaupon dalam mamai , airmate hasben mengalir dengan laju . 1 jek kite pikir , kenape dengan baby ?? tpi baby still mengeras2 dalam perut . x lame tu doktor datang kat kite doktor bagitahu kite "Puan,puan kene cazer , memandangkan jalan bawah x dapat bukak penuh , kami takut anak dalam kandungan puan dalam keadaan bahaya sekarang ". so kite denga rela hati mengganguk dan tersenyum , Ya Allah kejap lagi jumpe babyFI . hasben kite dah mengalir air mate dah time ni , dah call ma n mak bagitahu kite cazer akhirnye .. tapi yang buat sakit hati hasben suruh tunggu dalam 1 jam lagi ... wehhh sakit ni wehhh .... hasben siap kate "B tahu sakit" kite ape lagi jerit "x !!! B xtahu sakit die macamana !!! sakit ok sakit !!!" lucu plak . kena lah tunggu sampai kol 10  malam .

Nurse-nurse hulurkan borang untuk kite sign , dan bagitahu ape-ape risiko yang akan berlaku , di sebabkan kite ni memang da terlampau sakit , so kite sign n ape yang die bagitahu x masuk pon dalam kepale otak kite , yang kite pikir time tu selamatkan nyawa baby kite yang kite n hasben tunggu-tunggukan . And tunggu turn untuk masuk bilik OT .

Mulelah die tukarkan baju kite , baju OT lain taw , pakaikan tiub kencing , betulkn tudung kite , semua die uruskan sebab contraction kite dah makin kerap sangat-sangat . pukul 9.45 mlm gitu lah kan , sampailah katil untuk ke OT , okey dah ready 100% nak ke sane . mereka-mereka angkat kite ke katil OT . opss lupe , sebelum angkat dorang seluk lagi oke !! kite dah sakit-sakit ni die seluk lagi .. OMG macam nak terajang . And dorang sumbatkan ubat macam air gula suruh minum . and nak minum air masak pon dorang tak bagi .

pukul 10 malam , Hasben pon join tolak sekali katil tu , pegang tanggan kite *DRAMA* hahaha . banyak drama sepanjang nak g bilik OT ni taw . sampai-sampai bilik OT ingat lagi bilik no 7 , bilik LR tadi pon no 7 . dorang borak-borak dengan kite . tanye name hasben tanye nama kite tanye ank no bape . tanye last makan kol bape . ehh banyak la tanye sampai kite malas nak jawab dah sebab sakit sangat-sangat . 4 katil oke kena pindah . sabar je lah orang angkat-angkat kite dalam keadaan tengah bertarung nyawa ni .

pukul 10.20 malam Still x buat ape-ape , sebab doktor bius tak datang lagi tengah handle kes pesakit jantung . kite dah meronta-ronta sakit . ade satu nurse melayu biadap tu die sound kite die kate "awak bertahan la, jangan pikir awak je nak selamat tu doktor bius tengah handle pesakit jantung" siap tengking-tengking lagi . datanglah nurse cina lelaki siap usap-usap tangan die kate "puan .. sabar ye puan , puan ingat tuhan puan " pehh sejuk perut kite . zikir tanpe henti , doa nabi yunus bersilih ganti . bile x dtg sakit kite tertidur sekejap . bile dtg sakit kite zikir kuat-kuat . yanglucunye dalam sakit-sakit tu tengok lampu bilik OT boleh terpikir camni "owhhh same lah macam dalam DRAMA , ni real punye same sebijik" hahaha . sengal punye pipie !

10.35 malam , detik yang mendebarkan ... dupdapdupdap ... datanglah doktor perempuan muda . tengok ke kite die terus marah-marah nurse kat dalam tu , sebab air ketuban kite hampir-hampir 24jam dah pecah . doktor tu bising sebab takut baby dah lemas . And dorang papah kite untuk duduk sebab nak cucuk belakang pinggang tu , bile dah cucuk dalam mase 10saat hilang semua sakit yang kite tanggung tadi . dalam keadaan mamai-mamai kite dapat rase setiap ape yang die lakukan . yuppp , kite bius setenggah badan . dapat rase di toreh tapi tak sakit . dapat rase di godeh tapi tak sakit .

11.02malam kite dengar Khalifah Kecil menangis . mase tu menitis air mate kite . kite terharu sangat-sangat , walaupon niat kite nak hasben tengok anak keluar x kesampaian . kite hanye merancang tapi rancangan Allah lagi terbaik . dah di takdirkan kite bersalin cazer , kite terime . lepas die sedut mulut baby untuk keluarkan air ketuban , die bagi kite untuk teka jantina baby . okey , bersalin cazer die tak letak baby dekat dada , maybee sebab tengah operate kan . tengah jahit lagi . sebelum cium bagi salam kat die , lepas tu cium die terase lagi basah air ketuban , and panggil name die yang selame ni kite panggil dari dalam perut lagi . melilau die mencari . memang !!! mate die dah terbukak luas oke . And nurse tu kate die nak bagi dekat hasben n nak hantar kat wad baby nak cek ade jangkitan kuman x . sebab air ketuban pecah awal . takut dah di jangkiti kuman .

11.OGOS.2014

pukul 12.10 pagi , tersadar dari mimpi yang indah , "ehhh aku mimpi ke baby dah keluar" tengok perut dah kempis abes . haha . okey x mimpi . Still lagi kat luar bilik OT sebab katil penuh . mengigil2 tahan kesejukan . dia bagi lampu panas untuk hilangkan sejuk tu . Alhamdulillah lege sikit . sambung tidur lagi .... ZzZzZzZzZz

pukul 1.50 pagi , di tolak keluar sempat lagi tanye nurse anak saye okey x ? nurse jawab dengan baik , oke puan . berat baby 3kg , anak puan lelaki . kami hantar ke wad baby . kite tanye lagi , suami saye mane ? nurse tu kate mungkin ade tunggu kat luar . dan dieorang pon tolak kite ke wad ibu beranak . keluar-keluar je nampak hasben kite . die cium dahi kite , and kite pon senyum ... dah selamat semuenye . still x rase pape lagi dekat perut m kaki .

pukul 2.00 pagi , sampai lah wad , mereka-mereka angkat kite kat katil . mintak minum n Alhamdulillah kite x muntah , nurse-nurse suruh hasben belikan makanan , tapi kite x nak , yang kite nak sekarang adelah tidur . yupp tidur , kite dah kepenatan melampau-lampau . memang dengar baby orang lain menangis . teringat jugak dekat anak , tapi di sebabkan terlampau penat sangat and last tertidur ..

pukul 7.30 pagi nurse kejut nak tukar pad , bile dah settle semuenye tengok katil sebelah kiri anak kene tahan nursery , tengok katil kanan anak ade meraung dari malam tadi , alahaiii teringat anak kite , mane die belum susu lagi . terus mesej hasben suruh datang cepat nak pergi tenguk baby . malangnye hasbenku punye handset bateri kong . huaaa ..

pukul 12.00 tengahari dapat panggilan call dari nursery , anak dah bole discharge , arghh lege .. terus call hasben nasib dah sedar . pukul 1 lebih hasben sampai , lepas tuh mama , abah n adik-adik pulak sampai . hasben pergi amek anak dekat nursery , hati ni x sabarnye nak jumpe die . sampai-sampai jek kene peluk cium lah , bagi susu dekat die . Ya Allah , terharu sangat-sangat 1 perasaan yang tak tahu nak gambarkan macamane . umur 23tahun dah dapat pangkat UMMI . petang tuh ramai datang melawat baby , kawan-kawan opis datang , kawan hasben datang , mak n abah mertue datang , ma n abah n adik2 kite datang . Ramai tetamu nak tengok khalifah kecil ni . Still x dapat discharge lagi sebab kite czer , so ade la dalam  sehari lagi kene tahan .so bermalam lah dengan anak .


first time ummi peluk anak ummi
Baby FI



Kalau Allah dah takdirkan kite bersalin czer , tak ape mungkin itu dah bahagian kite yang telah ditetapkan Allah , mungkin Allah tahu kalau normal , munkin kite tak boleh tanggung rasa sakitnya , macam tu lah hasben selalu nasihatkan untuk pujuk hati kite. yang penting sekarang semuenye sudah selamat , Alhamdulillah . hari ke dua kite dah boleh discharge , total bil yang kene bayar RM 110.00 , yang sempat kite tengok czer RM100 . yang lain2 tu penginapan 3 hari 2 malam di hospital kerajaan Hospital Sultanah Aminah JB . Alhamdulillah nurse-nurse semuanye okey , baik-baik . Alhamdulillah bahagian kite yang kite dapat . bermula lah pantang .. ^_^



XOXO,
Pipie Azaty

3 comments :

  1. Assalamualaikum pp, takpelah. dah bahagian awak kan. apapepun baby FI dah selamat keluar. hihiii bestkan dah ada anak sendiri ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikummursalam shiela ... Alhamdulillah dah selamat dah . best sangat ade anak sendiri . kadang-kadang macam x caye ade anak dah .. hihihi

      Delete
  2. baca cerite ni teringat balik rasa sakit time contraction tu...siap jerit2 kat doktor nk czer je...

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter