Thursday, 28 April 2016

#PregySecond: SkinCare Masa Preganancy

Assalamualaikum ... 


Masa sebelum pregy , kite memang pakai skincare Eyqa tu , lepas tuh muka teruk gile naik jerawat sampai buatkan diri tak kompiden , maklum lah kite kerja jumpa dengan orang , hantar cek , pergi bank . And last kite stop pakai Eyqa Skincare .

Cari Punya cari kite pon kembali lah ke skincare asal iaitu " Safi " , so kite serasi dengan SAFI ni , liang pori pon dah tertutup , memang jatuh hati dan jatuh cinta ... Kite pilih Safi hijau ni ... 


So memang selamat pakai SAFI , cuma tang jerawat dekat dahi tu memang pembawakkan agaknye ... Bersepah-sepah die naik kat dahi , tawakal jek lahh yee hilang atau tidak nanti ...


tiliklah tu muka i , dahi ekmain lagi die punye naik ... So sekarang kite setia dengan SAFI , harap-harap lepas ni pon pakai safi je lah , jimat duit hemak !!!

Salam Sayang

Wednesday, 27 April 2016

#PregySecond: Kira gerakkan baby

Assalamualaikum .... 

Untuk ibu-ibu mengandung 26Weeks ke atas mesti kena kira gerakan baby , cukup tak baby gerak 10 kali dalam masa 1 hari tu , Alhamdulillah dah merasai baby gerak-gerak masa kandungan 12Weeks . Nampak gayanye aktif sangat baby ni ... 

Cara kiraanya start pukul 9 Pagi sampai 9 Malam , bile gerakkan ke 10 tamat tu catit sebelah die tengok jam berapa cukup 10 gerakkan .


ini kite punya , kite tick kalau baby gerak , gerak tu bermaksud baby gerak dengan kuat taw ibu-ibu sampai perut tu senget benget , okey tipu . Hihihihi ... Waktu tu kite malas nak tulis ganjil-ganjil so kite genapkan jek , kalau last tu 2.45Petang , kite tulis je 3.00Petang .

Alhamdulillah sekarang babyFI junior ni aktif dalam ni . Kalau ibu-ibu tak rasa gerakan baby dalam masa 12jam tu ,cecepat pergi klinik atau hospital . Sangat bahaya untuk baby .  Kalau agak-agak pukul 2petang baby gerak baru bape kali cuba try minum air sejuk , atau tidur mengiring , tak pon makan air batu tu . In shaa Allah membantu .. Kalau tak gerak jugak dalam amsa yang di tetapkan ibu-ibu kena pergi klinik atau hospital batter hospital terus lah , sebab bahaya untuk baby , jangan ambil mudah yee ... kesian baby .... 

Macam kawan kite , tick ni pon malas die akan tick 10 kali tu bile nak check up , sampaikan satu hari tu baby die tak gerak , last-last g hospital baby die dah meninggal dalam 2 hari dalam rahimnye , di sebabkan tali pusat die berlipat so oksigen tak sampai ke baby . Memang sedih sangat-sangat sebab kandungan dah besar dah cukup sifat sangat , masa tu tak silap 7 bulan ++ .

So ibu-ibu jangan ambil mudah hal ni ye ... Sangat penting . Walaupon kite ni pregy no 2 pon banyak benda kena belajar lagi ... ^_^ , yang pertama banyak kelemahan , so yang kedua harap kelemahan tu di perbaiki sesungguhnye ... Doa-doakan kite yee ... 

Coretan Ibu Hamil 31Weeks 
Salam Sayang ,

Tuesday, 26 April 2016

#BabyFI: Makin Bertambah Akal

Assalamualaikum ... 


Budak yang makin bertambah-tambah akalnye . Sekarang Dah Setahun 8 Bulan . Alhamdulillah perkembangan okey , cakap pon dah pandai .. Pandai usik orang , pandai agah-agah orang and yang paling penting , suke budak-budak . Peramah tu tak tahu lah ikut sape , sebab kite bukanlah peramah mana pon . Lagi-lagi masa mengandungkan die memang tak senyum dengan orang . Tapi die penyeyum , nampak orang tak kenal pon tegur , nak salam orang .. Alhamdulillah lahhh ... Sepanjang jaga die die tak banyak kerenah , senang sangat jaga die . Cuma sejak-sejak nak beradik ni kadang-kadang atau dikenali dengan jarang sangat buat perangai ... Die tahu dalam perut Ummi die ade adik , kalau tanya "Adik mana?" siap tunjuk perut Ummi , pastuh cium perut cakap "ayang ayek" Alhamdulillah ... Semoga Abang dan Adik rapat dan jadi anak-anak yang soleh ... 


Die dapat jalan , gigi and cakap secara serentak , Umur die Setahun 2 Bulan die dapat semua tu , sekarang dah laju berlari , gigi dah penuh tinggal lagi 4 batang belum tumbuh , cakap dah laju , kekadang bahasa kite kekadang bahasa alien die lah kalau nak cepat sangat . Dah tahu mana Ummi , mana Ayah , mana Tokma , Mana TokBah, mana Tokami mana tokDedi dan makcik-pakcik die semuanye dah kenal dan pandai sebut untuk panggil ..

Cuma ..... Die still tak makan , kuat susu . Sebulan 7 pack susu kena beli untuk die .. Hebat tak ?? Hahaha .. Dah kurangkan susu pon still nak susu jugak . Bile jumpa doktor kanak-kanak die kate memang normal budak baya die taknak makan , janji kesihatan die okey , kalau tak makan tak sihat tu patut risau .. But as a parents still jugak kami risau .. Caliph tu tak tinggal , buah-buahan tiap-tiap minggu kena ade dalam esbok sebab die oeminat buah , mungkin masa mengandungkan die kite "Hantu Buah" so anak pon terikut .


Minat sangat dengan air , pantang nampak air . Pantang pergi mandi manda memang tak akan naik sebab seronok sangat bila jumpa air ... Ni pon die geram sebenarnye dengan air tapi dengar kata Ummi Ayah tu die main tepi tu jek . 


Bile acik die sibuk mengaji , die pon sibuk mengajar . Hihihi .. Semoga Abang membesar dengan didikan agama yee ... Menjadi anak yang berguna buat Ummi dan Ayah . Series sejak lagi bape bulan nak melahirkan AdikBaby perasaan sedih dekat Abang ni memang sedih sangat-sangat .. kekadang terpikir-pikir macamana nanti die dengan adik ? macamana kalau die ngaruk , sabarkah kite ? sabarkah ayah die ?? Ya Allah ... semoga semuanye baik-baik taknak 1 pon terpukul termarah die ....


Muhammad Firhad Irsyad
10 . 08 . 2014
11 . 02 Malam
Hos . Sultanah Aminah JB
Buah Hati Pertama Ayah & Ummi 
Salam Sayang,

Monday, 25 April 2016

#PregySecond: Ujian BSP pertama

Assalamualaikum .... 

Apa itu BSP ??? 


Hari tu kan kite kena minum air gula , result die tak cantik kan , so kite kena buat BSP , ape tu BSP , BSP adelah "Blood Sugar Profile" iaitu amek darah untuk cek kandungan gula dalam darah . Ujian BSP ni untuk ibu-ibu mengandung yang kantoi masa minum air gula (MGTT) .

BSP akan di ambil sebanyak 4 kali , iaitu pada pukul 8.30Pagi , 11.30Pagi, 5.30Petang dan 8.30Malam .
Darah di ambil hujung jari jek , bukan satu tabung darah tu , Hihihihi .. 

Sebelum ambil darah yang pertama , Ibu mengandung kena puasa terlebih dahulu , pukul 10Malam kenalah puasa, tak boleh makan & minum (macam pose Ramadhan) . Macam orang lain boleh minum air masak , macam kite nurse KK kate jangan so memng tak cuit sikit pon lah .. 


8.30AM : 4.9
11.30AM : 7.7
5.30PM : 5.3
8.30PM : 6.7



kantoi satu tak cantik , tu lepas ambil darah yang pertama , ambil darah pertama lepas tu kite boleh makan , kekonon sarapan roti canai 2 keping lepas tu memang tak makan ape-ape sebab nak kawal darah nanti tak cantik , sekali tinggi weiii ... yang petang tu kite jamah nasi sikit je, tu pon lauk singgang pastuh tak makan ape-ape sampailah lepas 8.30malam , malam tu baru melantak makan macam prang kebulur . Hahaha .. Nak result cantik kena jaga pemakanan baik-baik , jangan ambil makanan yang bergula tinggi .

So esoknye kena jumpa Doktor , and keputusan Doktor kite kena ambil lagi , sebabnye ade satu tak cantik .
So ujian BSP kedua pada 8.Mei..2016 ini pulak . 9.Mei.2016 kena jumpa doktor . Harap-harap result kedua cantik sikit dari yang pertama ni ...


Nampak tak berat 47KG ???

kite syak Klinik Kesihatan tu punye timbang rosak lahh .. hahaha .. Sebab Dekat Klinik ni 47Kg jek , sama macam check up masa 27Weeks tuhari ... 

Naseblah dah hujung-hujung pregy baru kena , kalau awal-awal jenuh jugak nak ulang alik klinik tiap-tiap dua minggu , sekarang ni tiap-tiap minggu kena pergi klinik , sebab seminggu Check-up baby , seminggu BSP test .

23.Mei pulak kena dengar kursus pemakanan pukul 2.30 Petang . Huhuhu ... 

Salam Sayang,

#PregySecond: Alergi Ketika Mengandung

Assalamualaikum ... 

Betulah kate orang setiap anak berbeza dan setiap kali mengandung pon berbeza-beza .. memang tidak di nafikah lagi ... 


*Peneman dikala ini*

Masuk aje 24 weeks macam tu kite kena alergik , kegatalan yang tak tahu punca dari ape , nak kate sebab pemakanan pon tak tahu ape , sebab makan apa-apa tetap naik , tak makan pon naik .

Masa kite admit hospital tu pon same doktor tak tahu ape punca cuma die boleh bagi ubat tahan gatal jek , Die macam alergik masa kite belum kawen yang kite tak leh makan udang tuuu ... Die on off taw , nak datang die datang .. kekadang setiap hari ... 

Masuk jek kandungan 7 bulan dah hilang alergik bintik-bintik tu tapi kulit gatal sangat-sangat sampaikan boleh jadi kudis sebabkan asyik garu jek ... selalunye dekat area tangan , kaki dan belakang badan . Konon-konon beli bedak tu untuk Firhad sebab die gatal belakang bontot tu ... Sekali kite yang guna sebab tak tahan gatalnye .. Buruk dah kaki kite sebab bekas kudis tu ...

Keturunan ??

Boleh jadi sebab keturunan ke ? Masa Ma mengandungkan adik kite no 3 , die kate memang die kena gatal-gatal macam kite tu , kulit tak cantik and kusam .. Memang pon .. kekadang pakai losyen pon kulit kite tetap kering and tetap naik gatal-gatal tu ... Harap-harap baby keluar kulit cantik okey ...

Dan yang tak selesanye kaki kedua-dua belah akan gatal , tangan pon same .. Kite garu sampai berdarah-darah bile dah darah baru stop .. Fuhhh mencabar sungguh mengandung kali kedua ni .. Masa Firhad dulu kemain bersih and tak ade ape-ape pon berlaku ... Cuma tang stretchmarks jelahhh , yang no 2 ni setakat ni belum ade stretchmarks lagi hope sangat-sangat tak ade sebab ramai tegur kali ni perut kecik berbanding masa mengandungkan Firhad ..

Bila kite Google ramai jugak yang alami masalah sama ketika mengandung , so kite taklah risau mana , sebab penah jugak check up swasta die kate Hormon ibu hamil ... Harap-harap ia berakhir bile AdikBaby keluar yeee ...   Sekarang dah nak masuk 8Bulan ... 

Salam Sayang,

Friday, 22 April 2016

Tekanan Ibu Bersalin Czer/Caesarean

Assalamualaikum .... 


Yup , kite masih lagi trauma dengan bersalin Czer , mana tak nye , kite kena bersalin czer secara tak ready , konon-konon ingat boleh normal macam orang lain , sekali Doktor pakar datang kata harapan semakin tipis dan kena bersalin Czer . Ya Allah masa tu hanya Allah je tahu perasaan ... Sampaikan cakap dalam hati andai kite pergi menemui Sang Pecipta , mohon sangat-sangat hasben sayang anak ni ... 

Trauma tu belum hilang tapi kite dah pregy lagi , semua tu rezeki , rezeki dari Allah S.W.T , kite bersedia mental dan fizikal untuk kedua ni ... In SHaa Allah doakan kite bersalin normal , banyak kite study , banyak kite kaji ... Kalau kite di takdirkan Czer lagi kite anggap tu ujian dari Allah untuk kite , janji kite dan baby sihat walafiat , baby cukup sifat . Sama-sama doakan okey .

Ade yang berjaya normal after Czer , ade yang tak berjaya tapi kite ambil dari sudut positif , jangan salah dan hukum ibu czer ... Depa pon nak normal kalau boleh . Jangan memandai jatuhkan hukum dekat ibu-ibu czer , penah dulu orang cakap dekat kite 
" Bersalin czer Allah tak hapuskan dosa macam bersalin normal" 
Allah , kau sape nak jatuhkan hukum sedemikian ? Allah berhak semua tu .. Allah sebaik-baik perancang ... Dah tertulis kite melahirkan baby melalui pembedahan kan ??

Ni antara tekanan yang di hadapi ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan :

1. Perut kena lapah untuk keluarkan anak .

-> diluar jangkaan proses bersalin yang diidamkan . Cuba bagitahu kite berapa ramai wanita yang BELUM BERKAHWIN meletakkan "bersalin secara czer" sebagai salah satu impian dalam hidup mereka ? Pernah tak dengar cita-cita bakal pengantin "nanti syg nak bersalin 5 6 orang anak untuk abang. semuanya melalui CZER?" Ada ? Ada ? Jari kena hiris dengan pisau pondah meleleh air mata , inikan pula nak tadah perut kena lapah semata-mata lahirkan baby . Czer ni dikira rancangan akhir nak lahirkan anak . Akhir yang macam mana ? AKHIR SEBELUM MATI

2. Persimpangan Hidup atau Mati

-> Trauma dengan proses pembedahan , bayangkan u'olls sakit berjam-jam, tiba-tiba doktor kata anak u'olls dah makin lemas , tak ke u'olls trauma ?? Lepas tu u'olls dikerumun oleh pakar perubatan , cucuk sana sini , masuk wayar itu ini (wayar pundi kencing paling azab) , mereka semua dok kalut-kalut nak selamat kan u'olls and baby . TAPI U'OLLS DALAM 50-50 HIDUP ATAU MATI
-> U'olls di sorong suami teman lagi , tapi dalam bilik bedah suami takleh masuk, dalam tu kena bius , ade separuh sedar ade fully bius . Bile tengok jarum epi punya besar u'olls akan tahu jarum tuu akan masuk dalam badan u'olls . Bile bius separuh badan u'olls akan dengar doktor dan pembantu-pembantunye akan bercerita macam-macam cerita . Kalau fully bius u'olls tidur aje sedar-sedar baby dah selamat keluar . Macam kite kite separuh sedar , takut sangat masa tuuu ... 
-> Kemudian ....... u;olls akan rasa perut ditolak-tolak ke kiri kanan , tu namanye proses dah nak keluarkan baby ... and dengar baby nangis .... okey lega , baby dah selamat keluar .... TAPII !!!!!

3. First Bonding Time Menyusukan anak

-> momen terindah ? Setiap kali orang nak tengok anak mereka , mereka teringat kali pertama melihat mata si anak sejurus selepas bersalin . Kite?? anak kena tahan wad baby dulu , kite pulak ketiduran sebab penat 10jam dalam labour room , 3jam dalam bilik operation . Doktor , nurse-nurse makcik cleaner yang tengok baby kite dulu , tak ada cinta pandang pertama . Esoknye baru nampak bayang anak . Tengok masa keluarkan die pon tak puas sebab nurse laju je bawak die ke wad baby , dapat cium sekejap jek .

4. Tahan Sakit Nak Susukan Anak

-> Jihad penyusuan , baby u'olls keluar sihat, comel . Alhamdulillah . Tiba-tiba anak u'olls melalak ,Nurse datang tolong amekkan anak u'olls , tapiii untung nurse tolong dapat yang tak tolong ??? Amek sendiri dengan keadaan perut u'olls belum baik , pehhhh ... u'olls bertarung dengan kesakitan , nak pujuk anak u'olls , nak menyusukan sekali terkena dekat perut yang di lapah tu ... u'olls menahan sakit . RIMAS !!!! u'olls terpandang katil sebelah senang je ibu tu menyusukan anak die tapi ibu tu bersalin normal .. u'olls pon mula tertekan !!!

5. Punggung Kau Kecik Sebab tu tak Boleh Bersalin Normal

-> Mulut Puaka ? Haaaa ... datang-datang pulak orang ziarah kite , tanya kenap Czer ? mula lah kite bercerita .. tuptup cakap "punggung kau kecik kot sebab tu tak boleh bersalin czer" .Maksud die ??? Kite ni cacat ???sebab tu tak bersalin normal ? dan dia pon pulang dengan bontot lebar die tu tapi tanpa die sedar die telah menguriskan hati kite .

4. Badan Dah Buruk 

-> proses penyembuhan . luka pembedahan dan luka hati , u'olls dipaksa berjalan , untuk elakkan darah beku , pedih , rasa badan nak etrtanggal dua . U'olls dah usaha sebaik mungkin , tapi u'olls tak mampu .. orang mula kata u'olls mengada-gada ,U'olls tu baru je dipotong 7 lapisan kulit daging dan isi ,U'olls tak boleh tunjuk U'olls sakit, kena tunjuk u'olls kuat, Perut u'olls berlipat dua tak boleh terus dibengkung rapat ke badan, melihat badan di cermin saban hari benar-benar menyedihkan.
-> Mengadu dengan hasben  "BADAN DAH BURUK B"

Kenapa kami ni sangat-sangat sensitif ?

tak semudah tu kami nak kembali ke badan asal , berpantang czer perlu berlebihan , setahun dua baru dapat kembali ke saiz asal , tapi untuk yang jenis badan tak naik , cuma tang perut jadi boncet .

Jadi sila paham , mengapa ibu-ibu yang bersalin czer ni over sensitif , bukan kami mengada-gada tapi kami jugak keliru macam korang .

mengapa kami tak boleh bersalin normal macam orang lain ?

sila simpati
letak empati
pada ibu-ibu bersalin czer

Janji ... Baby selamat 


kredit : Siti Aishah & pengalaman sendiri
Salam Sayang,

Zaidan Iman

Assalamualaikum .... 

Zaidan Imaan ?? Siapa pulak tuuu .. Nama bakal Adik Baby??? Okey jom kite cerita .. 


Kenal tak mamat ni ??? 

*Shukri Yahaya* 

Siapa yang follow kite memang tahu kite minat sangat-sangat dengan Shukri Yahaya ni , maklumlah test kite memang lelaki hitam manis bak suami kite kate black sweet . Hihihi .. 

Zaidan Iman ni nama die belakon dalam cerita " SUAMI TANPA CINTA " dekat astro ria pukul 10 malam tuuu ... 


Kite kan tengah carik-carik nama lagi , walaupon rasa macam dah kompom dengan nama hari tu , tetibe tengok cite ni berkenan pulak nama die dalam cerita ni .. Haha .. So jadilah BabyZI lah kan !!! Hasben pon pening , kihkihkih . Tapiii kannn naseb lakibini memang suka Shukri Yahaya so die macam tak kisah sangat kite amek nama ni .. 

Nama Firhad dulu amek masa Shukri Yahaya berlakon dalam cerita " MENJINAK OMBAK ", start cerita tu lah kite minat sangat-sangat dengan Shukri Yahaya ni .. hihihihi .. 



So hasben proceed tak sebenarnye nama Zaidan Iman ni ???? Kite tunggu adik baby lahir yeee .. ngeh ngeh ngeh !!!

Tapi , masa die kahwin dulu , kite tak lah kecewe kaw-kaw macam orang lain tu haaa ... siap doa baik-baik . selalu stalk IG die lakibini , sweet sangat-sangat .


ZAIDAN - tambahan / kelebihan
IMAN - Beriman / Iman

Thursday, 21 April 2016

#PregySecond: Pengalaman Minum Air Gula

Assalamualaikum .... 

Macam kite cerita dekat sini " Check-Up 29weeks " , berat kite dalam masa 2 Minggu naik sebanyak 1.9KG , maka dengan itu kite kena minum air gula . Huaaa ...

Sebelum tu memang Google cari blog-blog yang cerita pengalaman minum Air Gula dorang macam mana , ade yang cerita sekali teguk , ade cerita yang dapat perisa air gula tu, ade yang cerita muntah lepas minum air gula . Macam-macam cerita .. 

So Harini kite nak story pengalaman sendiri , kot-kot 3 4 5 tahun lagi boleh baca balik kisah minum air gula . Sebenarnye kalau diikutkan sejarah keluarga , Ma kite memang ade kencing manis bile mengandung . Tapi lepas je bersalin hilang terus Kencing manisnye . Lepas tuh Abah pulak 4 tahun lepas baru kena kencing manis , manakala Ma pulak  baru-baru ni kena dalam bulan satu 2016 tuhari ...  So kite tak cerita pon dengan nurse-nurse sebab tak nak minum air gula punya pasal . Tapi sebenarnye elok sebenarnye untuk check kesihatan ibu mengandung dan anak dalam kandungan . Esok-esok jadi pape dekat ibu and anak jangan nak salahkan Doktor atau Nurse , salahkan diri sendiri sebab tak jujur .

Air Gula ni jugak dikenalpasti dengan nama Modified Glucose Tolerance Test (MGTT) , sebelum minum kena puasa malam tu , dalam pukul 10 malam puasa sampai esok pagi pukul 8 pagi kena pergi klinik dan ambil darah yang pertama . Lepas ambil darah baru minum air gula dan kena tunggu selama 2 jam dekat klinik tu lepas tu kena ambil darah kedua . Kenapa kena ambil darah dua kali ?? Yang Pertama tanpa air gula , dan kedua selepas air gula .. Tapi nak tunggu dua jam tu kite tak boleh makan dan minum . lepas ambil darah kedua baru boleh makan dan minum yeee ....


*Sumber Google*

Kite minum sebijik dalam cawan macam ni , paras air gula pon macam tu , adelah dalam 6 7 orang ibu hamil yang kena minum air gula . Dan kebetulan ade kursus keibubapaan untuk ibu-ibu dan ayah-ayah yang baru nak menimang cahaya mata , so kite join dengar sekali . maklumlah nak tunggu 2 jam tu jenuh jugak . naseb topik semua best-best .

Kite minum air gula tu bukan seteguk . Tapi berteguk-teguk !!!! jenuh weii nak habiskan , boleh pulak dah nak last-last tu nak muntah , maigod !! Naseb tahan sikit , kalau tak kena minum lagi sekali . Si Firhad pulak die nampak kite minum die pon nak jugak , nakk oiii air manis nih ... Lepas tu terus duduk diam-diam dengar ceramah kusus keibubapaan tu , naseb Firhad behave dengan kite . Kepala time tu dah senoneng dah .. 

Pukul 10 Pagi baru kena enjet untuk ambil darah kedua , Kalau result tak cantik baru die Call bagitahu dan kena follow up luar biasa sikit . ngeh ngeh ngeh ...

Petang tuuuu ... tet tet tet ... bunyik phone kite , tengok-tengok no Klinik Desa Paya Mengkuang , hati berdebar-debar dan kata sah tinggi ni resultnye .. Kak Rosmaniza call bagitahu result dah dapat , result die 9.1 .. Allah , tingginye ... kalau lulus ujiam MGTT sepatutnye takleh lebih 7 okeh ibu-ibu .. tak ke tinggi tu uiii ... So maka dengan itu kite kena pergi Klinik Desa ahad ini untuk check up darah pulak . Glukosa dalam darah sebanyak 4 kali . Malam sbtu kena pose lagi ..

Isnin pulak kena jumpa Doktor untuk tahu keputusan darah itu pulak .. Allah dugaan betul mengandung AdikBaby kali ni , takpeee .. ummi buat demi mu sayang .. Sebab Nurse kate kalau ade GDM masa mengandung ni berisiko baby akan besar dari baby-baby yang lain akan menyebabkan ibu susah nak bersalin normal terpaksa czer , baby lahir tak cukup bulan , kematian baby dalam kandungan , masalah kesihatan selepas lahir seperti gula dalam badan baby rendah dan demam kuning , dan berisiko di tahan wad dalam jangka masa lama untuk pemantauan selepas melahirkan baby tersebut .


*Besarnye baby* Akoott :(

Dan nurse KD tanya sama ade lately ni kite ade tak tanda-tanda ni
#Sering keletihan 
_ memang ada , kite pikir sebab kerja jek .
#Acapkali buang air kecil
_ memang , pikir sebab baby dah besar tekan pundi kencing
#Sering dahaga melampau
_ memang , sebab musim panas
#Penglihatan kabur
_memang sebab pikir urat mata dah spoil sebab lahirkan Firhad and mengandung ni .
#Luka atau lebam lambat sembuh
_ tak ade luka atau lebam .

Maka dengan itu my hasben tersayang akan kawal pemakanan kite . Huuuuu ... Hasben kate jangan makan manis-manis dah sekarang , minum air pon air masak je . Bertabahlah Ummi demi anakmu dalam perut . Terus kite bagitahu hasben  " Yunk , kali ni Ummi mengandung bermasalah kan , kulit Ummi tak cantik , Ummi gemuk , lepastu ni ade pulak GDM , urmmm Ummi ingat ni last lah mengandung"
Hasben balas " Ummi gemuk pon tetap cantik , Kulit tak lawa pon Ayah tetap sayang dan lepas ni kite beli produk kulit yee , Jangan cakap last mengandung kite bagi tempoh Abang Firhad dan adik besar dulu dua-dua dah sekolah baru kite bagi adik lagi okey"

So Touching .. ^_^
Salam Sayang,

Tuesday, 19 April 2016

Sentap :(

Assalamualaikum ... 


Entahlahhh ... Lately ni kuat betul sentap ... Salah cakap sikit je nak sentap ... Hasben pon kena tempiasnya ... Die ajak gurau tapi kite sentap lelebih . Lagi-lagi kalau orang usik atau kate bukan-bukan pasal Firhad , mesti kite yang over .. memang macam ni ke perangai ibu-ibu mengandung ... 

Nak sangat buang perasaan ini jauh-jauh , sebab tak suke bile niat orang nak bergurau tapi kite tarik muka , kekadang kite daj cuba untuk "Tak Tarik Muka" tapi tak boleh , ramai kate sebab pembawakkan .. Harap-harap anak bakal lahir tak perangai sentap menyentap lah yee .... 

Tapi ... orang kate setiap kelakuan kite masa mengandung anak akan mengikuti . In shaa Allah AdikBaby tidak , sebab Firhad Irsyad Dulu okey jek ... 



Salam Sentap :(

#BabyFI: Get Ready Untuk BabyFIJunior

Assalamualaikum .... 

Haritu kite dengan hasben balik rumah kami yang dah bertahun kami tinggalkan tu , balik sane sebab nak kemas rumah . selalunye sebulan sekali balik , tapi ni dah 3 bulan tak balik , rumput-rumput pon dah naik macam lalang ...

Niat nak duduk sane tu memang ade , tapi memandangkan tak ade sape nak jaga Firhad . Tu yang terbantut niatnye ... 

So dalam masa yang sama kite kemas-kemas baju Firhad newborn dulu-dulu untuk adik baby pulak , banyak jugak rupenye baju baby Firhad ni haaa ... pastuh beli lagi . aduhhhh ... mane hasben kite tak bising .


Nampak tuuu ... 3 kotak . Haaaa ... 

Kotak Kecik - Mitten & Booties dan stokin-stokin yang newborn . Satu kotak tu penuh okeh !

Kotak Purple - Dalam tu ade napkin selimut , bedung Tuala-tuala baby .

Kotak Besar - Baju-baju newborn 3-6 bulan , bib ,barut & seluar tight . And ade wet tissue 3 pek .


Ni pulak Toiletries Anakku masa Firhad newborn ade yang hadiahkan , ade 3 kotak .. So ingat AdikBaby nanti memang pakai jenama Anakku . 

Tapi masa Firhad dulu memang ramai yang kasi toiletries & baju . Toiletries lagi lah , tak guna pon sebabnye kite pakaikan Firhad Baby Johnson's yang Rice & Milk tu ... Kite memang suke brand tu sebab lembut jek bau die , so AdikBaby ni tukar pulak sebab banyak barang yang belum guna .. Jenama Drypers pon kite ade satu set lagi boss kite bagi masa time Firhad dulu .. Bau die pon sedap so jangan nak membazir sangat yee ... Pakai ape yang ade . Firhad pon dah stop Johnson's Baby sebab orang kate tak elok .

Tapi aritu kemas masuk kotak jek , lupa nak basuh baju-bajunye , Hahahaha , So balik nanti kenalah basuh baju baby . Sesi nak membasuh tu tak mai lagi ... Ngeh Ngeh Ngeh ... Baju yang baru-baru pon tak nash lagi , AdikBaby sabar yeee ... nanti Ummi basuh okeh !! AdikBaby keluar make sure semua dah tersedia ...


Salam Sayang,

Monday, 18 April 2016

#Baby Stuff: Barang Baby belum lengkap

Assalamualaikum ... 

Memandangkan ade lagi banyak minggu je lagi maka dengan ini kite wat lek wat pis jek ... Lagipon barang-barang yang tinggal barang yang senang hasben nak beli if urgent time tu ... Lagipon kite tengah tunggu Baby Expo awal bulan June nanti , time tu kandungan dah 36weeks so boleh shopping lagi .. Hahaha .. 

1. Pampers Newborn 
- Cadangnye memang nak beli dekat expo nanti , terus beli banyak untuk Adik Baby and Abang Firhad . Tapi ingat nak beli jenama yang biasa-biasa jek sebab baby Newborn berdasarkan pengalaman memang asyik pot pot .. Tu pon kite ade sediakan liners untuk buat lapik ... 


2. Minyak Telon
- Tengah survey one set Tropika . Tu pon ade dekat expo jugak . Tapi kalau tak sempat ke expo mungkin amek minyak telon Yuyi cap limau je . Sebab kite setia betul dengan minyak Yuyi tu ..


3. Nappy Cream
- Pon mensurvey dekat expo jenama Buds . Kalau tak dapat ni pakai jenama Pureen pon elok jugak cuma Pureen berminyak sikit .


4. Thermometer
- Rasa memang wajib sebab nak pantau suhu Baby , masa Firhad dulu memang tak beli . Kite berkenan jenama Pigeon ni , tengok harga Rm30+ . Nak beli set Tommee Tippee tu tak kesampaian lagi . huhuhu .. 

5. Insulated Bottle
- Tak perlu sebenarnye , tapi saje gedik so wishlist jek . Brand Tomme Tippee .

6. Baby Cot 
- Memang nak beli tapi memandangkan belum ade rumah sendiri maka terkabur saje impian kite , mungkin ade rumah sendiri baru kite beli . Tapi untuk abang Firhad Baby cot ni .

7. Car Seat
- Masih mencari dekat Aeon , tunggu offer memang grab terus Car seat itu .. 


#Trobek: Hemak Bapak FI's berkenalan

Assalamualaikum ... 

Tetibe terbelek-belek album terjumpa sejarah kehidupan dulu yang singke sampailah dah mengandung kali kedua , indahnye percaturan Allah S.W.T untuk setiap Hambanya ... 

Meh Kite Trobek kenangan Kite dan Hasben ... 

17 September 2010 (Jumaat)

Kite kenal dengan Hasben masa tu zaman belajar umur kite 20 tahun dan hasben 19 tahun (kite dengan hasben beza setahun jek) , Tapi bukan tempat belajar taw kite kenal . Hihi . Kite di kenalkan oleh salah sorang kawan baik kite (lelaki) dan die jugak merupakan kawan baik hasben .. 

Masa ni masing-masing TAK SINGLE , kite ade couple and hasben pon same .. mulanye kawan kite tu nak ajak beraya rumah roomate kite , pastuh die ajak kite dengan sorang budak roomate kite jugak. And die janji nak amek kiteorang dekat Larkin,JB . Setibanye disana rupenye die bawak kawan die (hasben kite) . So kami kenal berkenalan gitu-gitu aje . Tapi masa ni hasben tengah gaduh dengan awek die di sebabkan awek die keluar dengan laki lain tengok wayang berdua-duaan . kite dapat tahu pon bile awek die call and die marah-marah (kiteorang ade dalam kereta) . Lepas dari beraya die hantar kite & roomate kite balik . 

Esoknya kawan kite bagi no fone kite dekat hasben , so kawan gitu-gitu aje , kite perasan masa keluar dengan die kite duk belakang die, die adsyiklah pandang kite ikut cermin depan walaupon pakai spek mate hitam tapi still tahu die tengok-tengok kite ... 

Dan .... di pendekkan cerita ... Kite clash dengan BF kite hasben pon same clash dengan GF die . So kami banyak habiskan masa dengan massage/call antara satu sama lain, sampailah keluar bersama-sama tapi bukan berdua , mesti bawak kawan ..

02 Oktober 2010 (Sabtu)

Hasben ade mintak kapel , tapi kite kate kite selesa berkawan dulu , dan pada tarikh ni die nak ajak kite berjalan , first time bredua keluar dengan die . Rupanye die bawak kite jumpa parents die . Fuhhhh ... First time jumpa parents die dan abang no 3 die dan adik bongsu die .. Alhamdulillah parents and abag adik die okey layan kite .. 

10 Oktober 2010 (Ahad)

Kite pon setuju die jadi kapel kite .. Kebetulan ade kenduri rumah makcik die , die bawak kite jumpa semua sedara mara die .. Fuhhh nebes jangan cakap tapi Alhamdulillah semuanye okey !!! Dapat kenal semua keluarga die , akak sulung n abag ipar die sama anak-anak , abang no 2 die dengan isteri dan anak , abang no 3 dengan awek die dan adik bongsu die . Die anak no 4 .

22 Januari 2012 (Ahad)

Kami di ikatkan dengan tali pertunangan . Alhamdulillah kedua-dua keluarga restu hubangan kami berdua .


20 Oktober 2013 (Ahad)

Dinikahkan dan disandingkan .. Alhamdulillah 9.48Pagi dengan sekali lafaz selamat menjadi isteri Muhammad Hammiruul Bin Osman ..

Nikah






Sanding




01 December 2013 (Ahad)
Majlis Sambut menantu di Gelang Patah 


06 December 2013 (Jumaat)
HoneyMoon Trip - Langkawi



17 December 2013 (Selasa)
Mom To Be
Alhamdulillah ... telah dipilih untuk merasai nikmat mengandung ... Alhamdulillah ... 
Time ni dah 8weeks .



9 Months (39weeks)
Lagi 9 hari nak bersalin .

10 August 2014 (Ahad)

Alhadmulillah dapat merasai nikmat sakit bersalin selama 10jam dan nikmat melahirkan walaupon ceaseran .
Muhammad Firhad Irsyad dilahirkan melalui kaedah ceaseran pada pukul 11.02Malam , dengan berat 3.0KG . Anugerah yang tak ternilai .


29 Oktober 2015 (Khamis)
Mom To Be Again

Dan sekali lagi bersyukur kerana di pilih untuk merasai lagi sekali nikmat mengandung ...
Time ni dah 6weeks . Dan bakal melahirkan Adik Baby pada bulan June nanti .. 


June 2016

menantikan Adik Baby ^_^

Itulah perjalanan cinta Pipie & Mierul hingga lah kami di satukan ... dan bakal mendapat dua orang cahayamata ... Semoga cinta kami kekal ke Syurga Allah S.W.T , semoga kami berjaya mendidik anak-anak ke syurga Allah . Terima kasih Allah beri peluang dan beri kebahgiaan ini , siapa kate rumahtangga kami tak ade goyang , ade ... tapii .. pandailah kawal keadaan , jaga emosi jaga tingkah laku , jika ade kekurangan pandanglah dari sudut kelebihannye ... tak semua manusia prefect . ^_^


Salam Sayang,
Winnie The Pooh Glitter