Thursday, 14 April 2016

#PregySecond: Keperluan Berpantang

Assalamualaikum .... 

Asyik cite pasal baby je kan , now nak cite pasal keperluan Ummi die pulak time berpantang nanti .... saje jek buh sini senang untuk masa akan datang nanti , maklumlah memang kali ni kena jarak kan umur . Biar dua beradik tu dulu membesar .. 



1. Set Jamu - Masih Mencarik 
- Kali ni kite pilih set jamu "Air Mancur & Jamu Susuk Dara" , Air mancur kite pakai jugak masa bersalinkan Firhad tapi jamu tak makan , just amek param , pilis . Jamu Susuk Dara tu kite dah jadi agent die so memang brand die kite suke so kali ni memang nak mencuba JSD pulak . Gambar JSD tu packing lame punye . - Belum Beli lagi . JSD RM300 one set . Air Mancur RM80+


2. Tungku - Masih Mencarik
- Memang satu keperluan untuk ibu-ibu yang baru lepas bersalin , dulu kite tak bertungku sangat sebab kite kena czer , tapi sebenarnye boleh je nak tungku kat bahagian kaki , cuma tak buat . Dulu tungku kite pinjam biras kite , kali ni kite ingat nak beli sendiri . So tak pantang nanti pon boleh jugak guna kan . Biras kite punya dulu pakai batu sungai . Ni kite mencari tungku macam gambar kat ats tu ... 

3. Baju Sejuk - Done
- Memang dah sedia ada . Tak sweeter pon baju cardigan pon ade .


4. Kain Batik - Done
- Ni ade orang bagi ole-ole mase die pergi Bandung , kawan hasben . Die bagi 2 helai , dulu kite pakai Ma kite punye sebab memandangkan kite mane lah pakai kain batik *kantoi* . Kalau tak cukup lagi pakai ma punye aje . hihihi

5. Stokin - Done
-   Masa Firhad punye dulu ade tinggal sepasang , yang lain mane entah . Lepas tuh hari tu beli lagi 6 pasang , sebab 6 pasang RM10 . So kite pon amek lah sebab dah murah sangat-sangat , kite beli dekat Bazar Karat .


6. Nursing Bra - Done
- Dah beli dah . Memang wajib ade bra nih okey untuk ibu-ibu berpantang . Senang nak menyusu di tempat-tempat awam .

7. Maternity Pad - Done
- Kite tak suka pakai materbity punye , so kite pakai pad biasa kalau kite uzur sebab tu lagi selesa .. 


8. Breast Pad - Done
- Breast pad ni pon keperluan sangat-sangat semasa berpantang sebab air susu melimpah-limpah time pantang . Dan lagi-lagi kalau kite kena keluar pergi hospital .


9. Seluar Dalam Pakai Buang - Done
- Memang menjadi satu kewajipan , sebabnye awal-awal bersalin kan darah banyak so pakai je seluar ni , lepas pakai basuh-basuh dan buang . Berdasarkan pengalaman . Masa Firhad dulu 2 minggu awal tu emmang kite pakai . (Gambarnye yang gulung-gulung tu)

10. Tukang Urut - Masih Mencarik
- Dulu kite berurut dengan makcik hasben , kali ni macam nak tukar angin . Mungkin kite berurut dengan makcik yang urut kakak ipar kite masa die pantang dulu . Kalau makcik hasben kite kena balik kampung hasben , tu pon ikut time makcik hasben free ... Makcik yang urut kakak ipar kite ni sehari die amek RM50 urut sejam setengah katenye ... 


11. Bengkung Bertali - Done
Bengkung Moden - Masih Mencarik
- Bengkung bertali memang siap-siap dah ade , ade kawan kite hadiahkan masa bersalinkan Firhad dulu , tapi masa bersalin dulu tak pakai sebab czer . Kalau kali ni normal In shaa Allah pakai , tapi dalam masa yang sama masih mencari bengkung moden yang untuk czer punye . 


12. Mandian Herba - Masih Mencarik
- Zaman sekarang dah canggih , semua beli je , zaman mak-mak kite dulu kena mencarik . Tapi kite pon belum beli lagi tak ade masa nak ke kedai jamu . Doa-doa lah sebelum beranak ni kelengkapan dah siap semuanye .. Dulu Firhad kite pakai Mandian Herba D'herbs tu die macam uncang teh . Sedap bau die . Bak kate Ma ku pakai je daun pandan dengan bunga-bunga sikit . huhuhu .. Kalau nak ubat-ubatan betul carik dekat kedai seng seng cina tu ... 

13. Minyak Telon - Done
- Minyak ni tujuan kalau-kalau kite sakit urat  , kite pakai je anak punya . Hihihi ..

14. Selipar Lembut - Done
- kaki kena jaga betul-betul dalam pantang ni , so selalunye kaki kite ni sejuk tu kite prepare selipar rumah ni untuk kite bergerak kot-kot taknak pakai stokin ke kan ... 


15. Tungku Baby - Done
- Dah ade sebab beli barut itu hari dapat free tungku baby . Kalau baby lelaki memang kena tuam dekat telur die , kalau perempuan tuam area perut-perut die bagi die selesa ... 

16. Baju Menyusu - Done
- Ni kite tambah sendiri , tujuan die untuk orang yang anak kena kuning , nak pergi klinik . Dan kalau ade yang datang melawat baby kan senang pakai baju menyusu nak susukan anak . Tak yah selak-selak .

17. Air Zam-Zam - Masih Mencarik

So misi mencari barang-barang yang belum ada .. 
Set Jamu
Tungku 
Mandian Herba
Tukang Urut 
Bengkung Moden
Air Zam-Zam

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter