Wednesday, 27 April 2016

#PregySecond: Kira gerakkan baby

Assalamualaikum .... 

Untuk ibu-ibu mengandung 26Weeks ke atas mesti kena kira gerakan baby , cukup tak baby gerak 10 kali dalam masa 1 hari tu , Alhamdulillah dah merasai baby gerak-gerak masa kandungan 12Weeks . Nampak gayanye aktif sangat baby ni ... 

Cara kiraanya start pukul 9 Pagi sampai 9 Malam , bile gerakkan ke 10 tamat tu catit sebelah die tengok jam berapa cukup 10 gerakkan .


ini kite punya , kite tick kalau baby gerak , gerak tu bermaksud baby gerak dengan kuat taw ibu-ibu sampai perut tu senget benget , okey tipu . Hihihihi ... Waktu tu kite malas nak tulis ganjil-ganjil so kite genapkan jek , kalau last tu 2.45Petang , kite tulis je 3.00Petang .

Alhamdulillah sekarang babyFI junior ni aktif dalam ni . Kalau ibu-ibu tak rasa gerakan baby dalam masa 12jam tu ,cecepat pergi klinik atau hospital . Sangat bahaya untuk baby .  Kalau agak-agak pukul 2petang baby gerak baru bape kali cuba try minum air sejuk , atau tidur mengiring , tak pon makan air batu tu . In shaa Allah membantu .. Kalau tak gerak jugak dalam amsa yang di tetapkan ibu-ibu kena pergi klinik atau hospital batter hospital terus lah , sebab bahaya untuk baby , jangan ambil mudah yee ... kesian baby .... 

Macam kawan kite , tick ni pon malas die akan tick 10 kali tu bile nak check up , sampaikan satu hari tu baby die tak gerak , last-last g hospital baby die dah meninggal dalam 2 hari dalam rahimnye , di sebabkan tali pusat die berlipat so oksigen tak sampai ke baby . Memang sedih sangat-sangat sebab kandungan dah besar dah cukup sifat sangat , masa tu tak silap 7 bulan ++ .

So ibu-ibu jangan ambil mudah hal ni ye ... Sangat penting . Walaupon kite ni pregy no 2 pon banyak benda kena belajar lagi ... ^_^ , yang pertama banyak kelemahan , so yang kedua harap kelemahan tu di perbaiki sesungguhnye ... Doa-doakan kite yee ... 

Coretan Ibu Hamil 31Weeks 
Salam Sayang ,

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter