Monday, 25 April 2016

#PregySecond: Alergi Ketika Mengandung

Assalamualaikum ... 

Betulah kate orang setiap anak berbeza dan setiap kali mengandung pon berbeza-beza .. memang tidak di nafikah lagi ... 


*Peneman dikala ini*

Masuk aje 24 weeks macam tu kite kena alergik , kegatalan yang tak tahu punca dari ape , nak kate sebab pemakanan pon tak tahu ape , sebab makan apa-apa tetap naik , tak makan pon naik .

Masa kite admit hospital tu pon same doktor tak tahu ape punca cuma die boleh bagi ubat tahan gatal jek , Die macam alergik masa kite belum kawen yang kite tak leh makan udang tuuu ... Die on off taw , nak datang die datang .. kekadang setiap hari ... 

Masuk jek kandungan 7 bulan dah hilang alergik bintik-bintik tu tapi kulit gatal sangat-sangat sampaikan boleh jadi kudis sebabkan asyik garu jek ... selalunye dekat area tangan , kaki dan belakang badan . Konon-konon beli bedak tu untuk Firhad sebab die gatal belakang bontot tu ... Sekali kite yang guna sebab tak tahan gatalnye .. Buruk dah kaki kite sebab bekas kudis tu ...

Keturunan ??

Boleh jadi sebab keturunan ke ? Masa Ma mengandungkan adik kite no 3 , die kate memang die kena gatal-gatal macam kite tu , kulit tak cantik and kusam .. Memang pon .. kekadang pakai losyen pon kulit kite tetap kering and tetap naik gatal-gatal tu ... Harap-harap baby keluar kulit cantik okey ...

Dan yang tak selesanye kaki kedua-dua belah akan gatal , tangan pon same .. Kite garu sampai berdarah-darah bile dah darah baru stop .. Fuhhh mencabar sungguh mengandung kali kedua ni .. Masa Firhad dulu kemain bersih and tak ade ape-ape pon berlaku ... Cuma tang stretchmarks jelahhh , yang no 2 ni setakat ni belum ade stretchmarks lagi hope sangat-sangat tak ade sebab ramai tegur kali ni perut kecik berbanding masa mengandungkan Firhad ..

Bila kite Google ramai jugak yang alami masalah sama ketika mengandung , so kite taklah risau mana , sebab penah jugak check up swasta die kate Hormon ibu hamil ... Harap-harap ia berakhir bile AdikBaby keluar yeee ...   Sekarang dah nak masuk 8Bulan ... 

Salam Sayang,

1 comment :

  1. Wah dah 8 bulan.. kuatkan semangat ye kak :)

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter