Tuesday, 12 April 2016

#Baby Stuff: Keperluan BreastFeeding

Assalamualaikum ... 

Dulu masa mengandungkan Firhad Irsyad kite ade jugak update pasal keperluan Breastfeeding (BF) ni , tujuannye kite memang nak fully BF baby kite .. Awal-awal kite study pasal ni dan keperluannya semua kite siapkan awal-awal .. Alhamdulillah masa mengandung beberapa bulan air susu dah ada .. So memang tak ade masalah menyusukan Firhad . Dia lahir-lahir pon pandai menyusu ... Rezeki dia , Masa dalam pantang pon susu banyak tak yah urut memang susu keluar memancut-mancut .

Tapi ... Firhad menyusu selama 6 bulan saja , lepastuh kite jatuh sakit dan di takdirkan ubat yang kite ambil tu drop kan susu badan kite so rezeki Firhad sampai di situ saja so kite hanya dapat Diploma penyusuan ..

Kali ni jika diizinkan Allah kite nak fully Bf sampai die 2 tahun .. In Shaa Allah , selalu bukak FB group #bfmembers untuk tambahkan semangat kite . Kat sane tengok susu-susu ibu terus rasa macam seronoknye . In Shaa Allah , Allah permudahkan urusan kite ... 

Panjangnye mukadimah .. hahaha .. okey jom kite study ape yang perlu dan tak perlu yee kawan-kawan atau mom to be semua .... 

KEPERLUAN BREASTFEEDING:

*MINDSET - mindset kena sentiasa positive dan betul , niat & yakin .




* Breast Pump - Tak kisah manual atau electric . Janji boleh pump susu , ia satu satunya keperluan untuk ibu yang bekerja . Kite ade manual dan juga electric . manual jenama Avent RM180 , electric jenama Lacte RM 450 one set .


*Botol Susu - kenal pasti jenis Polypropylene (PP) . Kite kali ni pilih botol susu jenama Avent . Tujuannye nak ajar baby menyusu menggunakan botol , kalau u'olls nak berjalan ke senang dan untuk ibu-ibu yang bekerja jugak . Ade 6 botol untuk adik baby . RM63+RM60+RM53 


*Breast Pad - untuk menyerap lelehan susu . Memang berguna sangat-sangat lagi-lagi untuk ibu-ibu dalam pantang yang nak kena keluar pergi klinik . Kali ni kite try jenama Fiffy , dulu beli jenama Pureen tapi sayang kapas die tu cepat terkoyak sebab kite jenis susu banyak .kite beli satu kotak dulu . RM15




*Storage Botol/Liners - untuk simpan susu yang di perah atau lebih dikenali untuk buat stok susu .
Kite beli dua-dua . Dulu hanya beli Liners jek tu pon jenama Fiffy sekarang dah naik harga . Adik baby ni pulak beli botol banyak jimat . Botol kite beli harga RM79.80 untuk 20 botol , Liners 2 kotak RM20


*Nursing Bra - tujuan die memudahkan untuk kite menyusukan baby , so baby tak lah tersepit dik bra yang bukan untuk menyusu .. Dulu masa Firhad ade dua so kali ni tambah dua lagi . Senang .. 2pcs RM62


*Cooler Bag - untuk ibu bekerja yang nak simpan susu yang di perah (EBM) tempat kerja . Atau pon untuk ibu-ibu yang nak travel jauh-jauh yang nak gunakan botol susu . Dalam Proses nak beli sebab yang Firhad dulu kena gigit dengan lipas :P . Bajet bawah RM100 . Berkenan jenama V Cool ni .




*Ice Pack / Ice Brick - untuk sejukkan susu yang di perah , supaya susu EBM tahan lama dalam cooler bag . Ice pack 3pcs ni RM18.90 . Ice Brick satu RM14.

*Warmer - untuk memanaskan susu EBM . Kite tak perlu sebab kite buat manual jek . Means pakai air panas dan air sejuk .


* Milk Collection Shells - Menangkung lelehan susu , so susu yang mengalir tu boleh lah simpan dalam botol . Dalam proses nak mencarik jugak ni . Bajet bawah RM50


*Nipple Shield/Nipple Cream - nipple shield untuk puting jenis pendek atau puting luka tapi still nak BF baby. Manakala nipple cream untuk puting luka untuk sapu . Nipple Cream RM25.70 .  Nipple Shield RM26  . Berdasarkan pengalaman memang perlu yee ibu-ibu .. Huhuhu ..


*Tuala Muka- untuk lap susu yang meleleh kat baby . macam kite, kite suka pakai napkin sebab besar and rasa selesa . Kalau tuala muka macam tak puas lagi-lagi kalau baby jenis jeluak . Pakai balance Firhad dan kawan hadiahkan satu . Free


*Nursing Cover - Memudahkan menyusu di mana-mana , memang perlu ye ibu-ibu lagi-lagi kalau tempat yang tak ada nursing room . masa Firhad kite pakai shawl jek . Hihihi . Kali ni sampai 2 nursing cover . Hahaha . Buble tu RM18 . Moo Moo RM 50

*Stiker & Maker Pen - Untuk label tarikh EBM . Dah ade masa Firhad punya dulu . Free

*Milk Booster - Jika perlu . masa kite susu memang melimpah-limpah so memang tak amek . U'olls boleh jugak try kurma , air rebusan longan kering & longan kering , lobak putih & air holick . Ni milk booster kite masa tu .


* Nursing Pillow - senang untuk menampung baby ketika menyusu . Lagi-lagi untuk ibu yang czer . beli masa zaman Firhad RM63 . So adik baby tukar sarung sahaja :P .


* Berus Botol , Sabun Khas Botol & Rak Botol - Memang wajib . Sabun khas tu wajib sangat-sangat jangan pulak u'olls basuh pakai sabun basuh pinggan . Kite suka jenama Pureen yang kaler Oren . Memang akan beli pureen kaler oren . Kos dalam RM50


* Baby Botol Carrier/Travel Botol - tujuan susu sentiasa panas . Dalam proses mencari jugak . Berkenan jenama Tomme Tippee . Bajet RM100

*Deep Freezer - untuk simpan EBM . Tapi kite tak beli .. sebab rumah masih menumpang . Kalau rumah sendiri pon masih menggunakan Ice Box sahaja . 

Okey itu saja yang kite nak share . 
Salam Sayang,

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter