Thursday, 21 April 2016

#PregySecond: Pengalaman Minum Air Gula

Assalamualaikum .... 

Macam kite cerita dekat sini " Check-Up 29weeks " , berat kite dalam masa 2 Minggu naik sebanyak 1.9KG , maka dengan itu kite kena minum air gula . Huaaa ...

Sebelum tu memang Google cari blog-blog yang cerita pengalaman minum Air Gula dorang macam mana , ade yang cerita sekali teguk , ade cerita yang dapat perisa air gula tu, ade yang cerita muntah lepas minum air gula . Macam-macam cerita .. 

So Harini kite nak story pengalaman sendiri , kot-kot 3 4 5 tahun lagi boleh baca balik kisah minum air gula . Sebenarnye kalau diikutkan sejarah keluarga , Ma kite memang ade kencing manis bile mengandung . Tapi lepas je bersalin hilang terus Kencing manisnye . Lepas tuh Abah pulak 4 tahun lepas baru kena kencing manis , manakala Ma pulak  baru-baru ni kena dalam bulan satu 2016 tuhari ...  So kite tak cerita pon dengan nurse-nurse sebab tak nak minum air gula punya pasal . Tapi sebenarnye elok sebenarnye untuk check kesihatan ibu mengandung dan anak dalam kandungan . Esok-esok jadi pape dekat ibu and anak jangan nak salahkan Doktor atau Nurse , salahkan diri sendiri sebab tak jujur .

Air Gula ni jugak dikenalpasti dengan nama Modified Glucose Tolerance Test (MGTT) , sebelum minum kena puasa malam tu , dalam pukul 10 malam puasa sampai esok pagi pukul 8 pagi kena pergi klinik dan ambil darah yang pertama . Lepas ambil darah baru minum air gula dan kena tunggu selama 2 jam dekat klinik tu lepas tu kena ambil darah kedua . Kenapa kena ambil darah dua kali ?? Yang Pertama tanpa air gula , dan kedua selepas air gula .. Tapi nak tunggu dua jam tu kite tak boleh makan dan minum . lepas ambil darah kedua baru boleh makan dan minum yeee ....


*Sumber Google*

Kite minum sebijik dalam cawan macam ni , paras air gula pon macam tu , adelah dalam 6 7 orang ibu hamil yang kena minum air gula . Dan kebetulan ade kursus keibubapaan untuk ibu-ibu dan ayah-ayah yang baru nak menimang cahaya mata , so kite join dengar sekali . maklumlah nak tunggu 2 jam tu jenuh jugak . naseb topik semua best-best .

Kite minum air gula tu bukan seteguk . Tapi berteguk-teguk !!!! jenuh weii nak habiskan , boleh pulak dah nak last-last tu nak muntah , maigod !! Naseb tahan sikit , kalau tak kena minum lagi sekali . Si Firhad pulak die nampak kite minum die pon nak jugak , nakk oiii air manis nih ... Lepas tu terus duduk diam-diam dengar ceramah kusus keibubapaan tu , naseb Firhad behave dengan kite . Kepala time tu dah senoneng dah .. 

Pukul 10 Pagi baru kena enjet untuk ambil darah kedua , Kalau result tak cantik baru die Call bagitahu dan kena follow up luar biasa sikit . ngeh ngeh ngeh ...

Petang tuuuu ... tet tet tet ... bunyik phone kite , tengok-tengok no Klinik Desa Paya Mengkuang , hati berdebar-debar dan kata sah tinggi ni resultnye .. Kak Rosmaniza call bagitahu result dah dapat , result die 9.1 .. Allah , tingginye ... kalau lulus ujiam MGTT sepatutnye takleh lebih 7 okeh ibu-ibu .. tak ke tinggi tu uiii ... So maka dengan itu kite kena pergi Klinik Desa ahad ini untuk check up darah pulak . Glukosa dalam darah sebanyak 4 kali . Malam sbtu kena pose lagi ..

Isnin pulak kena jumpa Doktor untuk tahu keputusan darah itu pulak .. Allah dugaan betul mengandung AdikBaby kali ni , takpeee .. ummi buat demi mu sayang .. Sebab Nurse kate kalau ade GDM masa mengandung ni berisiko baby akan besar dari baby-baby yang lain akan menyebabkan ibu susah nak bersalin normal terpaksa czer , baby lahir tak cukup bulan , kematian baby dalam kandungan , masalah kesihatan selepas lahir seperti gula dalam badan baby rendah dan demam kuning , dan berisiko di tahan wad dalam jangka masa lama untuk pemantauan selepas melahirkan baby tersebut .


*Besarnye baby* Akoott :(

Dan nurse KD tanya sama ade lately ni kite ade tak tanda-tanda ni
#Sering keletihan 
_ memang ada , kite pikir sebab kerja jek .
#Acapkali buang air kecil
_ memang , pikir sebab baby dah besar tekan pundi kencing
#Sering dahaga melampau
_ memang , sebab musim panas
#Penglihatan kabur
_memang sebab pikir urat mata dah spoil sebab lahirkan Firhad and mengandung ni .
#Luka atau lebam lambat sembuh
_ tak ade luka atau lebam .

Maka dengan itu my hasben tersayang akan kawal pemakanan kite . Huuuuu ... Hasben kate jangan makan manis-manis dah sekarang , minum air pon air masak je . Bertabahlah Ummi demi anakmu dalam perut . Terus kite bagitahu hasben  " Yunk , kali ni Ummi mengandung bermasalah kan , kulit Ummi tak cantik , Ummi gemuk , lepastu ni ade pulak GDM , urmmm Ummi ingat ni last lah mengandung"
Hasben balas " Ummi gemuk pon tetap cantik , Kulit tak lawa pon Ayah tetap sayang dan lepas ni kite beli produk kulit yee , Jangan cakap last mengandung kite bagi tempoh Abang Firhad dan adik besar dulu dua-dua dah sekolah baru kite bagi adik lagi okey"

So Touching .. ^_^
Salam Sayang,

2 comments :

  1. So sweet..hehe.. Sabar yee ujian orang mengandung tu..

    ReplyDelete
  2. kite mase pregnant yg first ade GDM...yg kedua ni Alhamdulillah xde

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter