Wednesday, 30 November 2016

#BabyFI: Farhaan Irfaan meniarap

Assalamualaikum ... 

Alhamdulillah Farhaan Irfaan dah meniarap mase umur die 5 Bulan 2 Hari iaitu pada 16.11.2016 (Rabu) pukul 11.30 malam mase dalam bilik . Haaa amek kau detail terus kite bagi supaya ingat sampai bile-bile .. kah kah kah .

Padahal anak orang lain lagi cepat dari Farhaan , tapi tak pe laa adik setiap orang lain perkembangan die . Adik sihat pon Ummi & ayah syukur dah .. 


Geram je dengan die sekarang ni , kuat sengeh ,


Good Job baby ummi .. 
Ummi Anak Dua,

Monday, 28 November 2016

#BabyFI: Farhaan Irfaan 5 Months

Aaalamualaikum ... 

Alhamdulillah Farhaan Irfaan dah pon 5 bulan .... 

5 bulan 2 hari Farhaan Irfaan dah pandai niarap . suka sembur-sembur . suka membebel . suka senyum tu dah selalu sangat .

makin banyak akal . pandai ajak abang main .


Alhamdulillah ... 

membesar dengan sihat yee sayang ... i love you

Ummi Anak Dua,
28 Nov 2016 , Isnin

Sunday, 27 November 2016

#BabyFI : Trobek ragam nak dapat adik

Assalamualaikum ... 


Scroll-scroll gambar terjumpa pic ni .


Budak nak masuk bakul , mase ni lagi 2 minggu adik nak keluar die buat peel . hahaha ..

masa awal-awal dapat tahu die nak dapat adik die okey , tak mengaruk . die sayang adik ... makin membesar perut makin okey ragam die ... die tahu adik die die sayang sangat-sangat .. 

lagi beberapa hari nak tunggu adik keluar tu die mule la start perangai mengaruk die , entah pape die mintak . macam-macam perangai die tunjuk .. tapii .... lepas je adik keluar .... alhamdulillah die kembali seperti biasa .

sekarang die dah jadi abang .. dah  besar dah pandai ...

semoga membesar denga sihat . semoga menjadi anak soleh dan membanggakan Ummi dan ayah kamu ... sejuk perut Ummi mengandungkan awakkk .. 

Ummi Anak Dua,
27 Nov 2016 , Ahad

#Besday: Sambut Besday Atok hasben yang ke -77

Assalamualaikum ... 

cerita ni dah lama berlalu .. tapi baru nak update .... 9 november haritu besday atok hasben kite , so anak cucu cicit meraikan besday atok ... 

rancangan ni atok memang tak tahu , anak cucu yang plan nak meraikan besday die besar-besaran .. memang nampak atok seronok sangat-sangat


selamat hari lahir yang ke 77 tahun atok .


atok bersama 9 puteri-puterinya

anak-anak atok memang perempuan semuanya ,
MIL kite yang tudung Pink itu ^-^





ni plak family kite , if ade pape majlis belah suami kite memang ajak ma abah kite .














2 bijik kek ,
red velvet & pandan cheese
pulut kuning


makanan di seponser oleh cucu-cucu , 
sesiapa datang kena bawak 1 makanan . alhamdulillah banyak makanan and puas hati .

kite orang sambut dekat rumah MakNdak , atok memang duduk rumah makndak , rumah flat bawah ade kolong so tak yah sewa khemah just sewa meja kerusi sahaja .. kalau buat kat rumah sempit pulak sebab memang ramai giler yang join ... lagilahh rumah makndak tingkat 5 .. haha . gigih nak naik atas .

Semoga tahun depan dapat sambut besday atok lagi , semoga atok di panjangkan umur dan di murahkan rezeki selalu ... lebiuuu atok ... kite dua-dua belah dah takde atok nenek , so kite menumpang kasih dan manja dengan dua-dua atok hasben :)

Ummi Anak Dua,
27 November 2016 Ahad

Friday, 25 November 2016

#BabyHomemade : Puree Untuk Baby 6 Months

Assalamualaikum ... 

Memandangkan tak lama lagi ( 18 Hari ) Adik baby nak makan so Ummi kena study balik makanan ape yang sesuai untuk adik , kalau boleh ummi taknak silap langkah macam abang Firhad dulu .. kalau boleh Ummi nak adik makan .. 

Tapi kalau belum bersedia jugak okey , ummi ayah tak paksa okey :)

Gambar-gambar ini kite ambil hasil dari google / FB 

Puree Epal Merah

stimkan epal tu lepastu blander and tapiskan .. campur ebm sikit 


Puree Pisang

pisang yang ranum so tak payah stim , lenyek2 & ebm sikit 


Puree Betik

potong dadu , takyah stim , lenyek-lenyek @ blander & campo ebm sikit



Puree Labu

potong dadu , stimkan and campo ebm sikit


Puree Kurma

stimkan kurma , lenyek atau blender & campo ebm 


Puree Mangga

Tak payah stim , lenyekkan , letak minyak zaitun & campo ebm sikit

Puree Brokoli

stimkan brokoli 10 minit , lepastuh blander and campokan ebm sikit


Puree Pear

potong dadu  stimkan lepastuh lenyekkan ataupon blander , macam biasa campokan ebm sikit

gambar di atas telah ambil di blog ini , tengoklah macam-macam ade ..


Puree Bayam

stimkan bayam tu dulu and blander campokan jugak ebm sikit


sebenarnya senang je nak buat , ikut atas kerajinan masing-masing , kite pon berharap adik kali ni makan banyak-banyak .. tak sabar nak bagi die makan .. okey ni untuk 6months . nanti kite share yang 7 moths pulak yee .. and nanti kite nak update jugak hasil air tangan kite buat untuk adik baby .

tapi yang pasti korang kena ikut 4 days rules for solid food okey . jangan setiap hari tukar-tukar nanti baby kompius dah die tak mahu makan .. 


nampak buah double tu means kena cmpurkan dua buah
epal+pisang



kite nak follow yang ni , kite akan campurkan buah bile die masuk 7 months 
cuma awal-awal tu taklah kite bagi nasi . kite bagi buah dlu ..

Ummi Anak Dua,
26 nov 2016 Sabtu

#BreasfeedingJourney: Cik Lebah Merah bagi sample percuma untuk MilkBooster

Assalamualaikum ... 

Kan kite ade bagitahu entry aritu yang kite ade post dekat facebook kan pasal susu merudum ... lepastu Cik Lebah Merah (FB) PM kite mintak alamat rumah kite sebab die nak bagi kite MilkBooster (MB) free untuk kite ... 


Semalam dah dapat MB die ... kite belum try lagi , sebab aritu kite cuma buat , barli , gula batu dengan longan kering shaja . tapi ni Cik Lebah ade letak Red dates ... Terima kasih Cik Lebah Merah ... Nanti kite try okeh .. 

Sesiapa nak beli boleh lahhh cari FB beliau Lebah Merah , kite kenal die masa die post gambar anak dara die dekat group #bfmembers , comel sangat anak dara tu .. geram hemak !!!

thanks a lot Cik Lebah Merah , semoga di murahkan rezeki dua tiga lipat kali ganda :)


Ummi Breastfeeding Baby,

#BreasfeedingJourney: Hari Ke-4 minum Chia Seed

Assalamualaikum ,, 

Alhamdulillah bile positif dan gembira maka susu mengalir bagaikan air terjun yang mengalir .. seronok tak terhingga dapat kejar stok balik . seronok bile tengok Farhaan DF tanpa henti , seronok bila Ma kate banyak die minum harini ... Ya Allah kekalkan susu badan ini biar kite dapat menyempurnakan hak anak ...
22 November 2016
Selasa ( Days 2)

Total : 10oz

bizi prepare document nak buat salary , so pump one sesion sahaja . lepas tu rasa bersalah sangat-sangat :(


23 November 2016
Rabu ( Days 3 )


keseluruhan dua sesi , sekarang memang kene buat dua sesi .
sesi pertama : 10oz
sesi kedua : 6oz

Total : 16 oz


ini dah di agihkan kepada 2oz per bottle , satu bottle tu isi penuh sebab bottle dah penuh muatan .ALhamdulillah ... terima kasih yng mengenalkan Chia Seed .

24 November 2016
Khamis ( Days 4)


Sesi Pertama : 11 oz


Sesi Kedua : 6 oz

Total : 17oz

Alhamdulillah .. yang lebih 23hb tu pon dah masuk tempat beku untuk top-up bile tak cukup susu , makin debot anak ummi karang yee .. 

Seronok bile dapat hasil tuaian yang banyak . kite share sini untuk rujukan orang-orang yang mengali ilmu penyusuan , untuk orang negative thinking sila berambus .. sebab kite tak suka jenis orang yang suka kondem orang , niat orang post niat elok bukan riak okey . kite pon penah lalui zaman anak tak menyusu badan tapi takde kondem kaw-kaw ... doakan yang baik-baik jangan la terus kondem orang ... 

pada ibu-ibu menyusu satu je kite pesan , selalu positif , selalu bahagiakan diri In shaa Allah susu mengalir macam air terjun yang deras mengalir ke bawah :)

sama-sama kite bagi hak anak , ini hak dia dia patut dapat hak die ... ^_^

Tak lama lagi nak masuk 6 months , sekarang dah prepare makanan yang sesuai untuk die , macam nak ambil cuti khas untuk bagi die makan :P


Ummi Anak Dua,
Ummi breastfeed baby

Thursday, 24 November 2016

#BabyFI: Ummi & Farhaan Irfaan

Assalamualaikum ....


5 Months


5 months


5 months


5 months


5 months


5 months


4 months


4 months

Ummi Anak Dua,
24 Nov 2016 , Khamis

Winnie The Pooh Glitter