Friday, 25 November 2016

#BabyHomemade : Puree Untuk Baby 6 Months

Assalamualaikum ... 

Memandangkan tak lama lagi ( 18 Hari ) Adik baby nak makan so Ummi kena study balik makanan ape yang sesuai untuk adik , kalau boleh ummi taknak silap langkah macam abang Firhad dulu .. kalau boleh Ummi nak adik makan .. 

Tapi kalau belum bersedia jugak okey , ummi ayah tak paksa okey :)

Gambar-gambar ini kite ambil hasil dari google / FB 

Puree Epal Merah

stimkan epal tu lepastu blander and tapiskan .. campur ebm sikit 


Puree Pisang

pisang yang ranum so tak payah stim , lenyek2 & ebm sikit 


Puree Betik

potong dadu , takyah stim , lenyek-lenyek @ blander & campo ebm sikit



Puree Labu

potong dadu , stimkan and campo ebm sikit


Puree Kurma

stimkan kurma , lenyek atau blender & campo ebm 


Puree Mangga

Tak payah stim , lenyekkan , letak minyak zaitun & campo ebm sikit

Puree Brokoli

stimkan brokoli 10 minit , lepastuh blander and campokan ebm sikit


Puree Pear

potong dadu  stimkan lepastuh lenyekkan ataupon blander , macam biasa campokan ebm sikit

gambar di atas telah ambil di blog ini , tengoklah macam-macam ade ..


Puree Bayam

stimkan bayam tu dulu and blander campokan jugak ebm sikit


sebenarnya senang je nak buat , ikut atas kerajinan masing-masing , kite pon berharap adik kali ni makan banyak-banyak .. tak sabar nak bagi die makan .. okey ni untuk 6months . nanti kite share yang 7 moths pulak yee .. and nanti kite nak update jugak hasil air tangan kite buat untuk adik baby .

tapi yang pasti korang kena ikut 4 days rules for solid food okey . jangan setiap hari tukar-tukar nanti baby kompius dah die tak mahu makan .. 


nampak buah double tu means kena cmpurkan dua buah
epal+pisang



kite nak follow yang ni , kite akan campurkan buah bile die masuk 7 months 
cuma awal-awal tu taklah kite bagi nasi . kite bagi buah dlu ..

Ummi Anak Dua,
26 nov 2016 Sabtu

5 comments :

  1. Terima kasih pipi.
    Semua segarkan takde kimia

    ReplyDelete
  2. NURHAFIFI AZATI BINTI AZIZ,
    Husband u suka katak.
    Besarnya.

    ReplyDelete
  3. Banyaknya jenis puree. Untung baby dapat mommy rajin cani :D

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
  4. dulu mase ank mek nk msuk 6bulan. excitednya lahaii nak buat benda ni. sekali try bg nestum tk mkn, sah sah puree tk mkn. cuba la jugak buat, memang tak makan. yg dia makan bubur nasi je. so, pasrah buat bubur sahja.

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter