Monday, 31 August 2015

Susu Buat Anak

Assalamualaikum ...


Seperti sedia maklum, kite memang niat nak fully BF my baby sampailah die dua tahun tapi malangnye kite mampu susukan die dengan suus badan sampai usie die beberape bulan. So meang menangis jugak lah sebab dengan sendiri susu badan kite kering, nak kate faktoe kite tak pump mengikut jadual tak mustahil sebab kite selalu jugak pergi pump dekat office. Lagi-lagilah office kite bilik tu kite sorang jek yang duduk so tak jadi masalah pon kalau nak pump.

Mase tu stok dah tak banyak so kite pon gigih pumps untuk c teruna tu. Tapi tetibe keesokkannye susu badan kering, asal die minum jek die merengek-rengek macam tak puas bile sedut susu tak keluar. Lepas tu kite try lah picit-picit memang tak macam selalu, selalunye memancut-mancut susu keluar tapi ni tak pon langsung tak keluar. so kite ape lagi panaskan susu yang konon-kononnye buat stok esok. 

Keesokkan harinye kite nak pump dekat office memang tak keluar langsung, nak kate kite stress kite tak pulak stress mase tu. nak kate ade masalah pon tengah mod dalam keadaan baik lagi. So mama pon call bagitahu stok dah abes so Firhad nak minum ape. kite dengan mati akal so suruh ma beli susu baby. ma pon pergilah beli sebab nantikan bile die nak susu susu takde mahu anak kite tu menangis tak berhenti.


 My ma belikan susu ni yang paket kecik jek tu, untuk percubaan,. balik kerja tu kite try lagi bagi susu badan tapi tak keluar. setitik pon tak keluar. menangis jugak lah kite nak suap anak dengan susu FM, dan Firhad lagi lah menangis sebab selalu minum susu badan and bau badan tu ade dengan die. so suruh hasben suapkan susu , kite melalak tak abes-abes.. hasben pujuk and bagi kate-kate semangat supaya kite tak down sangat. 

tapi ..... selang 3 hari Firhad tak berak, okey kite dah cuak. so bawak pergi klinik doc kate kena tukar susu, sebab susu ni macam tak sesuai dengan die. so kite pon balik klinik try la beli susu kambing Karihome tu , sekali tak sesuai jugak dengan die, die macam naik bintik-bintik alergik tu, so doctor kate tukar susu lagi so kite pon pikir-pikir tak tahu dah ... nangis lagiii !!!!


tanya kawan-kawan semua kate cari ibu susuan, tapi hasben and ma abah kite pulak tak setuju nak bagi ibu sususan, so kite pon nekad google and cari sumber sendiri. Ramai kate anmum bagus tapi kandungan gula die terlampau tinggi so macam bahayakan baby. boleh buat gemuk tapi gula dalam badan tinggi. kite try bukak blog satu persatu baca dan kaji . kite rase macam sesuai kalau kite belikan Duct Baby.

So kite beli susu ni, memandangkan mase tu Firhad baru nak start susu Fm so kite try start dari 0-6 bulan sebab mase tu pon die dah nak masuk 7 bulan so try la sikit-sikit . Alhamdulillah die serasi dengan susu ini. sampai lah die nak menjangkau setahu dengan susu ni. 

Yang langkah dua ni die baru start minum mase 7bulan ke atas sampailah ke 11bulan . sebab nak masuk 12bulan tu ade kakak sedara kite bagi try susu s-26 sebab anak die tak nak susu tu. so kite pon try lah untuk anak kite . packing die dalam kotak macam ni .


Alhamdulillah Firhad serasi jugak dengan susu ini . makin banyak menyusu sebab Firhad bukan jenis budak pemakan. die kalau bau makanan atau makanan tu termasuk kat mulut die kemain lagi die muntah . so badan die pon dah nampak semnagat dengan minum susu ni. tapiii susu die tahan selama 2minggu untuk satu pack dalam kotak ni. sangat lah kuat menyusu.

so sekarang kite tengah teruskan susu s-26 ni dulu , tapi ramai kate kandungan gula die pon tinggi jugak. so in shaa allah kiite cari susu yang terbaik buat die .... sesiapa tahu susu FM yang bagus untuk baby meh la shared dengan kite.

Salam sayang,
pipie azaty

Friday, 28 August 2015

Pipie Dan Tudung Aj

Assalamualaikum ...

Semalam kite tunjuk koleksi tudung AJ kite, ni kite nak tunjuk kite pulak pakai Aj. Kite memang serasi dengan tudung bawal. Kadang-kadang pakai jugak Shawl tapi hati masih tertarik dengan bawal jugak sebab nampak ringkas dan menarik. Lagi-lagi Bawal boleh pelbagaikan gayanya.








Ternampak pulak tudung Kunci tu, tudung Key tu kite dah jual balik, ade jugak yang memborong tudung tu ramai pulak tu yang nak tudung tu. kite dah taknak sebab ,acam kelakar pulak coraknya. Dan Gambar last sekali tu gambar Raya tahun ni, Hari raya di penuhi dnegan tudung Aj sajork. So tak payah beli tudung raya. tudung Aj banyak boleh buat tudung raya. 

So memang sampai sekarang kite masih bertahan dengan tudung AJ ni, tak tahu lah akan datang tduung neelofa atau sugarscarf plakkan sebab sekrang pon macam tertarik satu tudung sugascarf yang silang-silang berharga RM69 tuh .. tapi tudung dia mahal, baik AJ sajork.




Okey ini tudung yang gabungan Aj and mumuscarf tuh . so macam tak serasi kalau pakai biasa . esok-esok kite start lah menjual tudung ini nanti ... okey ini saje yang ade dalam memori kad telpon. So itu sahaja yang boleh di letakkan pic nye. ade mase kite story-story pasal tudung AJ okey.



Salam AJ,
Pipie Azaty

Thursday, 27 August 2015

Hobi Baru: Kegilaan Tudung Aidijuma

Assalamualaikum ...

Aidijuma ?? kite rasa pada saat ini semua dah tahu kot tdung aidijuma yang femes ni, tudung dia plak murah-murah, lagi-lagi sesuai untuk yang memang gilakan tudung bawal. Macam kite dulu berjinak-jinak dengan tudung sincerelybyushawls , gigih nak memborong. sehelai tudung RM25. Mase tu cawangan die belum ada dekat Johor lagi so kite gigih oder dekat personal shopper sane, die amek upah sehelai tudung RM2.


Ini tudung yang mampu kite beli. Tudung hijau n putih tu kirim
yang lagi dua tu cawangan dah bukak baru kite beli sendiri.

Tapi minat kite terus bertukar ke Aidijuma, entah macamana satu hari kite terjoin satu group dekat Facebook nama group tu "Bawal Aidijuma Sale" so terpandang satu tudung tu yang menarik hati kite nak membeli , tapi sekali terjebak amek kaw berkali-kali memborong.


Ini first tudung kite beli, dua-dua lain owner

Harga kedua-dua tu kite dah tak ingat berapa dah. Sampai lah sekarang dunia kite di penuhi dengan tudung-tudung aidijuma. Samapikan hasben dah pening kepala tengok Koleksi Aidijuma. kalau sebulan tak beli memang tak sah.



Ini senarai tudung kite label,White Label. Harga White Label ni selalunya RM10. Tapi kite jenis malas nak berebut-rebut dekat CS so kite kirim dengan kakak (kawan baik) kite jek sebab die personal shopper untuk tudung AJ ni. so upah die amek setiap tudung Aj White Label (WL) RM5 sehelai. Tudung ini keras sikit kainnye. Kalau nak pakai better basuh dulu barulah tudung ni lembut sikit. Kalau WL kite tak ada beli dekat CS semuanya PS belikan ... Hihihi.Ade dua desin tepi tu yang sama kan, tu ade projek nak buat, sebab tu beli dua.



Ini tduung-tudung label Green Label (GL) pulak, Tudung ni kalau dekat CS harga die RM14. So kalau pakai personal shopper (PS) amek cas RM5 sehelai tudung jugak. Kebanyakkan tudung beli dengan PS, kalau beli sendiri yang sweet candy pink itu jek. tudung ni lembut sikit dari White Label.


Ini pulak tudung kite label Pink Label (PL) harga tudung ini dekat CS RM15. same jugak upah setiap tudung RM5. tudung ni yang kite beli sendiri dekat CS hanyalah tudung hijau pepel bahagian atas belah kanan sekali tu jek. yang lain hanyalah PS kite beli.


Yang ini pulak Blue Label, tak banyak sangat Blue Label sebab kite lagi suka corak-corak dari Plain + corak macam ni. Blue Label harga die RM 19.00, pon same upah RM5 setiap sehelai tudung. tudung ini kain die sangatlah lembut kainnya.Yang hujung sekali tu jek die ade dua corak iaitu bunga-bunga dan cupcakes.


ni tudung hasil dua label, sebab apa dua label? selalunya kite tengok bile musim perayaan mesti ada dua label macam ni. mungkin jugaklah kan . Yang petak-petak tu sebenarnye corak die Owl, tapi bile lipat dah tak nampak coraknya. Kain pon lembut sangat. Harga kite tak pasti. ini kite beli masa perayaan Hari Raya.



Yang ini pulak hasil gabungan Mumuscarves dengan aidijuma opcoz harga pon meletop kebabom kan .. So tudung ini kite dapat RM100 sehelai, nangis laju-laju. demi tudung pon takpelah rm100 melayang, Kalau hasben tahu mahu die mengamuk sakan. Tudung ini kain jenis Satin tebal tu. Ingat nak jual sebab macam tak sesuai pulak pakai.


Tudung ini pulak first time beli on9 melalui Lazada.com, terkejut betui mase masuk lazada tengok ade jual tduung Aidijuma. Ini pulak kat CS memang dah tak de, so kite pon grab lah, harga amatlah murah sangat-sangat. WL tu kite dapat RM5, Manakala yang PL tu kite dapat RM7. And pos Rm10. 




Tudung Aidijuma (AJ) kite simpan dengan menyangkut dekat hanger tu, Tapi dah tak muat hanger so kite lipat-lipat letak dekat gerobok kite. Untuk thema merdeka ni kite tak beli pulak sebab macam tak berapa nak minat sangat corak-coraknya. So itu lah koleksi kite, ade lagi yang kite tengah usha-usha nak capaikan tudung yang design kite gile-gilekan. Tudung Aj ni tak same taw, event korang dah pakai and nak jual tetap ade yang nak beli. Lagi-lagi hot design kompom-kompom meletop harga yang dieorang jual. Dan jangan  tak ingat tak ada yang menipu dalam dunia business AJ ni, ramai kaki kelentong. Nasib and Alhamdulillah lah kite tak jumpa dan berharap takkan jumpa orang macam tu.


ini pulak tudung dalam gambar nampak cun, sekali dah dapat macam ... urmmm, ingat ak sedekah kat orang,kalau jual tak tahu lah ade yang nak beli ke tidok. hahaha .. lai lai lai 4pcs RM40+ RM7 (postage). 



ketiga-tiga ni hasil hunting yang belum dapat memiliki lagi, harga pon mak ko ijau betuii ... Harap-harap dapat lah harga kasih sayang peluk cium .. Nanti kite update gambar hari-hari bekerja dengan menggunakan tudung AJ ni haaa...     


Salam Aj,
Pipie Azaty

Tuesday, 25 August 2015

#Besday : Firhad Irsyad turn 1

Assalamualaikum ....

Birthday dah seminggu yang lalu baru ade mase nak update dekat blog pasal birthday anak. Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar walaupon tetamu kebanyakkannye Family dan sedara-sedara terdekat. Kawan-kawan kite and hasben ramai yang tak datang sebab majlis kahwin and open house berlambak-lambak lagi maklumlah last syawal kan mase tuh.

Alhamdulillah rezeki anak mencurah-curah, ade rezeki sikit kite kongsi same-same, so plan tak nak buat birthday dah pon buat sebab ade rezeki lebih kite kongsi and alhamdulillah rezeki sentiasa ada. Kite plan nak buat kecik-kecik pon terlaksana jugak.

Firhad lahir pada 10.August.2014 tapi memandangkan birthday die jatuh pada hari Isnin so kite tunda ke sabtunye 15.August.2015. 


Muka budak excited nak sambut besday die.


Abaikan jam itu ye ..


Dekat dinding tu kite deco sendiri. Kite cari Huruf-huruf kat google lepas tu kite print sendiri. Total harga RM free, sebab pakai printer sendiri. Happy Birthday tu kite beli dekat kedai ballon party tu Rm6.90. Gambar-gambar Firhad dari day1 ke 12months kite print sendiri jugak, pon same dengan gambar kami tiga beranak. Yang stiker Thomas tu beli dekat kedai Rm2.00 tapi harga die RM4.12, so tampal dekat situ.




Jajan kite beli dekat Cowboy lepastuh kite beli Dolly paper,
brown paper tu sedia dah ada mase kite kahwin.






Sorry kalau gambar tak clear sebab kite lupa nak suruh dorang snap gambar pakai phone kite, dan camera yang sedia ade boleh pulak tertinggal dekat rumah ma kite . Sadiss sangat. So ini gambar pon dari kakak hasben kite yang amek, kalau tak memang tak de gambar agaknye sebab memang tak ingat langsung. maklumlah dah kepenatan melayan tetamu. Menu masakan semua hasben yang masak, ma masak bubur kacang jek. hasben yang bertungkus lumus masak untuk besday party anak tersayang die tu. terima kasih yang datang, terima kasih yang mendoakan, terima kasih yang memberi hadiah dan sumbangan duit untuk Firhad, rezeki anak tetap ade.


Sebelum


Selepas



Di sebalik kek itu ade cerita die tersendiri. Kahkahkah . Awat ?? Camni ceritanye, kek firhad tu kite amek awal sehari sebelum majlisnye. majlisnya 15hb jatuh hari sabtu, so jumaat tu kite dah off day, and malam khamis tu kite dah balik rumah kita Bandar Tenggara sane tu, kejadiannye dalam kereta lah, mungkin di sebabkan banyak selekoh dan selok belok so kknye pon tumbang. sebelum gerak tu hasben kate dekat kite "Tak nak amek gambar dulu ke mane tahu sampai nanti kek penyek" . sekali sampai mulut die masin betul, so kite bengang betul lah dengan die. mase tuh tak bertegur dah sebab bengang mulut die tu masin sangat. memang frust gile2, sampai kate dekat firhad sambil nangis-nangis nanti Yayad tak de kek nak potong, Kesian yayad. Kite pon whatsapp akak buat kek tu bagitahu kek dah tombang dah terbelah dua kek tuh, die nak gambar, so kite bagi die duruh kite ejust sendiri sebab die pon jauh nak tolong kan. so die suruh kite beli kitkat atau ape-ape coklat untuk cover yang terbelah tu. Naseb majlisnye bukan jumaat, so jumaat siang kite keluar dengan hasben (dah baik dah) nak beli lauk basah, so beli lah kitkat and tu lah hasilnye . seperti Thomas naik bukit . Ramai pulak yang kata lawa keknye , Hahaha . Tapi jangan tengok belakang memang hancor . Naseblah kek tu boleh perbaiki.. Kek die sedap memang sedap, harga pon berbaloi RM100 (rm20 duit besday) So macam RM80 jugak lah, lepastuh thomas tuh boleh main, pasang bateri and buat main. harga thomas kite tanye dekat Bazar Karat Rm20.





Nampak tak muka excited die dapat hadiah banyak tu . Masa orang nyanyikan lagu besday lagilah muka die, muka gedik plus ngada-ngada. Anak ummi happy ummi and ayah pon happy, ummi ayah akan buat yang etrbaik buat anak-anak ummi. Semoga Muhammad Firhad Irsyad sentiasa di rahmati, di berkati dan menjadi seorang anak yang taat menurut perintah Allah dan suruhan Rasullullah. Semoga Firhad Irsyad menjaga ummi dan ayah serta adik-adik suatu hari nanti. Blog ini ummi buat pon tujuannye untuk anak-anak ummi, ummi nak semua baca dari pengalaman mengandung sampailahhhhh korang bace ni haaa ... 


Sibok nak join bukak hadiah jugak.


Hadiah ni untuk Firhad dari Ummi & Ayah.
mudahkan tokma bawak awak jalan-jalan waktu petang.

Semuanya sudah selesai .. Alhamdulillah ...


Salam Sayang,
Pipie Azaty

Monday, 24 August 2015

Buat apa dengan duit raya anak?

Assalamualaikum ....


Korang kite nak tanya, sealunyelah kan korang buat ape dengan duit raye anak korang? simpan atau buat-buat tak tahu?? Lagi-lagi anak baru besar macam anak kite ni haa bukannye geti beli ape lagi kan?? Kite tengah pikir-pikir satu cara yang agak bijak lah jugak .

Memandangkan mata wang Malaysia dalam keadaan yang merundum dan emas melonjak naik, ape salahnye kite guna duit raya die untuk beli barang kemas. Pada yang ada anak perempuan bolehlah beli rantai, gelang tangan, gelang kaki, subang atau ape-ape jek lah. Dan anak lelaki nak beli ape dengan emas?? Sape kate tak boleh beli apa-apa dengan emas. anak lelaki meh la belikan Gold bar untuk dieorang, terjamin mase depan.

*April 2012*

tengok artikel tu pon mengesahkan bahawasanye emas akan meningkat dari tahun ke tahun, emas memang ade jatuh tapi selalunye jatuh tak banyak lah. dan tak lama, kejap je emas tu akan meningkat naik lagi. so kite punye plan dengan hasben kite nak belikan Firhad gold bar 2g untuk die, yang lebiih duitnye tu kite guna untuk beli mainan die sikit-sikit.

Kite pon ade buat bisness jual emas atau main kutu emas. so kite beli dengan partner kite dapatlah harga RM184.00 1g ... 


Cilok dari Pakcik Google.

Nanti bile dah sampai gold bar Firhad kite update dekat u olls k. Tak rugi pon beli emas untuk anak . mase akan datang harga emas memang menaik so tak payah risau okeh.Tahun ini tahun pertama Firhad sambut aya, so duit raya die memang banyak , alhamdulillah dapat dalam RM4++ , rezeki Firhad Irsyad ..


Salam Sayang,
pipie azaty

Thursday, 13 August 2015

#Besday : Preparation birthday Boy

Assalamualaikum ....

macam dulu-dulu kite bincangkan jika nak sambut birthday party anak, as a mom lah yang excited kena banyak fikir ape yang patut dan ape yang perlu ade. mase Firhad ni kami discussion laki bini jek, hasben kate buat so kite pon ikut la buat just plan dalam mase awal bulan 8 itu hari. Memang asalnye konon-konon tak mo buat haa sekali kena buat so ade mase 10hari untuk fikirkan....

ini antara perkara yang wajib kite kena ambil tahu untuk buat birthday party anak.

  • Budget ?? ---> Budget kite letak dalam RM600. untuk 100 orang tetamu sahaja.

  • Thema 

Kite amek Thomas And Friend, asyik Pooh jek kesian Firhad  nanti.

  • Tempat Majlis ---> kite buat dekat teratak kite mase mula-mula kawen dulu, sekarangkan kite menumpang rumah mak kite, so ni kiteorang lakibini decide rumah sendiri luas and senang nak buat majlisnye.

  • Menu --->  i) Nasik lemak Ayam Berempah ,Bubur kacang Hijau, Dan macam-macam lagi

  • Aktiviti ---> kite tak buat aktiviti sebab Firhad baru 1 years so die tak pandai ape-ape lagi.

  • Decoration ---> Done, kite buat sendiri cuma ballon jek kite tempah dekat sini facebook dan ini instgram

  • Goodies ---> Done. Kite beli jajan beli dekat kedai Cowboy,Kulai. jajan dekat situ memang murah-murah and sesuai kalau nak buat ape-ape event. sebab situ banyak pilihan. barang kahwin pon banyak kite beli kat situ.

  • Guest List ---> Kite jemput kawan-kawan sedara mara dan keluarga yang terdekat jek. 

  • Kad Jemputan ---> kite tak print and tak edarkan pon kite just jemput mulut, share dekat group whatassap family, kawan-kawan . Facebook dan Instagram only.

  • Birthday Cake ---> Kite survey-survey banyak tempat jugak last-last kite tanye dekat kawan-kawan facebook ramai lah rekmenkan so kite pm oner tu 1 by 1.. kebanyakkannye lambat respon and tak bole buat macam kek yang kite nak. last-last kite tempah kek dekat sini izza syg cake . kite nak kek macam ni .



Credit pic : masammanis 



  • Candy Buffet ---> Kite tak buat pon sebab kite pikir kite dah bagi kanak-kanak jajan so kite tak buat lah candy buffet .

  • Photoghaper ---> kite ambil adik beradik jek, tuh pon pakai handset memasing.

  • Baju ---> Dah prepare awal-awal maklumlah kan musim raye so banyak baju raye jek lah pakai. so baju anak ummi n ayah dah ready . mestilah sedondon!!


Salam sayang,
Pipie Azaty
    Winnie The Pooh Glitter