Monday, 31 August 2015

Susu Buat Anak

Assalamualaikum ...


Seperti sedia maklum, kite memang niat nak fully BF my baby sampailah die dua tahun tapi malangnye kite mampu susukan die dengan suus badan sampai usie die beberape bulan. So meang menangis jugak lah sebab dengan sendiri susu badan kite kering, nak kate faktoe kite tak pump mengikut jadual tak mustahil sebab kite selalu jugak pergi pump dekat office. Lagi-lagilah office kite bilik tu kite sorang jek yang duduk so tak jadi masalah pon kalau nak pump.

Mase tu stok dah tak banyak so kite pon gigih pumps untuk c teruna tu. Tapi tetibe keesokkannye susu badan kering, asal die minum jek die merengek-rengek macam tak puas bile sedut susu tak keluar. Lepas tu kite try lah picit-picit memang tak macam selalu, selalunye memancut-mancut susu keluar tapi ni tak pon langsung tak keluar. so kite ape lagi panaskan susu yang konon-kononnye buat stok esok. 

Keesokkan harinye kite nak pump dekat office memang tak keluar langsung, nak kate kite stress kite tak pulak stress mase tu. nak kate ade masalah pon tengah mod dalam keadaan baik lagi. So mama pon call bagitahu stok dah abes so Firhad nak minum ape. kite dengan mati akal so suruh ma beli susu baby. ma pon pergilah beli sebab nantikan bile die nak susu susu takde mahu anak kite tu menangis tak berhenti.


 My ma belikan susu ni yang paket kecik jek tu, untuk percubaan,. balik kerja tu kite try lagi bagi susu badan tapi tak keluar. setitik pon tak keluar. menangis jugak lah kite nak suap anak dengan susu FM, dan Firhad lagi lah menangis sebab selalu minum susu badan and bau badan tu ade dengan die. so suruh hasben suapkan susu , kite melalak tak abes-abes.. hasben pujuk and bagi kate-kate semangat supaya kite tak down sangat. 

tapi ..... selang 3 hari Firhad tak berak, okey kite dah cuak. so bawak pergi klinik doc kate kena tukar susu, sebab susu ni macam tak sesuai dengan die. so kite pon balik klinik try la beli susu kambing Karihome tu , sekali tak sesuai jugak dengan die, die macam naik bintik-bintik alergik tu, so doctor kate tukar susu lagi so kite pon pikir-pikir tak tahu dah ... nangis lagiii !!!!


tanya kawan-kawan semua kate cari ibu susuan, tapi hasben and ma abah kite pulak tak setuju nak bagi ibu sususan, so kite pon nekad google and cari sumber sendiri. Ramai kate anmum bagus tapi kandungan gula die terlampau tinggi so macam bahayakan baby. boleh buat gemuk tapi gula dalam badan tinggi. kite try bukak blog satu persatu baca dan kaji . kite rase macam sesuai kalau kite belikan Duct Baby.

So kite beli susu ni, memandangkan mase tu Firhad baru nak start susu Fm so kite try start dari 0-6 bulan sebab mase tu pon die dah nak masuk 7 bulan so try la sikit-sikit . Alhamdulillah die serasi dengan susu ini. sampai lah die nak menjangkau setahu dengan susu ni. 

Yang langkah dua ni die baru start minum mase 7bulan ke atas sampailah ke 11bulan . sebab nak masuk 12bulan tu ade kakak sedara kite bagi try susu s-26 sebab anak die tak nak susu tu. so kite pon try lah untuk anak kite . packing die dalam kotak macam ni .


Alhamdulillah Firhad serasi jugak dengan susu ini . makin banyak menyusu sebab Firhad bukan jenis budak pemakan. die kalau bau makanan atau makanan tu termasuk kat mulut die kemain lagi die muntah . so badan die pon dah nampak semnagat dengan minum susu ni. tapiii susu die tahan selama 2minggu untuk satu pack dalam kotak ni. sangat lah kuat menyusu.

so sekarang kite tengah teruskan susu s-26 ni dulu , tapi ramai kate kandungan gula die pon tinggi jugak. so in shaa allah kiite cari susu yang terbaik buat die .... sesiapa tahu susu FM yang bagus untuk baby meh la shared dengan kite.

Salam sayang,
pipie azaty

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter