Tuesday, 24 January 2017

#BabyHomemade: Beli makanan Baby

Assalamualaikum .. 

kite sebenarnye dah lama nak buat Stock Ayam untuk Farhaan , tapi kebizian jek . asyiklaa tak sempat .. maka kite pon beli . hihihi .. 


Ni kite beli online dekat Marissa_shoppe (IG)

Organic Multigrain powder (RM10) _happytummy_babyfood
Chicken Cheese Powder (RM15) _ mummyrq_organicbabyfood.hq
Chicken Stock Powder (RM15) _ homemadebyibuanis

Lepas tu kite berkenan makanan baby #bytqahnasir , cari-cari jumpa la Fifie Nurhidayu (FB) , mintak die deliver dekat Bandar , tapi die kate lambat sikit die hantar sebab ade car boot sale dekat jusco permas , so ape lagi kite pon pergi serbu laa . baru puas hati nak beli barang kan ... 


Happy shopping ^_^
total RM 70


ni pon boleh cari dalam IG :

Corn Spread (RM13) - kaka_tanggo
BabyCookies Strawberry (RM20/pcs) - Byciknuie
Chicken Bone Both (RM10/pcs) - Bytqahnasir

So bile dah ade food homemade macamni senang kerja ummi nak masak untuk baby bile ummi kebizian nak buat puree ... u'olls pon boleh if nak beli boleh search name yang kite listkan tuu ..

Ummi Anak Dua,

#BabyHomemade: Puree Carrot @ Puree Lobak Merah


Assalamualaikum ... 

Memandangkan anak bujang I is yang no 2 ni pengemar tegar kepada makanan , so kite kena siapkan makanan die .. kalau tak memang tak makan lahh anak bujang I is ni .. 


1. Sediakan bahan-bahan utama .
2. Potong Dadu & Rebus sehingga empuk 
3. Bila dah empuk , bland sehingga hancur & tapis .
4. Masukkan dalam bekas untuk di frozenkan 


Yang ni dah siap di agihkan di dalam bekas untuk di frozenkan , puree carrot ni boleh jugak letak dalam bubur nasi & campur-campur makanan puree by puree .

Step pertama nak kenalkan Farhaan Irfaan yang itu carrot , kite bagi fully puree carrot tak letak ape-ape , EBM tak bubur pon tak . BTW Farhaan boleh habeskan maka die memang berminat dengan Puree Carrot ini .


Yang ni kite bawak bekal pergi makan dengan Family , kalau tak bawak bekal nanti makanan orang semua die nak .. hihihi .. 


Ummi Anak Dua,

Thursday, 19 January 2017

#Wedding : kawan sekolah

Assalamualaikum ... 

Bulan dua belas tuhari mesti tak putus2 jemputan orang kawen kan ? maklumlahh orang kawen dalam suti sekolah and lagi-lagi musim hujan ?? hahahaha ..

Masa krismes day tu , kawan sekolah kite kawen dengan pasangan die , kawan sekolah jugak tapi dorang ni tak bercinta time sekolah , dah abes sekolah baru cinta berputik gituw .. 

Kawan sekolah kite ni perempuan , ex kite punya sepupu so memang penah berkawan lah , time datang wedding ni pon sebenarnye kite macam nak tak nak datang , maklumlaaa sepupu ex, opcoz ex ade . tapi bile memandangkan wedding kite die susah payah datang so kite pon kene lah datang .

Kite pergi dengan BFF sekolah kite laaa , cuma Mas & Zue jek tak ade .. kite bawak dua anak-anak teruna I tuu ... hasben kite plak dapat tahu ex punye sepupu terus takmo pergi .. aduyaii !!




BTW , selamat pengantin baru buat sahabat kite dengan pasangan die , moga mahligai di bina berkekalan hingga ke Jannah . semoga dapat anak comel-comel , dan impian ko nak jumpa anak-anak aku dah pon tercapai .. hahaha ..

BTW mesti u'olls tanya alang-alang pergi wedding sepupu ex tak jumpa ke . opcoz la jumpa kan , tapi masing-masing da besar dah buang ego . and I pon isteri orang so kena jaga hati suami I , takde ape pon . just ternampak and let go jek ... BTW , ex kite ni kembar , ex kite adik , maka abang die ex dengan BFF kite (Ieqa) c kembar abang ni dah kawen baru je melangsungkan perkahwinan .. masa majlis ni kiteorang baru nampak wife die . cantik wife die ..

Ikhlas ,

Wednesday, 18 January 2017

#Review : Beg Baby yang banyak ruang .

Assalamualaikum ... 


Dah lama aim beg Colorland corak macam ni , akhirnya dapat beli tapi bukan Brand Clourland , kite beli jenama cicombeng :P .. But harga boleh tahan jugak 

RM 69.90
postage RM 15

Masa ni ade Baby Expo dekat KL , so kite kirim dengan kawan kite , naseb baik dapat . corak pon macam yang kite nak corak perempuan :P ..


Yeahhh dah dapat ^_^


Banyak kocek . senang nak masukkan barang .


Backpack , so tak sakit nak bawak barang banyak ,
kite dengan hasben pon refer bawak beg belakang .


bahagian dalam , memang besar . 
senang ade dua anak yang masih bersalin-salin baju/pempers bile berjalan ni


kocek depan bahagian atas , muat letak stokin baby 
and benda yang kecik-kecik .


bahagian tepi kanan boleh letak thermos , susu yang dah siap tapi nak tahan panas 


bahagian tepi kiri boleh masukkan botol air masak .


kocek depan bahagian bawah .
selalunya sini kite masukkan toiletries .

Jimat bawak satu beg . kekadang kite selitkan barang-barang kite dalam ni je sebab besar so senang bawak satu beg .

Beg kecik tu kite tak guna sangat , kekadang bawak pon utk letak baju kotor jika ade ...sebenarnye die boleh pakaikan dekat budak and tali panjang tu ikat dekat stroller atau tangan emak ayah budak .

so beg ni memang puaskan hati kite suami isteri .. kekadang balik kampung pon bawak beg ni je senang ,, pampers je la bawak sebandle ... 


Ikhlas review,

Sunday, 15 January 2017

#Review : Plastic Storage For EBM

Assalamualaikum ... 

memandangkan harini free , jadi kite nak buat review pasal plastic storage. maklumlah sekarang macam-macam jenis plastik ade . paling femes 

: Autumnz
: Fiffy
: Jingle Jungle
: Medela
dan lain-lain

Masa Firhad Irsyad dulu kite pakai jenama Fiffy , kite beli masa expo baby RM10 untuk sekotak , satu kotak tu ade 25pcs plastic . masa ni zaman tahun 2014 dapat la kot harga RM10 .. beli banyak-banyak . kekonon takmahu try yang lain and tak buat survey :P



- plastik die nipis sangat , so kalau tak hati-hati boleh terkoyak so memang tak best . dah beli banyak terima sajork . ngam-ngam plastik abes mase "susu kering" and firhad stop BF

Farhaan pulak dah survey and study macam-macam jadi kite buat pilihan yang bijak iaitu tak mahu dah pakai jenama Fiffy :P

Farhaan kite pakai jenama Autumnz & Milk Planet tapi banyak guna botol storage dari plastik .
Tapi dah 6 months ni kene tukar botol EBM die maka kite start pakai plastic . botol belum beli lagi .. 

Autumnz 

- plastik die tahan lasak , memang rata-rata kebanyakkan kate plastic ni memang bagus . kite ade design lama 12oz , design baru yang 7oz (biru) dah abes pakai and design biru 5oz (pepel)
- setiap plastik kite akan masukkan 2oz , sebab Farhaan 2oz per feeding ..




autumnz lama vs autumnz baru
- but kualiti emmang okey sangat-sangat .

- autumnz kite beli masa baby expo , beli autumnz lama 2 kotak RM10 sekotak .
- autumnz baru 7oz biru tu pulak beli dekat Lazada masa ade promosi .
- autumnz baru 5oz tu pon beli dekat lazada . kite pikir 5oz sebab setiap susu masukkan 2oz so jimat ruang , harga pon lebih kurang je sebenarnya .

Milk Planet

- plastic die pon tahan lasak , masa ni kite masukkan puree Farhaan . kualiti memang bagus ,
- beli pon masa baby expo . sekorak RM 10 , beli 2 kotak sahaja .
- jenama ni macam kurang sangat orang bagi review . tapi kite pakai okey jek .


so sekarang kite pakai kedua-dua jenama ni sahaja ... 


review kurang best kan ? tetibe mati idea plak . hahahaha . btw kite rekmenkan dua jenama ni la buat masa ni . if korang nak try lain okey je .. make sure bile nak masukkan dalam peti sejuk , leperkan die bagi tak makan ruang terlalu banyak .. 


Ummi Anak Dua,

Saturday, 14 January 2017

#BabyFI : Farhaan Irfaan 7 Months

Assalamualaikum ... 


Happy 7 months Baby ^_^
14 June - 14 Jan 

Alhamdulillah dah 7 bulan , perkembangan Farhaan setakat ni :

- dah kenal orang , lagi-lagi ummi die
- dah pandai main dengan abang 
- still belum maju ke depan if meniarap
- kuat menyembur
- budak kuat makan
-  macam gatal gusi sbb banyak air liur meleleh2
- suka duduk
- macam-macam lagi la peel die sekarang .


suka sangat ... kenyang perut suka hati ^_^


kena buli dengan ummi ^_^

Ummi anak dua,

Friday, 13 January 2017

#BreastFeedingJourney : Alhamdulillah 7 bulan menyusukan Farhaan

Assalamualaikum .. 


simpan kenangan di sini untuk rujukan yang lain dan untuk kenangan masa akan datang jika merinduinya satu hari nanti ... 

Alhamdulillah anak teruna yang bongsu (buat ketika ini) masih lagi minum susu badan ummi die . masih berselera ... 



Sehari kite akan usaha untuk dapatkan 15 oz paling banyak , untuk bagi Farhaan Irfaan minum 2oz per feeding x 7 bottle setiap hari .. Alhamdulillah rezeki Allah bagi ^_^

ummi anak dua,

Thursday, 12 January 2017

#BabyHomemade: Cara Buat Stok Ayam Untuk Baby

Assalamualaikum .. 

Harini kite nak share resepi buat stok ayam untuk baby ... semoga segala pemakanan baby di kawal oleh kite sendiri dan baby mendapat makanan yang khasiat ...

kite belum buat sendiri , ni google dulu . nanti kite dah buat kite up dekat blog hasil tangan kite sendiri ..

*gambar ni sumber google*

Bahan yang perlu di sediakan :

Ayam (lagi bagus ayam kampung amek bahagian isi)
Lobak merah
Salari
Bawang Kuning
Halia
Bawang Putih
Bilis
Daun Sup
Rempah 4 sekawan (bunga cengkih,kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
Tevoo
Air 

Cara-cara menyediakan :

1. Bahan-bahan yang di sediakan di atas .
2. Tumis bawang kuning, bawang putih, bilis, halia & rempah bersama Tevoo
3. Masukkan bahan-bahan lain bersama air (3-5jam) , lagi lama lagi sedap hingga air jadi sedikit
4. Tapis 3 kali untuk dapatkan air stok ayam.
5. Air yang di tapis dan bekukan die ..

Tapi ade yang amek isi ayam , lobak &daun salari di kisar bersama dan jadikan stok ayam jugak ...


Stok Ayam yang sudah di bekukan .. stok ayam ni boleh di campurkan di dalam bubur baby ..

selamat mencuba !!! ^_^

Ummi anak Dua,

Wednesday, 11 January 2017

#BabyFI : Firhad dapat Mini Cooper

Assalamualaikum .. 

Masa buat besday Firhad Irsyad die dapat duit besday RM400+ jugak la , Alhamdulillah rezeki die ... memang niat duit besday tu nak beli hadiah untuk die .. nak simpan beli gold bar pon berkemungkinan jugak .. tapi ayah die kate belilah kereta mini cooper sebab dari dulu die nampak anak die nak kereta tuu .... 

kite survey-survey harga mahal betul rupanya kereta tu . ade dalam around RM 500 plus-plus . jumpa dekat FB RM400 but die buat undi , so kite pon join undi tu RM100 x 4 bulan ... kite amek last sekali sebab dapat bulan December so kitekan nak pindah maka dengan harapan kereta tu bertahan sekejap dekat ruma tokma ..


ni masa die main dekat Aeon KB Mall , Kelantan . 
tak puas siap melalak-lalak sebab sekejap sangat naik ..


Ni die Mini Cooper kaler putih .
No plat F1 1008

Masa sampai ni kene amek sendiri dekat Skynet Kempas Utama sana tu haa , hasben kate berat gile kereta die . lepas amek kite orang balik tu hasben siap-siap pasang . sambil tunggu anak bujang balik jalan dengan tokma n tokbah die ..


Balik-balik jek die cakap "wahhh kete besar"
and nyanyi lagu Papa ku pulang ..

seronok tengok die happy


ni ajak adik naik sekali , tapi sekejap je laa die bagi adik die naik .
dasar budak kedekut !! 


So hari cuti , kami sekeluarga di sini , bawak abang Ayad main kereta di dataran Johor .

So tu duit hari jadi awak taw , jaga elok-elok .. 

Ummi ayah sayang awak ... 


Ummi Firhad & Farhaan,

#BreastFeedingJourney: 15oz per day

Assalamualikum .. 

Macam selalu , still dengan pump di opis , cuma kite dah jarang update sikit . sebab ade yang iri hati mungkin . bile up gambar EBM dekat IG ade yang menyindir , so stop la kejap malas nak sakit hati atau tambahkan dosa orang tu.. 

tapi baru-baru ni ade lah 2 3 orang DM kite tanya dah stop susukan Farhaan ke ? sebab dah tak update pasal Breastfeed Farhaan , die kate selalu follow IG kite sebab suke tengok kite handle susu , handle puree and suke tengok perkembangan Firhad & Farhaan . Alhamdulillah ade yang sudi .. 

Lagipon gambar EBM kite tak shared dekat FB , FB lagiii ramai yang akan mengata dan mengutuk . kalau dekat IG kawan-kawan tertentu je ddekat sana kann .. 





Gambar di atas ni adelah gambar sesi pertama mengepam .. 
sesi pertama kite pada pukul 1 petang . pagi kite tak pump . kite ade dua sesi sahaja ,
sesi kedua pada pukul 4 petang ..

Alhamdulillah semalam dapat 17oz .. Chia Seed setia dengan kite supaya susu lebih pekat berkrim dan susu menjadi banyak . Alhamdulillah kite serasi dengan Chia Seed .

port kite bile mengepam ... opcoz di bawah meja opis .. hihihi .. 


in shaa Allah ummi cuba berusaha lagi 3 bulan untuk adik baby .. cayok ummi cayok !!

sesi pertama kite dapat 13oz


sesi kedua kite dapat 4 oz

Alhamdulillah .... semoga kite terus istiqomah ! semoga berjaya dapat Degree !!!

Ummi anak Dua,
Winnie The Pooh Glitter