Tuesday, 10 January 2017

#BabyFI: Farhaan di gangggu "something"

Assalamualaikum ... 

Ceritanyaaa macam ni .. sabtu lepas 7 Jan , kiteorang balik rumah lama yang di tinggalkan dekat Bandar Tenggara , biasanya balik sane untuk kemas-kemas rumah , hasben pulak kena mesin rumput . Sampai sana dalam pukul 4 petang sebab melawat kawan opismate bersalin kejap . family mertua pon ade jugak dekat sana , petang tu macam biasa lah Farhaan okey jek main-main . lepas bagi makan , mandi petang and die sambung main sorang-sorang tapi sekeliling die tu ramai orang laa .. 

Malam kejadian kami semua masuk tidur dalam pukul 10.30 malam , lepas abang hasben gerak balik .. Tidurlah kami 3 beranak , hasben memang takkan ade bile kite nak tidurkan anak-anak sebab Firhad kalau ade ayah die , die takkan tidur . Firhad ajak balik malm tu ...

pukul 2.30 pagi tersedar sebab rasa bahang sebelah kiri kite , rasa badan Farhaan Ya Allah demam anak aku ni , amek kain basahkan dan tuam dekat kepala ketiak dan pelipat die , die merengek-rengek .. dan diikuti dengan melalak sepanjang malam , nak baring atas badan kite jek and always nak nenen . tak nak lepas langsung nenen jek sepanjang pagi tu .. die menangis dari pukul 3 pagi sampailahhh pukul 6 pagi , berhenti nangis pon sekejap-sekejap ,  taknak letak bawah langsung , nangis tutup mate , taknak bukak . kite panggil die pon die melalak jek , bukak surah Yassin pon tak jalan still menangis . malam tu kite memang pantau suhu die ...

Pukul 6 pagi die senyap sekejap kite try panggil die , die bukak kejap lepas tu tutup mate balik , nampak la kepenatan dekat muka die tu , kepenatan menangis dan tidur tak lena . kite pon tak pikir bukan-bukan , kite just terpikir yang die demam walaupon kite tahu die kalau demam die tak merengek pon malam-malam .. dan kite pikir die sakit gusi mungkin nak tumbuh gigi ... dan setelah 10 minit die senyap die sambung nangis balik .. meraung-raung menangisnya ... kite tuam lagi badan die bagi suhu turun ... lepas tu tidurkan die balik atas badan kite sampailah pukul 10 pagi die tidur sambil merengek-rengek jugak .

pukul 10 pagi rasa bahang die tu macam makin tinggi , kejut hasben , hasben suruh siap-siap pergi klinik , pergi klinik doctor check suhu die hanya 37.9 . tapi kite rasa bahang die tu bukan macam suhu 37.9 . macam 40 gitu sebab panas yang teramat . sebelum pergi klinik die dah muntah selambak . akibat overdos minum susu banyak sangat kot .. 


ade satu lagi ubat cairkan kahak ,kite dah buang ubat tu sebab macam tak sesuai untuk Farhaan .

memandangkan kite rasa bahang die terlampau sangat kite TERPAKSA bagi die ubat demam , yup kite susah nak bagi anak-anak ubat .. nampak sangat lemah badan die , mungkin sebab tidur tak cukup . lepas bagi ubat , die tidur sekejap and kite sarapan kejap , lepas tu die dah bangun merengek-rengek so kite pon baring sebelah die tidurkan die atas badan kite dan die menetek lagi sampai kite rasa nenen tu dah takde susu and then dengan kite-kite sekalilah tidur . punah harapan nak mengemas rumah .

pukul 2 petang kite tersadar kite letak die dekat bawah and sambung tidurkan abang pulak . adik okey tidur bawah , sepanjang masa tu die tidur jek , badan die pon dah berpeluh-peluh , mungkin akibat makan ubat .. petang tu lepas family mertua balik kiteorang kemas ape yang patut untuk gerak balik jugak sebab taknaklah lalu Felda Inas malam-malam ..

dalam pukul 6 petang kiteorang keluar dari rumah .. sepanjang balik adik tidur jek .. mungkin die kepenatan .. kite singgah Tesco kulai kejap untuk makan . sebab kite makan mase sarapan jek . memang lapar gile sebab adik menetek sepanjang masa .. tapi yang peliknya adik tidur , angkat die pon die tak sedar . sepanjang masa dekat Tesco die tidur jek .. kalau tak pantang angkat mesti die bangun ..

sampai rumah ma abah kite dalam pukul 8 lebih malam . Adik tersedar . main-main kejap dengan tokma and tokbah die , lepas tu kite pon nampak die macam kepenatan nak tidur so kite tidurkan die .. lepas die tidur kite pulak sambung tengok tv balik . tapi dengar la die kejap-kejap merengek-rengek . and last kite masuk tidur , sepanjang malam tu die merengek jek , sama macam malam kelmarin tapi ni kire okey die tak always menyusu and die boleh jugak letak dekat bawah .. hasben bukak surah Yassin . kite pon start rasa "something" dekat Farhaan .. terus terbayang kes dekat FB yang baby die always menyusu die sebabkan jin ikut anak die means "menumpang anak die" ... tapi still kite pikir positif bahawa Farhaan baru baik demam mungkin sebab tu die merengek jek .

Isnin - - -> pagi tu pergi kerja macam biasa , Farhaan merengek jugak tapi kite tak ambil cuti , In Shaa Allah anak kite okey . Petang tu kite google "tanda bayi terkena ganguan" terjumpa link ni menangani bayi menangis malam , OMG sebijik macam Farhaan .. terus kite WhatsApps hasben cakap nak mintak air penawar dengan pakcik die , kite syak "something" hasben pon kate benda yang sama tapi die taknak bagitahu kite takut kite pikir die kolot .. lepas die bagitahu pakcik die and pakcik die tanya nama jek , terus pakcik die dapat detact memang ade something menumpang dekat Farhaan , die nak main je dengan Farhaan tapi Farhaan taknak mungkin rupa die berlainan dengan orang tu yang Farhaan nangis .. terus berdiri bulu roma kite dengar ... 

Dapat lah air tawar untuk mandi dan satu lagi untuk bagi minum .. terus whatsapps ma bagitahu ma apelagi terkejutlah ma dengar . petang tu sebelum maghrib kena mandikan die dengan air tawar tu , tapi jalan pulak jem teruk . tapi naseb laa sempat jugak sebelum maghrib mandikan die . tokma mandikan die .. ma kate die memang menangis je sinag tadi . lepas mandikan nenenkan die and die tidur lena sepanjang malam tu ,,, Allahh .. kesiannye adik ... 


Pagi Selasa .. kemain tidur lentik melentik ..

petang balik kerja pon mandikan dengan air tawar tu lagi .. nampak okey dah nak senyum bebual macam Farhaan Irfaan yang selalu ... ^_^ , maafkan Ummi Ayah sayang ... 


malam tadi .. lena tidur disisi radio kecik , bukak segala surah untuk die tidur ...

wahai "something" jangan datang kawan dengan Farhaan ehh .. sian die ... :(

ni antara tanda-tanda jika anak u'olls terkena "something"

1. Tangisan biasa selalunya disertai dengan air mata. Keadaan ini jarang berlaku pada mereka yang menangis akibat gangguan, manakala suara tangisannya juga berlainan daripada tangisan biasa. Dalam keadaan tertentu tangisan ini mungkin disertai dengan air mata yang amat sangat.

2. Kanak-kanak ini kadang-kadang berhenti menangis sebentar, kemudian menangis semula. Mata yang pejam ketika berhenti menangis itu akan melahirkan ombak pada kelopak mata, seolah-olah kedua-dua biji matanya itu sedang memerhatikan sesuatu di bahagian kanan dan kiri.

3. Tangisan akibat gangguan selalunya mengeluarkan suara yang mendayu-dayu dan berpanjangan. Mata bayi kelihatan pejam. Tangisan terjadi seumpama dalam keadaan tidak sedarkan diri (tidur).

4. Dahi atau bahagian tengah, antara dua alis kadang-kadang berkerut, seolah-olah ada sebiji mata di bahagian tersebut yang sedang memerhatikan sesuatu.

5. Sering terjadi pada anak-anak kecil yang terganggu, mereka menangis dan menjerit dalam keadaan ketakutan dan menggigil seolah-olah disergah oleh sesuatu yang menakutkan. Anak ini setelah puas menangis, akan tidur sebentar, lalu menangis lagi dalam keadaan teresak-esak yang disertai dengan tarikan nafas yang tersekat-sekat.

Ummi ,

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter