Thursday, 5 January 2017

#BabyHomemade: Sangai Bilis

Assalamualaikum ... 

Public holiday tu hari , kite kat rumah takde plan nak pergi memana so kite pon sangai beras and bilis untuk makanan si anak kecik kite tuu .. dulu kite ade story dekat sini cara buat bubur baby cepat masak . senang kalau korang dah sangai beras , bile masak bubur cepat dan mudah je proses die , ade lah dalam 5-10 minit dah siap masak .and boleh bland lepas tuu ...


1 hari 2 projek , sangai beras dan sangai bilis


1. pilih ikan bilis yang sudah di kopek yang di buang taik hitam dan kepala bilis
2.  basuh bilis bersih-bersih , boleh jugak rendam semalaman bilis + air utk hilangkan masin bilis .
3. tapis/toskan , biarkan sekejap and pastikan die dah kering dan goreng tanpa minyak sampai garing tapi jangan hangus pulak yee .
4. biarkan sejuk sekejap 
5. bland bilis sehingga halus & tapiskan untuk buang yang tak hancur
6. simpan dalam bekas kedap udara dan boleh jugak simpan dalam peti ais .


Bila nak masak , letak dalam bubur , masak bersama bubur . boleh letak puree & bilis yang di sangai . sedap , senang dan lazat ..

kite belum start bagi Farhaan Bilis , cuma kite buat awal-awal senang untuk masak if bekalan makanan puree dah abes .


Ummi Anak Dua,

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter