background

Sunday, 22 April 2018

Packing Barang Baby ke Hospital

Assalamualaikum ...

Haaa , tajuk di atas jangan ingat Cik Pipie bakal bersalin untuk tahun 2018 taw . Hahaha , Cik Pipie tulis untuk mommy mommy di luar sana yang boleh tiru atau mudahkan mommy and daddy baby . Cik Pipie terbekenan dengan cara packing barang baby ke hospital yang tengah trend sekarang ni . Maklumlah nak bersalin lagi tu makan masa lama . maka kite just tulis entry untuk orang-orang di luar sana .. 

Ade kazen rapat and kawan baik Cik Pipie akan bersalin pada tahun ini , maka mereka banyak mintak pendapat dari Cik Pipie . maklumlah dalam kalangan kawan2 baik Cik Pipie , Cik Pipie jek anak dah dua . hahaha . walaupon anak dua tapi tak banyak lagi pengalaman . Just Cik Pipie ade pengalaman bersalin czer jek . baru-baru ni kawan baik mase belajar bersalin secara czer sebabnya baby dah terberak dalam peyut , maka nak taknak kene emergancy czer . so die mintak ilmu berpantang secara czer , tapi kena ingat tubuh badan kite tak sama , ade orang makan okey ade orang kalah dengan makan yang kite kata okey :) 

Panjang pulak mukadimah yee . marilah kite sambung cerita sebenar . Okey kat sini Cik Pipie nak share pasal packing barang baby ke hospital yang bagi Cik Pipie kemas dan memudahkan mommy-mommy :)


pic dari Irine Nadia


Pic dari ismirusila 


Pic dari Kathyjem


amek dekat FB viral



Yang ni di share dekat IG @ain.amykamal


Masukan baju baby dalam satu beg bagi memudahkan nak cari baju baby ,
make sure baju utk dalam Labour Room LR @ Operation Theatre OT dah si asingkan siap-siap 1 beg kecil .



Bagi Cik Pipie packaging macam ni sangat-sangat mudahkan kami nak mencari barang baby :) . Buat mommy di luar sana boleh lah tiru macam ni . masa zaman Cik Pipie nak bersalin no 2 baru jumpa tapi memandangkan Plastik comel-comel tu ade dekat ikea jek , and tempat Cik Pipie Ikea baru muncul tahun 2018 maka masuk dalam beg dan punggah jek lah :P


Okey ini checklist Hospital yang boleh mommy gunakan . Tapi kalau pada Cik Pipie banyak barang mommy Cik Pipie kurangkan sebab kite pakai baju hospital kan . so bawak untuk pakai time keluar hospital jek nanti :)

Barang For Mommy :

# Selai Baju
# Selai Kain Batik
# bahagian dalam2 (3pasang) / seluar Cik Pipie pakai yang pakai buang
# Tuala
# 3 helai Tudung (make sure tudung sarung)
# maternity pad ( selalunya Cik Pipie bawak 1pek kecik)
# selipar (selalunya pakai time g hospital/dan selipar ni sesuai untuk g bilik mandi)
# toiletries (ubt gigi , berus gigi , pencuci muka)
# 2pasang stokin
# Sweater / baju sejuk
# BreastPump (manual/electric)

Barang For Baby :

# Baju lengan pendek 2 pasang / siap seluar
# Baju lengan Panjang 2 pasang / siap seluar
# Pampers (1 pek kecik)
# Mitten Booties ( 3 pasang)
# 3 helai bedung
# 5 helai barut (tukar siang malam)
# Topi Baby 2 helai
# Tuala Baby
# 2 kain muka / kain napkin
# minyak telon / losyen / bedak / sabun baby
# tisu basah (paket kecik)
# buku yasin
# batal baby (taknak bawak pon tak ape)

Barang Dalam Bakul :

# Thermos
# Botol air masak
# kurma
# Paket milo 3 in 1 (bawak 5 sachet)
# cawan / sudu / mangkuk
# Air zam-zam
# biskut / roti

Keperluan penting Mommy :

# IC mommy
# Buku pink mommy
# Handphone (opcoz) !! charger sekali tapi kalau hospital government (HSA) tak benarkan cas phone dah so kena bawak power bank .

So ini yang pada Cik Pipie perlu bawak . Macam Cik Pipie czer so kami 3 hari berkampung di Hospital government , If bersalin normal sehari jek berkampung . Ade tu tak yah berkampung , sebab bersalin sebelum subuh , tengahari dah boleh check out . Tapi kami kena berkampung 3 hari u olls . :P ... Baju baby bawak lebih takpe sebab baby ade yang kerap muntah , ade yang okey jek . Alhamdulillah anak-anak Cik Pipie okey mase dekat Hospital , cuma mase Farhaan sikit die keluar jek die naik bintik-bintik macam gatal , maklumlah mase mengandungkan die Cik Pipie alah gatal-gatal die pon kena . Hahaha . 

P/S : Sekarangkan ade jual radio kecik yang boleh letak ayat-ayat tu kan maka korang boleh jugak bawak untuk letak dekat tempat baby . Nak letak phone pon boleh . tapi jarak sikit phone dengan baby :)

Sayang,

2 comments :

  1. Hi..nak tanya mana nk dptkan zipper bag kaler puprle mcm tu? so cute lah...mcm sng nk agihkn brg2

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter