Wednesday, 28 September 2016

#GroupHemak : Kak Elly dah beranak !

Assalamualaikum .. 

Alhamdulillah kawan group hemak-hemak kite yang last ni selamat bersalin pada 30 Ogos 2016 , kiteorang ingat baby merdeka , sekali baby nak keluar awal pulak .. 

Kak Elly bersalin melalui pembedahan again , what again? sebab first baby Kak Elly bersalin czer jugak . kali ni pon czer sebab jalan tak bukak .

Assalamualaikum Baby Amaani Kayyisa ^_^



Ummi Pipie,

#BabyFI: Farhaan Irfaan Checkup 2 & 3 months

Assalamualaikum ... 


Alhamdulillah Farhaan Irfaan dah cukup 3 bulan , tapi check up untuk dua bulan , daku pon enggak mengerti kok kenapa nurse Klinik Desa permas bagi date macam tu .. Macam gini cerita nye , Farhaan enjet sebulan pada 28 julai , tapi masa tu boleh pulak kite lupe buku baby dekat kereta ayahnya , kite g check up dengan abah kite maka dorang takleh nak enjet kalau takde buku biru tu . so pospone enjet 01 ogos pulak .. and then dorang bagi tarikh 11 september untuk 2 bulan tapi kite dah pelik sebab 11 september tu macam baby dah nak masuk 3 bulan , tapi nurse kan lagi pandai . 

15 Ogos kite start kerja sepatutnya tapi 15 ogos tu kite kena jumpa doktor Klinik Gelang Patah . sebenarnye kite check up bulan-bulan dekat KK Paya Mengkuang, Gelang Patah . KD Permas tu hanya menumpang , and 10 Ogos tu kite check up Abang Firhad 2 tahun untuk enjetion & ambil pil perancang sekali . kite tanya klinik situ pasal date enjet anak kite no 2 tapi dorang buat dang jek . so layan kan aje lahh .. 

04 september kite datang lagi klinik Paya Mengkuang untuk ambil ubat perancang , pon kite tanya lagi sebabnya 11september tu kite kena balik kampung , tapi nurse sane kate enjet dekat sane . tuptup balik kelantan klinik dorang tutup ahad tu sebab menteri besar bagi pelepasan cuti esok nak raya haji ..

maka ...... 25 september baru nak enjet baby 2 bulan pada umur die 3 bulan sudah ... nurse tipah yang tolong betulkan balik jadual check up baby mengikut umur yang sebenar-benarnya .. next months kite check up untuk 4 months adik .. kejapnye masa berlalu ... ummi rindu adik newborn .. walaupon adik masih baby lagi .. :P

Next check-up 23 Oktober 2016 (Ahad)

Muhammad Farhaan Irfaan
Berat : 6.0 KG
Tinggi/Panjang : 59 CM

Fully Breastfeed ^_^
Ummi Yang Comel,

Thursday, 22 September 2016

#Baby : Putra Firdaus

Assalamualaikum ... 

Sape penah baca blog kite episod ini , ni nak tunjuk muka anak buah-buahan kite ..


Masa ni Mummy & Babah die takmo show off sangat .
so dekat group family pon gambar ni jugak die tunjuk dekat kami .


Firdaus dengan Babah


Putra Firdaus yang handsome !!


Firdaus dengan Mummy

Ini lah kazen Firhad dan Farhan yang ke .... 8
Farhaan no 9

Putra Firdaus ni memang muka mummy die sangat ni geram Mak Lang dengan awak !

Ummi Pipie,

#Baby : Dapat Anak Sepupu Baru

Assalamualaikum ... 

Pada 01. August Yang lepas I is dapat anak sepupu yang baruuu ... seronok sangat dapat baby baru kan .. macam best jek (walau hakikat anak ku baru bape bulan) :P

Akak sedara Hasben kite dapat baby boy , bersalin melalui pembedahan .
jalan tak bukak dan baby pon dah berak ..
Hazim kene stay hospital lama sebab masa kak Yah bersalin die ade kencing manis yang siap insulin lagi ..
so anak die kena tahan wad .



Muhammad Amir Hazim 
#BabyHazim
3.5 KG
Taniahhh kak Yah dan suami yang bertahun-tahun menantikan kehadiran cahayamata .

Dan masa orang sibuk beraya AidilAdha akak sepupu Hasben kite pon selamat bersalin kan baby girl ..
yeahhh ... baby girl pulak , sebab yang lain semuanye bersalin baby boy .. akak sedara hasben kite ni pon bersalin melalui pembedahan jugak sebab jalan tak bukak-bukak , last 5CM sahaja .. ape-ape cara bersalin pon tak kisah kan , janji semuanya baik-baik dan sihat-sihat belaka .


Nur Jannah
#BabyMakAji
3 KG

Taniahhh Erin dan suami yang lama jugak menantikan cahayamata .

Ummi Yang chomel,

Wednesday, 21 September 2016

#RayaAidilAdha: Selamat Hari Raya Qurbaan ..

Assalamualaikum ... 

Tahun ni raya Aidiladha kami di kelantan , tahun ni 2 kali balik sana , selalunya raya qurbaan kami tak balik , tapi tahun ni kena balik sebab adik sedara kite belah ayah kawen pada hari raya kedua .


baju raya anak-anak di pagi Raya Aidiladha .
Firhad bangun lambat kalau tak sempat pergi tengok orang sembelih lembu
Raya ni kami tak bergambar berempat sebab hasben buat peel !! Nyampah !!

Ummi yang chomel,

Monday, 19 September 2016

#BabyFI: Farhaan Irfaan 3 Bulan (90Days)

Assalamualaikum ... 

Macam sekejap je rasa , sekarang masa tu macam berlalu dengan pantas tanpa di sedari agaknya kan .. tak sangka Farhaan Irfaan dah 3 bulan , perkembangan die macam baby-baby yang lain ..

>Dah pandai bebual sendiri
>Kaki dah tegap , bile dirikan dah kuat sangat kononnya
>Kepala pon dah kuat , suka angkat-angkat
>Kaki suke menendang-nendang
>Dah mula kenal Ummi die , bau ummi die die tahu sangat-sangat
>Tangan dah pandai bye-bye Ummi g work
>Suke tersenyum
>Suat menyusu
>Tidur malam still lena lagi ^_^





Kulit die je kekadang berubah-ubah , kejap putih kejap gelap . muke still ngikut muka ayah , kena buat baru ni bagi acuan Ummi pulak . hahaha .

Happy 3 months anak ummi ^_^ , kejap je awak membesar , ummi rindu awak baru lahir .. 

Ummi Yang Comel,
19 september 2016

Sunday, 4 September 2016

#BreastFeedingJourney: Plastik Storage Autumnz yang baru

Assalamualaikum ... 

Emak-emak yang menyusukan anak and buat stok untuk anak mesti dah tahu kan pasal plastik storage jenama Autumnz yang baru ni kan ??? Ade dua kaler Pink & Blue ..

rupanya plastik yang menarik menghasilkan susu yang banyak . Hahaha . mungkin sebab teruja tengok corak die yang lawa-lawa kan ???


Padahal kite kan da beli autumnz yang lama 2 kotak , lepastuh jenama Milk Planet , tapi beli lagi yang baru nih .. sebab corak lawa . tengok sekali pump dapat bape oz tuh !
seronok sangat .


Yang Milk Planet ni ade 2 kotak pon belum bukak lagi . sesi menghabiskan plastik autumnz yang lama .

Bab corak kite berkenan corak jenama AppleTree ni , tapi bile tengok review #bfmembers ramai kate susah nak katup balik .. kalau tak tutup bebetul boleh keluar balik susunya .. So cancle jenama ini .


Masa Firhad dulu kite pakai jenama Fiffy , memang bagus jugak jenama ni nipis jek , tapiii tapiii senang bocor pulak . tu yang bahaya tuh ... 


Ni yang kaler Pink , comel kan ?? Hemak anak lelaki , so kene lah wane blue giteww ... 
kite beli dekat Lazada , 5 kotak RM54.40 ..
Ape lagii pi terjah !!


Yang Ikhlas,

#Online: Shoping Online ^_^

Assalamualaikum ... 

Sejak dah start kerja ni banyak betul mengoder di hujung jari nih !! Hahaha ... Lagi-lagi dah beranak dua ni banyak benda beli online ... 

Sampai orang yang terima parcel dah naik hafal dah nama sape je yang banyak .. haha .. bayangkan baru start kerja dah ade parcel . Haha .. Lepas tuh berduyun-duyun parcel sampai .. belum yang customer punya barang lagi .. Maklumlahh kite kan meniaga online jugak . kite buat bisnes kecik-keciklan jek .. kite jual Emas & JSD ..

Ni antara barang yang sempat di snap ^_^


Power Bank 20000mAh
RM 75.00
kite beli dekat Lazada 


Breast Shell
RM 20.00 
kite beli prelove item dekat FB


V-Cool Silicone Breast
RM35.00
Beli dekat Lazada 


Baju & Botol Susu Firhad Irsyad
RM 118.00
 Botol Avent 2pcs RM 59.00
T-Shirt 3 Helai (RM13x3) RM 39.00
1 Set T-shirt & Seluar RM 20.00

kite beli dekat onlinebabywear
share dengan bebudak opis ^_^


Pampers Firhad
2 pack RM 76.90 Free 1 pack
Kite beli dekat Lazada

pampers tu aje alamat rumah kite bagi , maklumlah kalau pampers hantar dengan kotak besar so takkan nak bawak ke opis kang kene sound pulak kang .. Hihihi ... 

Kite memang suke sopink online sebab semuanye hujung jari , ade jugak keburukannya misalnye macam tak berkenan barang yang di beli .. setakat ni Alhamdulillah masih berkenan ... Powerbank tu kite beli untuk pump susu , avent shell & silicone tu pulak untuk menangkung lebihan susu ... 

itu aje yang nak coret-coret kan ... 
terima kasih sudi membaca cerita hemak anak dua ini .. 



Yang Ikhlas,

Friday, 2 September 2016

#BreastFeedingJourney: Sesi mengepam bila start kerja

Assalamualaikum ... 

Alhamdulillah masih berkesempatan nak story kisah anak & family kite .. Masa Firhad Irsyad kite nyusukan die selama 6 bulan . so dapat Diploma jek la kan . Tapi kali ni niat memang nak fully Breastfeed untuk Farhaan Irfaan .. In Shaa Allah jika diizinkan .. 


Seronok dapat hasil macam gini kan  ??
Tapi ... Farhaan reject susu yang telah dibekukan ... 
hanya susu fresh & chiller jek .. 
so Ummi die terpaksa pam hari ni untuk esok , begitu lah rutin harian Ummi .
1 hari tu kena target dapat 6 botol untuk bekal die esok .


kite start buat stok 2 minggu nak naik kerja , Farhaan tak reject botol , naseb baik .
dua-dua botol kite beli dua-dua tu die tak reject .
Alhamdulillah kedua-dua anak tak menyusahkan Ummi & Ayah .


Dalam hari ade jugak kite ajar die pakai botol , kite guna botol avent ni , kite memang suka pakai botol ni , puting die menarik and lembut macam breast kite .



After masuk kerja kite pakaikan botol ni , Alhamdulillah die boleh terima ..
kite try jugak minum air batu , naseb Farhaan okey , cuma tak selalu sebab kite nak start makan jamu so kena elakkan ais .. 

sekarang ni kuat sangat makan , baru lepas makan nak makan lagi maklumlah menyusukan anak syurga , tu yang kuat makan ... 

Doakan kite berjaya menyusukan anak kite k .. 
Dekat opis time kite selalu pump pukul 11 @ 12 tengahari ----> 2petang ----> 4petang
selalunya satu sesi dapat lah 5oz lebih .. sesi kedua pon same . sesi ke tiga je tak banyak ..


Coretan hati,

Thursday, 1 September 2016

#BFF : Amoii dah bersalin :)

Assalamualaikum ... 

Alhamdulillah 5 Ogos yang lepas kawan baik kite zaman sekolah dulu dah pon selamat bersalin ... Amoi selamat bersalinkan baby boy dengan normal alhamdulillah . cuma pengalaman bersalin die je belum tahu sebab belum melawat baby lagi .. dasarrr ... hhuhuhuh


Muhammad Haider Zayan


Comel kan ??? Mama die cantik , Ayah die handsome so anak mestilah kacak ...
Amoii dah bersalin baru bagitahu kiteorang , diam-diam kan .. hihihi .. tak silap die bersalin pukul 8 pagi ... Alhamdulillah di permudahkan urusan bersalinnya ... tak sabar nak jumpa anak amoii si zayan ni !!! ade masa lapang nanti Ummi pp and untie-untie yang lain datang tengok zayan and mama okeh ..

Ummi pipie yang comel,

#BabyFI: Farhaan Irfaan Admit Hospital

Assalamualaikum ... 

Sepatutnye kite datang Hospital untuk cek kuning Farhaan yang dah jadi prologue jaundice sebab dah sebulan kuning die still ade and tak hilang-hilang . So doctor Masai bagi date untuk amek darah and sample kencing untuk tengok kenapa kuning die lame sangat ..

17 July 2016/Ahad 


Masa ni Farhaan 33 hari , kebetulan masa datang Hospital Farhaan selsema dan demam . so teruslah kena admited sebab baby dalam hari demam memang bahaya lagi-lagi Farhaan tengah jaundice tak baik-baik .. memang kite dah syak dah Farhaan kene admit ni sebab suhu die tinggi lah jugak .. So petang pukul 4 tu die dah masuk wad . Tapi naseb lah mak baby boleh stay sekali .. So takde lah menangis macam Firhad dulu terpisah ... tapi nangis jugak tengok anak kene puasa and cucuk amek darah .

Lepas admit doktor cek ade jangkitan kuman dekat paru-paru die .. Allah luluh hati ummi . takut jadi ape-ape dekat anak ummi .. semoga baik-baik je anak ummi , terus kena bernafas menggunakan tiub tu ...

18 July 2016/ Isnin



Farhaan kena pakai tiub kat hidung tu untuk oksigen die , sebab die selsema so macam tak dapat nak bernafas , doktor pon kate baby die tak geti nafas guna mulut sebab tu kena pakai benda alah tu .. Dan harini start 3 antibiotik , kesian jugak tengok die kena cucuk , kena amek darah . melalak ummi die nih ... 


Nih pulak mesin ubat antibiotik . die letak ubat and mesin ni cucuk sendiri dekat tiub air die tu . And harini jugak Farhaan kene puasa sebab pagi tadi lepas nyusu Farhaan muntah-muntah so doctor nak tahu muntah sebab ape .. dan die kenalah puasa ..

19 July 2016/Selasa


Alhamdulillah tiub oksigen dah bukak sebab doktor kate nafas die dah stabil , tapi kena puasa lagi and on antibiotik 3 tu lagi ... kesian gile mase ni , ummi asyik nangis bile Farhaan start nangis nak susu . terpaksa bagi die puting kosong dan kite pump susu sebab tek kite dah bengkak , sambil-sambil tu kite letak puting dekat susu sikit .. Ya Allah luluh hati ummi , berilah ummi kekuatan ... 


"Ya Allah sembuhkanlah Farhaan Irfaan"

Tiap-tiap petang Family kite dan Firhad akan datang melawat baby , Firhad boleh masuk , hospital Sultan Ismail ni budak-budak boleh masuk , kalau Hospital kite beranak tu je takleh masuk .. Harini Firhad stay dengan adik die sebab die ikut ayah die maka die pon lepak kat sini sampai tertidur ... 



Katil tu lah mite kongsi tidur dengan Farhaan Irfaan , sakit jugaklah kaki sebab kene merengkuk sikit .. hahaha

Ajak borak borak 

20 July 2016/Rabu

Harini kite nak sangat balik sebab badan kite dah sakit-sakit maklumlah kite dalam pantang lagi lepastuh ekon dekat hospital ni kuat sangat-sangat . dah menusuk ke tulang . kite suruh hasben bawak baju sejuk pon still sejuk lagi wooo .. 

Pagi pagi macam biase doktor datang cek and Farhaan dah boleh minum susu macam biase seronoknyee dapat nyusukan Farhaan ... bonding time dengan anak syokk taw !!! 

Dan doktor kate kite dan baby dah boleh keluar hospital harini ,,, Yeahhh !!!! Seronok sangat !! Tapi kene tukar katil pulak sebab katil yang kite duduk ni kebanyakkanya budak-budak kena cerit berit and muntah-muntah akibat keracunan makanan ... 



Tangan die bengkak , sebab kene cucuk lepastuh tak reti dediam so bengkak jadinye . tapi kite takut die cucuk malam tadi tapi salah cucuk , tak jumpa urat lah katenye ... aduiiii sakit sangat tengok tangan die yang bengkak ni , tapi die tak nangis pon Ummi yang over ..


Yeahhh dah siap-siap nak balik dah !!! tengah tunggu ayah datang and bayar bill adik yang berjumlah RM64 selama 4 hari 3malam disini ^_^ . Alhamdulillah adik kuat dan sihat !!!

duduk dekat hospital ni memang selesa , doktor and nurse baik-baik semuanya , tapi ade satu doktor pelatih yang cucuk Farhaan tu yang buatkan ku nak meroyan sebab cucuk tu tak tengok betuk-betul ke urat ade ke tak .. Tu yang aku marah sangat . kite tahu ape die buat tu untuk kebaikan anak kite tapi tak sangup hati ibu ni nak melihat anak die kene cucuk macam tu sekali ... so lepas kite balik ni jangan datang lagi yee adik ... Ummi nak adik abang sihat-sihat je okey ,..



First Day yang mate Ummi bengkak .
ayah nak pic ummi sebab ayah rindu  malam-malam takde orang tidur sebelah die .
dan ayah pesan jangan nangis-nangis lagi , doakan anak sihat . padahal ayah dah nangis pon !! haha

Coretan Hati Ummi,

Winnie The Pooh Glitter