Thursday, 1 September 2016

#BabyFI: Farhaan Irfaan Admit Hospital

Assalamualaikum ... 

Sepatutnye kite datang Hospital untuk cek kuning Farhaan yang dah jadi prologue jaundice sebab dah sebulan kuning die still ade and tak hilang-hilang . So doctor Masai bagi date untuk amek darah and sample kencing untuk tengok kenapa kuning die lame sangat ..

17 July 2016/Ahad 


Masa ni Farhaan 33 hari , kebetulan masa datang Hospital Farhaan selsema dan demam . so teruslah kena admited sebab baby dalam hari demam memang bahaya lagi-lagi Farhaan tengah jaundice tak baik-baik .. memang kite dah syak dah Farhaan kene admit ni sebab suhu die tinggi lah jugak .. So petang pukul 4 tu die dah masuk wad . Tapi naseb lah mak baby boleh stay sekali .. So takde lah menangis macam Firhad dulu terpisah ... tapi nangis jugak tengok anak kene puasa and cucuk amek darah .

Lepas admit doktor cek ade jangkitan kuman dekat paru-paru die .. Allah luluh hati ummi . takut jadi ape-ape dekat anak ummi .. semoga baik-baik je anak ummi , terus kena bernafas menggunakan tiub tu ...

18 July 2016/ Isnin



Farhaan kena pakai tiub kat hidung tu untuk oksigen die , sebab die selsema so macam tak dapat nak bernafas , doktor pon kate baby die tak geti nafas guna mulut sebab tu kena pakai benda alah tu .. Dan harini start 3 antibiotik , kesian jugak tengok die kena cucuk , kena amek darah . melalak ummi die nih ... 


Nih pulak mesin ubat antibiotik . die letak ubat and mesin ni cucuk sendiri dekat tiub air die tu . And harini jugak Farhaan kene puasa sebab pagi tadi lepas nyusu Farhaan muntah-muntah so doctor nak tahu muntah sebab ape .. dan die kenalah puasa ..

19 July 2016/Selasa


Alhamdulillah tiub oksigen dah bukak sebab doktor kate nafas die dah stabil , tapi kena puasa lagi and on antibiotik 3 tu lagi ... kesian gile mase ni , ummi asyik nangis bile Farhaan start nangis nak susu . terpaksa bagi die puting kosong dan kite pump susu sebab tek kite dah bengkak , sambil-sambil tu kite letak puting dekat susu sikit .. Ya Allah luluh hati ummi , berilah ummi kekuatan ... 


"Ya Allah sembuhkanlah Farhaan Irfaan"

Tiap-tiap petang Family kite dan Firhad akan datang melawat baby , Firhad boleh masuk , hospital Sultan Ismail ni budak-budak boleh masuk , kalau Hospital kite beranak tu je takleh masuk .. Harini Firhad stay dengan adik die sebab die ikut ayah die maka die pon lepak kat sini sampai tertidur ... 



Katil tu lah mite kongsi tidur dengan Farhaan Irfaan , sakit jugaklah kaki sebab kene merengkuk sikit .. hahaha

Ajak borak borak 

20 July 2016/Rabu

Harini kite nak sangat balik sebab badan kite dah sakit-sakit maklumlah kite dalam pantang lagi lepastuh ekon dekat hospital ni kuat sangat-sangat . dah menusuk ke tulang . kite suruh hasben bawak baju sejuk pon still sejuk lagi wooo .. 

Pagi pagi macam biase doktor datang cek and Farhaan dah boleh minum susu macam biase seronoknyee dapat nyusukan Farhaan ... bonding time dengan anak syokk taw !!! 

Dan doktor kate kite dan baby dah boleh keluar hospital harini ,,, Yeahhh !!!! Seronok sangat !! Tapi kene tukar katil pulak sebab katil yang kite duduk ni kebanyakkanya budak-budak kena cerit berit and muntah-muntah akibat keracunan makanan ... 



Tangan die bengkak , sebab kene cucuk lepastuh tak reti dediam so bengkak jadinye . tapi kite takut die cucuk malam tadi tapi salah cucuk , tak jumpa urat lah katenye ... aduiiii sakit sangat tengok tangan die yang bengkak ni , tapi die tak nangis pon Ummi yang over ..


Yeahhh dah siap-siap nak balik dah !!! tengah tunggu ayah datang and bayar bill adik yang berjumlah RM64 selama 4 hari 3malam disini ^_^ . Alhamdulillah adik kuat dan sihat !!!

duduk dekat hospital ni memang selesa , doktor and nurse baik-baik semuanya , tapi ade satu doktor pelatih yang cucuk Farhaan tu yang buatkan ku nak meroyan sebab cucuk tu tak tengok betuk-betul ke urat ade ke tak .. Tu yang aku marah sangat . kite tahu ape die buat tu untuk kebaikan anak kite tapi tak sangup hati ibu ni nak melihat anak die kene cucuk macam tu sekali ... so lepas kite balik ni jangan datang lagi yee adik ... Ummi nak adik abang sihat-sihat je okey ,..



First Day yang mate Ummi bengkak .
ayah nak pic ummi sebab ayah rindu  malam-malam takde orang tidur sebelah die .
dan ayah pesan jangan nangis-nangis lagi , doakan anak sihat . padahal ayah dah nangis pon !! haha

Coretan Hati Ummi,

4 comments :

  1. Mek pun trut mlalak kat sini awk 😭😭 mek tk prnh rase ank skt tp mek thu cm mne klau ank kt sndiri kne cucuk bgai. Tak leh susu. Peritnya lahai... Awk beruntung sbb awk dpt brtbh dlm ujian cm ni. InsyaAllah akan baik semuanya. Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yee mek .. kuat pon demi anak , die macam memahami bile umminye sedih .. so kite kena happy-happy supaya die pon happy

      Delete
  2. moga sentiasa sihat selalu irfaan aminnn..

    ReplyDelete
  3. aamiin ... mudah-mudahan sentiasa sihat selamanyaa

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter