Sunday, 3 August 2014

#Baby Stuff : 100% Barang BabyFI da siap !!

Assalamualaikum semua darling-darling ... 


Memandangkan dah tak lame jek lagi nak meletops ... barang baby da 100% siap .. Yeahhhh sukenye kite .... so baby bile nak keluar ?? hihihi .. Alhamdulillah dalam sikit-sikit beli tak nampak hasilnye keluar banyak , event kalau di tambah-tambah maunye cecah beribu habis untuk anak sulung ni kan .... semuenye kite beli sendiri , cuma barut baby jek kite ade 6keping yang kite beli yang selebihnye kite pinjam akak ipar kite punye .. 

Alhamdulillah kawan-kawan kite yang dekat-dekat due dengan kite dah pon selamat bersalin . cuma kite ni lah yang menghitung hari dok pangkah kelendar bile lah baby nak keluar kan sayang ??? seronok agaknye dok dalam perut ummi kan ??? dok dalam perut ummi x bahaya sangat , tapi ummi pulak yang risau and tak sabar nak jumpe awak .. 

  
Haaa.. ni untuk berpantang jek . belum masuk yang dekat rumah sendiri yang tak bawak tu ... hihihi .. Alhamdulillah rezeki BabyFI sentiase ade ... So sekarang tengah menuggu bile la anak Ayah n Ummi ni nak keluar ... tak sabar sangat nak tengok rupe die macam Ayah atau Ummi ... hihihi ... 

SALAM,
Pipie Azaty. 

#BabyFI : tentang nama baby

Assalamualaikum kawan-kawan ... 



Siapa yang bergaduh laki bini tentang nama anak ?? selalunye siape yang menang ?? Hihihihi ... Kite since tahu pregy jek kite beli buku Nama-nama Islam ... Ye , kite nak nama anak kite ade maksud yang baik-baik , bile orang panggil die memberi maksud yang baik dan mendoakan die .

Bile kite scan mase 17minggu dah tahu jantina die makin gigih kite ans hasben mencari nama yang baik untuk die , hasben plak jenis tak kesah . tapi kite ade la buat due name untuk due jantina .. mane tahu scan lain keluarnye jantina lain kan .. x ke haru biru jadinye ... so tak nak amek risiko sediekan due name untuk due jantina .. 

BabyFI , F = kite suke dengan satu artis ni ., dalam watak tu die guna nama F ni , dalam watak tu die baik sangat-sangat .. dari first episod sampai lah last episod kite tengok cerite die sebab kite jatuh cintan dengan watak die . die pon boleh tahan lah ... hihihi .. manakala I plak kite amek dalam buku Nama-Nama Islam tu yang mempunyai maksud yang bagus .. sebenarnye nama F ni tak ade maksud , carilah dalam mana-mana buku memang takkan jumpa , and kite dah siap tanye ustazah bertauliah ettap tak ade maksud , tapi ustazah tu kate name die pon tak de lah tersenarai nama yang tak baik . so kite fikir ape salahnye kite guna name ni ..

Kan kite ade sediekan due name , name lagi satu pon tetap jugak FI , cuma yang bezanye NUR dan Muhammad sahaja .. nama untuk yang ni plak due-due ade maksud yang baik-baik .. Jika scan tu betul and nama first dipilih , so name no 2 ni akan di bawa ke anak no 2 nanti , In shaa Allah ..... tapi kalau jantina die lain jugak so kite tetap kena pilih FI .. hihi . sebab biar adik beradik name senang nak ingat . kihkihkih ..


ohh anak ummi , seronok ye di dalam ??? 
*38weeks4days*


Salam,
Pipie Azaty.

Saturday, 2 August 2014

#Pregy : Akar Siti Fatimah ??

Assalamualaikum semua ...


Selamat Hari Raya Aidilfitri semua ... hari raye pertama hari tu kite beraye rumah ke rumah makcik-makcik belah hasben , and memandangkan Makcik hasben pon tengah pregy jugak die ade lah Akar Siti Fatimah sebab hari tuh Nenek hasben balik dari Mekkah and belikan untuk die , so makcik die bagilah ak separuh untuk buat macam air selusuh tapi menggunakan akar fatimah .

*sumber ehsan Pakcik Google*

Macam di ataslah rupa akar fatimah ni , kite belum lagi rendam so kite tak tahu macamana hasilnye ... ade yang kate makin kembang akar fatimah tu so tande nak bersalin makin cepat . ade yang minum air akar fatimah ni proses bersalin die di permudahkan , WaAllahualam .... 

Akar Fatimah ni boleh di minum pade kandungan 36 minggu ke atas , ade jugak yang minum mase dah masuk labour room mase jalan dah bukak 7CM , ade jugak yang buat mandi , ade jugak yang buat untuk gosok kat perut sambil selawat n bace doa Nabi Yunus . so far , setakat ni kite ingat kite tak nak la minum awal-awal , mybee kite buat mandi ataupon kite usap dekat perut jek air tu . kite serahkan semuanye dekat Allah , In Shaa Allah , Allah permudahkan urusan bersalin kite .

Sebab bende ni semua ketentuan dari Allah , jika Dia izinkan mudah maka mudahlah kite bersalin ... kite hanya mampu berdoa , tawakal dan berserah pada sang Pencipta kite .. cehh ayat .. hihihi .. sebab ade yang okey , cepat jek bukaannye ade yang lambar lambat jugak bukaan die . macam kite ni ha 24.07.2014 arituh cek dah buke 1CM sampai sekarang ni 02.08.2014 still xde ape-ape tande lagi ... Baby nak tunggu Tok die balik dari kampung agaknye ..

Okey berbalik pade Akar Fatimah In Shaa Allah harini kite nak rendam Akar Fatimah tu nak tengok die kembang macamne . next entry kalau kite belum bersalin lagi kite update k .. tapi kalau dah bersalin kite update lambat sikit lah .. hihihihi ... semoga kite d permudahkan bersalin ye kawan-kawan ...


Salam,
Pipie Azaty.

Friday, 1 August 2014

#Pantang: pilihan berpantang ??

Assalamualaikum u'olls .... 


Memandangkan x lame lagi kite dah nak bersalin , perkara wajib bagi orang lepas bersalin adelah BERPANTANG , yup , pantang adelah satu pekare yang sangat membosankan . tapi tetap kena pantang jugak walaupon bosan-bosan sekali pon.

pilihan pentang kite tentu-tentunyelah rumah mama kite sendirik , SEBAB ?? maybe sebab selese dengan mak sendirik , lagipon senang kalau nak mintak tolong ape-ape sebab mak sendirik . and then mak mertue pulak awal-awal dah bagitahu yang die tak boleh nak jage kite sangat sebabnya mak mertue kite kerja .

TAPI ......... dah 2kali kite dengar hasben kite suruh berpantang di rumah mak die . alasan pertama die sebab rumah kite rumah flat , so kite ade satu jiran yang susah di tegur , so kalau die bising tak dapat nak tegur nanti bergaduh . die ni suke membuat onar , bising dan suke karoke . so hasben kate kene pantang rumak MAK DIE . dalam hati dah rusing sangat-sangat , sebab sape nak jage kite kalau kat rumah mak die ??

Alasan kedua pulak , orang suke start moto kuat-kuat , so takut baby terkejut ... bile kite discuss dengan mama , mama kate bedungkan baby , nanti baby tak terkejut .. kite bukan tak nak dengar cakap hasben kite tapi kite pikir banyak kali ..

Rumah Mak mertue kite bilik ade due jek , 1bilik mak abah 1bilik lagi bilik adik pompuan die punye bilik , ishhh banyak sebab la kenape kite susah nak pantang uma mak die ... tapi sekarang hasben macam memahami sebab tengok cara die macam okey plak bile kite buat-buat tanye barang-barang baby kat uma mama ni nak angkut ke umah mak x ? die cakap tak payah la .. huhu . thanks hasben ^_^


Ni antare barang-barang Baby Kecik kite yang dah ready kat rumah mama , semua dah siap-siap susun , janganlah hasben angkut suruh g rumah mak . huaaa .. kite nak pantang sengsorang kite tak geti sebab kite baru pest time nak berpantang ... 

Wahai baby ..... tolong lah ummi .......

XOXO,
Pipie Azaty.
Winnie The Pooh Glitter