Tuesday, 13 June 2017

#Deco : Tempat Letak Tudung

Assalamualaikum ...

Kalini kite nak share tempat letak tudung , perempuan ni banyak tudung kan (yang pakai tudung) so kekadang mati kutu nak simpan tudung macamana . So ni hasil kite google kite dapat satu idea yang menarik sangat-sangat ...

See , kite beli rak kasut ni dekat Lazada dengan harga RM 16.90 .. Dalam masa 1 hari zupppp sampai dekat office kite (pakai alamat office)

Dan malam tu hasben pon pasang , hasil pasang


Tinggi die same dengan tinggi kite 145CM 

depan belakang boleh guna .
ade 10 batang x dua + 20 batang


Bahagian depan .
Satu batang tu kite dapatkan 4 helai tudung 
if korang nak jimat & banyak tudung boleh lipat lagi kecik macam bahagian bawah tu shawl kite lipat kecik sikit .


Bahagian belakang .
Tudung yang bercorak-corak .
bawah tu shawl bercorak

Kalau ikutkan banyak tudung kite , tapi mase pindah banyak tinggalkan dekat rumah ma . bagi adik-adik pakai :P so ini yang ade dekat rumah kite . belum letak shawl & tudung raya lagi nih ^_^ .. So sape mati idea nak kemas tudung macamana and ade ruang lebih boleh la ikut cara ni ... Thanks a lot yang bagi idea dekat kite tuh :)


Ikhlas ,

Monday, 12 June 2017

Mary Kay : Gel Mask TW & Mineral Powder Foundation MK

Assalamualaikum ...

Today kite nak share tentang kulit muka kite telah sekian lama pakai Mary Kay ni . Alhamdulillah kite puas hati dengan produk muka Mary Kay ni ... 


Ni muka dah okey dengan produk muka Mary Kay , ramai jugak tegur muka kite dah okey cuma tang whitehead tu je belum sepenuhnya , tu kena tunggu kite pakai Gel Mask ni haa .. 

Gaji bulan 5 ape lagi shopping barang Mary Kay sikit lagi .. Kite beli Gel Mask & Powder Foundation dan jugak standby foundation 2 ketui kot-kot la habes time takde duit . haa kau .. haha . kali ni pakai duit sendiri jek , en somi banyak komitmen nak uruskan takleh nak mintak-mintak sangat :P 



1 Gel Mask (yang panjang tu)
2 Foundation 
1 Powder Foundation


( sebahagian barang Mary Kay dekat almari solek )


Muka setelah pakai Mary Kay 2 bulan lebih .
Alhamdulillah ... 

Nanti kite share bile dah pakai Gel Mask k , nak buang segala jenis mak nenek white head ni duluu , nak cantik sebelum raya :P


Pengguna Mary Kay,

#Raya : LeeyanaRahman.com & BellaAmmara

Assalamualaikum ...

Nampak tak tajuk tuh ?? Hahaha kite tergoda dengan design brand dedua nih .. Minaz pon minat jugak tapi tahun ni tak amek Minaz untuk raya , macam tahun lepas beli lepas tu tak muat . sadis ! Jual balik and then beli baju biasa je kesudahannya ..


Baju Raya tahun lepas yang tak muat tuh haa . Hahaha .. Masa tengah raya tahun lepas tengah berpantang so tang teks tu memang up la so ketat tang tuu ... Naseb ade buyer nak baju nih .. So I is letgo sajork ...

untuk tahun ni kite berkenan dua baju ni tapi tak jadi beli brand Minaz :P



Kite memang minat design peplum gini , so memang mencari peplum saje lah . But tahun ni nak ade kebaya 1 , sebab dah 3 4 tahun kononnye nak kebaya tapi pakainya lain :P ...

So back to topik kite berkenan dengan baju Bella Ammara & LeeyanaRahman.co ... Terjebak beli sebab meletop-letop sangat design die ...


Kite Terbeli yang ni :) , belum sampai lagi .. nebes nih 
_Bella Ammara_


Yang ni pon cun , but tak beli pon tengah aim jek nih .
_Bella Ammara_


Terbeli yang ni , Dah sampai tapi nanti baru story
_LeeyanaRahman.co_


TERbeli jugak , hahaha . tunggu yang ni sampai baru update next 
_LeeyanaRahman.co_


Kite mencari baju kebaya macam ni , jenis kebaya moden . kite kan pendek so tak lawa kalau pakai kebaya labuh gitu ... Misi mencari kebaya untuk raya ke 10 di teruskan . hahaha ...


Salam Ramadhan,

Tuesday, 6 June 2017

#Raya : Persiapan Raya 2017 Part i


Assalamualaikum ...

Alhamdulillah , sebelum masuk Ramadhan lagi kite dah settlekan part anak. Bukan ape bile dah anak dua tanggungan ni kene lebih sikit and jenis kite tak mengharapkan hasben 100% , kalau ade rezeki lebih kite akan beli keperluan anak-anak sendiri . maklumlah hasben banyak tanggungan yang diperlukan. 


Kebetulan masa 29April-1May 2017 Padini ade buat sale 4 days tu ,so kite pon terjebak beli tapi dengan niat untuk baju Raya anak-anak . So memang beli baju anak-anak and baju hasben 1 helai .. Bile dah beli baju dorang perasaan lega tu memang wujud . settle t-shirt anak-anak ...


And keesokkannya hasben pulak ajak pergi Padini Bukit Indah sebab nak cari baju dia pulak , so kite tanya hasben untuk raya terus ke , die pon kate yee , so kiteorang pergi sana ... settle t-shirt hasben ..
Cuma tinggal baju kite jek , kite macam biasa lah tunggu baju melayu hasben pilih kaler ape barulah kite belii baju kite ... and kite pulak tengok t-shirt anak-anak baru beli baju kite & hasben . emmang peel begitu ..



Masuk Ramadhan-4 kite ajak family kite cari baju raya dorang pulak .. Alhamdulillah sikit-sikit dapat membantu family walaupon tak dapat tolong banyak :) , Done untuk Ma , Adik-adik , untuk abah tinggal bagi duit and abah pilih la nak beli t-shirt ape . kalau baju melayu abah jenis suka pakai baju lepas-lepas jek ..



And kite terjebak beli baju nih . ahahaha .. tinggal tunggu sampai jek , kite beli on9 dengan Personal Shopper . Baju dari BellaAmmara .. Harap-harap muat lah ...

Yang belum beli :

Baju Melayu Hasben & Anak-Anak
Kasut Abang Firhad Irsyad
Tudung kite


Monday, 5 June 2017

#Review : Lips Scrub & Lip Balm Mary Kay

Assalamualaikum ... 


Kite kan ade masalah dengan bibir , sape kenal kite die tahu la masalah bibir kite sangat kronik dan kritikal . Hahaha . lepas tu kite pulak jenis suka kopek-kopek (kupas/tanggalkan) kulit bibir tu . Jenuh ai orang menasihat dan kite beli macam-macam produk untuk bibir . majerin ? dah pakai still same . madu ? pon same malah makin teruk . lip bam natural ? pon same makin teruk .



Akhirnya di temukan dengan Lips scrub Mary Kay & Lip bam die ni , so I is teruja yang teramat . maka I is pon oder .. dan akhirnya sampai .. 


Hari-hari dok sental dengan scrub .tak jemu . scrub die best terasa manis-manis gituw .. tak sampai seminggu kite pakai lepas tu hasben excident so uruskan hasben dah lupa pasal bibir .. BC kite asyik tanya je . and barulah kite perasaan yelaa bibir kite dah okey tak macam duluu



ade sikit tang bawah tu jek . lepas tu 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
v


Alahmdulillah ... suka sangat-sangat . Dah boleh pakai lipstik . Raya ni dah cun ! haha , kalau tak muka je lawa tang bibir  hancus . huhuhuhuhuhu .. 




So pada sesiapa yang ade masalah macam kite try la beli mana tahu serasi . alhamdulillah produk Mary Kay memuaskan hati kite . Kulit muka kite pon okey . Liang Pori dah tertutup , muka nampak segar dan awet muda selalu sebab die pon anti kedutan :) . Harga memang kebabom tapi puah hati sangat ...

Ikhlas share,

#Menabung : Tips menabung By Pipie

Assalamualaikum .... 

Harini nak share tips menabung dari kite , kite saje je taw share sebab kite ade tabiat buruk :P . haha tabiat buruk adelah tak boleh nampak duit baru kite akan simpan .. YES ! tu kite , kite takleh guna , rasa sayang yang teramat sangat :P .. kalau TERpaksa pon kite akan ronyok2 duit tu bagi buruk . hahaha .

Kite ikut jugak petua menabung RM5 tu , dah buat dah pon . yeahh !! boleh beli baju raya :P ... cuma kite buat caranya tak kire dalam beg duit ade bape keping RM5 , if ade 4 keping kite simpan terus 4 keping dalam masa sehari tu . kalau esok takde RM5 so tak simpan . If ade baru kite simpan , macam tu la kite buat . so sekarang kite pantang nampak duit RM5 . dalam beg duit hasben ade RM5 pon kite terus rembat . hahaha . siot perangai , jangan contohi bab rembat duit laki :P

Dan kite pon baru je tahun ni simpan duit .



Ini hasil kumput duit jenis baru & RM5 ..
cuma RM5 & RM1 duit buruk2 bercampur sekali . yang lain duit baru-baru


Ini pulak duit baru jugak tapi menabung sebab tujuan TRAVEL dari bulan Januari kumpul sebulan RM100 . So bile dah rasa mencukupi kite pon tarvel jauh-jauh .duit ni pon dah d book untuk Travel bulan 7 nanti :) . Kalau nak travel jauh-jauh baru menabung . kalau dekat-dekat On je nak pergi mana :) , Alhamdulillah masih ade rezeki bawak anak-anak berjalan . Duit ni tak same dengan duit atas eh . ni simpanan lain atas simpanan lain :)


Ini yang dalam sampul adelah duit raya anak-anak yang dapat tahun lepas (duit baru) , kite tukar dengan duit kite sendiri dan duit mereka masuk bank , duit ni kite simpan untuk raya tahun ni . tiap tahun akan pusing-pusing macam tu , senang tak yah tukar dekat bank .



mula-mula berjinak menyimpan


sekarang ^_^

Dan kite pon dapat pengetahun dari kawan kite share tips die menabung adelah , sebulan kena make sure simpan RM50 , kalau tak mampu sebulan RM25 . so setahun ade RM600 untuk sebulan RM50 , setahun dapat RM300 untuk menabung RM25 . 

Dan ade yang share siampan ikut Haribulan , contoh 1HB simpan RM30 , 2HB simpan RM29 sampailah 30HB simpan RM1 . 

Jom istiqomah untuk menabung , menabung ni tujuan die macam-macam , set minda untuk ape . macam kite simpan tak tahu lagi nak guna untuk ape . mungkin baju raya mewah-mewah ? melancong ? beli kereta ? beli rumah ? ikut tujuan masing-masing . In Shaa Allah di permudahkan kalau niat kite baik . Allah same-same membantu kita :)


Ikhlas Dari,

Thursday, 1 June 2017

#Rumah : Belum Kemas Sepenuhnya

Assalamualaikum ... 

Sebenarnya cuti lama pon tak siap kemas lagi sebabnya anak-anak ade .
barang-barang kiteorang pidahkan ke bilik atas dulu supaya kat ruang tamu kemas , so kalau sape datang tak la nampak keserabutan di ruang tamu .

Ruang tamu hanya tinggal mainan anak-anak yang besar-besar , sebab dalam stor hasben masukkan motor die dulu .. 



Ni dekat bilik no dua yang nak jadikan bilik Abang Firhad Irsyad . so ummi pinjam dulu sebab barang ummi banyak sangat sayang uii , nak tunggu almari baru sampai untuk masukkan baju ummi .. 


Ni bilik kecik yang nak jadikan bilik sembahyang , tapi dalam ni banyak barang adik , barang baby tak pakai ... dalam baby cot tu masukkan semua barang biar nampak tak serabut . hohoho .. 

slow-slow lame-lame okey la kan . dengan nak puasa nya lagi nak kemas rumahnya lagi memang payah sikit laaa ..

Harap time raya nanti semuanya okey ^_^

#Rumah : Beli Barang Rumah

Assalamualaikum ... 


Hari pindah tu memang mintak cuti panjang sebab nak settlekan barang rumah , lepas tu banyak barang yang kiteorang perlukan takde . so hasben ajak pergi kedai ECo yang jual barang RM2.12 tu .. murah-murah barang die ..



Set Biru untuk Dapur ^_^ ,

Total barang beli tak sampai RM100 , padahal amek barang tu kemain lagi banyak ..


Harga ni nampak lebih RM 100 sebab termasuk barang ma kite sekali .


suka sudu ni , macam patern ikea dulu-dulu . one set ni RM2.12


Beli barang dapur dekat Mydin 


Beli kipas bilik . kipas dinding


Beli barang dekat DIY , 



still same kaler biru jugak untuk dapur ^_^


Winnie The Pooh Glitter