Tuesday, 23 May 2017

#Rumah : Sesi Membasuh Rumah

Assalamualaikum ... 

Mase kiteorang dapat kunci kan kiteorang terus ke rumah tengok keadaan rumah , and malam tu kiteorang pon bersihkan rumah .. berdua jek dengan hasben .

kebetulan malam tu pulak kenduri kawen kazen hasben so kiteorang memang tak dapat nak join . sebab kiteorang pikir esok lori hantar barang so kene kemas rumah secepat yang boleh . Agak kelam kelibut sebenarnye perancangan kiteorang ni .. Tapi takpelahh ni cara yang kiteorang pilih .. 

kebetulan hari yang sama , Farhaan demam , Family kite demam hati kite memang bercelaru . anak tak sihat nak tinggal dengan orang tak sihat .. Mintak tolong adik bawah kite jaga , die pulak dating dengan boyfrend die , balik tu baru die kate die boleh jaga tu pon dah pukul 11 malam baru die balik , tapi Ma kite kate tinggal jek , adik Farhaan tidur la nanti tu , abang Firhad dah selamat berlayar . dengan berat hati tinggal la kejap ..


Hasben seksi sangat mase ni :P ,
4 ketul tolong cuci rumah sekali .
kiteorang start cuci pukul 9 malam ... 


Hasben cuci dapur yang penuh dengan kesan minyak di dinding . sental jangan tak sental

Pukul 1 pagi adik telpon Firhad nangis cari Ummi .. hasben hantar kite balik pulak . Dari rumah ni dengan rumah ma kite dekat jek 10 minit perjalanan kalau tak jem .. 

Pukul 3 lebih Pagi baru siap basuh rumah . Hasben sorang-sorang basuh .. kesiannye ... dari bawah sampai atas die basuh sorang-sorang .. Tapi hasben kate die puas hati sebab excitednye nak pindahkan . esok awak nak pakai tenaga yang banyak taw untuk angkat-angkat barang pulak :P


Monday, 22 May 2017

#Rumah : Rumah Baru , Jiran Baru , Persekitaran Baru & Segalanya Baru

Assalamualaikum ... :)

Alhamdulillah , dah seminggu kite berpindah . Naseb sempat jugak pindah sebelum bulan Puasa :)
Rupanya pindah ade anak kecik macam kite ni memang mencabar minda dan fizikal betul la weii .. Baru nak kemas adik dah merengek-rengek tak bagi buat kerja . bile adik syok tidur abang pulak memekak sampai adik terjaga balik .. dugaan wehh .. 

Kite suruh hasben hantar anak-anak dengan ma kite hasben taknak , katenye kesian . kite agi kesian tengok anak-anak macam tu ... kene habuk , dorang pon macam tak selesa naik ruam-ruam .. 

Dapat kunci dalam 13.May.2017 (Sabtu) dalam pukul 6.30petang , terus bergegas ke sini untuk tengok ape yang patut .. sebab 14.May.2017 (Ahad) lori kami nak hantar barang dah ... So kami kene bersihkan rumah secepat yang mungkin ... 

okey dah penat membebel , mukadimah panjang betuii :P
meh kite belanja gambar rumah baruuu yeee :)


Semua ingat Corner Lot , sebenarnye ni End Lot je , corner lot die lagi besar gedabak .. syukur walaupon end lot kire luas jugak lah kan , ramai suggestkan tanam tanaman , tapi kite ni pelik tak minat menanam . haha .. 


Besar jugak tanah tepi ni , luas sebenarnyaa :)



Ruang Tamu , Stor tu kire bawah tangga .


Stor 


Dapur Kering & Dapur basah ,
Dapur Basah - Mozek gelap sikit
Dapur Kering - Mozek putih

sebelah tu bilik air


Bilik Air bahagian bawah 


Harta karun yang di tinggalkan tapi digunakan oleh kiteorang :P






Tangga dari sudut bawah , tangga ni belah belakang , dekat dengan dapur .


Tangga dari sudut atas 


Master bedroom , kiteorang amek bilik ni 
masalahnya bilik ni panas sangat-sangat sebab matehari dari tengahari ke petang menghadap ke rumah kiteorang ni :(


Bilik kedua , Bilik Abang Firhad
(baby cot di tinggalkan)


Bilik no 3 , kecik jek bilik ni 
boleh untuk bilik sembahyang 


Bilik air bahagian atas , bersebelahan bilik kami .
dalam bilik kami tak ade bilik air .


Dari rumah mengadap ke luar .


belakang rumah .


Kerosakkan akibat pasang air cond ... 

Yang penting , Alhamdulillah selesa buat kami anak beranak tinggal untuk tumpang berteduh :) .. nama mahligai ni kami still letak Teratak Qaseh , same macam rumah Bandar Tenggara . cuma ni hestag panjang sikit . Teratak Qaseh Pipie Mierul , tak sure kenapa name kite di depan, patutnye suami dulu ye tak ? hahaha ... ok bai :P

Sunday, 21 May 2017

#Rumah : Bandar Tenggara Selamat Tinggal ^_^

Assalamualaikum ... 

Alhamdulillah kite dah pon selamat berpindah . Rumah Bandar Tenggara mil & fil akan balik bile hari weekend atau cuti panjang .. Terima Kasih Mak Abah bagi kiteorang duduk rumah tu selama 9 bulan selepas perkahwinan kiteorang .. 

Rumah tu kiteorang duduk masa lepas kahwin , so memang ulang alik 
Bandar Tenggara,Kulai - JB (tempat kerja kite) - Gelang Patah (tempat kerja hasben)
Gelang Patah - JB - Bandar Tenggara, Kulai
sehari minyak kereta RM50 kene tuang :(

After nak dekat beranakkan Firhad Irsyad (anak sulung) kite pon tumpang duduk dengan Ma kite , memang mulanya Firhad tu nak hantar Taska @ pengasuh area Bandar Tenggara , tapi bile selamat lahirkan Firhad Ma kite kate die nak jaga and die suruh kiteorang duduk dengan die . So decide dengan hasben hasben pon kate okey sebab kami ni takut bab orang lain nak jaga anak kami , so bile keluarga sendiri rase tak lah takut sangat .. 

Dan lepas duduk dengan ma abah kite , rumah Bandar Tenggara kami balik bile ade kelapangan jek , Mil & Fil balik pon hari weekend .



Just bagi gambar dapur jek .. hahaa :P

Diam tak diam hampir 3 tahun duduk dengan ma abah kite so sekarang kite pon pindah dari rumah ma abah kite :) , mulakan kehidupan baru dengan suami & anak-anak .. 

Alhamdulillah kami mula berdikari sendiri 

Ummi Anak Dua ,

Deco : Ruang Dobi

Assalamualaikum ... 

Perlu ke ruang dobi ? Bagi rumah sempit sangat sampai tak de ruang tak perlu lah kan , tapi nampak dari sumber google ni ruang dobi die memang menarik minat kite betul nak ade 1 ruang khas untuk cuci baju . simple pon tak pe ..


Dapat simple macam ni pon okey , 1 rak untuk letak sabun , softener , alat-alat mendobi 
mesin basuh & bakul kotor .


Lepas tu terjumpa dekat lazada ade jual macam ni , so menarik jugak ni , boleh beli :P


ataupon guna benda alah macam ni ... kan , simple jek :P 

kalau tak de ruang sangat baru lah buat para @ rak atas mesin basuh tu untuk letak segala jenis mak nenek mendobi ... 

tapi kalau dapat bilik dobi macam ginih 
.
.
.
.
.
.
agak-agak tiap hari basuh baju ke camno ??? 



Cantiknyaa ... kemas sangat :)

.
.
.
.
sekian angan-angan mak jenin ku :P , berangan tak salahkan ??? 



Yang berangan selalu,

Wednesday, 10 May 2017

Deco : Dapur Simple

Assalamualaikum ... 

Bile nak duduk rumah sendiri ni banyak google deco hias rumah , deco bilik and macam-macam , tetibe berminat pulak hal-hal macam ni .. 

Itu hari terpandang sorang ni deco rumah penuh dengan barang Ikea & Kaison , pehhh memang menarik giloks .. 

Kalau IG kite suka tengok IG kusyashopper (personal shopper), noreen_rizal , layar putih (paling suka sebab pink semua) 

so ni kite nak usha-usha ruang dapur pulak ...





Ni kire bertuah la masuk rumah sewa ade kibenet , haha . tapi kalau masuk memang kosong memang tak dapet nak tolong nak hias macamana dapur engkome tuu Cik Pipie oii ..


Bila kite google ramai jugak yang guna kabinet ikea macam gambar di atas ni , nampak cantik jugak . so kalau nak macam tu kena ukur sendiri lepas tu p beli dekat ikea :P


mak mertua kite kasik almari macam ni , so kite decide dengan hasben almari ni nanti kite nak tukar warna , mungkin beli wallpaper @ tukar colour putih .. sebab planing dalam kepala otak nak dapur hitam putih .. 



so pasangan die opcoz la dapur macam ni pulak kan ... untuk letak dapur gas tu .. pon same akan beli & tukarkan colour atau pasang wallpaper yang menarik sikit ..




Lepastuh kite cakap demgam hasben buat macam ni , jimat sangat so hasben je kena kerja keras untuk pasang almari-almari cenggini ... Die kate okey jek ikut je mane keselesaan kite dan nampak lawa . maklumlahh bahagian dapur bahagian kite walaupon die chep :P

cuma tag kite susah sikit la nak amek barang sebab opcoz la tinggi , kena lapik kusi la cenggini :P


suka bahagian ni , depan sinki die nampak kemas sangat-sangat . Follow IG yang kite bagitahu tu pon sinki dorang kemas jek ... ermm .. terpikir nak buat macamni cuma tak tahu jadi ke tidok angan-angan ku . hahahaha ..

nanti kite share eh macamana rupa dapur yang bakal kite buat ni . hahahahaha ... tunggu la ikea Tebrau JB buakak , start sekarang kena menabung dengan berhemah :P

Stay Tune .. 
.
.
.
.
.

Doakan kejayaan ku ber deco-deco :P

hemak comel,

Bayar Fidyah

Assalamualaikum ... 

Alhamdulillah minggu depan nak sambut bulan Ramadhan , semoga sama-sama kita dapat berjumpa lagi pada bulan Ramadhan tahun ini dan tahun-tahun yang akan datang .. 

Memandangkan tahun lepas kite bersalin pada bulan Ramadhan dan sempat berpuasa selama 4 hari maka kenalah ganti puasa , tapi tak dapat nak laksanakan sepenuhnya ade yang tertangguh and kite pon buatlah bayar Fidyah untuk puasa yang tak dapat nak di tunaikan tuu ... maklumlah meyusukan anak dengan keadaan badan yang tak berapa nak sihat sekarang ni ... 

Boleh buat bayaran di kaunter Punggutan zakat & boleh jugak bayar di M2U ..Cimb Click pon boleh jugak mungkin . Sambil-sambil tu mari kite belajar tentang Fidyah , mungkin masa belajar zaman sekolah dah tak ingat atau masa tu syok main je dari mengingat kann .. hukhukhuk ...


Fidyah

Fidyah ialah denda ke atas seseorang Islam yang telah baligh kerana meninggalkan puasa wajib atas sebab-sebab tertentu atau pun sengaja melewatkan puasa ganti (qada’) bulan Ramadhan.

Hukum fidyah

Hukum membayar fidyah adalah wajib. Ia wajib disempurnakan mengikut bilangan hari yang ditinggalkan. Ia juga menjadi satu tanggungan (hutang) kepada Allah SWT sekiranya tidak dilaksanakan.

Prosedur membayar Fidyah

Perkiraan dan bayaran fidyah boleh dibuat di Baitulmal Majlis Agama Islam Negeri-negeri.
Kadar bayaran fidyah berubah mengikut harga yang ditetapkan oleh pemerintah di sesuatu tempat. Pengiraan kadar fidyah berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk). Beras fidyah tersebut hendaklah diagihkan kepada fakir atau miskin.

Sebab-sebab dikenakan fidyah

1. Uzur menunaikan puasa wajib
Terdiri daripada golongan yang menghidapi sakit kuat dan tidak mempunyai harapan untuk sembuh, atau golongan tua yang tidak mampu berpuasa atau kedua-duanya sekali.

2. Perempuan hamil
Dengan syarat dibimbangi akan keselamatan ke atas bayi yang dikandungnya seperti dikhuatiri berlaku keguguran. Golongan ini dikenakan membayar fidyah dan juga menggantikan (qada’) puasa yang ditinggalkan.

3. Ibu yang menyusukan Anak
Dengan syarat ibu yang merasa bimbang akan memudaratkan bayi yang disusuinya seperti kurang air susu atau menjejaskan kesihatan bayinya itu. Maka baginya menggantikan puasa yang ditinggalkan serta membayar fidyah.

4. Orang yang telah meninggal dunia
Hutang puasa bagi mereka yang telah meninggal dunia hendaklah disempurnakan bayaran fidyahnya oleh waris-warisnya mengikut bilangan hari yang ditinggalkan sebelum pembahagian pusaka dibuat.

5. Melambatkan Ganti Puasa (Qada’)
Mereka yang melambatkan ganti puasanya hingga telah melangkah tahun yang berikutnya (bulan Ramadhan), dikenakan denda membayar fidyah dan juga wajib menggantikan (qada’) puasa yang ditinggalkan. Bayaran fidyah akan berganda mengikut jumlah tahun-tahun yang ditinggalkan.

Taksiran fidyah

(Hari yang ditinggalkan) X (Tahun gandaan) X (1 Cupak) = Fidyah

Kadar bayaran fidyah

Kadar bayaran fidyah bagi satu hari puasa yang ditinggalkan ialah satu cupak beras yang boleh dibuat zakat fitrah (1/4 gantang Baghdad).

Dalam bentuk nilaian, berdasarkan kepada kadar yang ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan sehingga tahun 1435H, secupak beras bersamaan dengan 567.5 gram dinilai dengan kadar RM1.80.

Contoh:
Jika seseorang meninggalkan puasa selama 3 hari dan tidak menggantikan puasanya sehingga 3 kali bulan Ramadhan, maka kadar fidyahnya ialah:
RM1.80 (1 cupak) X 3 hari X 3 tahun = RM16.20

*Jumlah hari puasa yang wajib di qada tetap 3 hari sahaja. Hanya bayaran fidyah sahaja digandakan.
Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada semua.

Kiraan boleh jugak u'olls kira di https://www.tbs.org.my/calc-fidyah/ tapi ni untuk tahun 2016 . 

ikhlas,

Monday, 8 May 2017

#May : Bulan yang di tunggu - tunggu

Assalamualaikum ... 


Alhamdulillah dah masuk bulan May . bulan yang dinantikan buat kaum muslimin dan muslimat , yelaa tak lama lagi masuk Bulan Ramadhan buan berpuasa buat kami-kami . Alhamdulillah semoga panjang jodoh kite berjumpa hendak nya ... 


Tapi ape yang membanggakan kite dan buat kite makin tak sabar-sabar adelah nak berpindah di rumah baru .. In Shaa Allah ... akhirnya tercapai jugak salah satu WishList tahun ni nak berpindah .. 

Diam tak diam dah hampir 3 tahun kite duduk dengan Ma Abah , so mase untuk kite berdikari duduk dengan family kecik kite niii ... 

Pertengahan bulan ni In Shaa Allah kite pindah , barang-barang belum siap packing , bukan tak excited tapi tak tahu nak mulakan packing macamana .. 



Doakan kite eh , maklumlah nak pindah dengan anak-anak masih kecik memang memerlukan kesabaran yang agak tinggi jugak nih ... hihihihi .. 

Ikhlas ,

Wednesday, 3 May 2017

WishList : Holiday ^_^

Assalamualaikum ... 


Sebenarnya wishlist ni berlaku pada tahun lepas , tapi tak tercapai-capai nak menjejaki nya ... Alhamdulillah tahun ni baru merancang , harap-harap jadi lah yee .. 

Holiday dalam malaysia jugak . tempat ni pon penah pergi tapi nak datang lagi sebab rasa seronok datang sini :)

Alhamdulillah masa booking Air Asia tu tengah offer , so dapat la grab harga berpatutan ...


4 beranak dapat harga RM 426.50
tapi kite salah isi part beg tu , kite amek mase pergi , mase balik tak amek .. damm !


kereta sewa pon dah siap booking :) , hotel pon dah siap booking .. 

In Shaa Allah cuti lama sikit dekat sana , 5 hari dekat sana , 4 hari dekat rumah kemas ape yang patut . hahaha :P

Kite Fly bulan Julai , dah lama rasenye tak berjalan jauh . so kaki ni gatai nak jalan jauh sikit sambil bawak anak-anak .. Lagipon pest time laki bini anak-anak nak naik kapal terbang . agak kejakunan di situ :P , kiteorang rancang lepas raya , dan bukan cuti sekolah sebab kalau cuti sekolah macam tak best nak berjalan , harga pon semuanya mahal-mahal nanti .. 


Ummi anak Dua, 
Winnie The Pooh Glitter