background

Friday, 19 October 2018

Baby Stuff : Review pampers anak

Assalamualaikum ...

Cik Pipie pernah share dekat entry ini ( masa Firhad baby) dan  ini pasal pampers anak-anak . Masa ini Firhad pakai huggies and adik Farhaan pakai Tesco Love .. 

Dan pernah sekali tu pakikan dorang Pet-pet tape tu Ya Rabbi , bocor die jangan cakap . nipis gile and memang terus bantah pakai Pet Pet walaupon murah namatey .


Image result for pampers genki tape

*ehsan Google*

Pampers Hijau - Saiz L
Pampers Oren - Saiz XL

Lepas tu dalam bulan January Tesco offer pampers ni murah , so try test beli sebab pampers ini sangat-sangat okey dengar review and baca blog-blog mak-mak kate memang bagus . Try pakai untuk anak-anak terus jatuh cinta sebab sangat-sangat selesa untuk anak-anak , bile air kencing penuh pon die tak bocor ..

Cik Pipie tak suka pakaikan anak-anak yang pants sebabnya susah nak tutup pampers tu bile dah abes pakai . ade sesetengah pants yang ade tape untuk tutup . Bile pakai tape macam ni kite boleh roll and tape jek . (harap-harap korang paham ape yang kite maksudkan) . Kite selalu shopping barang anak dekat Tesco , Tesco selalu buat promosi pampers ni murah-murah dalam harga rm28 kebawah .. And kite kalau beli barang anak memang amek untuk sebulan terus . senang and memudahan . Beli 6 paket (3 abg & 3 adik) sebab sorang 1 hantar rumah pengasuh and 2 dekat rumah kite tapi sekarang abang dah tak pakai pampers maka jimat sikit lah . pakai untuk tidur malam sahaja .

No more tukar pampers lagi . Rasa macam nak jimat tapi pampers tak berkualiti so tak payah la tukar-tukar lagi .. Kalau nak tukar pon mungkin Cik pipie akan amek Huggies & Tesco Love ... Okey itu jek nak buat review untuk u'olls :) harap-harap review ini membantu momies untuk mencari pampers yang berkualiti tapi murah untuk anak-anak momies :)

Oh yaa , di kawasan tempat tinggal Cik Pipie ade kedai baby "manjaku" dekat situ pon produk baby murah-murah . Pampers Genki ni pon RM 27.90 untuk bulan ni , susu Firhad pon murah RM22.90 (900g) beli 2 paket free susu ducth lady kotak milky yang paket kecik tuu . :)

Love,

Thursday, 18 October 2018

Baby Stuff : Produk Pureen untuk Double FI

Assalamualaikum ....

Harini Cik Pipie nak share produk pureen yang Cik Pipie pakai sampai sekarang dari anak first sampailah anak second ni .. 


Produk Pureen ni pon salah satu Jenama yang sangat-sangat gah dari zaman dulu-dulu sampai lah sekarang . Baju tidur anak-anak Cik Pipie kebanyakkan dari Pureen sebab kualiti kain die sangat-sangat bagus dan murah :) .. Bile kite basuh warna dekat baju tak luntur taw . Tak caya cubalah .. Dan anak-anak selesa jek dengan kain Pureen .





Selain Baju , Cik Pipie suka sabun basuh botol pureen . dari dulu sampai sekarang memang setia dengan sabun pureen ni , kite suka yang oren sebab bau oren tu lazat sangat-sangat . sekali beli botol and after tu beli refill jek ...





Lepas tu kite suka sabun Yogurt Pureen ni , ade tagline Firhad Irsyad tu zaman Firhad masa pergi expo baby , see botol sabun pureen warna purple tu , and yang bawah die tu masa pergi expo baby zaman Farhaan and still ade sabun tu kan ? . Yup sabun yang bubble gum ni , bile mandikan dorang rasa nak kunyah kunyah jek sebab sedap gile bau die .. 


Tisu basah plak kite try yang oren ni , sedap jugak bau die tapi bile anak-anak dah besar tak guna sangat , tapi still ade jek dalam beg dorang incase ade emergency case ke kan ...


Sabun basuh baju dorang kite still pakai sabun Pureen yang liquid ni , sedap jek bau baju mereka .. gambar ni pon mase beli barang Firhad dulu .. yang serbuk tak suka sangat , sebab kite tak suka sabun serbuk kalau baju kite pon kite pakai jenis liquid jek .. 


Ni jenis losyen yang Cik Pipie guna untuk anak-anak cik pipie .. losyen pureen ni best baunya tapi bile kite apply kat skin losyen ni macam kesat sikit berbanding Johnson's , anakku & disney cuties tuh .. so kite plak yang pakai anak-anak pakai jenama lain :) .. 

Cik Pipie pernah jugak pakai bedak pureen kaler merah , masa tu dapat free gift beli barang pureen sampai rm100 so free bedak merah botol kecik , sabun mandi pureen (kuning) and minyak rambut baby botol kecik .. Bedak kaler merah tu sedap bau die and bagus jugak untuk baby , kalau minyak rambut die kite tak suka sangat sebab berminyak semacam ... sabun mandian pureen memang wangi-wangi semuanya .. rasa macam nak kunyah-kunyah baby ..  Itu jek la kite share produk Pureen yang menjadi pilihan hati sampai sekarang .. Produk die pon bagus-bagus semuanyaa ...


Love,

Tuesday, 16 October 2018

#Hangout Family: Zoo Johor & Country Garden Danga Bay


Assalamualaikum ....

Hari Ahad arituh ( 07.10.2018 ) ade masa terluang sikit , dah settle kemas rumah and rasa macam boring duduk rumah lagipon rumah tengah berselerak dengan barang-barang nak pindah tu yang ajak suami dan anak-anak pergi Zoo . Mase pergi Zoon dulu Farhaan kecik lagi die belum kenal ape-ape . sekarang die dah besar dah tahu semua binatang so kite ajak die kenal lebih mendalam lagi .. 

Walaupon hujan renyai-renyai still pergi jugak sebab taknak hampakan anak-anak , sebab dorang dah excited kann nak kenal binatang ...






Mula-mula sampai dah ade burung-burung . die dah renovate bahagian depan tu so burung-burung ade kat situ . macam-macam jenis burung ade , Adik so excited lah diee .



Part ni lagi dorang excited sebab bagi unta makan , adik dengan abang memang tak kenal unta . so ni die pest time tengok unta . And part adik bagi makan sampai terkena mulut unta lepastu die geli . hahaha 






Banyak lagi binatang , tapi ummi ayah excited sampai tak amek gambar banyak sangat . Cukup la beberapa ni buat kenangan anak-anak ..




Abaikan tudung ummi yang serabut tu sebab berdukung budak dobot tu . time-time ni plak tak bawak selipar die .. bergilir-gilir dengan suami lah dukung dobot ni hah .

Balik dari Zoo , suami ajak dorang pergi Country Garden , Country Garden ni  kiteorang buat pre wedding , anak-anak tengok gambar tu dorang asyik tanya kenapa tak bawak dorang . so kalini ayah bawak dorang pergi kenal tempat ummi ayah amek gambar okey :)








Adik geli dengan pasir pantai , tu die taknak bergambar sangat . Lepas tu dalam ni ade taman so lepaskan dorang dekat taman biar main puas-puas nanti balik penat maka tidur dalam kereta ... Dekat Country Garden ni rupenya boleh masuk lagi , kami ingat dah tutup sebab dah ade rumah orang dalam ni .. 

Nanti ade masa kite jalan-jalan lagi yee anak-anak , buat masa sekarang ni kite kena puasa jalan jauh . banyak benda nak kena fikir :) 

Tak ada benda yang boleh buat ummi ayah tersenyum riang bila melihat anak-anak happy sepanjang hari :)

Love,

Monday, 15 October 2018

Double FI : Firhad Irsyad & Farhaan Irfaan

Assalamualaikum ....

Dah lama tak share pasal budak dua ketul ni , Alhamdulillah semakin baik semakin bijak semakin banyak akal budak dua ketul niii .. 

Abang Firhad Irsyad dah 4 tahun 2 bulan dah usia die , Alhamdulillah pinjaman Allah ni makin membesar dan menjadi anak yang sangat baik . Abang sekarang memang kerja bergaduh dengan adik jek . Adik pon banyak cari pasal dengan die .. Ade kala die mengalah ade kala die tak kan mengalah . Dan die sangat-sangat penyayang cuma saje taknak tunjuk penyayang die ..


Bile baik be like berpeluk-peluk .

Adik Farhaan Irfaan pulak dah berusia 2 tahun 4 bulan , makin petah berkata-kata , memang banyak akal budak sorang ni , die lah segala-galanya dan die la BOSS dalam rumah .. Suara die paling kuat di antara kami . hahaha ... kadang-kadang kalau bawak keluar orang terpegun tengok petah berkata-kata die tuuu smpai orang tanya berapa umur die sebab cakap tak pelat . Alhamdulillah rezeki Allah kurniakan pada anak-anak Ummi Ayah nii ... 


Trademark adik adelah "muncung"


Buat masa ni masih dua ketul anak-anak kami , jika diizinkan Allah S.W.T untuk memberi rezeki anak lagi kami terima sebab dah sedia fizikal dan mental nak tambah lagi sorang . Hahahaha . Harap-harap kalini Allah S.W.T memberi zuriat perempuan untuk menyerikan lagi dalam rumahtangga kami .











Itulah gambar-gambar yang sedia ade , dedua membesar bagaikan juara , semoga Allah beri kesihatan yang baik , di lindungi dari benda-benda yang tak elok , jadi anak Soleh anak yang mendengar kata anak yang taat pada perintah agama .. 

Tahun depan abang dah start sekolah , ummi ayah tengah kompius nak pilih tadika dekat mana .. Dekat dengan rumah tokma atau dekat dengan tempat kerja ayah ... Ummi ayah kompiuss nak oiii ...




Tuesday, 9 October 2018

#Rumah : Tips Pindah Rumah Baru

Assalamualikum ...

Cik Pipie nak share pasal tips masuk rumah baru , tak kisah lah if kite masuk rumah tu orang sebelum ni dah kemas elok atau duduk lama , kite still prektiskan ajaran islam .


Baca doa ^_^


1) Basuh Rumah


*ihsan google*

Perlu dan wajib bersihkan rumah , melainkan kalau tuan rumah dah siap-siap bersihkan rumah untuk kite masuk dengan senang hati .. Kalau tuan rumah tak bersihkan kite lah yang bersihkan ..

2) Azan 


*ihsan Google*

Perlu jugak kite sebagai orang islam untuk azan , tak kisahlah kalau orang sebelum ni last duduk semalam and harini kite masuk rumah baru tetap kene azankan . Bukan masuk rumah baru jek rumah sewa pon perlu yee :)

3) Baca Surah Al-Baqarah

4) Pagar Rumah secara islam


Seelok-eloknya kite baca Surah Yassin sendiri , Baca Surah Yasin , baca Ayat Kursi baca 3 Qul (Al Ikhlas , Al Falaq & Al Nas) dan pagar keliling rumah . Renjis di setiap penjuru di sebelah kanan dan penjuru seterusnya mengikut arah berlawan jam .

5) Solat


Bile dah start duduk rumah tu kite pon orang beragama Islam , maka kenalah solat sentiasa supaya tiada gangguan lain-lain dalam rumah tersebut .

6) Baca Surah Yasin (7malam)


Dan bacalah surah Yasin selama 7 malam berturut-turut jika berkesempatan . Tak pon bukak surah-surah yang ade dekat Youtube tu if tak ade masa nak baca yasin . Baca surah Yasin , Al Fatihah & Al Ikhlas .


In Shaa Allah tiada gangguan yang tak diingini . 

Winnie The Pooh Glitter