background

Sunday, 9 December 2018

#Tadika : Peralatan Sekolah Tadika Firhad Irsyad

Assalamualaikum ...

Semalam settelkan barang sekolah untuk Firhad Irsyad .. Macam Tak caya jek dah  sekolah . hihihi . Kami decide memang hantar Tadika Al Baghdadi Playtime Centre (APC) , Firhad pernah mintak nak sekolah agama sebab nak solat , nak mengaji dan nak puasa kate die , so kite dan hasben dah pilih-pilih so kiteorang decide hantar APC ni jek .


Buat gambar passport  

Dekat sebelah office kite ade fair Popular so kite pergi terjah dengan office-mate beli barang sekolah anak masing-masing .



Beg sekolah ,
naseb baik die berkenan pilihan ummi die 


Barang sekolah Firhad , 
kaler bagi yang kecik , yang besar simpan dekat rumah if ade kerja sekolah


Beli dekat kedai RM 2.10 ,
pencil case pilihan die sendiri 


Kasut & stokin ,
Tadika tak pakai kasut sangat tapi kite ajar die displin ,
lagipon kalau die ade aktiviti luar kena pakai kasut jugak. 

Bile tanya die nak sekolah ke tak , semangat die kate nak sekolah . dan die pergi sekolah die die rasa excited nak pergi sekolah .. 

Love,

Monday, 3 December 2018

Firhad Irsyad dah Tadika

Assalamualaikum ..

Terasa sungguh cepat masa berlalu , sedar tak sedar anak sulung kite dah 5 tahun tahun depan , dah kena sekolah . Pantasnya masa berlalu .. 

Kite dengan suami decide nak hantar tadika biasa jek , tapi more pada keislaman jugak , so kite survey-survey berkenan Tadika Al Baghdadi Playtime Centre ( APC ) dekat dengan rumah ma kite , so bermula lah pujuk memujuk Firhad untuk tinggalkan botol susu & pooh kesayangan die tuu .. 


Open day die haritu kite terlepas pandang , naseb baik tanya beberapa hari tu masih ade kekosongan untuk tadika 5 tahun .. Alhamdulillah rezeki abang Firhad Irsyad .

Anak yang nak masuk sekolah ummi & ayah die yang neves sangat niiii

Love,

Friday, 30 November 2018

#Shopping: Barang Pink untuk Dapur

Assalamualaikum ...

Haritu Cik Pipie ade shopping dekat 1 IG ni , tapi makan masa 3 minggu untuk barang sampai sebab import dari luar negara .. Semua Pink u Olls ... hahaha , laki kite pon pening dah nampak semua pink . hahahaha




kite beli dekat IG : scandihome_shopper


jangan tertukar Laundry & Rice pulak . hihihihi

Love,

Wednesday, 21 November 2018

#Rumah : Angkat Barang Pindah Rumah

Assalamualaikum ...

Cik pipie dah pon pindah rumah  . Cik Pipie pindah 17 November tuharii . Kiteorang dapat kunci awal tapi orang bawak lori pulak bizi so kiteorang postpone lambat sikit masuk , sebelum tu kiteorang angkat yang ringan-ringan naik kereta . yang berat2 and susah nak angkut naik kereta tunggu lori jek ..

 ...




Alhamdulillah d permudahkan segala urusan ... :)

Love,

Thursday, 15 November 2018

#Deco : Make Up Room

Assalamualaikum ...

Saje boring-boring , so arini nak share pasal Deco meja atau bilik solek , masa ni belum pindah and memang ade 1 bilik khas untuk Cik Pipie buat bilik solek @ make up room . Hasben okey aje , masa rumah sewa ni ade 3 bilik , satu bilik kami , satu bilik anak-anak dan satu bilik make up ni .



Ini Contoh yang Cik Pipie nak

Mase mula-mula buat kite bukan beli semua barang serentak , beli sedikit-sedikit and pakai mana yang ade dulu , ade bajet lebih baru beli sikit-sikit .


First beli lampu dekat FB Cermin explore Cinta 
(FB viral hasben die buat explore masa besday@ anniversarry mereka)


Ini masa mula-mula cik pipie nak buat bilik solek , cik pipie pakai almari anak dulu .



Beli meja ikea and Rak ikea . gantung dekat dinding , 
Hasben yang pasangkan .
Boleh dikatakan semua barang dari Ikea .


Dan mula lah beli rak idaman ni pulak dekat Ikea .
Kumpul sikit-sikit lama-lama nampak hasilnyaa .
Rak yang gantung tadi letak bawah meja pulak untuk isi barang-barang lain


Beli satu rak dulu , nanti dah ade bajet baru beli lagi satu baru nampak balance :)


Dah dapat beli dedua rak Ikea tu , perasaan sangat-sangat happy
thanks hasben merealisasikan impian Cik Isteri


memandangkan bilik ini kecik so posisi macam ni baru boleh nampak barang
kalau berhadapan tak nampak sangat 




Sebelah sudut tu Cik pipie letak koleksi beg & handbeg cik pipie


Rak yang gantung mula-mula tu letak bawah meja 



Posisi dekat dengan pintu masuk 
ade tempat tudung dengan gantung baju dan shawl .

Dan sekarang hasilnya dah bukak semua sebab nak pindah . nanti kite share pulak suasana rumah baru macamana keadaan make up room Cik Pipie ubahkan yee .. 


Hasil dah bukak haritu , sekarang tinggal meja solek jek . hihihi




Wednesday, 14 November 2018

Dapur Pink

Assalamualaikum ...


Pipie ade follow satu group FB deco ruang dapur , banyak jugak dekat group tu guna dapur pink . Makin lama makin membuak-buak perasaan nak dapur macam dorang , hahaha . Bawah ni salah satu gambar Cik Pipie amek , lupa nak screen short , cik pipie save gambar jek .. Lupa dah sape owner die . ampunn owner .. 

See , cantik kan , die minat dapur pastel , kebanyakkan nampak pink jek barang-barang die . Cik Pipie memang tengah plan nak beli chicken egg tu yang wane pink . Makin tak sabar nak kumpul koleksi pink . Tapi kena jugak kumpul duit sekali .. yeahh .


Ini pulak periuk Pink , bekas tempat Garam kunyit die cantik sangat-sangat .. Sweet kan , cuma perlukan kerajinan untuk mendeco :)

Love,

#Deco : Pinggan Viral

Assalamualaikum ...

Harini Cik Pipie nak share pasal pinggan viral . Cantik dan unik pinggan ni , sesuai if tetamu datang nak hidangkan so nampak macam mewah sangat makanan tu .

So Cik Pipie terjumpa satu IG ni , cantik-cantik die prepare dekat customer die , kite just bagitahu warna , bajet kite berapa and berapa jumlah orang nak guna nanti die yang akan carikan utk kite .. 

Tak nak cakap banyak , korang boleh follow IG beliau


Ni IG die ..

Cik Pipie amek pic dekat IG die warna feveret Cik Pipie lah kan .. sebab tengah nak oder maka kite cari warna sweet-sweet . Cik Pipie terminat pink + Blue pastel , gabungan die sangat menarik minat pulak .







Ni yang Cik Pipie ss dekat IG beliau , korang boleh jugak tengok sendiri macam-macam kaler ade yang mengikut citarasa korang sendiri :)

Love,

Wednesday, 7 November 2018

#Deco : DIY Kabinet Dapur & Dapur Idaman

Assalamualaikum ...

Dah setahun Cik Pipie duduk rumah sewa Taman Rinting tu , tapi tak pernah update pasal dapur kite kan ? Sebab ape yang di impikan tak menjadi kenyataan dan angan-angan ku musnah . hahaha . sebabnya dapur Cik Pipie simple sangat xde kabinet tak de ape so jadi malas nak menghias dapur ...



Gambar masa mula-mula masuk rumah sewa .
kabinet daput dengan peti ais dapat free jek 


Gambar masa dah kemas barang nak pindah rumah .

So kali ni Alhamdulillah dapat rumah dapur dah siap renovate kabinet dapur semua so ade semangat semula . hihihi .. Boleh tengok kat entry ini cik pipie pernah share deco simple untuk dapur ..



Untuk dapur ni Cik Pipie just nak kena cat , tutup kabinet bawah tu sebab kalau terbukak nampak la kite letak barang ape dalam tu kann . So Cik pipie google and tengok FB deco dapur ade ramai buat dan bagi cadangan pakai shower curtain sebab die kalis air :) Good Idea.


Barang bawah kibenet / sinki



So die tutup kabinet tu dengan cara macam ni , dedua ni pakai shower curtain jek 
beli batang yang boleh adjust tu dekat MR DIY ,
Shower curtain MR DIY pon ade jual , dan tempat tampal batang curtain tu

Okey nanti dah siap kite tunjuk macamana cara kite mnghias dapur kite , kali ni janji tunjuk taw :)
Sementara tu nak tunjuk dapur idaman kite sekali . Thema kali ni nak pilih warna pink untuk dapur biar semangat sikit nak memasak . Cehhh masak hari minggu jek . haha ..

Semestinya IG Suhaila_mn jadi mangsa kite godeh-godeh tengok dapur die , kite follow die sampai ade mase taknak dah tengok die punya IG sebab sedih sangat dapur die cantik gile nak matey . hahaha . sampai die tukar nama IG pon kite tak tahu , sadiss kann . Dulu die pakai IG layar putih , sekarang die pakai nama die . korang peminat pink boleh lah terjah tengok dapur die cantik cantik ..









Antara koleksi dapur pink yang cik pipie simpan and cuba nak buat macam mereka .. semoga terus istiqomah lah yee Cik Pipie oiii ..


Gambar Google


Gambar FB deco bajet Eco & DIY

Bahagian atas pulak cadangan nak buat macam ni supaya senang nak simpan barang yang mudah nampak depan mata . Dan tak pernah terpikir pon bakul RM 2.10 boleh DIY macam tu sekali dekat dinding , die pakai gam lekat .. ade yang drill .Cantik hiasan die kan .. kreatip sungguh :)

Setakat ni Cik Pipie beli sikit-sikit warna pink . Nanti dah siap sepenuhnya Cik Pipie kabo kan yee :) , now bagi cik pipie masa2 bulan untuk menghiaskan dapur 

Love,
Winnie The Pooh Glitter