background

Tuesday, 14 January 2020

#Menabung : hasil menabung duit RM 5


Assalamualaikum ...

Dulu Kite ade story pasal menabung duit RM 5 , jenis kite bukan sehari RM 5 , tapi kalau ade duit RM 5 terus masuk dalam tabung atau asing ke tempat lain . Alhamdulillah dengan duit RM 5 tu macam-macam dapat kite beli .

Tahun pertama 2017 - masa ni kite pergi Travel Langkawi , dapat dalam RM 2000 ..

Tahun kedua 2018 - kite buat deposit sewa rumah and buat bilik mekap beli barang2 ikea jugak . hasil habes duit masa ni dalam RM 2500 .

Tahun ketiga 2019 - Kite beli almari & katil ikea untuk anak-anak total RM 1500 . ade lebihan kite simpan untuk next years . And beli tilam harga RM 300 2 bijik tilam .



Duit Rm 50 & Rm 100 tu dah ditukar .
yang Rm 5 ni masih simpan lagi diam-diam dalam beg .


Hasil borong di Ikea , 
budak berdua ni tak sabar nak tidur sendiri dan duduk di bilik sendirian .


Kite beli almari macam gini yang jenis panjang tuh .
Yang tepi-tepi tu nak beli tapi tak kesampaian duluan .


Katil untuk budak berdua ini ,
lepas ni adik baby dah keluar so tidur sendiri . 

So bile dah start menabung duit RM 5 ni , terus rasa semangat bile hasil die nampak depan mata .. Rasa puas hati sangat-sangat ..

Ade lebihan tu lagi pon rasa nak deco rumah pulak and bilik anak lagi .. Semoga d permudahkan lah :) 



Love ,

Monday, 13 January 2020

#Besday : BFF sambut besday kite

Assalamualaikum ....

Alhamdulillah jika mempunyai sahabat-sahabat yang sangat baik kite patut bersyukur , semoga persahabatan ini berkekalan hingga ke Jannah . sahabat kerana Allah s.w.t .. Bukan sekadar wish besday sahaja malah diraikan dan di beri hadiah lagi . Alhamdulillah :) 

Terima kasih Allah s.w.t hadirkan insan-insan yang baik untuk ku .. 

Kalau tak nak sambut 04. Jan haritu tapi memandangkan Kite , Farhaan & Hasben tak sihat jadi kite mintak postpone , and dorang pon paham . Kalau tak dorang nak curi-curi amek kite . Tapi tetibe kantoi sebab kite terbaca DM kawan kite ni dengan hasben kite . Hahaha . sebelum tu lagi memang dah warning dorang yang takyah buat suprise and takmo hadiah . Tapi dorang ni degil memasing kann ... 


Muka makyong memang sembab dah , jari kaki semua naik tembam .


Tetibe nampak kurus , perut mana perut :)





Terima kasih sahabar-sahabat semua :)









After makan dekat sini Petal & Bakes JB ni kiteorang melepak dekat Sogo Mid Valley pulak , mengopi-gopi di sane pulak .. Kite tak bawak dua hero , hasben nak tolong jaga and die bagi "Me Time" dengan kawan-kawan . bukan ape lagi pon anak-anak bujang I is makin nak dekat kite nak bersalin makin banyak kerenahan masing-masing . So taknak ummi die tension-tension hasben bawak dorang jalan-jalan pergilah beli mainan ke jalan-jalan pusing-pusing bandar . Hahaha . Thanks Hasben memahami :)

Alhamdulillah , syukur dapat suami yang memahami sangat-sangat ni .. Makin nak dekat bersalin makin banyak hasben tolong . Alhamdulillah .. 

Terima kasih semua .. semoga Allah s.w.t balas jasa dan pengorbanan kalian . akhir kata kite sangat-sangat suka hadiah dari korang tuh .. Lepas ni masak kompom sedap gile . Hahaha .. Thanks :)

Love,

#PregyThird : Kesan GDM pada Ibu mengandung

Assalamualaikum ...




Diabetis yang bermula apabila anda disahkan mengandung di kenali sebagai Gestational Diabetes Melitus (GDM). Ianya terjadi apabila terdapat kerintangan insulin-iaitu sejenis hormon yang dihasilkan oleh badan manusia untuk mengawal atur kawalan paras gula di dalam darah meningkat . GDM ini terjadi pada pertengahan ataupon lewat usia kandungan . Dan kerap berlaku ketika hamil .

Kesan / Risiko GDM Kepada Ibu Mengandung

1. Hiperglisemia
- Kandungan gula yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan hiperglisemia. Keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi kepada organdalaman si ibu.

2. Hipoglisemia
- Keadaan dimana kurang gula dalam darah hingga menyebabkan badan tidak bertenaga langsung dan menyebabkan ibu hamil tidak sedarkan diri 

3. Keputihan
- Menghadapi masalah keputihan dan risiko terkena jangkitan kuman di faraj.

4. Risiko Keguguran
- Bagi ibu yang menghadapi GDM. pemantauan rapi sangat diperlukan kerana risiko keguguran adalah tibggi berbandung ibu-ibu yang tiada GDM

5. Polihydraminos
- Polihydraminos adalah masalah aur ketuban yang berlebihan

6. Preeklampsia
- Preeklampsia atau hypertensi yang teruk semasa kehamilan juga adalah antara kesan buruk kepada ibu yang menghadapi GDM.

7. Retinopati
- Retinopati ialah masalah kerosakan pada saraf mata . Masalah boleh menyebabkan ibu hamil rabun ,atau buta jika tidak dirawat segera.

8. Kegagalan buah pinggang
- Antara komplikasi uatama bagi pesakit diabetes ialah kerosakan buah pinggang bagi ibu yang menghidapi GDM juga berhadapan dengan risiko yang sama .

9. Kelahiran melalui pembedahan
- harapan utk bersalin secara normal adalah sangat tipis untuk penghidap GDM , kandungan berisiko dan kelahiranhanya melalui pembedahan .

Kesan / Risiko GDM kepada Baby

1. Makrosomia
- Ialah kelahiran baby dengan berat yang berlebihan . Klehiran melalui pembedahan juga terpaksa dilakukan disebabkan Makrosomia.

2. Intra Iterine Death
- Kematian dalam kandungan.

3. Hipoglisemia
- Baby mengalami hipoglisemia atau kekurangan gula dalam darah .

4. Lemas semasa kelahiran
- Lemas semasa ingin dilahirkan hingga kadang kala menyebabkan kecederaan otak . Ini berlaku apabila oksigen tidak dapat sibekalkan ke otak baby .

5. Dystocia
- Keadaan dimana kecederaan pada saraf dibahagian bahu baby /

6. Baby Jaundis
- Baby akan mudah terdedah kepada jaundis berpanjangan, ketidakseimbangan elektrolit di dalam darah seperti paras serum kalsium san masnesium yang rendah .

Tanda Atau Simptom Kencing Manis semasa Hamil

1. Terasa cepat penat dan letih
     - Sejak masuk kandungan 8 bulan ke atas memang rasa penat , letih & tak bermaya .

2. Sering membuang air kecil secara sedikit-sedikit
     - Ade lah jugak .

3. Luka dan lebam di badan yang lambat sembuh
     - Setakat ni tak ada luka & lebam di badan

4. Dahaga yang terlampau .
     - Ini memang , nak minum air jek .

5. Rasa keinginan yang tinggi untuk memakan makanan manis
     - Kadang-kadang datang rasa nak makan manis-manis jek .

6. Penglihatan kabur
     - Ini selalu .

Love ,

Sunday, 12 January 2020

#PregyThird : Check Up 35 weeks & GDM on Diet


Assalamualaikum ...

Ahad haritu ade check up pregnancy dekat Klinik Suria , and dah dapat result test minum air gula and SAH GDM lagi untuk pregy kali ini ..


Sebelum minum air gula 4.5 , lepas minum 9.1 , gile kentang die punya naik kann . huhuhu . maka marilah kite on diet manis-manis .. 

Memandangkan usia kandungan kite dah cecah 35 weeks , so ade masa lagi 3weeks sebelum bersalin , so Isnin tu kite kena buat ujian BSP 4kali sehari , after tu result BSP kene hantar ke Klinik Suria untuk Doctor buat surat rujuk ke Klinik Kesihatan dan Klinik Kesihatan buat surat untuk tetapkan tarikh jumpa pakar bedah & tarikh serah diri untuk bersalin 38 weeks nanti .. 

Check Up kalini berat kite 53Kg , and kite just cek jantung baby , tapi baby mengiring so susah untuk dengar jantung die , hasben dah cuak dah . Dengar tapi sayup sayup jek jantungnya sebab doc kate kemungkinan kedudukan die mengiring so susah nak dengar dengan jelas .. Tak ape lah janji ummi rasa gerakkan kamu and ummi dengar sayup sayup jantungmu itu .. 

Doakan semoga di permudahkan urusan bersalin kite yee . Mengandung kalini Alhamdulillah kite tak kena sakit yang teruk-teruk , cuma awal mengandung sampai 5 bulan kite morning , afternoon & night sickness , after tu kite okey and masuk kandungan 8 bulan kite dah start tak larat , mengah and cepat penat . Hasben pon kate kalini last pregnant sebab die kesian tengok keadaan kite macam ni :) .. 

And last pregnancy ni gusi kite kalah , salah gosok gigi berdarah semacam , lepas tu tangan start kebas yang teramatnya , sakit yang kekadang tak boleh bawak bincang .. Start 32weeks-35weeks kite dah kena false contraction .. hujung-hujung preganancy ni memang betul-betul mencabar dengan Abang-abang baby ni lagi yang makin nak keluar adik makin mengangu emosi . SubhanaAllah jeklaa sekarang nii . Tapi Alhamdulillah hasben banyak membantu dah hujung-hujung ni .. anak-anak pon banyak mintak tolong dengan ayah dari umminya .. Hahaha . TQ hasben :)

Untuk check up kalini hanya bayar RM 25 sahaja , sama macam sebelum-sebelum ni ..


Love,

#Baby Stuff : Audelia Natural


Assalamualaikum ...

Kite selalu follow Asyaliee so ternampak yang die ade pakaikan anak-anak die Audelia Natural , so kite pon macam berminat untuk mencuba pada baby kali ini ..



 1 ) Immunity : Menguatkan lagi pertahanan badanpada tubuh badan anak ,
cth jika nampak anak nak demam , selesema  segera sapukan pada tubuh badan anak

2) Tummy : Perut kembung , kerap buang air besar .

3) Bedtime : Anak susah untuk tidur malam @ bagi kelegaan anak untuk tidur malam .

4 ) Sniffles : Mengatasi masalah hidung tersumbat dan sukar bernafas ,


Love ,

#PregyThird : Check Up 33 Weeks & Minum Air Gula


Assalamualaikum ...

Pada 29 December 2019 ( Ahad) kite ade test untuk minum air gula semasa mengandung di sebabkan masa mengandungkan Farhaan Irfaan kite ade GDM on Diet masa tuh .. 

Pukul 10 Malam dah kena puasa takleh makan atau minum sebab esok nak kena minum air gula . So esok pagi-paginya dah terpacak depan klinik , macam biasa beratur panjang and dapat no 12 , lepas tuh kite bagitahu nak minum air gula so kite kena masuk bilik rawatan and amek darah sebelum minum air gula .


*Gambar ehsan Google*

After doctor dah cucuk amek darah , kite kena minum air gula dekat bilik rawatan , kena habeskan  sebotol air gula macam dalam pic bawah ni , ade rasa macam minum air gas oren and manis nak mati rasanyaa . tapi okey sikit dari klinik kerajaan :)



*Gambar ehsan Google*

Di sebabkan sekejap jek , tu yang kite tak amek gambar , phone pada anak-anak , after 2 jam minum kena datang klinik balik , kite minum dalam pukul 10 pagi , so pukul 12 tengahari kena datang balik . So hasben and anak-anak nak pergi sarapan dekat Kampung Melayu , nak sarapan roti canai so ummi hanya mampu melihat sahaja sebab takleh makan and minum lagi ..

After 2 jam tu , datang klinik balik and amek darah lagi dan check up macam biasa , kandungan Alhamdulillah okey , adik baby pon aktif semacam mungkin dah minum air gula so die jadi hyper aktif . Hahaha . kandungan 33 weeks and berat kite 51.8Kg , Alhamdulillah kalini macam tak naik banyak sangat , tapi perut MashaAllah besarnyaa . hihihi .. Test HB pon 11.3 , so Hb dalam kategori okey lagi lah .

Kalini Check Up kena bayar RM 85 sebab ade minum air gula , test HB and test darah untuk result air gula .. 

Love,

Wednesday, 8 January 2020

#Besday : Hasben Besday ke 28 Tahun

Assalamualaikum ...

Alhamdulillah 06 January 2020 ( Isnin) baru baru ni ulangtahun kelahiran hasben ke 28 tahun , besday kite dengan hasben selang 2 minggu tapi tahun berbeza , so nampak lah yang kite tua setahun dari hasben :)

Tahun ni merupakan tahun special sebab hasben nak dapat 3 orang anak dah , kami tak sambut mewah-mewah sangat sebabnya Farhaan Irfaan demam , hasben pon baru baik demam , so kite sambut di rumah and tengok wayang jek . Hasben nak tengok cerita IP Man 4 , so kite layankan besday boy .

Sempena tahun ni kite hadiahkan hasben Motor LC , die nak sangat motor so kite suruh die pilih nak motor yang mana tapi janji hantar anak pergi sekolah awal . Hahaha .

Sebenarnya die nak motor pon nak memudahkan hantar anak ke sekolah . Abang Firhad masuk awal so die kena hantar abang awal-awal .

Motor ni dapat pon 31 December 2019 , so esoknya pergi sekolah memang dah naik motor baru , abang pon kemain suka sebab ingat motor die okey .. 


Masing-masing nak menyebok orang bukak plastic . 
Alhamdulillah no plat motor pon shantik :)


Tiada yang indah melainkan senyumanmu suami ku ...
semoga segala pengorbananku ini di balas dengan sebuah KESETIAAN .
Ummi , anak-anak sayang awak dunia akhirat :)


Pilihan die sendiri , kite tukang bayar deposit sahaja :)
Alhamdulillah 

Simpan sini sebagai satu kenang-kenangan di hari akan datang :) ..


Love ,

#Besday Ummi yang ke 28 Tahun

Assalamualaikum ...

Alhamdulillah genab umur ummi 28 tahun . Terima kasih ma melahirkan , terima kasih abah membesarkan .

Tiada ucapan yang Indah , jomm layan gambar sahaja yee :)




22 December 2019
Masa ni tolong hasben masak untuk budak student oder makan , after balik tu cakap dengan hasben teringin nak makan satey n ABC kampung Melayu , so hasben beli bungkus and ajak makan dekat rumah ma .

Sekali sampai kantoi dorang tengah prepare hadiah untuk ummi :)








23 December 2019 Isnin -> Finance Team pulak sambut besday Ummi . Alhamdulillah ... Muka kembang kembang dah ni hah .

After balik kerja Hasben ajak dinner dekat Menate ..












Terima kasih yang mana bagi hadiah , ucapan dan doa untuk kite :) . Semoga Doanya berbalik kepada kalian jugak ...

Alhamdulillah di beri pinjaman nafas di dunia ini .. Terima kasih dengan usia ini dah di kurniakan dua orang anak dan bakal keluar seorang lagi ^_^

Love,
Winnie The Pooh Glitter