background

Monday, 4 February 2019

#Rumah : Pindah Lagi

Assalamualaikum ...


Sebenarnya , masa Cik Pipie sewa Cahaya Masai rumah ayah kawan Cik Pipie tu , kite memang dah apply rumah ni jugak , tapi memandangkan penyewa yang ni taknak pindah so kiteorang amek jugak rumah cahaya masai , after nak dekat sebulan kiteorang pindah , makcik tuan rumah ni bagitahu dah kosong so kite bincang dengan suami , suami kate boleh la sewa situ sebabnya dekat sikit dari cahaya masai yang super jauh tuh .

Kononnya nak duduk cahaya masai sebulan jek , tapi ayah kawan kite kate duduk dua bulan habeskan deposit dengan die , so kite pon duduk lah dua bulan , naseb jugak dua bulan sebab rumah yang baru ni kotor ya amat .. pastuh die nak betulkan and nak cat balik semula . 

Ma kite cakap kite dapat rumah semuanya besar-besar and rasa seronok jek tengok dapur . tu cakap dengan ma kite boleh buat masak-masak lagi dapur best .

Masa dapat kunci rumah kiteorang terus tengok rumah , sememangnya tak bersih mana pon . sebabnya owner ni kate kalu nak siap bersih rumah kiteorang kena bayar rm500 lagi dengan die .. what thee .... kenapa plak kiteorang yang nak bayar .. patutnya tuan rumah sediakan semua tuh .. and the end kiteorang basuh la sendiri . Abah and suami yang basuh .



Dapur


Dapur , sebelah singki ade ruang lagi


Toilet bawah



Ruang Tamu


Bilik atas , atas ade 3 bilik 


Bilik no 2


Tandas atas , kotor ya amat .


Belah belakang ni die buat satu hall untuk sidai baju .
tapi Masha-Allah berdebuuu sangat :(


bilik no 3 , masuk dari tempat hall sidai baju tu ,
boleh tembus bilik air


ni pintu bilik no 3 untuk mengadap ke hall 


bilik no 1 , bilik utama .


tangga , tangga ni bahaya sikit sebab kayu , dan kayu die dah terakis . 
bahagian atas memang teruk gila . kiteorang cadang nak pakai tikar getah jek .

Cuma masa pindah cahaya masai kiteorang tak banyak susun barang balik , so sememangnya dalam kotak jek . senang part itu .

Dah sebulan dah duduk rumah ni , Alhamdulillah dekat dengan perjalanan pergi balik kerja .. semoga rumah ini bertahan sampai kiteorang mampu beli rumah sendiri .



Love,

Sunday, 3 February 2019

#Tadika : Sebulan Persekolahan Firhad Irsyad

Assalamualaikum ...


Alhamdulillah untuk sebulan ni hanya minggu kedua Firhad nangis taknak pergi sekolah . tapi bile nampak teacher die , die berhenti nangis and okey jek belajar .


Minggu Pertama 

Macam sekolah Firhad 01.01.2019 ( Selasa) dah start sekolah .. minggu pertama nampak semangat dan okey sangat-sangat .



Hari pertama , Songkok hilang . Hahaha .


Hari kedua , botol air tertinggal .


Hari ketiga , pakaikan songkok lain , pon hilang jugak .
Biaselah budak-budak kan ..


Dapat alat tulis untuk di labelkan .

Minggu Kedua

Minggu kedua ade drama menangis , bangun pagi and siap-siap pergi sekolah okey jek . Tapi sampai jek sekolah mula drama air mata . 




Hari kedua sekolah dapat buku untuk di balut . ade lagi buku cuma belum sampai lagi .


Spiderman ni datang hari Rabu , maka khamis tu die pergi sekolah dengan ceriaa .
haa boleh pon pergi sekolah happy-happy .



Minggu Ketiga



Balik sekolah tunjuk dekat tokma dapat baju suruh tokma bagitahu ummi ,
tak menyabar nak tunggu balik sekolah bagitahu ummi .





Dah dapat uniform sekolah dah . semangat ke sekolah dah sekarang :)

Balik tu bagi ummi sampul buku-buku die yang super duper banyak ni .






Alhamdulillah semakin okey , dah nampak die start baca surah , sembahyang pon dah boleh . sikit-sikit surah yang die boleh baca .. Perkembangan sangat okey . Bacaan pon elok , cuma skill menulis jek die belum mahir menulis .. 


ummi,

Sunday, 9 December 2018

#Tadika : Peralatan Sekolah Tadika Firhad Irsyad

Assalamualaikum ...

Semalam settelkan barang sekolah untuk Firhad Irsyad .. Macam Tak caya jek dah  sekolah . hihihi . Kami decide memang hantar Tadika Al Baghdadi Playtime Centre (APC) , Firhad pernah mintak nak sekolah agama sebab nak solat , nak mengaji dan nak puasa kate die , so kite dan hasben dah pilih-pilih so kiteorang decide hantar APC ni jek .


Buat gambar passport  

Dekat sebelah office kite ade fair Popular so kite pergi terjah dengan office-mate beli barang sekolah anak masing-masing .



Beg sekolah ,
naseb baik die berkenan pilihan ummi die 


Barang sekolah Firhad , 
kaler bagi yang kecik , yang besar simpan dekat rumah if ade kerja sekolah


Beli dekat kedai RM 2.10 ,
pencil case pilihan die sendiri 


Kasut & stokin ,
Tadika tak pakai kasut sangat tapi kite ajar die displin ,
lagipon kalau die ade aktiviti luar kena pakai kasut jugak. 

Bile tanya die nak sekolah ke tak , semangat die kate nak sekolah . dan die pergi sekolah die die rasa excited nak pergi sekolah .. 

Love,

Monday, 3 December 2018

Firhad Irsyad dah Tadika

Assalamualaikum ..

Terasa sungguh cepat masa berlalu , sedar tak sedar anak sulung kite dah 5 tahun tahun depan , dah kena sekolah . Pantasnya masa berlalu .. 

Kite dengan suami decide nak hantar tadika biasa jek , tapi more pada keislaman jugak , so kite survey-survey berkenan Tadika Al Baghdadi Playtime Centre ( APC ) dekat dengan rumah ma kite , so bermula lah pujuk memujuk Firhad untuk tinggalkan botol susu & pooh kesayangan die tuu .. 


Open day die haritu kite terlepas pandang , naseb baik tanya beberapa hari tu masih ade kekosongan untuk tadika 5 tahun .. Alhamdulillah rezeki abang Firhad Irsyad .

Anak yang nak masuk sekolah ummi & ayah die yang neves sangat niiii

Love,

Friday, 30 November 2018

#Shopping: Barang Pink untuk Dapur

Assalamualaikum ...

Haritu Cik Pipie ade shopping dekat 1 IG ni , tapi makan masa 3 minggu untuk barang sampai sebab import dari luar negara .. Semua Pink u Olls ... hahaha , laki kite pon pening dah nampak semua pink . hahahaha




kite beli dekat IG : scandihome_shopper


jangan tertukar Laundry & Rice pulak . hihihihi

Love,

Wednesday, 21 November 2018

#Rumah : Angkat Barang Pindah Rumah

Assalamualaikum ...

Cik pipie dah pon pindah rumah  . Cik Pipie pindah 17 November tuharii . Kiteorang dapat kunci awal tapi orang bawak lori pulak bizi so kiteorang postpone lambat sikit masuk , sebelum tu kiteorang angkat yang ringan-ringan naik kereta . yang berat2 and susah nak angkut naik kereta tunggu lori jek ..

 ...




Alhamdulillah d permudahkan segala urusan ... :)

Love,

Thursday, 15 November 2018

#Deco : Make Up Room

Assalamualaikum ...

Saje boring-boring , so arini nak share pasal Deco meja atau bilik solek , masa ni belum pindah and memang ade 1 bilik khas untuk Cik Pipie buat bilik solek @ make up room . Hasben okey aje , masa rumah sewa ni ade 3 bilik , satu bilik kami , satu bilik anak-anak dan satu bilik make up ni .



Ini Contoh yang Cik Pipie nak

Mase mula-mula buat kite bukan beli semua barang serentak , beli sedikit-sedikit and pakai mana yang ade dulu , ade bajet lebih baru beli sikit-sikit .


First beli lampu dekat FB Cermin explore Cinta 
(FB viral hasben die buat explore masa besday@ anniversarry mereka)


Ini masa mula-mula cik pipie nak buat bilik solek , cik pipie pakai almari anak dulu .



Beli meja ikea and Rak ikea . gantung dekat dinding , 
Hasben yang pasangkan .
Boleh dikatakan semua barang dari Ikea .


Dan mula lah beli rak idaman ni pulak dekat Ikea .
Kumpul sikit-sikit lama-lama nampak hasilnyaa .
Rak yang gantung tadi letak bawah meja pulak untuk isi barang-barang lain


Beli satu rak dulu , nanti dah ade bajet baru beli lagi satu baru nampak balance :)


Dah dapat beli dedua rak Ikea tu , perasaan sangat-sangat happy
thanks hasben merealisasikan impian Cik Isteri


memandangkan bilik ini kecik so posisi macam ni baru boleh nampak barang
kalau berhadapan tak nampak sangat 




Sebelah sudut tu Cik pipie letak koleksi beg & handbeg cik pipie


Rak yang gantung mula-mula tu letak bawah meja 



Posisi dekat dengan pintu masuk 
ade tempat tudung dengan gantung baju dan shawl .

Dan sekarang hasilnya dah bukak semua sebab nak pindah . nanti kite share pulak suasana rumah baru macamana keadaan make up room Cik Pipie ubahkan yee .. 


Hasil dah bukak haritu , sekarang tinggal meja solek jek . hihihi




Winnie The Pooh Glitter