Saturday, 8 November 2014

#BabyFI : Perkembangan FI sebulan & 2 bulan

Assalamualaikum kawan-kawanku ... 


sejak-sejak ade anak ni cerite pasal anak jek , dekat FB pasal anak , dekat IG pasal anak dekat Blog pon pasal anak , agak-agak menyampah boleh UNFREND saye ye . saye tak marah , memang bukan saye sorang ade anak tapi kite sebagai emak sangat-sangat excited dengan anak sendiri . Anak sendiri lah paling handsem kat dunie ni . Hahaha ..

Alhamdulillah Firhad Irsyad sudah pon mencecah 2 bulan and nak masuk ke 3 bulan . Sangat-sangat baik ini budak ... mase die sebulan die tak banyak ragam die , dah pandai cari orang bile orang panggil name die . Bile orang agah-agah die dah pandai senyum-senyum manja ... 


Days 1 dengan Days 30 ..


Hai , saye lah Firhad !!

ini mase sebulan , berat sebulan die dah mencecah 4kg ! patutlah Ummi dah tak larat nak pegang awak sayang , dah bambam dah die ye ! mase kene enjet sebulan pon die tak nangis mane , jux=z menjerit lepas tuh sambung tidur macam biase . hahaha ..


Ummi langgar pantang kejap ,
 hari ke 34 Ummi keluar hadirkan majlis perkahwinan member . ngehngehngeh



Dan mase umur Firhad Irsyad 2 bulan a.k.a 60 hari die semakin bijak , dah dapat cam Ummi n Ayah , dah kenal sangat-sangat orang sekeliling die , pantang di agah , dah ajak orang borak-borak . dah pandai merajuk dengan Ummi kalau Ummi balik keje lambat . dah pandai kenekan Ummi ... berat Firhad Irsyad mase 2 bulan cecah 5.1kg , dan dan die kene enjet 2 bulan , pon tak nangis jugak . Gud Boy , juz merengek-rengek manje gitu .. dan bermula lah die tak sedap badan . mase ni kite pergi melawat makcik hasben bersalin anak kembar , so pergi sane ci Firhad buat perangai .. meragam semacam tak macam selalu , ape ntah yang tak kene semue nak nangis ... 


Ini die budak yang kene cucuk .. hihihi ..lepas pergi rumah makcik hasben kite kite singgah plak rumah abang sedare hasben , kat situ die behave plak .. ishh  ini budak saje taw ... 

Balik dari jalan jalan tu die macam nak demam badan die panas semacam , tapi kite tak bagi ubat demam , kite just basahkan badan die dengan air , sebab tak nak die demam kan ... esoknye die okey ,. malam tu pon die tak meragam mane pon . sangat baik . terime kasih anak ummi tak penah susahkan ummi .. ummi sayang awak ... sejak sejak dah naik kerja ni selalulah rindu dekat anak ..


nampak tak budak kena paksa amek gambar dengan ummi .. 
hihihi .. menjeling kau !!!


Anak .. cepatnye kamu membesar , Ummi rase macam semalam Ummi bertarung nyawa nak keluarkan kamu ... Ya Allah Ummi jujur Ummi akui ummi rindu adik mase dalam hari , ummi rindu suare adik and bau syurga ummi ni ..... sekarang makin bijak .. makin bertambah-tambah akal tu ...

XOXO,
Ummi Firhad Irsyad

Friday, 7 November 2014

#BabyFI : Admited Wad

Assalamualaikum kawan-kawan ...


02.09.2014
Firhad Irsyad di masukkan wad atas sebab Demam , seleseme dan batuk .. Mule-mule tu die batuk , so kite biarkan jek tak bawak pergi klinik kite cuma buat Bawang Putih Bakar dengan minyak tuh .. apeke ntah namenye . lepastuh petang tu lepas laki kite balik kite perasan yang badan Firhad macam dah dedor , tapi biarkan dulu memandangkan laki kite baru balik keje and penat sangat kan ... Firhad plak mase ni just merengek-rengek jek .

Malam tu kite masuk bilik nak tidur la konon-kononnye , laki kite balik keje mandi and dah selamat ke London dah , entah macammane laki kite tersadar lepastuh die pon cium la anak die and die terase bahang anak die cecepat die ajak kite pergi Hospital , kite terus lah siap-siap . and bagitahu mama n abah nak bawak pergi Hospital .Time ni dah kol 11 malam . Dalam kerete memang kene marah la kan sebab biarkan anak demam .

Terus ke wad kecemasan , mase nak daftar tu die cek suhu Firhad Irsyad , 38.2 suhu die time tuh . Lepas tu tunngu lah no panggil . Ramai orang kot . Semua ingin kite yang sakit sebab dengan pakai kain batik berstokin lepastuh jalan terbongkok-bongkok . maklumlah czer kan kekdang datang sakit die tu hanya Allah jek yang tahu ... 

Bile no dah panggil kad Bilik 6 cek suhu cek kaki die cek segala mek nenek , kene tunggu pulak no kat Bilik 5 , lepastuh no dah panggil die suruh lap badan anak and doctor tu interview kite . tanye kat rumah sape sakit . Anak ade terdedah dengan orang luar ke ape ke lah kan soklan-soklannye .. And kene X-tray Firhad , laki kite lap badan anak kite kene interview , lepas tuh die kate Firhad kene tahan sebab baby dalam hari suhu dah cecah 38.2 tu kuat sangat . Lepas pergi X-tray tuh di dapati ade jangkitan kuman dekat paru-paru die .. Ya Allah memang kene tahan lah jawabnye ... Laki kite dah gelisah dah ..

So Ayahnye kenelah daftar . Kite susukan anak sambil tengok nurse-nurse pelatih siapkan rekod Firhad Irsyad . Bile dah settle tu dorang panggil kiteorang untuk masukkan Firhad ke wad . Firhad di masukkan nursery sebab umur die masih dalam hari . kat nursery kite kene interview lagi dengan doc pakar bayi . kite ingat nak admited sekali tapi alasan dorang katil penuh . masalahnye kite tengok ade due katil jek orang guna , memang kite nangis kaw-kaw time tu .. tak penah lagi berjauhan dengan anak . ni first time . puas laki kite pujuk kite tapi kite tak dapat nak kawal ... 1 jek kite pikir , kalau Firhad nangis nanti sape nak pujuk die , kalau die nangis nanti sape nak bagi susu , laki kite kate nurse ade , kite tengok sekeliling baby-baby nangis dorang buat tatahu jek . Huaaaa .... sape yang penah alami jek akan tahu bertape peritnye berjauhan dengan anak ... kol 4 pagi baru settle semue , memang sepanjang jalan kite nangis jek ...  balik rumah amek baju die pakai tadi cium-cium amek bantal peluk die kite peluk , tilam die kite peluk , sampai laki kite marah takut nanti meroyan asyil nangis jek ..akhirnye kite tertidur , tersentak kejap sebab rase ade orang cium dahi . and tengok laki kite pon macam lap air mate . mungkin die pon nangis jugak .

Pagi kol 7 pagi laki kite siap-siap nak hantar susu untuk Firhad Irsyad and pempes die . kite tak ikut sebab laki kite suruh rehat dulu , baru jek balik tadi . Balik-balik jek kite tanye keadaan Firhad ,so laki kite tunjuk gambar ni ...


03.09.2014
Ape lagi perasaan seorang ibu yang melahirkan die tengok die kene cucuk macamni sekali .. Ya Allah luluh hati ni , macam nak amek die nak bawak lari dari penyeksaan yang die tanggung tu .. memang laju air mate kite mengalir ... Hanya Allah jek tahu sakitnye hati melihat anak kene macam ni .. terus ajak laki kite pergi hospital . tapi laki kite suruh pergi tengahari sikit sebab die nak rehat kejap and kite pon perlukan rehat .

tengahari tu kite pergi tengok die . Tadi pagi laki kite tkate macam cucuk belah kanan . ni tengok takde jarum ingat dah buang rupenye dekat kaki pulak . Ya Allah mennagis lagi tengok anak macam ni , tapi wayar dekat hidung tu dah di cabut . Alhamdulillah . Firhad paling lame pon kene tahan dalam 7 hari . Mak ai ... nak masukkan antibiotik untuk die .

Hari ke 2 di hospital ettap tak de perubahan . batuk makin teruk , demam dah kebah .


Masih cuba tersenyum untuk Ummi and Ayah .
 Masih mampu memberi kebahagiaan untuk Ummi .
. Ummi berdoa Adik cepat-cepat sihat 
, Balik ke rumah and main macam biase .

04.09.2014
hari ke 3 , masih lagi seperti biase . amek darah , cucuk sane cucuk sini . jarum dah bersepah-sepah dekat tangan dan kaki . rase macam nak bawak anak lari dari hospital , tapi pikir untuk kebaikan anak tak pelah ... ku gagahi jugak hati dan mate ni .

05.09.2014
Hari ke 4 , kene asingkan dengan baby-baby yang lain sebab takut jangkit batuk die . batuk tetap same . tetap tak ade perubahan . kene amek kahak hari isnin . Ya Allah di uji dengan dugaan yang maha dasyat . Hanya allah yang tahu . tapi biar dugaan ni kite simpan dalam memori .. supaya ia mematangkan kite suatu hari nanti .. buat suami bertabahlah kamu .. mungkin ini lah dugaan dalam pantang orang kate . kite pantang pon dah x macam orang pantang .

malaikat kecil .. dia masih tersenyum .
 hadiah buat Ummi dan Ayah

06.09.2014
Ummi berdoa agar penderitaan adik berakhir . Ummi tak sangup tengok tangan kanan kiri kaki kiri kanan kene cucuk .. Ummi tak sangup sayang ,.. sampai anak ummi dah tak de suare . takde selere minum susu ... cepat sembuh sayang Ummi and Ayah ....

07.09.2014
Doctor kate .. kalu malam ni batuk Firhad Irsyad dah berkurangan esok boleh balik ... hurayyy .. Ummi mintak Tokma and TokBah doakan .. dorang mesti rindukan adik , hari-hari mintak Ummi watsapkan gambar adik . ummi pon dah tak sangup tengok adik kene cucuk lagi . tenguk adik meraung sakit . tapi tak meraung sangat sebab suare adik dah tak de . 

adik behave time ni , sebab die paham ummi kate tolong behave kalu tak adik kene cucuk lagi .. ni jarum yang last okey ... so die pon tidur dari petang ke malam .. pukul 8 malam ummi balik dan tak putus-putus doa supaye esok doctor tak jadi amek kahak adik ... esok adik boleh balik !!!

08.09.2014
Penantian satu penyeksaan !!!! macamane kite tak sabar nak tengok baby Firhad mase dalam kandungan macam tu lah tak sabar nak bawak die balik !!! tunggu hospital call tak call-call pon . last-last pegi hospital . ontheway tu dapat panggilan hospital yang Firhad Irsyad boleh keluar pukul 2 ptg nanti . so kite and laki kite ape lagi suke la ... cecepat pecut rumah mama amek baju-baju Firhad Irsyad sebab nak bermalam rumah mil kite pulak ... Alhamdulillah ...... pasal kuman tu ... ummmm sampai sekarang tak tahu kman ape !!! marah ?? Opcoz sebab amek darah anak kite tapi tak tahu hasilnye macamne ,,,, sampai cakap dengan laki kite macam menyesal pulak bawak gi Hospital , laki kite pon cakap bende yang same . sampai sane terus pulun-pulun cium Firhad walaupon masyam 6hari tak mandi !!!

XOXO,
Pipie Azaty

Thursday, 6 November 2014

#BabyFI: Pengalaman Anak Dalam Hari

Assalamualaikum semue ... 

Alhamdulillah ... masih lagi bernafas di bumi Allah , masih lagi sihat Alhamdulillah ... kite nak share pengalaman jage anak dalam hari . Alhamdulillah die tak banyak ragam , die seorang anak yang sangat baik Alhamdulillah .. ade yamg kate , dalam hari baik kau tunggu lah besar nanti confirm meragam dan susah nak jaga . Lantak lah ape nak di kate , bahagian masing-masing pandai-pandailah kite jage anak sendiri .

Mase Firhad Irsyad keluar je dari perut die dah di hantar ke nursery , sebab nak cek takut ade jangkitan kuman dalam badan die di sebabkan kes kite pecah air ketuban dulu .. so malam pertama bergekar Ummi kite tak dapat merasai . Keesokannye plak , bangun pagi tengok orang lain bestnye pangku anak bagi anak tek memasing , so jeles ! and tak lame lepas tuh Firhad Irsyad pon dapat keluar dari nursery . Bermulalah kite sebagai seorang Ummi . Kite czer so kene tahan dalam 2 hari untuk ape kite tak tahu mungkin procedure die memang macam gitu kot . malam yang pertame tu emmang payah sikit , sebab kite operate , anak duduk dalam kotak baby tu kite nak angkut , nak letak memang payah sampai kite nak nangis rasenye . Tapi Firhad Irsyad sangat behave . Die tak meraung macam baby-baby yang lain yang nangis . Bile nampak c kecik ni jilat-jilat bibir atau main-main lidah cepat-cepat kite angkat sebab tak nak die nangis . tapi memang jarang nangis sampai kite yang risau . Esoknye nurse datang cek kite and cek luke kite lepastuh bagi ubat n enjet kite macam biase and then die kate kite boleh balik hari tu .. Wahh happy ... tak sabar nak bawak baby balik rumah . 


12.08.2014 Tengah siap-siap nak bawak Firhad Irsyad balik ke rumah , Dah wangi-wangi dah sebab tak sabar nak balik rumah Tok Ma , nak bagi Ummi kite rehat . Hihihi . Firhad Irsyad ni siap kene puji dengan nurse sebeb sangat behave tak melalak , tak meragam . duduk atas katil pun tengok kiri kanan senyap jek . Pukul 5.00petang kite dah boleh keluar hospital . Kite balik rumah Mama kite , mama jage kite dalam pantang .

Hari ke tiga Firhad Irsyad kene pergi klinik untuk daftar klinik tumpang dan nak cek kuning die sebab nurse hospital kate macam ade kuning dekat bahagian muke die . lepas pergi klinik permas daftar n cek , memang ade kuning so kene pergi plak klinik Masai untuk amek darah . lepas tuh mulelah hari-hari yang di lalui dengan cucuk tapak kaki amek darah . 5 hari jek kite kene ulang alik ke klinik . tak sangup tengok anak kene cucuk , belum die melalak , mak die dah melalak dulu .. Hahaha .

Bile kuning anak dah baik . Firhad Irsyad di jangkiti sakit mate pulak . alahai kesian dekat anak ., kat rumah adik kite kene pastuh jangkit gan kite n jangkit pulak dengn anak . so kite memang tak bawak pergi klinik , kite cuma letak susu badan kite jek ... Alhamdulillah tak lame lepas tu die sembuh .. dan selang beberape minggu die di masukkan hospital pulak ... nanti kite cerite kenape die masuk hospital ye ..

Firhad Irsyad siang malam memang tidur je memanjang , malam-malam tak bagun main , die juz merengek-rengek manja lepas tuh bagi tek n die pon tidur . Alhamdulillah memang senang jage die dalam hari . die tak banyak susahkan Ummi Ayah Tok Ma n Tok Bah die . Alhamdulillah jugak mase lahirkan die memang susu dah ade banyak , so tak yah urut memang keluar susu . Cuma baby belum pandai hisap lagi so macam melecet sikit lah , agak gelojoh sikit minum susu , mandi pulak memang suke sangat-sangat mandi .. pantang kene air kekadang sampai die tidur bile orang mandikan die ...

okey , nah belanja gambar baby mase die dalam hari sebelum menjangkau umur sebulan ^_^ . Ini budak suke tidur dalam gelap , kalau bukak lampu bukan main berkerut-kerut kening dahi die tuh taw !! Awal-awal jek kite tidur lampu cerah sebab die ade kuning so Doc tak bagi tidur dalam keadaan gelap .













Wednesday, 5 November 2014

#Pantang: Kurus lepas bersalin ??

Assalamualaikum ... 

Ramai yang etrkejut dengan penampilan lepas pantang sebab kite KURUS .. haha .. memang pon mase check up anak sebulan kite timbang berat kite 39KG . mase belum bersalin berat last kite 57.5KG .. and mase belum pregy berat kite 38KG , so turun mendadak-dak dengan jayanya ...

petuanye adelah kite mase dalam pantang kite tak banyak makan sangat. bukan nak diet bagai tapi selere kite tak macam orang dalam hari , kite makan sehari sekali . banyak makan biskut jek . Alhamdulillah tak pulak drop susu untuk Firhad Irsyad. 

dan selalulah bersenam ... hihi .. sebenarnye kalau tak leh makan jamu ade cara lain yang boleh kite buat kan senam senam dan senam . lagipon kite BF anak so ramai yang kate bile BF badan akan kurus .yelahh kot .. so badan kite nak cecah 40KG pon payah ... 


kurus tak ?? hihihi .. and paling bangga sebab ramai yang puji kite dalam hari tetap cun . lepas pantang pon cun . hahaha ...muke pon berseri-seri . entah dari mane ntah nak tengok seri tu .. tak nampak pon .. huhuhu ... 


Tuesday, 4 November 2014

#Pantang : pengalaman berpantang

Assalamualaikum .... 


Alhamdulillah selamat menjalani tempoh berpantang yang sangat super duper best !!!! jangan cakap lah dari segi makan minum dan lain-lain . memang tip top okey ...

okey kite mulekan bercerite ye kawan-kawan . memandangkan kite bersalin secare czer so kite kene lah pantang betul-betul , kite keluar hospital hari ke dua . so bermulelah hari-hari yang dilalui dengan berpantang . oh ya , kite berpantang di rumah mak sendiri ,. sebelum deliver lagi memang dah menetap di rumah my mom sebab rase senang ade yang jaga .

PERMAKANAN
makanan time pantang ni kene lah jaga betul-betul , badan nak pakai lama bukan setahun dua kan . so ape salahnye berkorban sekejap . menu pertama pantang yang masih kite ingat adelah ikan kembung bakar + sup lada hitam dan nasi putih sesenduk sahaja . dekat hospital kite dah di bagi makan ayam masak kari . macam tak ada effect ape-ape pon makan ayam tak gatal-gatal pulak . 

Keesokkan tu mama try la masak sup ayam lada hitam + nasi putih and air suam . susah jugak cari ikan haruan , mule-mule rase bersyukur sangat sebab susah dapat stok ikan haruan kan . tapi macam makin tak makan ikan haruan tu macam sakit jek tempat operate tuh . so kite pon pakse hasben cari ikan haruan , kite tak amek jelly gamat ataupon pati ikan haruan sebab amase nak keluar hospital doctor pesan jangan makan pati ikan haruan sebab die cepatkan luke awak dengan awal bukan semulajadi . so kite dengan takutnye tak lah makan pati haruan .

Seminggu selepas tu baru lah dapat ikan haruan , so my mom masak singgang ikan haruan , memang sedap nak tambah tak boleh sebab mama kate orang dalam pantang tak di benarkan tambah . Alhamdulillah selame dalam pantang kite tak kene sembelit . hihi . owhh , uah-buahan plak kite amek oren dengan apple (hijau@merah) buah oren kaya dengan vitamin c so bagus untuk luka bersalin. Air pulak selalunye air suam sirap suam , milo suam dan horlick suam . Dua minggu nak habis pantang baru lah my mom bagi ikan goreng dengan kuantiti minyak yang sedikit.

JAMU

MIL kite ade belikan set bersalin yang ni , tapi kite tak boleh makan sebab hari ketige anak kene kuning so tak leh nak makan jamu , kunyit bagai tuh . so bile anak dah baik dari pnyakit kuning po kite tak makan jugak sebab kite nak tunggu perut oeky sebab takut plak makan jamu bile operate . LOL .kahkahkah . lepas hari baru makan tapi sayang anak pulak cirit birit . so sekarang kite still tak makan jamu lagi .

BERURUT 
Memandangkan kite bersalin czer kite awal-awal tak boleh berurut so kene tunggu dalam 2 minggu lepas tu baru lah kite berurut . kite urut dengan makcik hasben kite die memang tukang urut orang bersalin dan urut orang-orang yang memerlukan die urut . hihihi . kite urut dua kali jek , perghh mase tu rase lege sangat dapat urut , maklumlah bile bersalin kite banyak guna tenaga yang memenatkan badan kite kan , so bile lambat urut kite kenelah demam urat . memang payah mase kene demam urat tu .. nak menangis rase taw .

makcik hasben tak amek mahal , mungkin sebab kite urut satu hari jek dua kali dan kite anak buah die so die amek la murah-murah . tapiii yang bayar MIL kite yang bayar . thanks mak !! bukan dekat kawasan rumah mama kite tak ade tukang urut tapi kite suke makcik hasben urut sebab memang okey sangat dengan badan kite ..

MANDIAN


Mandi plak mase pantang Alhamdulillah boleh berdikari sendiri , mandi dengan air suam . selame 44 hari kite mandi air suam memang mak kite tak bagi mandi air sejuk takut bentan . kite mandi dengan daun-daun pandang mak kite yang uruskan . lepastu MIL ade belikan set pantang D'Herbs dalam tu ade mandian herba , so letak jek dalam air suam dan mandi . Ya Allah memang lege sangat-sangat mandi air suam dengan herba-herba berserta daun-daun wangi .

PENJAGAAN LUKA


 Inilah perkara yang wajib di jaga , tak kisahlah normal ke , operate ke , kena jaga betul-betul kalau nak cun  depan suami . Kalau operate ni lain sikit la dengan normal , lepas mandi kene lap kering-kering kat tempat operate tuh supaya die tak basah . kalau basah and lembap nanti boleh jadi nanah di kawasan itu . memang lame la duduk depan kipas nak bagi kering betul-betul . Alhamdulillah kesan czer kite cantik jek , and tak ade terbukak . mase hari ke 27 je ade keluar macam air sikit kat hujung czer tu . Dan benang hujung die tertanggal pade hari ke 40 hari . Jage lah luke baik-baik ye , jangan ambil endah tak endah plak . setakat ni boleh share luke czer , luke normal belum ade pengalaman lagi .

BENGKUNG , PILIS DAN PARAM
Oleh kerana kite czer (again menyebut) kite tak pakai bengkung , ramai kate dan suruh beli bengkung khas orang operate tapi kite tak beli sebab kite rase nanti tak pakai jugak . kite ade yang biase punye untuk bersalin normal , mungkin bengkung kite pakai bile luke dah baik kite pakai . 

Pilis dan param pulak kite start pakai mase 2minggu lepas bersalin , tak lame kite pakai sebab kite tak biase , lagi satu mak kite pon macam tak amalkan sangat pakai pilis dan param , tapi kalau pakai macam seronok and rase nyaman sangat . Stokin plak selalu pakai tak pernah bukak melainkan nak ke toilet . kalau nak memerut pon kene pakai selipar dalam toilet sebab takut kaki sejuk nanti bentan .

TUNGKU
Haaa ni lagi satu yang kite tak buat , kite tak bertungku pon ... pehh memang lemau badan ni okey . so kawan-kawn tolong lah jage mase berpantang ye . badan nak pakai lame . badan kite ni dah macam ape sakit-sakit . tunggu mase hasben ajak g spa jek ni . Tungku ade dekat rumah tapi tak penah try nak bertungku , SIL siap bagi lagi batu ungai untuk tungku badan . huhuuhh ,, jangan ikut macan kite ye kawan-kawan ...

AKTIVITI SEMASE PANTANG
aktiviti mase pantang ku banyak habis dengan online sampai nik rabun wehh mate kite ni ... kan dah menyesal mate rabun . dan aktiviti lain adelah membelek anak . selame baby dalam hari mama yang mandikan . kite kalau mandikan pon mesti lap-lap jek sebab kite tak boleh nak angkat-angkat selalu . Seronok sangat ade anak . kekadang macam tak caye dah ade anak . hihiihi , itu lah pengalaman kite semase dalam pantang .

XOXO,
Pipie Azaty

Tuesday, 28 October 2014

#BabyFI: Nama Baby FI

Assalamualaikum ...


Itu lah nama penuh BABYFI , Muhammad Firhad Irsyad Bin Muhammad Hammiruul .. Di lahirkan pada 10 Ogos 2014 pada pukul 11.02 Malam dekat bilik operate Hospital Sultanah Aminah , Johor Bahru . 

Muhammad yang bermaksud YANG TERPUJI . Lagi satu anak lelaki memang nak letak Muhammad untuk nama permulaannya . kalau perempuan pon kite akan letak Nur .

Firhad pulak tak ade maksud , kenapa nak jugak letak Firhad , di sebabkan terpengaruh Drama "Menjinak Ombak" watak Syukri Yahya dalam cerite tu namanye Firhad , so kite dah jatuh hati sangat-sangat . minat syukri yahya and lagi satu sebab watak Firhad dalam cerite tu kot , harapan kite supaye Firhad menjadi seorang yang baik walaupon namanye tidak mempunyai maksud .

Irsyad yang bermaksud PANDUAN/PERTUNJUK . Nama ni kite pilih di sebabkan mase mengandungkan Dia , kite selalu di beri pertunjuk yang baik . Dan mase Die dalam kandungan lagi die dah bagi petunjuk yang die ade sebenarnye dalam perut ummi die . tapi Ummi die yang tak yakin die ade , Alhamdulillah die seorang yang kuat walaupon mase awal-2 ummi die ni buragas @ lasak sangat .

Semoga dengan nama ni anak Ummi dan Ayah ni membesar menjadi anak yang berguna . Anak yang mendengar kata dan anak yang bijak . nama die ni kite sengsorang jek pilih , ayah die setuju jek , hihi .. maybee anak perempuan nanti bagi can dekat Ayah pulak pilih ye Ayah ? 


XOXO,
Pipie Azaty


Sunday, 26 October 2014

#Detik bersalin BabyFI♡part 2

Assalamualaikum ....

Bersambung dari Part 1 , sape-sape belum bace sile bukak <---- ye 


Pukul 9malam, doktor seluk lagi , still 5CM , and then doktor bisik-bisik dengan hasben , kite memang x dengar langsung ape yang doktor sampaikan . yang kite nampak walaupon dalam mamai , airmate hasben mengalir dengan laju . 1 jek kite pikir , kenape dengan baby ?? tpi baby still mengeras2 dalam perut . x lame tu doktor datang kat kite doktor bagitahu kite "Puan,puan kene cazer , memandangkan jalan bawah x dapat bukak penuh , kami takut anak dalam kandungan puan dalam keadaan bahaya sekarang ". so kite denga rela hati mengganguk dan tersenyum , Ya Allah kejap lagi jumpe babyFI . hasben kite dah mengalir air mate dah time ni , dah call ma n mak bagitahu kite cazer akhirnye .. tapi yang buat sakit hati hasben suruh tunggu dalam 1 jam lagi ... wehhh sakit ni wehhh .... hasben siap kate "B tahu sakit" kite ape lagi jerit "x !!! B xtahu sakit die macamana !!! sakit ok sakit !!!" lucu plak . kena lah tunggu sampai kol 10  malam .

Nurse-nurse hulurkan borang untuk kite sign , dan bagitahu ape-ape risiko yang akan berlaku , di sebabkan kite ni memang da terlampau sakit , so kite sign n ape yang die bagitahu x masuk pon dalam kepale otak kite , yang kite pikir time tu selamatkan nyawa baby kite yang kite n hasben tunggu-tunggukan . And tunggu turn untuk masuk bilik OT .

Mulelah die tukarkan baju kite , baju OT lain taw , pakaikan tiub kencing , betulkn tudung kite , semua die uruskan sebab contraction kite dah makin kerap sangat-sangat . pukul 9.45 mlm gitu lah kan , sampailah katil untuk ke OT , okey dah ready 100% nak ke sane . mereka-mereka angkat kite ke katil OT . opss lupe , sebelum angkat dorang seluk lagi oke !! kite dah sakit-sakit ni die seluk lagi .. OMG macam nak terajang . And dorang sumbatkan ubat macam air gula suruh minum . and nak minum air masak pon dorang tak bagi .

pukul 10 malam , Hasben pon join tolak sekali katil tu , pegang tanggan kite *DRAMA* hahaha . banyak drama sepanjang nak g bilik OT ni taw . sampai-sampai bilik OT ingat lagi bilik no 7 , bilik LR tadi pon no 7 . dorang borak-borak dengan kite . tanye name hasben tanye nama kite tanye ank no bape . tanye last makan kol bape . ehh banyak la tanye sampai kite malas nak jawab dah sebab sakit sangat-sangat . 4 katil oke kena pindah . sabar je lah orang angkat-angkat kite dalam keadaan tengah bertarung nyawa ni .

pukul 10.20 malam Still x buat ape-ape , sebab doktor bius tak datang lagi tengah handle kes pesakit jantung . kite dah meronta-ronta sakit . ade satu nurse melayu biadap tu die sound kite die kate "awak bertahan la, jangan pikir awak je nak selamat tu doktor bius tengah handle pesakit jantung" siap tengking-tengking lagi . datanglah nurse cina lelaki siap usap-usap tangan die kate "puan .. sabar ye puan , puan ingat tuhan puan " pehh sejuk perut kite . zikir tanpe henti , doa nabi yunus bersilih ganti . bile x dtg sakit kite tertidur sekejap . bile dtg sakit kite zikir kuat-kuat . yanglucunye dalam sakit-sakit tu tengok lampu bilik OT boleh terpikir camni "owhhh same lah macam dalam DRAMA , ni real punye same sebijik" hahaha . sengal punye pipie !

10.35 malam , detik yang mendebarkan ... dupdapdupdap ... datanglah doktor perempuan muda . tengok ke kite die terus marah-marah nurse kat dalam tu , sebab air ketuban kite hampir-hampir 24jam dah pecah . doktor tu bising sebab takut baby dah lemas . And dorang papah kite untuk duduk sebab nak cucuk belakang pinggang tu , bile dah cucuk dalam mase 10saat hilang semua sakit yang kite tanggung tadi . dalam keadaan mamai-mamai kite dapat rase setiap ape yang die lakukan . yuppp , kite bius setenggah badan . dapat rase di toreh tapi tak sakit . dapat rase di godeh tapi tak sakit .

11.02malam kite dengar Khalifah Kecil menangis . mase tu menitis air mate kite . kite terharu sangat-sangat , walaupon niat kite nak hasben tengok anak keluar x kesampaian . kite hanye merancang tapi rancangan Allah lagi terbaik . dah di takdirkan kite bersalin cazer , kite terime . lepas die sedut mulut baby untuk keluarkan air ketuban , die bagi kite untuk teka jantina baby . okey , bersalin cazer die tak letak baby dekat dada , maybee sebab tengah operate kan . tengah jahit lagi . sebelum cium bagi salam kat die , lepas tu cium die terase lagi basah air ketuban , and panggil name die yang selame ni kite panggil dari dalam perut lagi . melilau die mencari . memang !!! mate die dah terbukak luas oke . And nurse tu kate die nak bagi dekat hasben n nak hantar kat wad baby nak cek ade jangkitan kuman x . sebab air ketuban pecah awal . takut dah di jangkiti kuman .

11.OGOS.2014

pukul 12.10 pagi , tersadar dari mimpi yang indah , "ehhh aku mimpi ke baby dah keluar" tengok perut dah kempis abes . haha . okey x mimpi . Still lagi kat luar bilik OT sebab katil penuh . mengigil2 tahan kesejukan . dia bagi lampu panas untuk hilangkan sejuk tu . Alhamdulillah lege sikit . sambung tidur lagi .... ZzZzZzZzZz

pukul 1.50 pagi , di tolak keluar sempat lagi tanye nurse anak saye okey x ? nurse jawab dengan baik , oke puan . berat baby 3kg , anak puan lelaki . kami hantar ke wad baby . kite tanye lagi , suami saye mane ? nurse tu kate mungkin ade tunggu kat luar . dan dieorang pon tolak kite ke wad ibu beranak . keluar-keluar je nampak hasben kite . die cium dahi kite , and kite pon senyum ... dah selamat semuenye . still x rase pape lagi dekat perut m kaki .

pukul 2.00 pagi , sampai lah wad , mereka-mereka angkat kite kat katil . mintak minum n Alhamdulillah kite x muntah , nurse-nurse suruh hasben belikan makanan , tapi kite x nak , yang kite nak sekarang adelah tidur . yupp tidur , kite dah kepenatan melampau-lampau . memang dengar baby orang lain menangis . teringat jugak dekat anak , tapi di sebabkan terlampau penat sangat and last tertidur ..

pukul 7.30 pagi nurse kejut nak tukar pad , bile dah settle semuenye tengok katil sebelah kiri anak kene tahan nursery , tengok katil kanan anak ade meraung dari malam tadi , alahaiii teringat anak kite , mane die belum susu lagi . terus mesej hasben suruh datang cepat nak pergi tenguk baby . malangnye hasbenku punye handset bateri kong . huaaa ..

pukul 12.00 tengahari dapat panggilan call dari nursery , anak dah bole discharge , arghh lege .. terus call hasben nasib dah sedar . pukul 1 lebih hasben sampai , lepas tuh mama , abah n adik-adik pulak sampai . hasben pergi amek anak dekat nursery , hati ni x sabarnye nak jumpe die . sampai-sampai jek kene peluk cium lah , bagi susu dekat die . Ya Allah , terharu sangat-sangat 1 perasaan yang tak tahu nak gambarkan macamane . umur 23tahun dah dapat pangkat UMMI . petang tuh ramai datang melawat baby , kawan-kawan opis datang , kawan hasben datang , mak n abah mertue datang , ma n abah n adik2 kite datang . Ramai tetamu nak tengok khalifah kecil ni . Still x dapat discharge lagi sebab kite czer , so ade la dalam  sehari lagi kene tahan .so bermalam lah dengan anak .


first time ummi peluk anak ummi
Baby FI



Kalau Allah dah takdirkan kite bersalin czer , tak ape mungkin itu dah bahagian kite yang telah ditetapkan Allah , mungkin Allah tahu kalau normal , munkin kite tak boleh tanggung rasa sakitnya , macam tu lah hasben selalu nasihatkan untuk pujuk hati kite. yang penting sekarang semuenye sudah selamat , Alhamdulillah . hari ke dua kite dah boleh discharge , total bil yang kene bayar RM 110.00 , yang sempat kite tengok czer RM100 . yang lain2 tu penginapan 3 hari 2 malam di hospital kerajaan Hospital Sultanah Aminah JB . Alhamdulillah nurse-nurse semuanye okey , baik-baik . Alhamdulillah bahagian kite yang kite dapat . bermula lah pantang .. ^_^



XOXO,
Pipie Azaty

Wednesday, 15 October 2014

#Detik bersalin BabyFI♡part 1

Assalamualaikum ....


Alhamdulillah atas kurniaan Allah dapat merase nikmat mengandung , nikmat sakit bersalin , nikmat bersalin , nikmat menjadi ibu , nikmat menyusukan anak . Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah ... Ketika usie kandungan mencecah 36weeks macam2 perasaan ade , takut excited n macam2 lah .. semua bercampur baur , sejak 36w mule lah kene BH @ false alarm .. Maaf ye entry ini agak panjang , kalau rase muak tak payah baca ok . Hihihi . Kite selamat melahirkan seorang mujahid pada usia kandungan 39w5d .

09.08.2014 (Sabtu)
Entah kenape kite tetibe teringin sangat2 nak makan meggi kari , tapi disebabkan malas kite tak buat , tapi hati terdetik kate conform esok tak sempat aku makan , so pergilah masak meggi . And then, nak plak makan bege tepi jalan siap update status kat FB , cecepat msg hasben kate tetingin nak makan still jugak dalam hati kate "mcm x sempat jek aku nak makan ni" ..

N malam tu my BFF nak datang raye sambil2 tunggu dorang datang tengok la TV . Tengah syok2 nak tengok Cerekarama dengan family , tetibe ade air mengalir terus cakap dengan ma "ma air ape ni suam2 mengalir" ma pon terus cakap air ketuban , so nak pastikan masuk bilik air , and kite cek la bau n warne . Tengok jernih n air tu tak de bau pon . Pastuh cakap dengan ma kompom air ketuban . Ma pon relax n cool so kite pon cool n relax . Tengah nak bagitahu hasben tetibe hasben msg cakap mungkin balik lambat sebab nak lepak jap , kite pon bagitahu yang air ketuban dah pecah , cecepat die call cakap die balik sekarang jugak , patutnye die balik kol 11mlm . N kite pon bagitahu BFF kite yang kite nak ke hospital sebab air ketuban dah pecah so dorang x sempat datang raye rumah kite .

Kol 10.30malam hasben kite pon sampai rumah , pick up kite kat depan rumah sebab kite dah siap2 . Barang2 baby n barang2 kite memang dah prepare dalam kete , amek kunci kete n pergilah dekat tempat jual bege , hasben oder dulu sebelum amek kite tadi .. Dalam perjalanan kite makan bege , aishh terase nikmat oii , tak sakit lagi tapi air ketuban tak berhenti2 keluar ..

Sampai Hospital kol 11.15malam , terus jalan ke Dewan Bersalin . Hasben banyak kali tanye sakit tak ? Kite cakap tak , cuma air mengalir banyak tak selesa sikit . And kite nampak hasben plak jalan terkangkang dah kenape . Kite cakap dgn die knp jalan terkangkang ? Die kate die lak yang nebes . Hahaha . Okey memang lawak ..

Sampai2 jek macam biase la cek CTG n VE .. tengah cek CTG boleh plak mesin tu rosak , aduhai macam nak baling jek mesin tu , kite ni dah penat nak tunggu lelame . Pastuh kene buat balik , pastuh cek VE baru 2CM n die amek sample air ketuban .. So di sebabkan air ketuban dah pecah kenalah admited .. hasben g daftar masuk wad .. and kol 12.30malam gitu kite pon masuk la wad , bermulalah malam tidur sorang2 ..

10.08.2014 (Ahad)
Kol 3pagi kite bangun sebab nak tukar pad , banyak sangat air mengalir so kite pon tukar pad n tukar kain . Ni dah masuk pad ke 5 kite tukar . Pastuh gosok2 perut cakap FI jap lagi kite jumpe ye ... kejap lagi FI dapat tengok dunia Allah . Sambil2 tu kite bukak surah2 sebab tak boleh tidur , bukan sebab sakit tapi sebab excited nak jumpe anak sendiri . Entah macamane boleh plak terlelap .

Kol 6.30pagi bagun , tukar pad lagi .. lepas tu mule la doctor datang cek2 perut , tanye macam2 . Dah start sakit sikit2 , tapi mampu bertahan lagi .. kol 7 pagi die suruh masuk bilik untuk cek VE . Cek2 baru 3CM . Alahaii lambatnye . Ingatkan dah 5CM ke . Huhu .. and then kite pon g la mandi n siap2kan diri . Sebab tak selese kain asyik basah .. tu pon dalam kite pkai kain batik baru kain hospital .. kihkihkih .. kol 8pagi bekpes sampai , mee tiaw setoit , dengan air nes o . Kite minum sikit n mkan sikit je , kite mkn roti pastuh msg hasben suruh belikan air coklet duch lady feveret kite .. hasben hantar air jap , pastuh kene turun die tak leh temankan kite sebab kite 3rd class .. kebetulan doc tengah cek kite , so kite kene panggil untuk VE lagi sekali takut2 jalan da banyak bukak . Yang nak VE lak doc india lelaki , kite request doc perempuan , and die pon panggil la doc perempuan . Cek2 dah 5CM , so kene hantar ke LR .. kite die x bagi jalan dah , die suruh naik kerusi roda die tu . Sebelum ke LR ke katil kite untuk amek barang2 baby n barang2 penting . Kite amek handset n msg hasben suruh die g LR .

Dalam kol 11 pagi baru masuk LR sebab nak enjet kat tangan lah masukan tu lah ini lah . Mase die tolak g LR kite nampak hasben tengah tggu tapi die x perasan kite depan die . Sabar je la ... tak lame pas tu die pon panggil hasben masuk . Alhamdulillah baru 5CM pon hasben da boleh temankan .. start sakit 10minit sekali .. tangan hasben di gengam erat .. bile datang sakit hanye Allah dan orang2 orang yang dah penah bersalin je tahu macamana rasa sakit tu .

Dalam hati ni dah kate petang ni jumpe "adik" (babyFI) , dalam banyak2 hari kite lalui , hari kejadian ni lah hari yang paling panjang dalam hidup terase lame sangat2 . Pastuh mak mertue suruh hasben turun die hantarkan bekal , kite tak nak bagi sebab dah start sakit teramat sangat . Tapi die pon serbe salah sini bini bawah mak die turun kejap n g sembahyang zohor sekali . Kite tak habis2 bukak surah maryam n yassin . Bile datang sakit kite bace doa Nabi Yunus berselang2 dengan zikir .

Datanglah seorang wanita yang dah berumur sikit , kenalkan diri die Bidan untuk sambut baby . Dalam sakit2 dengar die bagi nasihat Alhamdulillah terase macam ma yg datang bg kekuatan .. sambil die usap2 kite sambil die bg nasihat . Hasben sentiase di sisi , siap kate kalau sakit sangat syg gigit je tangan B . Haha . Tak sampai hati nak gigit die , memang sakit tapi tak tergigit pon die . Pukul 3ptg Doc masuk nak seluk lagi . Still 5CM .

Hasben mintak izin untuk sembahyang Asar , kite macam tak nak lepaskan sebab kite terpikir "kalau kite mati die tak de sebelah kite macamana?" Tapi kite bagi die pergi sebab nak tunaikan tanggungjawab kepada Allah . Bile sakit time die tak de kite tak tahu nak pegang ape , pegang besi katil jek la .. tak lame lepas tu die datang balik . Macam2 ayat keluar kat mulut ni , mintak maaf la mintak halalkan semue lah ... macam2 lah kite merapu merepek .

Pukul 7malam , doc seluk lagi , still 5CM . Ya Allah lambatnye bukaan jalan ni ... air ketuban jangan cakap lah . Terkencing2 taw tahan sakit . Opss lupe nak cakap , kite ade enjet epidural sebab contraction kite da kuat tapi jalan x bukak . Die kate dapat kurangkan sikit , bukan kurangkan langsung , tapi bagi kite macam xde yang kurang pon . Same jek sakitnye , dah kate sakit bersalin memang sakit .

And nurse masuk jap cek CTG , die kate kalau tak tahan sangat sedut la gas tu , ape lagi terus sambar sebab memang sakit . Bile sedut hilang sikit bukan hilang langsung k . Contraction dah 2 minit sekali . terase sangat macam nak berak , teran-teran , nurse marah sebab teran tapi jalan bawah 5CM , nanti effect kepale baby . Ya Allah hanye Allah je tahu , hasben siap offerkan lagi gigit je tangan ke jari die , memang x sampai hati nak gigit . haha . 

Pukul 8.30Malam , memang dah mamai abes sebab kesan GAS yang melampau .. mase tu x dapat tangkap ape kate-kate doktor  dekat hasben , berserah diri pada takdir , andai saat tu Allah tarik nyawa kite . siap pesan hasben jage baby baik-baik kalau kite x de . huahuahua DRAMA sungguh !!! 

Keputusan Doktor muktamad ! hasben tunduk dan menanggis , kite plak yang kene pujuk hasben mase tu , sebab kite dah tak tertanggung sakit , andai kate jalan dah bukak abes pon kite x dapat nak teran , tenaga kite memang dah zero ! kite suruh hasben banyak-banyakkan doa buat kite andai itu pilihan doktor . doktor lagi memahami ..


Bersambung ............... Part 2

Sunday, 14 September 2014

Selamat Melahirkan BabyFI

Assalamualaikum ....

Alhamdulillah tak ade ungkapan yang lain melainkan bersyukur ke atas Ilahi kerana selamat melahirkan permata hati yang kami nanti2kan .. In shaa Allah next entry kite cerite pengalaman bersalinkan BabyFI ,

Tarikh Lahir: 10.08.2014
Tempat Lahir: Hos. Sultanah Aminah, JB
Berat Lahir: 3kg
Jam keluar perut: 11.02Malam

Monday, 1 September 2014

Sanding 20.Okt.2013

Asalamualauikum ...

Tanggal 20.Oktober.2013,
Kenapa Pilih Oktober??
Oktober lah merubahkan segala-galanya.
Saat itu tanggungjawabku sudah bertukar.
Menjadi Seorang "ISTERI"
Alhamdulillah, Restu Abah & Ma ..
Meh tengok gambar sanding kita ... 




Saat baru lepas make up untuk bersanding









Kawan sekolah Lelaki yang sempat amek gambar beliau, yang lain malu-malu cat.


Buah hati saya, harta dunia akhirat saya .
Ma Sahripah MAt , Abah Aziz Deraman


Rombongan Pihak lelaki dah maii dah ,
tak tahu pengantin perempuan dah kematu bontot .


Silfa and buah hati
(kawan FB)


kawan-kawan Finance


Bidah Generation


kawa-kawan Hasben


My sepupu


My Family
(Aziz's)


 Ma Abah


Family Hasben , kecuali Along hasben sebab Along baru bersalin baby no 3
(osman's)


Mak Abah



Saat ini die tanya macamana kami berjumpa . Haha .






okey sekian , itu sahaja yang dapat share , mase ni kite ade Bridesmaid ,
tapi memandangkan semua dah berhijab so gambar mereka xleh lah nak shared


Salam Sayang,
Pipie Azaty 
Winnie The Pooh Glitter