Wednesday, 24 August 2016

#BabyFi : Tanggalkan Mittens Baby

Assalamualaikum ... 

Farhaan Irfaan masuk je hari ke-44 kite dah tanggalkan mittens buat die untuk selama-lamanya ,
masa dalam pantang ade la jugak celap celup bukak pakai bukak pakai ..

Orang kate memang kena bukak mittens awal-awal sebab nak bagi tangan/jari-jarinya memegang sesuatu benda .. dan perkembangan die akan cepat

Firhad dulu ade la jugak 2 bulan lebih kite pakaikan lagi . Tapi Farhaan tak . sebab kite ade baca kisah viral pasal mittens .boleh bukak links di bawah yee



Dalam Hari


Dalam Hari

Celap celup pakai tak pakai 


Macam nak gigit-gigit jari die yang comel-comel ni ... :)
Gemok gemok !!

Pasal muka calar balar tu , memang la kekadang ade jugak muka die calar tapi kena make sure kuku die tak panjang .. kite tiap minggu akan potong kuku die . sekarang dah nampak die suka pegang benada . Mainan pon kite dah start bagi die main .. Semoga cepat perkembangan Farhaan Irfaan yee ... 

Stokin kite still pakai lagi sebab boleh buat baby masuk angin kan  ? Barut pon still pakai lagi . paling-paling pon stokin nanti umur die 6 bulan baru stop pakaikan , kalau nak jalan baru pakai .. Barut pulak sampai tak muat lah . haha . sekarang pon perut die dah boncet , mane taknye menyusu jek !!!

Yang Ikhlas,

Tuesday, 23 August 2016

#Besday : Firhad Irsyad Turns 2

Assalamualaikum ... 

Firhad Irsyad dah pon masuk 2 tahun pada 10 Ogos 2016 hari tu , ingatkan tahun ni taknak buat besday party untuk dia , tapi ayah die kate buatlah .. so last minit jugak la kami buat . naseb Ummi dapat bonus tu hari tak guna sangat . so buat party Firhad .

Macam baru je kan bersalinkan die . tak sangka dah besar anak Ummi ni ... makin bijak , makin notty suka agah orang ..


Sejak dah jadi abang nampak sangat Abang-abang die ni taw !!
manja tu tetap manja , Dan sejak beradik die banyak mengalah . die tahu adik die yang utama , tapi ...
ummi ayah tetap sayang Abang Firhad ! Sebab Abang yang pertama hadie dalam hidup Ummi & Ayah ... 

Kalau boleh kami memang dah berjanji nak bagi kasih sayang sama rata dan tak ade bezanya , abang dapat adik pon dapat .

Jom layan gambar masa majlis besday Firhad Irsyad




Deco by Ummi . Cuma nama " Muhammad Firhad Irsyad" ikhlas dari tokbah
tokbah ukir sendiri namanya 




Dua apam comel ni kite tempah dengan kawan baik kite .
memang request nak Pooh and Bee , pooh tu first time die buat .
Alhamdulillah menjadi .


Kek kite tempah dengan Izzaracakehouse
sama macam tahun lepas jugak .


Family kite , mertua kite datang lambat so tak ade gambar dengan dieorang
*Farhaan jek tertinggal , sebab die tidur*



*Kami berempat*
gigih ayah pergi amek Farhaan , lepas bergambar Farhaan sambung tidur


Ummi Anak Dua




Special Request Ais krim goyang dari abang kite .
Abang kite buat bisness Ais Krim goyang . boleh oder dengan beliau .. 
FB : Hafiz Aziz


Anak-anak perempuan Ma & Abah


Hadiah yang Firhad dapat .
Tapi Hadiah duit sangat banyak die dapat , Alhamdulillah rezeki die tak putus-putus



*Besday tahun lepas*
comel sangat Abang Firhad botak time ni ..


Alhamdulillah tahun ini ...
sekejap je masa berlalu ...
Dah berempat.
Tahun depan besday Adik & abang buat serentak ..

Sepanjang majlis berlangsung Farhaan okey tak meragam mana pon , cuma pagi masa nak masak tu die tak mahu orang lain , nak ummi die jek , pehhh mencabar jugak ummi nak siapkan deko-deko tapi Farhaan melalak .


kanak - kanak POOH ^_^

Yang Ikhlas,

Monday, 22 August 2016

Dah start kerja . welkem back

Assalamualaikum ... 

Dah seminggu jugak kite dah start kerja , minggu pertama macam biasalah bersihkan bilik , cari dokumen-dokumen . failing ape yang patut . Balancekan akaun kite and cek ape yang patut .. 

Perasaan tinggal dua anak kat rumah memang sedih sayu sangat-sangat , maklumlah dah 2 bulan dok menjaga Abang Firhad dan adik Farhaan . Makin manja Firhad kalau ummi ade kat rumah , dengan tokma die pon die tak mahu .. 

Nak pergi kerja pon pastikan Firhad tak bangun , kalau tak haruu mak nak uii


Gambar esoknya nak naik kerja dah


*update dari tokma*

Hari Pertama (Selasa 15.8.2016)

Farhaan : nangis nak orang berpeluk die je , tak bagi orang buat kerja . siang tahan mata tak nak tidur . Susu okey macam biasa . 2oz 5 botol .

Firhad : bangun bangun cari ummi , nangis , main , tak tidur siang jugak .

Hari Kedua (Rabu 16.8.2016)

Farhaan : Dah tidur buai , senyap sebab seronok agaknya tidur buai . susu macam biasa jugak 2oz 5 botol .

Firhad : masih cari ummi lagi . behave sikit dari semalam . tidur petang .

Hari Ketiga (Khamis 17.8.2016)

Farhaan : sama macam semalam , tapi susu tamabh sebotol lagi so 2oz 6 botol

Firhad : Behave and tak tidur petang 

Hari Keempat ( Jumaat 18.8.2016)

Farhaan : sama macam semalamnya , susu pon 6 botol lagi .

Firhad : arini mengusik orang .. semua benda tak kena and mengamuk jek , tidur petang .


berharap sangat anak-anak ummi behave dengan tokma and tokbah , jangan susahkan orang ... setiap hari Ummi akan pesan dekat dorang .. Taknak dorang susahkan tokma tokbah dorang ..

Jumaat pagi tu Firhad boleh pulak terbangun , die nak susu lepas bagi susu die dengar adik die merengek kemain pujuk adik cakap "ummi ayah g work" siap tepuk-tepuk manja adik die . sebab die nampak ummi ayah tengah siap-siap .. pastuh kiteorang dah cium-cium die die bangun ikut sambil buat drama tarik tanggan kite . Aishhh ummi dah sedih !! Lepas tokma die pujuk baru okey . tengok kite pergi pon siap lambai tangan ... anak oo anak ..

kemain pujuk adik , padahal die yang over.

Yang Ikhlas,

Sunday, 21 August 2016

#BabyFI : Farhaan Irfaan 2 Bulan


Assalamualaikum ... 

Alhamdulillah Farhaan dah pon dua bulan , sihat dan bertambah-tambah sihat . Alhamdulillah .. Check up dua bulan 11 September 2016 , tapi kite kena balik kampung kat kelantan sebab Raya Haji raya kat sana , masa nurse bagi opoiment kite lupa tarikh .. so macam kene postpone je la nanti .. 

Die semakin bam bam .. dan makin bertambah-tambah panjang akalnya ..
Farhaan maksud die " yang sangat gembira " , so Farhaan ni memang happy semacam . pantang di agah and bebual dengan die laju aje die menyegih .. 

Lagi dah masuk 2 bulan ni , pandai ajak orang bebual dengan die , kalau kite bebual dengan orang lain die yang menyegih . kekadang siap bebunyik ketawa die tu ... Kepala pon dari dalam hari dah pandai tegakan . sekarang lagi lah makin kuat die angkat kepala die bile kite dudukan die ... Nak mengiring pon dah mula nampak die ngiring-ngiring sikit ... 

Masih Breastfeed sepenuhnya ... Alhamdulillah rezeki die masih ada .. 


* 5 Hari*


* 1 Bulan / 30 Hari *


* 2 Bulan / 60 Hari * 

Bile dah berisi pipi die tu makin nampak lesung pipitnya . hihihi .. Dua-dua anak kite ade lesung pipit , Firhad Irsyad pon dagu jenis lekuk , tapi Farhaan Irfaan tak ade .. Muka Farhaan pon jenis bulat .. 

Yang Ikhlas , 
Ummi dua orang anak,

21.08.2016

Friday, 19 August 2016

#BreastFeedingJourney: Susu Jagung !!

Assalamualaikum ...

Maklumlahh dah beranak so I is cerita kisah anak la yee .. I is kan memang suke bercerita .. kalau tak suka atau menyampah jangan baca taw .. taw .. sebab ibu menyusukan anak kene positive je takleh stress stress ..

First time kite pump susu masa tu dalam pantang , hari ke 5 bepantang kite dah pump sebab breast kite penuh so rasa macam berat nak bawak breast . haha . dengan anak pulak  syoknye lahaaiiii tidur . maklumlahh ade penyakit kuning , so die pon tidur jek lah . kejut pon tak mahu di isapnye .. 


*Air jagung*

Ini lah susu pertama kali kite pump , kaler die menyelerakan kan ? Tu namanye colostrum memang bagus untuk baby , boleh mencegah penyakit .. Kite pon post lah dekat Group #bfmembers ramai pulak yang komen dan macam-macam komen kite dapat . Alhamdulillah semuenye komen positive cuma ade la kate tak elok pump di awal-awal ni sebab takut takleh nak control penghasilan susu badan tu nantii .. 

Tapi kite nak syukur Alhamdulillah sebab dalam pantang walaupon kite pump still cukup demand vs supply untuk anak teruna kite tuh ... Susu yang awal kite pump Farhaan Irfaan minum sampai habes . Alhamdulillah die tak reject puting susu .. 


Kite pakai pump Lacte Duet , Pump ni beli masa zaman anak pertama , Petang tu pon kite ade pump lagi still keluar colostrum , memandangkan Farhaan baru je isap so kite bagi dekat Firhad Irsyad .. syok pulak die menghisap susu Ummi die ... 

Semoga Allah memberi peluang untuk kite menyusukan kedua-dua putera kite . Semoga cukup susu ini untuk kedua-duanya . Kenapa dua ?? Alhamdulillah kite bagi Firhad merasa susu badan sikit , maklumlah die sempat menyusu sampai umur 6 bulan jek .. Biar die merasa sikit susu Ummi die .. 

Doakan kite yee . moga moga kite berjaya ke PHD 

6 bulan - Diploma
12 bulan - ijazah
18 bulan - master
24 bulan- PHD 
Yang Ikhlas ,

Balik Raya ketika berpantang

Assalamualaikum ... 


Ni kite nak share pengalaman kite balik kampung masa berpantang . Kampung kite jauh ... bayangkan dari selatan ke timur .. hehehe

JDT - - -  > TRW

Pengalaman membawa dua anak kecik balik kampung , bolehlahhh ... tak mencabar mana pon , sebab anak-anak behave sepanjang perjalanan . Firhad Irsyad duduk depan , kte dan Farhaan Irfaan duduk belakang sebab nak baringkan Farhaan takkan sepanjang jalan nak beriba kan ... 

Perjalanan yang makan masa selama 12 Jam ni memang fuhhh .. Jalan clear tak jem pon cuma lambat sebab kiteorang banyak rehat dan tak terkejar-kejar . Lagi-lagi bawak ibu berpantang and baby dalam hari so hasben and abah kite bawak slow-slow jek ..

Firhad tak lah mengacau , die duduk diam-diam sambil pasangkan Upin Ipin , adik pulak behave . nak susu die menangis dah susu letak je kat tilam die , masa ni kite tak pakaikan lagi car seat sebab baby lagi kan tulang belum kuat sangat . 

okey u olls kalau ade yang nak balik kampung masa berpantang ni , dalam kereta tu korang jangan bukak ekon kuat-kuat , pakai baju lengan panjang . nak pakai kain batik ke seluar ke terpulang yang penting ikut keselesaan korang . pakai stokin yee . kang sejuk kang . 

kite banyak berhenti tapi tak turun kereta , ade satu hentian je kite turun sebab nak kencing and luruskan urat-urat yang tersimpul rapi .. 

tapi tu jelaaa rasenye kite boleh share , haaa kebetulan kite balikkan dalam bulan puasa , semua berpuasa so kite je tak and kite beli roti je makan dengan Firhad Irsyad .. Lepas tu singgah warung untuk berbuka puasa , baby kite pegang elok-elok sambil tu bawak lada hitam ..

----------------------------------------------------------------------------------------------------


TRW - - - > JDT

Lepas tu masa balik ke johor kite tak balik sekali dengan ma abah kite , kite balik sehari awal yelaaa hasben dah tak sabar nak balik Johor nak jumoa mak abah die pulak ,,, banyak kisah sedih dekat kelantan ni haaa .. 

Masa balik kiteorang tak singgah banyak tempat , ade dua tempat je kiteorg singgah . 1 R&R untuk mandikan anak-anak , satu tempat lagi singgah untuk makan .. masa makan tu dah dekat Mersing,Johor dah lapar sangat time ni ... tu yang terpaksa singgah walaupon jam dah pukul 1.30 pagi .. Maklumlah last makan masa nak gerak balik pagi tu , tu pon pukul 9.30pagi ... 

Perjalanan balik makan masa selama 16jam .. pukul 4.45pagi baru sampai rumah mak abah mertua kite .. sampai-sampai je terus tidur ... penat sangat-sangat .. 

Tapi masa balik tu , ekon kete rosak pulak dengan jalan jem maka mula lahh si baby tu menangis kepanasan ... so umminye togelkan die .. Abang naseb memahami tak meragam sangat ... Alhamdulillah .. 



Yang Ikhlas ,

Thursday, 18 August 2016

#BabyFI : Jaundis paling lama

Assalamualaiku ....

haii u'olls ... seperti sedia maklum baby dan kuning tak dapat di pisahkan . sekarang ni kau pantang makan mase mengandung pon still ade kuning . tak kire darah inu O ke A ke B ke C ke D ke tetap ade kuning . jarang laaa kite dengar anak tak ade kuning JARANG !!! 

Macam Firhad Irsyad dulu kuning die tak lama . Tapi Farhaan Irfaan sebulan kuning die tak surut-surut . naik turun naik turun kuningnya ..

Hari ke 4 dah dapat detect ade kuning , so nurse yang datang rumah suruh refer ke Hospital Sultan Ismail , petang Jumaat tu kami pon pergi ke Hospital untuk cek kuning die . Dari pukul 2.30Petang sampai 6.30Petang baru tahu result bacaan kuning die . Lamaaaaaaaaa sangat menunggu dengan kite ni tengah berpantang . dengan pilis kat dahi tak tanggal . Haha . Dah la ma abah nak buke pose lame bebeno , hasben kite macam biaselah kerja .. Bacaan kuning die 11.4 , ade baby sorang tu kuning die tinggi sampai kene admited , kuning die 18 , atas dari 16 memang kene tahan . Hari Ahad kene pergi klinik Masai pulak .

Hari Ahad (19.06.16) pergi masai bacaan 10.6 turun lah sikit , tapi still kene pergi klinik lagi . so kene lah ulang alik ke klinik .

Hari Selasa (21.06.16) bacaan 10.1 , nampak tak turunnye berapa lah sangat . so kene repeat lagi ..

Hari Khamis (23.06.16) bacaan naik balik ke 10.6 . Sebab naik esok kene datang klinik semula .

Hari Jumaat (24.06.16) bacaan turun ke 9.6 balik .

Hari Selasa (28.06.16) bacaan turun 9.0 .

Hari Khamis (30.06.16) bacaan turun ke 8.4 . kene datang hari Ahad pulak . uiii adik lama nye kuning awak ..

Hari Ahad (03.07.16) bacaan turun 8 . memandangkan dah nak sebulan maka doktor arahkan pergi hospital untuk cek kenapa kuning die lama bebenor ... so surat ke hospital di keluarkan , cukup die sebulan kene bawak pergi hospital .. iaitu pada 17 July 2016 .


PENAWAR ??

Bukan kite tak cuba ape-ape untuk hilangkan kuning , kite tak bagi die makan anggur hitam sebab orang kate tak elok untuk usus anak . nanti nak baikkan kuning sekali sakit lain timbul . so kite hanya bagi susu badan , 2 jam sekali kite akan kejut die untuk menyusu .. kalau tak bangun kite jentik kaki die sampai die bangun .. Farhaan okey , menyusu okey , berak kencing okey cuma die je nak kuning lamaaa .. 

After pergi jumpa doktor untuk amek darah and sample air kencing die masa sebulan tu die kene admit ward , pasaiii kuning kah ??? okey next entry yee ... ^_^

Last-last kuning die hilang masa umur die 40 Hari .. hihihi . dan sample darah n air kencing tu tak ade masalah ape-ape pon ..


Yang Ikhlas,

Wednesday, 17 August 2016

#Pantang : Pengalaman berpantang kali kedua

Assalamualaikum ...


Mehhh nak share cerita berpantang kite , kite pantang tak berapa ketat sangat . maklumlah dalam pantang pon ade masalah , masalah anak kuning and anak kene warded sebab jangkitan kuman dalam paru-paru kene jaga die mase dalam ward .

Ape-ape pon kite nak share yee 

PEMAKANAN

Kita pantang macam orang beranak normal , cuma tak selalu makan yang bakar-bakar , kite amek yang sup-sup aje . lagipon kite pantang time puasa so kita pon macam orang berpuasa tak makan sangat . kite banyakkan makan buah oren . Ikan haruan pon sekali tu je kite makan .Pati-pati lagilah kite tak sentuh sebab nak luka baik dengan semulajadi . kunyit , lada hitam segala mak nenek yang jenis panas-panas kite tak sentuh sebab anak masih kuning .

JAMU

Kite amek Jamu Jalinan Cinta dari Jamu Susuk Dara (JSD) tapi kita start makan masa lepas abes pantang sebabnya Farhaan kena kuning yang agak lama, okey lah kite makan ni .

BERURUT

Kite tak berurut . Sebab bidan tu kata badan kite tak bisa-bisa tak rasa sakit so takyah urut , tapi nanti lepas-lepas pantang datang berurut .

MANDIAN

Mandi pulak seminggu awal kite mandi dengan air suam untuk badan , rambut dengan air paip , lepas tu kite mandi dengan air paip biasa sebab kite tak selesa mandi air suam rasa rimas sangat-sangat . minggu awal tu mandian dengan herba cina , mandian hera tanamera & daun serai pandan ma kite buatkan . naseblah mandi dengan air paip tak bentan . hahaha . anak pertama je pantang betul-betul , yang kedua hareemmm ..

PENJAGAAN LUKA CZER

Ini je kite jaga betul-betul , lepas mandi kena lap betul-betul dekat tempat operate , cuma kali ni kite berani sikit so kite bersihkan sendiri , macam dulu mintak hasben bersihkan . Cuma masa Farhaan admited ward luka operation yang hujung sekali keluar nanah and luka kite rasa pedih-pedih sebab kite turun naik katil baby mungkin ... hari ke 44 benang dekat hujung tu reput sudah , dah la benang tu panjang naseb dah reput ..

BENGKUNG, PARAM & PILIS

Bengkung kite pakai lepas pantang .. Param kite tak pakai , pilis kite pakai 2 minggu awal berturut-turut .

TUNGKU

Kite tak bertungku pon . beli tapi tak pakai memang membazir sangat-sangat ..

STOKIN & SELIPAR

Stokin memang kite pakai , selipar pon pakai dalam rumah . kadang-kadang tak pakai stokin kite pakai selipar jek .

AKTIVITI MASA PANTANG


Uruskan kedua-dua anak .. awal-awal jek ma yang uruskan . lepas tu kite uruskan sendiri , mandikan kedua-dua anak . kadang-kadang ma and abah mandikan Abang Firhad tapi selalunye melalak lahh die sebab die nak ummi die mandikan .. macam biasa uruskan online bisness ...


Yang Ikhlas ,

Ummi anak dua

Tuesday, 16 August 2016

#BabyFI : Malam Pertama dengan anak

Assalamualaikum ... 

Hari Pertama
14 June 2016 (Selasa)


Malam lepas bersalin kite boleh demam pulak , tapi kite tak rasa kite demam cuma suhu badan kite panas 38.5 .. Ade satu nurse india datang lap kan badan kite sambil bagi ubat panadol ... malam tu hasben kite datang bawakkan makanan , bawakan air milo panas dan roti untuk kite .. kite tanya hasben kite badan kite panas ke hasben kite kate a'ah .. lepastu datang sorang nurse die kate mase bersalin tadi tumpah darah , awak banyak hilang darah , kite masukan satu pek darah tapi ni awal still kurang darah lagi .. so die bagi ubt tambah darah . Lepas makan ubat tu kite rasa macam mual-mual nak muntah . Hasben pulak nak balik dahh .. aduhh ...

Tetibe terbangun ade orang kejut , rupanya ade nurse datang hantar baby kite ... yeahhh tidur malam bertemankan baby ... Sampai-sampai die bukak mate die , memang Ummi gomol-gomol lah awak sayang uii .. Bagi die susu , Alhamdulillah pandai die menghisap .. cuma baby tak mahu duduk dalam katil baby tu , die nak sebelah kite je , naseb lahh nurse tak marah . kalau letak dekat katil die kejap-kejap die nangis ..


Kaki Dak Ipan


Hari Kedua 
15 June 2016 (Rabu)


Tiub air kencing dah di bukak , yang jarum dekat kedua-dua belah tangan dah mintak di cabutkan , demam dah kebah , dah boleh pergi toilet tanpa mintak bantuan nurse . Dah boleh mandi sendiri .. cuma kena pangku sikit perut sebab rasa macam perut nak terburai . hihihi .. 

Pukul 2 petang kiteorang 6 orang kena tukar wad , kiteorang kena duduk wad bersalin dekat atas bukit tu .. situ ramai kate seram sikit .. mak aihh .. datang-datang je memang seram ya amat pon . nurse-nurse dekat situ garang-garang beb . kite tak penah la kene marah cuma kite dengar die marah 1 pesakit cina ni sebab bagi air masak dekat baby . katil kite dekat dengan tingkap so boleh la nampak kalau Firhad datang .

Ma Abah Adik-adik & Mak Abah mertua datang melawat nak jumpa orang baru dalam family .. Firhad tak dapat jumpa die lagi .. tengok dari tingkap atas  jek .. sedihnye lahaiii .. masa nak balik die melalak sebab nak dengan kite .. kite pon join melalak dekat atas .. Hasben amek cuti time ni .. 

Malam dekat wad baru ni memang menyeramkan . naseb ko lahh uii . sunyi sepi dekat sini , wad sini ade 6 katil , naseblah 6 katil tu semua berpenghuni .. sebelah kite mule-mule kosong pastuh dalam 2 pagi die cek in sebelah katil kite sebab baru beranak pagi tu .. 

Hari Ketiga
16 June 2016 (Khamis)

Adik !! Ummi nak tarikh ni laa , tapi tarikh ni kite dah boleh balik ke rumah TokMa . hihihi ..


Tengok lah tuuu , nak bertepek dengan Ummi je , takut gamaknya .. Arini kite dengan baby dah boleh keluar ... Tak sabar dah nak jumpa abang , nak bawak adik jumpa abang , nak tengok reaksi abang macamana dengan adik die ni ... Dalam pukul 5 lebih-lebih jugak baru lahh dapat keluar hospital .. Bil hospital tak mahal . Harga dalam RM186.60 3hari 2 malam ..

Nanti kite share camne pandangan pertama abang dan adik .. hihihi .. seronok sangat dah ade dua anak ..

Yang Ikhlas,
hemak anak dua

#BabyFI: Detik Kelahiran ♡BabyFI2♡

Assalamualaikum ...

Alhamdulillah kite dah selamat melahirkan pada Ramadhan ke 9 .. Tak sangka cepat dari tarikh doktor bagi , tapi sebenarnye kite memang nak pon bersalin cepat sebab dah tak larat sangat-sangat . Kite konon-konon nak tarikh cantik iaitu 16.June.2016 (16.06.16) , tapi baby nak keluar awal dari tarikh tu . Hihihi .. sebelum tu pon memang request baby tolonglahh keluar time ayah cuti .. ayah die cuti setiap hari Selasa .. so baby mendengar kata .

Mehh kite share pengalaman bersalin Baby Farhaan 'Irfaan yang sangat mudah ni .. 

13 June 2016 (Isnin)

Kite kerja macam biasa , sebab memang mohon cuti 20 June , yelahh 22 June tarikh doktor bagi kan , so aritu buat kerja dah start rasa sakit-sakit, tapi kite still puasa dan rasa macam boleh tahan lagi tapi kite bagitahu hasben dah sakit mengeras, hasben nak amek tapi kite kate boleh tahan lagi . Petang tu balik kerja abah kite amek , kite bulan puasa memang abah amek sebab hasben niaga bazar lagi satu kite tak geti bawak kete . Hahaa . Balik kerja tu abah tanya nak pergi bazar tak ? Kite kate nak and pergi bazar dekat Giant Extra (org JB tahu lah kan) bazar ni popular sikit sebab banyak makanan yang menarik . Kite beli roti john sebab aritu beli kene tipu , takde isi daging pon . Lepas tu balik buka puase macam biasa , still  sakit tapi boleh tahan lagi . Malam tu mengadu dengan Hasben , Hasben nak ajak pergi hospital tapi kite kate macam acah-acah jek ni , tapi kite check contraction dah regular 15minit . Malam tu tidur-tidur ayam Hasben plak tak tidur sebab jaga kite .

14 June 2016 (Selasa)

5.00 Pagi - - - > bangun nak sahur . Bagitahu ma yang dah sakit , ma pon kate pergilah hospital tapi kite kate belum tanda yang lain just contraction jek , and kite pon sambung tidur , and kite nak amek MC sebab dah sakit perut macam tu takleh nak pergi kerja ..

11.00 pagi - - - > Dah tak tertahan lagi so suruh hasben siap-siap , hasben pon pergi amek beg baby and ummi masuk dalam kereta (baru bawak masuk engko!) sebelum tu kite mandi dengan air suam , cuci rambut and bersihkan diri sikit sebab tak tahu macamana lagi samada bersalin hari tu atau balik . Hasben beriya kate balik ni tak bersalin lagi .. ceh !! hasben suruh buka pose , die suruh makan sikit tapi kite bagitahu hasben taknak lah buka sebab kalau operation die tak bagi makan and die tengok masa makan kite cukup tak 8jam .

12.00 Tengahari - - > Gerak ke hospital , sebelum tu pergi kedai aicond masukkan aircond dekat kereta , kereta pon dah problem .. Aishh !! Ermm dalam perjalanan ke hospital tetibe nak nangis sebab tak sempat cium Firhad Irsyad . Maklumlah pergi sorok-sorok taknak bagi die ikut sekali dah sedih ...

1.00 Petang - - - > Masuk bilik saringan , dah amek keterangan so tunggu nama panggil untuk cek ape yang patut , kene kaunseling sikit sebab Operation , die suruh try normal walaupon doctor kate operation , kite dah sakit sontraction die boleh keunseling plak so macam masuk telinga kanan keluar telinga kiri .. And nama pon di panggil .. so kene lah baring atas katil cek CTG . maigodd dekat CTG dah 5 minit sekali contraction .. Doctor pon datang tengok record buku pink .. lepas tu die datang nak cek jantung baby . pehhh 2 orang nurse datang sebab tak jumpa jantung baby , siap tanya kite baby gerak tak , kite dah cuak kite kate gerak baby sebab die mengeras jugak ni .. Doktor tadi pon cek lagi dan lagi still tak jumpa ... Bila jumpa sekejap jek dapat dengar . and doktor tengok perut kite die kate lain macam jek , kite dah cuak okey !! doktor cek jalan and die terasa jari baby .. oh yaa sebelum tu kite dah bagitahu baby kite macam songsang tapi dorang tak caya . And doktor suruh nurse amek mesin scan , scan-scan baby songsang .. kannn ... Doktor tanya last makan bila ? pehh naseb tak buka so boleh teruskan operate, kite pon dah tak tahan sakit contraction . Doktor call bilik operation and bagitahu ade satu pesakit nak masuk operation untuk bersalin .. time tu jantung kite entah laaa ... kite nangis kejap sebab kite terpikir Abang Firhad , kite tak cium die tadi , kalau ape-ape jadi dengan kite macamana ,? Doktor panggil hasben kite bagitahu yang kite akan di operate dan bagitahu risiko-risiko yang akan kite hadapi, niatnye nak masuk wad dulu sebab operation full , sekali bilik operation call balik kate pukul 2.00petang boleh la operate . kite tengok jam aikk tak lama jek , hasben kite dah turun sebab daftarkan kite masuk wad , risau sangat takut tak dapat jumpa hasben sebelum operate ..  dan di situ jugak pakaian semua kena tukar , masuk drip , masuk tiub kencing . Allahhh mase masuk drip tu kite terkeluar air mata sebab sakit kena drip , masuk tiub tu merimaskan kite . sangat-sangat rimas , asyik la rase nak kencing tapi takleh sebab tiub tu menganggu .. kite call hasben sebab kite dah nak masuk bilik operate , Allah permudahkan urusan kite sebab hasben pon ontheway nak naik dah .. Allah rasa syukur sangat dapat jumpa die .. Doktor and nurse bagitahu hasben mungkin proses operate makan masa selama 3 atau 4 jam , dorang suruh hasben balik dulu , tapi kite taknak hasben balik ... tunggu lah kite sampai siap .. naseb hasben memahami isi hati isteri die die nak tunggu ...


mesin CTG dekat sebelah


selfie sat walaupon tengah menahan contraction .

2.00 petang - - - > perjalanan ke bilik operation , Ya Allah hati berdebar-debar , air mata tak putus-putus keluar , doa macam-macam , doa Nabi Yunus tak henti-henti . Hasben dah call ma & mak mertua mintak doakan di permudahkan , siap call atok and makcik die dekat Mekah mintak doakan isteri die . Hihihi .. perasaan masa ni takut sangat-sangat , kite belum bersedia , kite ingat minggu depan tapi awal pulak budak bertuah ni nak keluar .. hasben pujuk kite bagitahu jap lagi nak jumpa adik ... sebelum ke bilik selanjutnya nurse suruh hasben cium & salam kite . seriesly kite tak sempat nak mintak maaf , sebab tak ingat ape-ape time tu , otak kite tepu sangat masa tu .. dan berpisahlah kite dan hasben oleh pintu permisah itu ..


*pic hasben hantar dekat Family Group*
ayat die : " menanti dan terus menanti"

2.15 Petang  - - - > Menunggu bilik OT di bersihkan , dengar nurse-nurse bebual pasal menu berbuka petang nanti , macam-macam menu , teringat lah daku kejap lagi kena pantang dah , dah kempunan . ahhaha  ... Bilik di bersihkan maka kite masuk ke bilik 8 , sama blik dengan Firhad Irsyad dulu .. tak sampai beberpa minit Doktor pakar bedah datang terangkan kesan bius , kesan epidural kesan-kesan yang lain . okey sedih !!!! die bius separuh badan dan risiko nak muntah tu ade sebab die tekan-tekan perut kite akan menyebabkan kite nak muntah .. nurse bagi bantal suruh peluk dalam keadaan duduk , maka di biuslah belakang badan , tak sampai 5 minit kesan bius tu dah merebak ke bawah . kite cuak jugak buatnye doktor pakar bedah kite terasa pisau mati aku uii .. And tak lama tu Doktor pakar bedah sampai die cubit-cubit perut kite rasa tapi tak sakit , die suruh angkat kaki kite angkat tapi berat sangat-sangat . Nurse-nurse lain siapkan ape yang patut pasang macam-macam wayar dekat badan . halang kain depan kite and siapkan tempat baby . Lepas jek bius tu kesan rasa lega hilang sakit contraction , hilang rasa tak selesa dekat pundi kencing . hilang segalanya . tapi bile doktor pakar bedah tengok mesin jantung tu (tak tahu nama ape) jantung kite laju gile , die datang dekat tanya kite takut ke ? kite cakaap tak . pastuh die tenang kan kite suruh mengucap suruh selawat . sebab kalau jantung laju die tak leh nak proses operation . kite berdoa semoga dipermudahkan . mungkin kite takut saat-saat proses tu kite tak bernyawa lagi (MEREPEK SANGAT) alhamdulillah lepas tu jantung macam biasa dah .. Dah siap semua maka bermulalah sesi membelah perut nak keluarkan baby Farhaan Irfaan .

Kite tak nagantuk time ni , so kite tunggu dengan penuh sabar , rasa lama sangat proses nak keluarkan baby , tengah berangan tetibe doktor pakar tu bebual dengan kite sebab die kate luka dalam kite cantik kite makan ape masa bersalin sulung ? kite cakap la makan makanan biasa-biasa , pastuh die cakap ade amek pati tak ? kite cakap tak amek , die kate bagus sebab luka cantik , hemak masa bersalin dekat Firhad setiap hari duk makan oren sunkis tuh haa .. Lepas tu dengar lagi doktor tu kata "jangan pecahkan kantung die , biar die keluar dengan kantung" subhanaAllah anakku dalam kantung die lagi .. SubhanaAllah .. SubhanaAllah ... cuma tak dapat nak amek pic ni untuk buat kenangan ..


*sumber Google*

02.41 Petang - - - > Lahirlah permata hati yang kedua dengan selamat dan berjaya , dengar suara die yang kuat tu terus mengalir air mata ni .. Alhamdulillah ... sebelum proses keluar rasa sangat doktor tolak-tolak perut kite , di tekan-tekan and kite rasa nak muntah , cecepat bagitahu nurse kite nak muntah dorang sediakan plastik tapi tak muntah pon :P .. lepas keluar baby boy nurse bagi die dekat kite suruh tengok jantina dan cium , cium die kejap and nurse amek nak bersihkan lepas bersihkan die letak dekat kite sambil doktor jahit perut . Dalam proses nak cantumkan tu pon kite nak muntah balik , nurse suruh muntah je kat situ nanti dorang lap , tapi tak muntah jugak .. mungkin sebab doktor tekan-tekan perut tu yang rasa nak muntah .. lepas tu dorang hantar baby ke wad baby sebab mase mengandung kite ade kencing manis so dorang nak tengok gula dalam darah/badan baby okey tak .

03.00 Petang - - - > Di tolak keluar dari bilik operation , tunggu dekat ruangan menunggu sekejap sebelum masuk ke wad .. Sejuk tak hengat .. Dalam bilik operation pon sejuk teramat tapi nurse-nurse dah selimut kan kite tebal-tebal .. lepas tu dorang cek tekanan darah , jantung semua dorang suruh tidur sekejap sebelum naik wad tapi kite takleh tidur . perasaan mase ni bercampur , kite tak sabar nak jumpa hasben dah ni ... so masa ni kite terbaring jek cuma gerak-gerakan ibu jari kaki sebab nak pengaliran darah berjalan dengan lancar .

04.15 Petang - - - >  nurse datang suruh try angkat kaki , dah boleh angkat dah kaki kite cuma rasa sesemut gitu , and dah boleh naik wad . dorang tukarkan kite ke katil untuk tolak ke wad , dah settle dah sign borang semua kite di tolak keluar . sampai keluar kite nampak dah hasben tercinta setia menunggu depan pintu dewan bedah . senyum tengok die sambil tu keluar air mata sebab dah selamat semuanya .. 

04.30 Petang - - - > tukar katil wad pulak , dorang angkat beramai-ramai , nurse situ salinkan baju and pakaikan pad . lepas settle hasben datang cium dahi (moment paling indah) , tanya hasben dah jumpa anak ? dah azankan anak ? uri anak dah amek ? comel tak anak ? sebab kite nampak die putih melepak mata sepet . hasben kite tunjuk gambar , dah azankan dah and dah amek pon uri anak . Lepastuh hasben kite nak pergi amek barang-barang kite , lepas amek tu die kate nak balik kejap sebab nak bersihkan diri maklumlah tunggu lama berpeluh-peluh tunggu bini dalam dewan bedah . Lepas die balik nurse datang tanya kite ade minum @ makan tak ? kite cakap minum air masak je hasben dah suapkan . lepas tu die kate jap lagi die datang balik buatkan air milo . Ya Allah baiknye die . tapi lupe dah nama die sebabnya dah 2 bulan benda tni berlalu . hahaha .. kite berehat sekejap sambil update dekat kawan-kawan bahawasanya dah selamat bersalin . ramai terkejut . hihihi . tak yah nak terkejut sangat lah !!!

05.30 Petang - - - > Kedua-dua belah family datang melawat . kekonon nak tengok baby tapi baby tak ade . baby kat wad baby .. tapi kite tak dapat jumpa Firhad , Hospital Aminah tak boleh bawak budak masuk . Tak sangka Firhad dah naik pangkat jadi Abang . Dah siap cerita bagai , pukul 06.45 petang masing-masing nak balik yelaah nak buka pose kan . hasben kite pon nak datang lepas berbuka . Tinggalah daku keseorangan .. tengok kiri kanan ade baby .. huaaa :(


Sekian cerita beranak dari kite


*Hari ke 20*

Muhammad Farhaan 'Irfaan Bin Muhammad Hammiruul
14 June 2016 (Selasa)
14.41 PM

Winnie The Pooh Glitter