Thursday, 18 August 2016

#BabyFI : Jaundis paling lama

Assalamualaiku ....

haii u'olls ... seperti sedia maklum baby dan kuning tak dapat di pisahkan . sekarang ni kau pantang makan mase mengandung pon still ade kuning . tak kire darah inu O ke A ke B ke C ke D ke tetap ade kuning . jarang laaa kite dengar anak tak ade kuning JARANG !!! 

Macam Firhad Irsyad dulu kuning die tak lama . Tapi Farhaan Irfaan sebulan kuning die tak surut-surut . naik turun naik turun kuningnya ..

Hari ke 4 dah dapat detect ade kuning , so nurse yang datang rumah suruh refer ke Hospital Sultan Ismail , petang Jumaat tu kami pon pergi ke Hospital untuk cek kuning die . Dari pukul 2.30Petang sampai 6.30Petang baru tahu result bacaan kuning die . Lamaaaaaaaaa sangat menunggu dengan kite ni tengah berpantang . dengan pilis kat dahi tak tanggal . Haha . Dah la ma abah nak buke pose lame bebeno , hasben kite macam biaselah kerja .. Bacaan kuning die 11.4 , ade baby sorang tu kuning die tinggi sampai kene admited , kuning die 18 , atas dari 16 memang kene tahan . Hari Ahad kene pergi klinik Masai pulak .

Hari Ahad (19.06.16) pergi masai bacaan 10.6 turun lah sikit , tapi still kene pergi klinik lagi . so kene lah ulang alik ke klinik .

Hari Selasa (21.06.16) bacaan 10.1 , nampak tak turunnye berapa lah sangat . so kene repeat lagi ..

Hari Khamis (23.06.16) bacaan naik balik ke 10.6 . Sebab naik esok kene datang klinik semula .

Hari Jumaat (24.06.16) bacaan turun ke 9.6 balik .

Hari Selasa (28.06.16) bacaan turun 9.0 .

Hari Khamis (30.06.16) bacaan turun ke 8.4 . kene datang hari Ahad pulak . uiii adik lama nye kuning awak ..

Hari Ahad (03.07.16) bacaan turun 8 . memandangkan dah nak sebulan maka doktor arahkan pergi hospital untuk cek kenapa kuning die lama bebenor ... so surat ke hospital di keluarkan , cukup die sebulan kene bawak pergi hospital .. iaitu pada 17 July 2016 .


PENAWAR ??

Bukan kite tak cuba ape-ape untuk hilangkan kuning , kite tak bagi die makan anggur hitam sebab orang kate tak elok untuk usus anak . nanti nak baikkan kuning sekali sakit lain timbul . so kite hanya bagi susu badan , 2 jam sekali kite akan kejut die untuk menyusu .. kalau tak bangun kite jentik kaki die sampai die bangun .. Farhaan okey , menyusu okey , berak kencing okey cuma die je nak kuning lamaaa .. 

After pergi jumpa doktor untuk amek darah and sample air kencing die masa sebulan tu die kene admit ward , pasaiii kuning kah ??? okey next entry yee ... ^_^

Last-last kuning die hilang masa umur die 40 Hari .. hihihi . dan sample darah n air kencing tu tak ade masalah ape-ape pon ..


Yang Ikhlas,

6 comments :

  1. kalau kuning biasa kitorang bagi alfafa dan ibu mesti kerapkan menyusukan bayi.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum pp..umar lagi lama jaundice dia, ngam2 2 bulan baru hilang. Bacaan 16-15-14 kat situ je. Takde turun2. Memang cuak gila. Kita fully bf, takde mkn jamu apa. Steady jelah mandikan dgn herba2. Syukurlah takde smpai effect dalaman dia.. sedor2 habis kuning tu, tembam umar 6kg 2 bulan. Hahahhaa redho la nurse panggil baby tembam...yg lecehnya kena g kk setiap hari..macam mana nak pantang dgn tenang.. kan.. i feel u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumursalam sheila ... a'ah yunk penat ulang alik ke klinik je .. pilis param ntah ke mana ntah .. hahaha ..

      Delete
  3. mek dlu minum susu kambing, alhamdulillah tak kene jaundice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn ??? patutnye mase ngandung tu minum susu kambing .. tapi tekak kite tak leh terime mek ... nak muntah minum susu kambing ...

      Delete

Winnie The Pooh Glitter