Tuesday, 16 August 2016

#BabyFI : Malam Pertama dengan anak

Assalamualaikum ... 

Hari Pertama
14 June 2016 (Selasa)


Malam lepas bersalin kite boleh demam pulak , tapi kite tak rasa kite demam cuma suhu badan kite panas 38.5 .. Ade satu nurse india datang lap kan badan kite sambil bagi ubat panadol ... malam tu hasben kite datang bawakkan makanan , bawakan air milo panas dan roti untuk kite .. kite tanya hasben kite badan kite panas ke hasben kite kate a'ah .. lepastu datang sorang nurse die kate mase bersalin tadi tumpah darah , awak banyak hilang darah , kite masukan satu pek darah tapi ni awal still kurang darah lagi .. so die bagi ubt tambah darah . Lepas makan ubat tu kite rasa macam mual-mual nak muntah . Hasben pulak nak balik dahh .. aduhh ...

Tetibe terbangun ade orang kejut , rupanya ade nurse datang hantar baby kite ... yeahhh tidur malam bertemankan baby ... Sampai-sampai die bukak mate die , memang Ummi gomol-gomol lah awak sayang uii .. Bagi die susu , Alhamdulillah pandai die menghisap .. cuma baby tak mahu duduk dalam katil baby tu , die nak sebelah kite je , naseb lahh nurse tak marah . kalau letak dekat katil die kejap-kejap die nangis ..


Kaki Dak Ipan


Hari Kedua 
15 June 2016 (Rabu)


Tiub air kencing dah di bukak , yang jarum dekat kedua-dua belah tangan dah mintak di cabutkan , demam dah kebah , dah boleh pergi toilet tanpa mintak bantuan nurse . Dah boleh mandi sendiri .. cuma kena pangku sikit perut sebab rasa macam perut nak terburai . hihihi .. 

Pukul 2 petang kiteorang 6 orang kena tukar wad , kiteorang kena duduk wad bersalin dekat atas bukit tu .. situ ramai kate seram sikit .. mak aihh .. datang-datang je memang seram ya amat pon . nurse-nurse dekat situ garang-garang beb . kite tak penah la kene marah cuma kite dengar die marah 1 pesakit cina ni sebab bagi air masak dekat baby . katil kite dekat dengan tingkap so boleh la nampak kalau Firhad datang .

Ma Abah Adik-adik & Mak Abah mertua datang melawat nak jumpa orang baru dalam family .. Firhad tak dapat jumpa die lagi .. tengok dari tingkap atas  jek .. sedihnye lahaiii .. masa nak balik die melalak sebab nak dengan kite .. kite pon join melalak dekat atas .. Hasben amek cuti time ni .. 

Malam dekat wad baru ni memang menyeramkan . naseb ko lahh uii . sunyi sepi dekat sini , wad sini ade 6 katil , naseblah 6 katil tu semua berpenghuni .. sebelah kite mule-mule kosong pastuh dalam 2 pagi die cek in sebelah katil kite sebab baru beranak pagi tu .. 

Hari Ketiga
16 June 2016 (Khamis)

Adik !! Ummi nak tarikh ni laa , tapi tarikh ni kite dah boleh balik ke rumah TokMa . hihihi ..


Tengok lah tuuu , nak bertepek dengan Ummi je , takut gamaknya .. Arini kite dengan baby dah boleh keluar ... Tak sabar dah nak jumpa abang , nak bawak adik jumpa abang , nak tengok reaksi abang macamana dengan adik die ni ... Dalam pukul 5 lebih-lebih jugak baru lahh dapat keluar hospital .. Bil hospital tak mahal . Harga dalam RM186.60 3hari 2 malam ..

Nanti kite share camne pandangan pertama abang dan adik .. hihihi .. seronok sangat dah ade dua anak ..

Yang Ikhlas,
hemak anak dua

2 comments :

  1. seronokknyaa ank nak dengan kita .. :) the moment..

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter