Friday, 19 August 2016

Balik Raya ketika berpantang

Assalamualaikum ... 


Ni kite nak share pengalaman kite balik kampung masa berpantang . Kampung kite jauh ... bayangkan dari selatan ke timur .. hehehe

JDT - - -  > TRW

Pengalaman membawa dua anak kecik balik kampung , bolehlahhh ... tak mencabar mana pon , sebab anak-anak behave sepanjang perjalanan . Firhad Irsyad duduk depan , kte dan Farhaan Irfaan duduk belakang sebab nak baringkan Farhaan takkan sepanjang jalan nak beriba kan ... 

Perjalanan yang makan masa selama 12 Jam ni memang fuhhh .. Jalan clear tak jem pon cuma lambat sebab kiteorang banyak rehat dan tak terkejar-kejar . Lagi-lagi bawak ibu berpantang and baby dalam hari so hasben and abah kite bawak slow-slow jek ..

Firhad tak lah mengacau , die duduk diam-diam sambil pasangkan Upin Ipin , adik pulak behave . nak susu die menangis dah susu letak je kat tilam die , masa ni kite tak pakaikan lagi car seat sebab baby lagi kan tulang belum kuat sangat . 

okey u olls kalau ade yang nak balik kampung masa berpantang ni , dalam kereta tu korang jangan bukak ekon kuat-kuat , pakai baju lengan panjang . nak pakai kain batik ke seluar ke terpulang yang penting ikut keselesaan korang . pakai stokin yee . kang sejuk kang . 

kite banyak berhenti tapi tak turun kereta , ade satu hentian je kite turun sebab nak kencing and luruskan urat-urat yang tersimpul rapi .. 

tapi tu jelaaa rasenye kite boleh share , haaa kebetulan kite balikkan dalam bulan puasa , semua berpuasa so kite je tak and kite beli roti je makan dengan Firhad Irsyad .. Lepas tu singgah warung untuk berbuka puasa , baby kite pegang elok-elok sambil tu bawak lada hitam ..

----------------------------------------------------------------------------------------------------


TRW - - - > JDT

Lepas tu masa balik ke johor kite tak balik sekali dengan ma abah kite , kite balik sehari awal yelaaa hasben dah tak sabar nak balik Johor nak jumoa mak abah die pulak ,,, banyak kisah sedih dekat kelantan ni haaa .. 

Masa balik kiteorang tak singgah banyak tempat , ade dua tempat je kiteorg singgah . 1 R&R untuk mandikan anak-anak , satu tempat lagi singgah untuk makan .. masa makan tu dah dekat Mersing,Johor dah lapar sangat time ni ... tu yang terpaksa singgah walaupon jam dah pukul 1.30 pagi .. Maklumlah last makan masa nak gerak balik pagi tu , tu pon pukul 9.30pagi ... 

Perjalanan balik makan masa selama 16jam .. pukul 4.45pagi baru sampai rumah mak abah mertua kite .. sampai-sampai je terus tidur ... penat sangat-sangat .. 

Tapi masa balik tu , ekon kete rosak pulak dengan jalan jem maka mula lahh si baby tu menangis kepanasan ... so umminye togelkan die .. Abang naseb memahami tak meragam sangat ... Alhamdulillah .. 



Yang Ikhlas ,

2 comments :

  1. wah, behave ye si abangnya..bagus sungguh

    ReplyDelete
  2. mudah urusann. alhamdulillah :) jauh tu perjalanan..

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter