Friday, 19 August 2016

#BreastFeedingJourney: Susu Jagung !!

Assalamualaikum ...

Maklumlahh dah beranak so I is cerita kisah anak la yee .. I is kan memang suke bercerita .. kalau tak suka atau menyampah jangan baca taw .. taw .. sebab ibu menyusukan anak kene positive je takleh stress stress ..

First time kite pump susu masa tu dalam pantang , hari ke 5 bepantang kite dah pump sebab breast kite penuh so rasa macam berat nak bawak breast . haha . dengan anak pulak  syoknye lahaaiiii tidur . maklumlahh ade penyakit kuning , so die pon tidur jek lah . kejut pon tak mahu di isapnye .. 


*Air jagung*

Ini lah susu pertama kali kite pump , kaler die menyelerakan kan ? Tu namanye colostrum memang bagus untuk baby , boleh mencegah penyakit .. Kite pon post lah dekat Group #bfmembers ramai pulak yang komen dan macam-macam komen kite dapat . Alhamdulillah semuenye komen positive cuma ade la kate tak elok pump di awal-awal ni sebab takut takleh nak control penghasilan susu badan tu nantii .. 

Tapi kite nak syukur Alhamdulillah sebab dalam pantang walaupon kite pump still cukup demand vs supply untuk anak teruna kite tuh ... Susu yang awal kite pump Farhaan Irfaan minum sampai habes . Alhamdulillah die tak reject puting susu .. 


Kite pakai pump Lacte Duet , Pump ni beli masa zaman anak pertama , Petang tu pon kite ade pump lagi still keluar colostrum , memandangkan Farhaan baru je isap so kite bagi dekat Firhad Irsyad .. syok pulak die menghisap susu Ummi die ... 

Semoga Allah memberi peluang untuk kite menyusukan kedua-dua putera kite . Semoga cukup susu ini untuk kedua-duanya . Kenapa dua ?? Alhamdulillah kite bagi Firhad merasa susu badan sikit , maklumlah die sempat menyusu sampai umur 6 bulan jek .. Biar die merasa sikit susu Ummi die .. 

Doakan kite yee . moga moga kite berjaya ke PHD 

6 bulan - Diploma
12 bulan - ijazah
18 bulan - master
24 bulan- PHD 
Yang Ikhlas ,

6 comments :

  1. Assalamualaikum pp..alhamdullilah rezeki. Yg penting faham konsep, positive selalu, mkn minum cukup. Insya Allah, semoga dipermudahkan urusan bf journey.. adam takmau susu umi dia dahh, malu katanya. Ekekeeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firhad pon minum dalam botol .. kalau bagi tek die dah malu-malu dah , dah besar kan dah pandai malu .. hihi

      Delete
  2. kita doakan. moga dipermudahkan semuanya . :) aminnn

    ReplyDelete
  3. hihi. mek tak sempat spm ponnn. mek sempat 2 bulan je. tu kira ape ye? upsr la kot :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lorhhh kenapa sampai dua bulan jek ????? susu kering sendiri ehh yunk ????

      Delete

Winnie The Pooh Glitter