Monday, 20 June 2016

#BabyFI: Alhamdulillah , selamat sudah

Assalamualaikum ....
Alhamdulillah .. syukur ... selamat melahirkan AdikBaby pada 14June2016 , nanti kite cerita ye pengalaman melahirkan AdikBaby . AdikBaby lahir pukul 1441PM , bersamaan dengan 9 Ramadhan .


#semoga membesar dengan sihat , budak kuat menyusu sangat-sangat ni .. 

Muhammad
14 June 2016
1441 PM
9 Ramadhan 

Monday, 13 June 2016

Sunday, 12 June 2016

#PregySecond: Check up 38Weeks & Baby Songsang

Assalamualaikum ... 

Tadi check up baby yang second last sebelum due nanti .. Alhamdulillah berat kite tak naik banyak sangat sekarang 50.4KG , makan macam biasa cuma mungkin berat dah tak nak naik . masa mengandungkan Firhad Irsyad masa kandungan 38weeks 51.7KG .. HB pulak tak check . ^_^

Lepas tu nurse KK check perut macam biasa sekali die tengok perut kite lain macam sebab si kecik kat dalam ni tak tahu lah ape die buat . And check-check Adik Baby punye kepala dah naik atas .. Ohh maiii Ummi awak cuak . patutlah 2 3 hari ni rasa lain je bahagian atas ni , rupenye kepala awak . Tapi masa nurse check tu kepala die dekat tepi , so die macam melintang gitu .. 


Lepas tu nurse tu tolak-tolak sikit -sikit baru kepala die gerak ke atas macam kedudukan songsang tu .. Alahaii anak uii kenapalah last-last ni kepala awak naik ke atas , tak suke eh duduk kepala ke bawah ??? In Shaa Allah semuanye okey , cuma Ummi cuak sangat-sangat awak uii . nanti nak czer camnoo??? Jangan menegak sudah . Nangis Ummi uii nak jaga luka czer menegak !!!


Masa Abang Firhad czer melintang so senang nak jaga luka czer , sebab kedudukan abang okey , ni adik mintak mintak minggu depan dah kembali ke asal ye sayang ... Doakan Adik Baby ye kawan-kawan ummi , doa agar die kembali ke kedudukan asal ...

*10 Hari Lagi*
22 June 2016 Rabu
Nuzul Al-Quran


Salam Sayang,
12 June 2016 (Ahad)

Thursday, 9 June 2016

#PregySecond: 37Weeks

Assalamualaikum ... 

Alhamdulillah dah masuk 37weeks , bile-bile masa je baby dah boleh keluar . Tapi harap-harap biarlah ikut date yang doktor bagi ye sayang , senang Ummi terus daftar diri . Kalau awal nanti kena ikut turn pulak kang ... 

Alhamdulillah dapat puasa ketika sedang sarat mengandung , Adik Baby behave kat dalam . Cuma AdikBaby tak banyak gerak jek , Ummi risau sangat-sangat lepas pujuk baru gerak-gerak tu pon tak se aktif macam selalu . Bile tiba waktu berbuka barulah Adik Baby gerak aktif sampai tengah malam , baru ade tenaga ye sayang ... Harap Ummi dapat berpuasa penuh 2 minggu ni .. 


Comelnye baby dalam gambar ni
18 days to go ikut due
#11days to go ikut tarikh di tetapkan

Sepatutnye kite kena check up tiap-tiap minggu dah , tapi doktor bagi tarikh 12 June 2016 (Ahad) untuk check biasa , so tunggu jelah check up Ahad ni nak tahu berat bape dah .. Last Arituh 50KG , ni tak tahu lah bape kilo dah naik ... 

Ermm hari-hari dok pandang kalendar , tak sabar nak cuti , tak sabar nak tunggu kehadiran orang baru , tak sabar nak tengok rupa Adik Baby and paling tak sabar nak tengok ragam Firhad Irsyad dapat adik macamana ., sekarang ni asyik cium perut je anak usap-usap perut sambail panggil "Adik" . Harap-harap Abang Firhad akan sayang adik , akan jaga adik sampai besar ..

Meh kite share tanda nak bersalin walaupon kite ni menunggu tarikh je sebenarnye tapi kot-kot baby nak keluar awal kan , maklumlah Ummi Ayah dah tak sabar sangat-sangat ..

Tanda-Tanda Bersalin
  • Baby dah masuk laluan , bermakna baby dah ready nak keluar , kepala baby dah dekat bawah , celah kangkang kite akan rasa sakit , bila berjalan tu rasa macam susah sangat . Dan bile nak membuang air kencing tu macam tak sabar-sabar nak masuk toilet cepat-cepat .
  • Kuat rasa cram dan sakit belakang.
  • Selera makan yang kurang
  • mengalami cirit birit
  • rasa sangat letih dan rasa nak rehat sangat-sangat
  • air ketuban pecah
  • lendir darah keluar
  • sakit contraction kerap & tetap . mula-mula 30minit, 10minit & 5minit ..

Doa-doa kan kite di permudahkan bersalin , proses pembedahan yang lancar , sebelum dan selepas pembedahan di permudahkan urusan . Harap-harap kite boleh jaga Firhad Irsyad time pantang , memang ma , abah & adik-adik jaga tapi kekadang takut die nak manja-manja dengan Ummi die maklumlah kang nampak ummi dengan adik die pon nak bermanja ... 

Salam Sayang,
10.June.2016 Jumaat

Wednesday, 8 June 2016

Tahun ini Cuti Raya Paling Lama

Assalamualaikum .... 

Seronok sangat dok belek-belek kalendar .. Dok tick tick tarikh dari start cuti sampailah naik kerja . Sebulan cuti untuk Bulan Syawal . Hihihihi , Kawan-kawan opis jeling je tengok . Dah rezeki anak hemak nak lahir bulan Ramdhan so kite pon cuti ...


Tahun ni In Shaa Allah beraya berempat dan tahun ini amat bermakna buat kite sebab hasil memujuk sang suami tercinta kite dapat balik kampung kite dekat Tumpat, Kelantan . Masa tu kite 2 minggu lepas bersalin , In Shaa Allah dah kuat (nak beraya sangat kan) , maklumlah dah 3 tahun tak beraya dengan Family sendiri . Sedih bile ma kite kate "Angah tak balik tahun ni?" kite jawab "Tak" pastuh ma sambung lagi "kalau ikutkan dah 3 tahun tak raya same-same, dah la tahun ni AbangLong balik , ingat nak kumpul semua bukan senang kite nak kumpul" Erkkkk ... sedih sangat !! terus pujuk hasben and bagitahu die . Masalahnye hasben kite tu manja dengan mak die , tu yang die tak nak balik kampung kite hari raya sebab sedih tinggalkan hemak die , kite kate adil laa selama ni kite je , ni turn awak pulak merasa jauh dengan hemak .

Opsss .. hemak kite stay Johor , kite duduk dengan family kite , tapi kat Kelantan tu adik beradik ma & abah kite yang tinggal , ma & abah memang akan balik tiap kali Raya Aidilfitri . Dekat sane hari raya memang meriah lagi-lagi raya Aidiladha . Masa lepas pantang je kite balik untuk Aqiqah kan Firhad Irsyad . Tu pon tak berapa nak meriah and lama sebab bizi buat persiapan Aqiqahkan Firhad , lepas tu bebudak cuti sekolah pon tak lama . 

In Shaa Allah tahun ni tahun bermakna buat kite sekeluarga . Alhamdulillah lepas hasben proceed jadi balik kampung terus dapat berita gembira , Rezeki Baby barangkali . Hasben pon dah siap-siapkan kereta sikit demi sedikit sebab taknak duit keluar banyak sangat bile service nanti . And first Ramadhan tuhari hasben ajak jalan-jalan cari baju raya kami sekeluarga . Dah lengkap baju Raya Hasben , Kite dan anak-anak . Thema tahun ni kaler Hijau . Satu Family Hijau . "Hemak Engkau Hijau" Baju untuk ma & adik-adik dah setel kite belanja untuk dorang .. 


Pic Hemak Bakal Anak Dua ^_^


Salam Sayang,
08.June.2016 Rabu

Tuesday, 7 June 2016

Salam Ramadhan #Days 2

Assalamualaikum ... 


Masih belum terlewat untuk mengucapkan salam Ramadhan buat semua blogger-blogger yang dikasihi semuanya ... 

Alhamdulillah tahun ni Kite dapat sambut bulan yang mulia ni bersama Suami , keluarga dan anak tersayang , Alhamdulillah Allah masih beri nafas untuk terus hidup di muka bumi Allah dengan mengumpul amal ibadat untuk di bawa bekalan ke akhirat nanti . 

*Tahun Ke-3 Berpuasa bersama Suami
*Tahun Ke-2 Berpuasa dengan Muhammad Firhad Irsyad
*Tahun Pertama Berpuasa dengan AdikBaby

Semalam First Ramadhan , Alhamdulillah AdikBaby behave cuma gerakkan slow , die asyik emngeras jek , lepas berbuka barulah die aktif tu pon tak lama sebabnye die sambung tidur barangkali sebab kenyang dah , Ngeh ngeh ngeh .

Hasben pon risau tengok keadaan kite , tapi so far kite okey , kalau memudaratkan baru kite buka Puasa , In Shaa Allah adik baby behave die tahu Ummi die nak Puasa .... 

Harini hari kedua berpuasa dengan adenye si kecik di dalam Tummy , Alhamdulillah masih okey . Kite bukan tak ade pengalaman mengandung & berpuasa sebab Abang Firhad dulu pon kite mengandungkan die dalam bulan puasa . nanti kite share macam mana kite handle puasa ketika mengandung ..


#37Weeks 
#14Days To Go 

Keluar ikut tarikh doctor bagi yee sayang .... 
Tak lama je lagi kite berjumpa , nanti boleh gomol-gomol .

Salam Sayang,
07.June.2016 Selasa

#PregySecond: Pentingnya Panties Pakai Buang

Assalamualaikum ... 

Panties pakai buang ni lebih dikenali sebagai Disposable Panties , panties ni serius kite kate memang PENTING lepas beranak , tak kire lah normal atau operation . Sebabnye masa bersalin darah kite keluar banyak , tak sama macam kite period . So adelah darah kotor yang akan melekat dekat panties kalau jenis bukan pakai buang dah jenuh u'olls nak cuci .. Masa pantangkan Muhammad Firhad Irsyad kite pakai jenama Fiffy , okey sangat-sangat .


*Panties tu depan sekali (yang gulung-gulung)*

Dan kali ni kite amek jenama Fiffy and Autumnz . Autumnz ni baru nak try sebab murah masa tengok dekat expo baby baru-baru ni . Yang jenama Fiffy ni harga RM 7.90 (1paket ada 5pcs) , Autumnz pulak RM 6 (1paket ada 5pcs)


So kalau bakal ibu-ibu nak tahu pasal panties ni , memang menjadi keperluan sangat-sangat . Dalam 2 minggu awal tu aje u'olls pakai panties ni , lepas 2 minggu darah dah kurang dah tak banyak sangat . Tapi jangan lah satu hari satu panties , kena tukar-tukar jugak yee . sebab ade darah kotor di situ .. Lagi-lagi yang bersalin normal luka tut tut kena jaga betul-betul .. So Panties ni pakai dan lepas abes tu boleh buang but kena cuci bersih-bersih jugak yee sebab darah kan ,??

Okeh itu saje yang nak share tentang Panties Pakai Buang ini ... ^_^


Salam Sayang,
07.June.2016 Selasa

Monday, 6 June 2016

#BabyStuff: Basuh Bottle Baby

Assalamualaikum ... 

Memandangkan dah sarat-sarat and tunggu detik nak melahirkan ade je last minit baru nak buat kan ?? Hari Ahad aritu tak ade ape nak buat , hasben pon balik rumah mak die tlong emak die kemas warung . So kite pon plan nak basuh bottle-bottle Adik Baby , nanti dalam pantang tak yah buat kerja sangat kan .

Kite pakai manual jek , memang tak beli sterilizer bottle tuh . Pakai periuk ma yang besar sumbat bottle-bottle dalam tu . First kite basuh benda-benda yang bergetah macam outing-puting bottle and breastpump punye corong .

First kite rendamkan semuanye dalam periuk , agak dah lama rebus bottle , angkat and cuci dengan pencuci khas bottle , kite memang pakai jenama Pureen punye yang Orange nih . lepas cuci bilas dengan air sebersih-bersihnye and tunggulah sehingga kering .




Sesi pertama : Bottle susu & Barang-barang breastump


Sesi kedua : Bottle untuk EBM

Itu cara kite basuh , lain orang lain caranya . kalau ade sterilizer tu lagi senang tapi kite rasa tu macam pembaziran so kite tak beli pon . Hasben balik , tengok tengah basuh bottle-bottle hasben dah bising dah sarat-sarat buat kerja rumah sorang-sorang . Kite sengeh jek , boring pulak kalau tak buat ape-ape . nanti dah puasa tak larat rasanye nak buat ape-ape , dengan Abang Firhad yang makin bertambah akal, makin banyak akal die nak menerokai , ni kite basuh bottle pon bukak Upin Ipin untuk die , baru die senyap .

Salam Sayang,
06.June.2016 Isnin

Sunday, 5 June 2016

Mom & Baby Expo_Danga City Mall June'2016

Assalamualaikum ... 

Minggu yang baru ni ade mom and baby expo , tapi tak meriah sangat sebab banyak booth yang tak ade . Niatnye nak beli pampers untuk Adik Baby and Abang Ayyad . Tapi sampai sane hanya ade 2 jenama pampers jek , Owners & mamypoko . Mamypoko pon mahal jugak . 1 Pek RM56 . Giloo ko !! Kite pergi hari sabtu 04.june.2016 , Abang ayyad pulak tinggal dengan TokMa . So dating berdua dengan Hasben .

So kite pon beli barang-barang tambahan yang lain . Barang semua dah lengkap cuma barang keperluan kite macam kurang lagi so kite tambah ape yang patut jek . Kandungan pon dah masuk 36Weeks so dah tak larat nak jalan lama-lama .


BreastPad Lacte RM13
Stroage Bag RM 10 (1pcs)
*nampak lawa pulak plastik die tu yang grab*


Mandian herba Tanamera
Harga Asal RM 30.50
Harga Diskaun RM 27.00


Disposable Panties RM6 (1pcs)

Kite ada beli Pureen liquid untuk basuh bottle susu amek 2pcs RM 21.00

  Lepas tu kite ajak hasben masuk UO dalam Danga City Mall , sebab nak cari pampers anak-anak , dekat dalam tu lagi murah rupenye barang-barang baby , liquid Pureen basuh bottle tu baru RM 9.90 1pcs okey ... Pampers Drypess pulak 1 pek besar tu RM 31.99 , so beli 3pek untuk adik baby , 1 pek untuk abang ayyad . Lepas balik dari expo ajak hasben pergi Tesco Plentong nak beli barang keperluan rumah and makanan untuk pantang nanti macam biskut-biskut , milo , holick and macam-macam lagi . Dan baru teringat berus bottle susu anak dah lama tak berganti , so beli dua . Sebab yang kecik untuk basuh puting bottle tu selalunye tertanggal . sakit hati betuiii ...



Berus Botol RM 9.50
Berus Botol RM 7.50

Dan sejak nak beranak ni kite study balik cara nak handle susu baby , cara nak mengepam dengan betul untuk dapatkan hasil lumayan , kite study dekat group FB #bfmembers . Dekat situ kalau tengok susu-susu ibu memang meriah and rasa macam teruja . Dan baru-baru ni kite tengok femes pulak orang oakai benda alah ni .


*Pinjam Gambar*

So kite survey dekat Lazada , RM 34.00 ape lagi terus amek beli untuk test time pantang kang , Katenye senang je pakai , picit bawah die lepas tu tekap dekat breast . Okey kite cuba and nanti buat testimoni okeh !

Salam Sayang,
05.June.2016, Ahad

Saturday, 4 June 2016

#PregySecond: Beg Hospital Dah Ready


Assalamualaikum semua ...



Alhamdulillah barang untuk ke hospital dah lengkap semuanya ..

Beg Hijau_Barang-barang AdikBaby

Beg kertas_Baju AdikBaby selepas keluar dari rahim Ummi

Beg Biru_Barang-barang Ummi

Pampers Newborn paket kecik & Bantal Moo Moo untuk Adik Baby .

Cuma kena siapkan keperluan makanan pulak , selalunye kite nak gerak ke hospital baru kemas keperluan makanan ke hospital tu .. Ade lagi 2 minggu nak bersalin . Huhu . Makin dekat makin sebak , tapi pikir positive je , pikir baik-baik agar semuanye baik .

Tak sabar nak jumpa Adik Baby . In Shaa Allah di permudahkan urusan ....

Salam Sayang,
04.June.2016,Sabtu

Friday, 3 June 2016

#BabyStuff: Kelengkapan menyusu dah selesai

Assalamualaikum .... 

Masa mengandungkan Muhammad Firhad dulu kite prepare awal-awal barang-barang untuk menyusu , cuma ade lah sikit-sikit yang kite tak prepare . Macam pump kite beli manual hujung-hujung lenguh tangan :P , dan ade yang lain-lain beli masa dah start kerja . Kali ni nak prepare awal-awal senang ..


BreastPump - Manual (Avent) Electric (Lacte)
Botol susu - 6 botol Avent
BreastPad - Jenama Fiffy dan akan beli Jenama Pureen
Storange Bottle - 20 Bottle Autumnz
Liners - 2pek Autumnz akan beli lagi
Nursing Bra - Autumnz (tak ade dalam gambar)
Cooler Bag - V-coool
Ice Pack - Autumnz
Nipple Cream - Cocoa Butter
Nipple Shield - Autumnz
Nursing Cover - 2 helai
Stiker Label - Done

Jom Study sebab dah banyak yang lupa :

POWER PUMPING : PAM SINGLE

5 Minit Kiri : 5 Minit Kanan (2x)
10 Minit kiri : 10 Minit Kanan (2x)

POWER PUMPING : PAM DOUBLE

5 Minit pam : 5 Minit Rest
10 Minit pam : 10 Minit Rest

*Lakukan selama 1 Jam

WAKTU YANG SESUAI

* waktu malam ke subuh
* waktu lapang

CARA PANASKAN SUSU EBM






Salam Sayang,
03.June.2016 Jumaat

Thursday, 2 June 2016

Buat Cermin Mata : Rabun Jauh

Assalamualaikum .... 

Baru-baru ni kite TERpaksa buat cermin mata sebabnya tahap tak nampak ni dah semakin teruk , masa zaman belajar memang ade buat tapi tak pakai sangat .. Lepas melahirkan anak sorang mungkin ade teran teran sikit mase contraction and berpantang always 24jam dengan phone maka mata pon mule lah kabur , tak nampak bile jauh ... 

So kite pon buat dekat Focus Point Giant Plentong , niatnye nak jalan-jalan sekali hasben kate g lah buat cermin mata . So tengok tengok and TERbuat !!


RM 290.00

Bingkai RM 90.00
Cermin RM 200.00

Cermin kena tempah , maka dalam masa 2 3 hari baru boleh ambil .. Lepas 2 hari dapat Call cermin mata dah siap .. Masa buat tu bayar deposit RM150 , dah dapat cermin mata bayar lagi separuh RM140.


Inilah rupe hemak bakal anak dua bercermin mata , kalau kandungan 6 7 bulan die tak bagi buat sebab die kate kekadang pembawakkan , tapi bile bagitahu dah tunggu hari terkejut beruk orang tu sebab katenye perut kite kecik .. And kite bagitahu kite sebelum mengandung memang dah rabun tapi still degil taknak buat cermin mata .

tahap rabun kanan dan kiri 175 ^_^


Salam Sayang,
02.June.2016 Khamis

#PregySecond: Penerangan Czer

Assalamualaikum ... 

Di sini kite nak share tentang czer atau dikenali dengan bersalin melalui pembedahan . Macam kite sedia maklum kite bersalinkan Muhammad Firhad Irsyad melalui pembedahan kecemasan , sebabnye jalan tak bukak-bukak hampir 10jam dalam bilik beranak , dan 24jam air ketuban sudah keluar . Cuma Muhammad Firhad Irsyad budak kuat , jantung die masih cantik dan die tak berak dalam perut Ummi . Tapi mase keluar tu biru jugak lah muka die ..

1. Kesakitan

-Czer ni senang cakap , senang dahulu sakit kemudian berbanding normal sakit dahulu senag kemudian . kenapa ? Sebabnya czer kite tak rasa sakit sebab dah di bius and perut di lapah selapah-lapahnye . Manakala lepas ubat bius tu hilang keesokkan harinya mase tu lahh ko rasa perut dengan kaki ko nak tercabut !! Melainkan normal sakit dahulu , sakit nak keluarkan kepala n bahu baby tapi lepas-lepas bersalin ko dah sihat walafiat . Paling-paling luka pon akan baik 2 minggu lepas tuh . Tapi czer selam-lamanye ko akan rasai kesakitan itu .

2. Selepas Bersalin

- kena tanpu @ pegang perut semasa berjalan , nanti akan rasa goyang-goyang kalau tak tanpu perut . Nak angkat badan dari baring pon azab . Rasa sangat-sangat perut tiada sokongan . Lagi-lagi nak angkat Baby . Huaaa .. 

3. Bengkung

- Tak boleh bengkung awal-awal sebab benang @ gam luka operation tu belum sembuh , kang terbukak maunye kena serah diri secara rela dan di jahit hidup-hidup kang .. Macam kite tak pakai langsung bengkung , Sebab tu perut boncet .

4. Menyusukan Anak

- Posisi menyusukan anak lepas di bedah yang paling selesa adelah mengirin . Tak sama macam ibu bersalin normal, nak letak anak dekat pangkuan tu terasa uiii perut di lapah itu .

5. Buang Air Besar

- Kalau ibu-ibu normal takut nak memerut sebab takut jahitan terbukak , kami ibu-ibu czer apetah lagi takut uiii nak memerutkan guna urat perut .. 

6. Buang Air Kecil

- Ibu Czer akan pakai beg tiup kencing selama seharian sebab kami tak akan rasa proses nak emmbuang air kecil , dan saluran air kencing kami tak aktif sangat . Bile nak kencing die akan kencing dengan sendiri tanpa sempat ke toilet . 

7. Luka Operation

- kalau ibu bersalin normal ada ubat kuning untuk sapu "bawah" , tapi ibu czer tak ada ubat , dan kami tak boleh letak ubat sebarangan . kalau boleh biar tempat luka tu kering sentiasa . Lepas mandi kena lap bersih-bersih dan kering-kering .

8. Pemakanan Semasa Pantang

- Kalau dulu-dulu orang tua-tua kata bagus jeli gamat dan pati ikan haruan . Tapi sekarang TIDAK !!! kena elakkan sebab khuatir organ lekat dan tumbuhnye keloid dekat bekas jahitan . Kalau makan jeli dan pati ni macam memaksa sel-sel kulit bercantum dengan cepat, sepatutnye biarlah semulajadi, doctor pon tak galakkan makan Pati Ikan Haruan dan Jeli Gamat .

9. Berpantang

- Ibu normal pantang 44 hari , pantang bersama 100 hari . Tapi ibu czer dua-dua pantang selama 100 hari . Memang "bawah" tak tercuit masa beranak tapi kena jaga bang kak uii , bahaya untuk ibu-ibu czer .

10. Sengkak & Urut

- Ibu normal keluar je hospital dah boleh cari tukang urut untuk urut badan . tapi ibu czer kena tunggu perut baik baru boleh urut . Masa Firhad kite start urut masa 2 minggu bersalin . Sengkak pulak ibu czer kena buat setahun lepas bersalin . Tapi kite sampai sekrang tak sengkak-sengkak .

11. Bentuk Bandan

- Ibu normal bolehcantikkan badan pakai bengkung kempiskan perut tapi kami kena tunggu berbulan-bulan . Ada bengkung moden tu pon ade yang tak boleh pakai sebab terasa sakit jugak .

12. Jaga Alat Sulit

- Ada yang sanggup nak czer sebab nak jaga "bawah" untuk laki , takut laki cari lain ???? Erkkk .... Jangan ingat mudah nak bersalin czer, kami ibu-ibu czer berharap bersalin normaltapi Allah tak izinkan ... 

Tapi ........... mana-mana kaedah bersalin normal atau operation masing-masing ada pendapat sendiri dan kesakitan tersendiri dan ganjaran pahala di mata Allah S.W.T tetap sama .... 


Salam Sayang,
02.June.2016 Khamis

Wednesday, 1 June 2016

#PregySecond: Jamu time pantang dah ready

Assalamualaikum ...

Sejak dah tahu date nak bersalin , kite tak habis-habis duk mengemas barang-barang untuk berpantang nanti , yelahh dah tahu proses akan bersalin czer, so dah ade pengalaman sendiri kan macamana nak jaga luka czer , macamana nak jalan time nak amek barang baby atau pergi mandi ..

Alhamdulillah dah siap semuanye , cuma ade satu dua barang yang hasben kena cari .
Pilihan berpantang dah tentu tentunya Air Mancur dan Jamu Susuk Dara .


Mandian Herba Bersalin RM 8.90x2kotak = RM 17.80
- Buat mandian selepas berpantang , dulu kite pakai yang D'Herbs segar dapat mandi herba ni .

Tapel Wangi RM 1.20x3pcs = RM 3.60
- Pakai dengan bekung , tapi kalau czer mana boleh berbekung lagi , so tersilap beli :P

Beras Kecur RM 1.30x3 = RM3.90
- Legakan sengal-sengal , lenguh-lenguh badan


Pilis RM 1.40x5pcs = RM 7.00
- Letak dekat dahi untuk  kelegaan dan mengelakkan pening-pening ketika berpantang , orang tua-tua kate pon untuk hindari angin dalam kepala .




Sabun Anggun Pesona 
- untuk hilangkan stretchmarks dekat paha , perut and area yang ade lah kan . And hitam-hitam dekat perut semasa mengandung .

Jamu Jalinan Cinta
- Kapsul . Pastikan makan lepas anak clear kuning . Jamu ni untuk dalaman kite , ketatkan bahagian ehem . Dan ia perbanyakan susu badan . 

*Tak ada dalam gambar*

Feminine Wash JSD
- Untuk mencuci bahagian bawah , bagi segar dan hilang bau darah kotor

Total : RM 148.30 (Harga Agen)
Salam Sayang,
01.June.2016 Rabu

#BabySTuff: OKBaby Sale !! Barang selamat sampai

Assalamualaikum ... 

Dekat entry INI kite ade cerita yang kite ade kirim kawan kite untuk beli baju/barang AdikBaby dan baju raya Abang Firhad . Alhamdulillah selamat sampai barang dengan selamat . 


Barang AdikBaby ,
*Blanket RM20 
*Warmer Bag RM 15
*Prewalker RM10
*Beg baby RM30
*Baju 4 Helai


Prewalker Untuk AdikBaby time raya
yang kelabu dekat MR D.I.Y RM15


Baju Raya Abang Firhad

Total RM 210.00 termasuk postage . Kite berkenan dengan semuanye .... 
Alhamdulillah hemak tak cerewet ^_^

Salam Sayang,
01.June.2016,Rabu
Winnie The Pooh Glitter