Thursday, 9 June 2016

#PregySecond: 37Weeks

Assalamualaikum ... 

Alhamdulillah dah masuk 37weeks , bile-bile masa je baby dah boleh keluar . Tapi harap-harap biarlah ikut date yang doktor bagi ye sayang , senang Ummi terus daftar diri . Kalau awal nanti kena ikut turn pulak kang ... 

Alhamdulillah dapat puasa ketika sedang sarat mengandung , Adik Baby behave kat dalam . Cuma AdikBaby tak banyak gerak jek , Ummi risau sangat-sangat lepas pujuk baru gerak-gerak tu pon tak se aktif macam selalu . Bile tiba waktu berbuka barulah Adik Baby gerak aktif sampai tengah malam , baru ade tenaga ye sayang ... Harap Ummi dapat berpuasa penuh 2 minggu ni .. 


Comelnye baby dalam gambar ni
18 days to go ikut due
#11days to go ikut tarikh di tetapkan

Sepatutnye kite kena check up tiap-tiap minggu dah , tapi doktor bagi tarikh 12 June 2016 (Ahad) untuk check biasa , so tunggu jelah check up Ahad ni nak tahu berat bape dah .. Last Arituh 50KG , ni tak tahu lah bape kilo dah naik ... 

Ermm hari-hari dok pandang kalendar , tak sabar nak cuti , tak sabar nak tunggu kehadiran orang baru , tak sabar nak tengok rupa Adik Baby and paling tak sabar nak tengok ragam Firhad Irsyad dapat adik macamana ., sekarang ni asyik cium perut je anak usap-usap perut sambail panggil "Adik" . Harap-harap Abang Firhad akan sayang adik , akan jaga adik sampai besar ..

Meh kite share tanda nak bersalin walaupon kite ni menunggu tarikh je sebenarnye tapi kot-kot baby nak keluar awal kan , maklumlah Ummi Ayah dah tak sabar sangat-sangat ..

Tanda-Tanda Bersalin
  • Baby dah masuk laluan , bermakna baby dah ready nak keluar , kepala baby dah dekat bawah , celah kangkang kite akan rasa sakit , bila berjalan tu rasa macam susah sangat . Dan bile nak membuang air kencing tu macam tak sabar-sabar nak masuk toilet cepat-cepat .
  • Kuat rasa cram dan sakit belakang.
  • Selera makan yang kurang
  • mengalami cirit birit
  • rasa sangat letih dan rasa nak rehat sangat-sangat
  • air ketuban pecah
  • lendir darah keluar
  • sakit contraction kerap & tetap . mula-mula 30minit, 10minit & 5minit ..

Doa-doa kan kite di permudahkan bersalin , proses pembedahan yang lancar , sebelum dan selepas pembedahan di permudahkan urusan . Harap-harap kite boleh jaga Firhad Irsyad time pantang , memang ma , abah & adik-adik jaga tapi kekadang takut die nak manja-manja dengan Ummi die maklumlah kang nampak ummi dengan adik die pon nak bermanja ... 

Salam Sayang,
10.June.2016 Jumaat

2 comments :

  1. InsyaAllah pipie :) tang masuk laluan tu la yg sengal xleh nk habak kat orangg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu tak pe ... sakit dekat ari-ari tu lagilahh terasa ... huhu

      Delete

Winnie The Pooh Glitter