Friday, 30 May 2014

#Baby Stuff: Semak keperluan BabyFI

Assalamualaikum u'olls ....

memandangkan kite dah masuk 7 bulan , so kite nak buat semakkan barang-barang BabyFI , macam ade 15% lagi yang belum settle sepenuhnye .... bile g klinik pon nurse dah suh basuh baju-baju baby n standby baju dalam kerete TAKOT TErbesalin awal .. OMG ... jangan la bersalin awal .. biarlah baby da matang ... ummi x sangup tengok baby lahir x cukup bulan .. kalu baby da 36weeks ++ nak keluar awal pon ummi sangup sebab mase tu Baby da matang ... panjang mukadimah ummi kan baby .. okey jom kite check ape yang da lengkap n belum .

 PAKAIAN

  • baju harian - DONE
  • baju malam - DONE
  • rompers/jumpsuit/sleepsuit - DONE
  • mitten&booties - DONE
  • bonnet - DONE
  • sapu tangan - NOT YET
  • bib - DONE
  • barut/bedung - DONE
  • selimut - DONE
DIAPERING

  • napkin - DONE
  • pampers - DONE
  • wet tissue - DONE
  • changing mat - DONE
  • baldi/bakul baju kotor - DONE
  • detergent khas - DONE
BABY CARE AND GROOMING


  •  bedak - DONE
  • losyen - DONE
  • syampu - DONE
  • minyak - DONE
  • minyak telon - DONE
  • putik kapas - NOT YET
  • pengepit kuku - NOT YET
  • cotton ball - NOT YET
  • Nappy cream - DONE
NURSERING

  • set tilam - DONE
  • baby cot - XPERLU
  • kelambu - DONE
FEEDING 


  • botol - DONE
  • puting susu - NOT YET
  • puting kosong - NOT YET
  • bottle sterilizer - NOT YET
  • berus pembersih susu - DONE
  • sabun botol susu - NOT YET
  • penyepit susu - XPERLU
  • nipple cream - NOT YET
  • nursing pad - DONE
  • breastpum - DONE
  • cooler set beg - NOT YET
  • nursing pillow - DONE
  • nursing bra - NOT YET
  • termos - NOT YET
TRAVEL
  • beg baby - NOT YET
  • baby warmer - NOT YET
  • baby carier - NOT YET
  • storller - NOT YET
  • nursing cover - NOT YET
  • car seat - NOT YET
BATTING

  •  tuala baby - DONE
  • besen mandi - DONE
  • toiletries - NOT YET
EXTRA

  • penyankut baju berklip - DONE
  • hanger - DONE
  • mainan baby - DONE

XOXO,
Pepie Azaty

Thursday, 29 May 2014

#BabyFI: Jantina Baby

Assalamualaikum u'olls ....

Ni nak ikut petue zaman dulu-dulu la kan .... tengok perut jek da tahu jantina baby kat dalam tuh ape , baby girl atau boy .. tapi ade jugak yang salah kan tafsir .. hihihi .. jom kite check Baby dalam perut ummi ni laki ke pompuan walaupon ummi da tahu jantina baby mase kandungan cecah 17 minggu .

  •  Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. - perut kite meruncing ke depan
  •  Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengirin ke kanan, maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri...mungkin anak perempuan - suke tidur mengiring ke kiri

  •  Merasa arah berat perut . Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan...mungkin anak lelaki . Sebaliknya kalau baby tu suka dok sebelah kiri,  mungkin perempuan. - Baby suke duduk belah kiri

  • Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek , bergaya , kemungkinan anak dalam kandungan tu perempuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya anak lelaki la tu - suke sangat bersolek , x lengkap hidup kalau x bersolek

  • Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan x putus2 maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus kemungkinan perempuan . - Garisan kat perut sangat terang n x putus-putus

  • Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri2 orang kata anak lelaki tetapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak perempuan. Sebab anak perempuan tu telah menarik seri wajah ibu dia... Sebab tu muka ibunya x berseri . - ramai yang tegur muke berseri-seri mase pregy ni

  • Melihat kepada buku lali si ibu. Kelau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan. - bersih dan licin jek ni

  • Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby perempuan tu suka kat ibu mengandung ni...anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi, the other way round kalau baby perempuan tu x suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia...perempuan... Begitulah sebaliknya . - alamak macamana ni due-due jantina suke dekat kite ..

papepon semua ni putue zaman dolu-dolu , ade yang boleh ikut kite ikot ade yang x leh di percayai x payah percayai sangat kan . hihi . n ni ade lagi satu untuk tahu jantina , kite amek dekat Pa&Ma . ^_^

Baby Lelaki 

*tidak mengalami morning sickness yang etruk semase awal kehamilan
*degupan jantung baby tidak melebihi 140 kali dalam 1 minit
*rasakan beban berat di bahagian depan tubuh
*perut kelihatan bulat sempurna
*bahagian areola akan menjadi lebih gelap
*perut condong ke bawah
*suke makan daging dan keju
*tapak kaki selalu sejuk
*tapak tangan selalu kekeringan
*suka mengadap wajah ke utara semasa tidur
*bukan sahaja anda , suami juga berat badan bertambah
*kelihatan berseri semasa hamil
*hidung nampak lebih mekar
*selalu sakit kepala

Baby Perempuan

*mengalami morning sickness di awal kehamilan
*merasa beban berat pada pinggul dan punggung
*payudara kiri lebih besar dari kanan
*perut nampak lonjong
*mengidam makanan manis-manis
*sukakan buah-buahan
*suka minum air jus masam-masam
*lebih cerewet masa mengandung
*kulit wajah bermasalah semasa mengandung
*tidak suka makan roti bersama kulitnya
*payudara lebih mengembang
*suka mengadap ke arah selatan semasa tidur


walaupon ummi rase pergi scan jek senang tapi ade yang betul jugak .. hihi . kat opis kite pon mcam-macam ahli nujum dah datang dok menujum anak ummi semuanye kate Boy , xde yang kate gurl . tak pe lah sayang apepon jantina kamu ummi n ayah terime seikhlas hati , janji anak ummi n ayah ni sehat lahir cukup sifat dan sempurna dari kepale sampai ke kaki ye sayang ... ummi n ayh x sabar nak tunggu awal keluar ^_^

XOXO,
Pipie Azaty

Tuesday, 27 May 2014

#Baby Stuff : Mydin 50% barang baby lagik

Assalamualaikum u'olls ....

mase hari tuh kekonon nak beli barang dapur , sebab my mom n dad serta adik2 ade kat rumah kan sebab cuti skolah, dorang kalu cuti sekolah dorang smue kat rumah kite . tatwu la kenape suke sangat dok uma kite , so barang dapur xde kitepon ajak lah hasebn g Mydin Kulai sebab nak beli barang dapur , balik kerje terus ke sane . Abah n Ma da ade kat rumah dah .

masuk-masuk parking je penuh orang . dah kenape ramai snagat , tetibe masuk dalam tu perasan yang ade offer 30% , 50% n 70% .. smue pakaian offer 50% . pastuh hasben terus cakap "yang kite beli baju Adik/Baby nak ?" i pon ape lagi u'olls angguk jek la kan . hahaha . sebab nak kepastian 50% tu jek sebenarnye ..

so kami da round2 beli barang dapur n terus ke pakaian baby .. mule-mule tatwu nak amek ape sebab list die x bawak . ape yang ade ape yang xde . so kite pon amek jek lah ape yang kite ingat .



kelambu (rm15.90) = Rm7.95
mitten booties katak (rm4.90) =Rm2.45
baju lengan pendek OK Baby (rm9.90) =Rm4.95
berus botol (rm4.50) =Rm4.50

so total barang dah offer jadilah RM17.60 . hikhokhikhok .. en.hasben kate tunggu next weeks gaji plak . sebab offer ni seminggu .. huhuhu .. happy nye dapat harge murah ...

n then next weeks punye gaji kite n En.hasben pon ape lagi berpakat membeli barang baby . balik dari expo mase ari sabtu tu pergi jap Mydin Kulai . memang enguh gile kaki tapi semangat tetap ade untu Baby ummi ni ..

so sabtu tu kite amek ape yang patut . siap2 bawak buku nak tengok ape yang belum beli . hihi .. ramai orang jangan cakap la .  berebut2 nak amek baju baby .. so ni senarai yang kite beli ...



baju lengan panjang hijau (Rm18.90) =Rm9.45
baju lengan pendek coklet (Rm15.90) =Rm7.95
baju lengan pendek lubang2 (Rm9.90) =Rm4.95
baju lengan pendek oren (Rm11.50) =Rm5.75
baju lengan pendek biru (Rm13.90) =Rm6.95
Rompers biru Pureen (Rm11.90) =Rm5.95
Sleepsuit merah (Rm27.90) =Rm13.95
Sleepsuit putih (Rm23.90) =Rm11.95
baju xde lengan bear (Rm8.90) =Rm4.45
 baju xde lengan Coklat (Rm10.90) =Rm5.45
Bip 2pcs (Rm7.90) =Rm3.95
selimut Pureen (Rm21.90) =Rm10.95
kasut merah (Rm16.90) =Rm8.45
prewalker harimau (Rm11.90) =Rm5.95
stokin 2pcs (Rm7.80) =Rm3.90
sedut hingus baby (Rm4.90) =Rm2.45
Botol susu Pooh =Rm8.90

total untuk satu hari ni adelah RM121.35 .. murah x ????? semua harge 50% kecuali botol susu Pooh tu ... n keesokkan harini=ye plak En.hasben ajak lagi g Mydin sebab die macam nak belikan anak die walker . walker tu macam 50% jugak . n yang paling penting walker tu walker POOH . kite ape lagii jomm ikot jek En.Hasben menghabiskan duit . hahaha ...untuk hari kedua shoping n last promosi harini kite beli .....



baju lubang2 Pureen (Rm14.90) = Rm7.45
baju putih NB Pureen (Rm9.90) = Rm4.95
seluar putih NB Pureen (Rm8.90) =Rm4.45
baju lengan panjang Coklet (Rm7.90) =Rm3.95
sleepsuit purple (Rm29.90) =Rm14.95
Welker Pooh (Rm179.90) =Rm89.95

total untuk hari kedua shooping barang Adik/Baby adelah RM125.70 .. sangat-sangat berbaloi .. tapii sampai rumah dok belek baju lengan panjang coklet tu macam x puas hati sebab kain die macam nipis gilaksss .. n singgah DIY jap untuk beli hanger Baby , ampai baju baby nak basuh nanti n bakul untuk toiletries baby .



hanger 2pcs = Rm5.00
ampai Baby = Rm49.90
bakul toiletries = Rm9.50

total dekat DIY plak Rm64.40 . balik rumah jek ummi mengemas semua barang-barang Baby . ummi sangat-sangat excited sampai lupe kat Ayah Baby okey . haha . Ayah okey jek .. sebab ayah tahu ummi sangat excited pasal baby ... hihi . Baby barang awak hampir lengkap taw ... semoga anak ummi membesar dengan sihat ye sayang ... ummi n ayah x sabar nak tunggu kamu keluar ..

XOXO,
Pipie Azaty

Monday, 26 May 2014

Expo Baby_Danga City Mall

Assalamualaikum u'olls ...


Mase 28-30 march 2014 arituh Danga City Mall ade buat Expo Baby , memang gile abes la .. mase ni kite dah 20weeks so boleh la kite mengahabiskan duit . kebetulan mase tu kite dapat duit undi so ape lagi duit undi abeskan untuk ank ummi ni lah .. hihi . macam-macam booth yang ade . tapi yang x bestnye barang same jek mahal . yang murah hanyelah pampers jek . ramai borong pampers . tapi kite ni tetap jugak la beli .. kite g pade hari sabtiu 29 mac tu , mase ni kite kerje balik kerje kol 1 kite ajak kawan baik kite teman, same opis n minx tolong kawan opis hantar kite . sampai sane ape lagi memborong dekat booth FIFFY dulu .. pastuh booth PUREEN , pastuh booth tropika , booth Rompers , booth Baby Love, n last booth mamypoko

Booth FIFFY
breast milk stroge (RM9x2pcs) = Rm18.00
pants (RM7.9x2pcs) = RM15.80
topi baby (Rm1x2pcs) = RM2.00
baju baby lobang-lobang = RM10.00
baju baby putih = RM12.00
stokin baby 3pcs = RM10.00
baju lengan panjang biru = RM10.00
baju lengan panjang kelabu = RM10.00

Booth PUREEN
 sabun ABD cecair =RM 6.00
sabun ABD = RM21.00
sterach mark = RM25.00
losyen Baby Pureen =RM12.00
nursing pad = RM 21.00
wet tissue besar = RM10.00
mitten booties = RM 5.00
barut = RM5.00
baju jumpsuit = RM12.00


Booth Tropika
Baby oil = RM 20.00
minyak telun = RM39.90

Booth Rompers
rompers (RM5x10pcs) = RM 50.00
Bip = RM3.00

Booth Baby Love
nursing Pillow =RM63.00
Playgym = RM69.00

Booth Mamypoko
mamypoko newborn (RM27x2pcs) = RM54.00
mamypoko Easy Fit S (RM32x2pcs) = Rm 46.00

lepas jek shopping terus call En.Hasben suh amek . kawan kite pon da kepenatan agaknye ikot mak buyunk ni merayap n memborong . lepas hantar awan kite kite bgthu En.hasebn sal pum manual tu cecite lah pasal fungs die so die ajak lagi pergi esok . lagipon banyak lagi rupenye x beli . banyak baju baby jek . hahaha . malam tu try tido menggunakan nursing pillow ,. wowww sangat selese ....keesokkan nye kite g beli ape yang patut jek .

Booth FIFFY
tuala baby 2pc =RM11.90
napkin 10pcs = RM29.90

Booth Avent
breastpum manual = RM180.00

Booth PUREEN
wet tissu kecik = RM 4.00
nappy cream = RM 11.00



nak jenjalan lagi tapi tengok en.hasben dah kepeningan dengan orang ramai terus ajak balik . haha . sian die kang ... tapiiii die ajak plak jenjalan g Mydin sebab Mydin ade buat promosi 50% .. so kite sambung cite next k ... :)

XOXO,
Pipie Azaty

#Baby Stuff : barang Baby online

Assalamualaikum u'olls ... 

Mesti u'olls pon penah kan beli barang baby online ?? so kite pon terjebak jugak walaupon ade yang kate ade murah ade mahal . tapi ikot naseb jugak la kan ??? kalau dapat murah alhamdulillah kalau dapat mahal pon Alhamdulillah dah rezeki perniage tu ... 

macam kite pantang tengok barang baby , selalu la survey-survey dulu if berkenan baru kite beli , selalunye time-time gaji da keluar la kan . hihi . n selalunye alamat opis la jadi mangse . haha .

tengah-tengah tengok barang baby dekat FB name FB nye Baby Fun House Malaysia ternampak la satu hooded blanket corak POOH , so ape lagi terus lah booking n bayar time tuh . haha . harge RM40 siap postage .
pastuh bukak plak IG , MyBabyBoo nampak jugak corak Pooh , so grab lagi . haha .. so total beli online kat sini RM63.00 siap postage . kite beli baju POoh siap topi pastuh Baju jumper Pooh ..

N kite x nak ajar ank tido buai , so dah bincang dengan hasben n keputusan En.hasben pon same sebab takut menyusahkan nanti kalu guna buai . nak g memane nak kene angkut buai , so kmi berdua tukar kepade Fisher Pricer ni .. senang nak angkut kemane-mane . mase ni tatwu jantina baby lagi so kite amek wane biru lion ni . En.hasben yang pilih ... kite beli dekat facebook Emak Shop- Fira . harge kite dapat dalam RM160 siap postage . tapi kite jumpe ni paling murah , mungkin ade yang lagi murah ^_^ . now kak fira tengah buat promosi bulan ni dapat harge RM155.

pastuh kite mule-mule nak beli tab mandi baby tu kan , tapi ramai kate macam susah tab mandi tu nak mandikan baby baru lahir kan so kite pon pilih lah baby bath senang kot letak baby kat atas tu pastuh siram . tapi kene jugak la awasi die .. kang letak situ die tergolek plak kang . kite beli dekat FB Dora Xavier . dapat harge RM65.00 siap postage sekali .


Lepastuh kite beli barut Baby dekat FB jugak Mastura Abdul Ghani kite beli 6pcs , siap free tungku baby . harge RM36.00 , Rm6.00 tu untuk postage . tentu tentunye lah corak POOH kite amek . 3 warne pink , 3 warne oren jingga camtuh . kain sangat lembut n selese sangat . yang selebihnye barut maybe kite pinjam dengan akak ipar kite . yang ni buat ade-ade jek . tapi kate akak2 yang berpengalaman 6pcs dah cukup .


and kite ade kenal sorang akak ni melalui Group Mom To Be tu lah , so die pon ade jual sikit-sikit barang baby , so kite macam berkenan lak bedung die tuh n kite amek 2 pcs bedung . total bedung + postage RM24.00 . gambar kite xde amek . hihi

pon situasi yang same kenal melalui group , die terlebih beli mitten . so kitepon beli gan die sebab murah . mitten jatuh pade RM2.00 . kite amek 8pcsXrm2.00=Rm16.00+postage RM6.00 n total RM22.00. ade 3pcs untuk baby gurl .

kakak ni pon same , kite kenal melalui Group yang same jugak tapi die pon da bukak bisnes jual barang Baby boleh try ke Fb beliau Kedai Hemak Aisy .. mase tu kite beli sleepsuit 3pcs, bedung 4pcs,swaddle (bedung segera) so total RM112.00 siap postage . baju sleepsuit tu kain die sangat lah lembut n selese . kite amek saiz besar sebab Baby cepat besarkan .. yang dalam kotak tu swaddle . n yang gulung-gulung tu bedung n boleh jugak buat selimut . kain die pon sedap2 .


same jugak kes kenal melalui Group yang same , tujuannye die nak g GM Klang so kitepon try la oder n berkenan yang die pos gambar kat group gambar lengging baby comel-comel . kite kirim beli 8pcs . 1 set ade 4 pcs . so 1set kite punye harge 1 set RM28 die amek . n kali kedua die pergi pon kite kirim bende yang same jugak . so total Rm94.00 siap postage 2 kali . hihi .. die pon ade blog jugak . so sangat femes la die ni .. ni blog die sheila shahfiekry .. thanks a lot sheila belikan kite ni smue ... ^_^


yang pertame die beliutk kite


yang kedue die belikan kite

n kite ade beli dekat 1 IG ni baju baby jugak . name Ig die butik manjaku . FB pon ade butik manjaku . kite beli stokin 3pcs , prewalker pooh , stoking POOh 3pcs. RM50.00 siap postage . cume prewalker kite oder lain dapat yang lain . so xpelah x kesah sangat janji okey jugak sampai .


n last buat setakat ni membeli online kite beli baju rompers untuk Baby kite yang comel-comel ni . rompers 7days punye .. RM46.00 . konon-konon beli online jap lagi akak yang jual ni dekat jek dengan kite punye opis so kite jalan kaki lah amek Rompers my Baby ni . Romper die cmni .

so setakat ini saje lah barang yang kite beli online . nanti if ade lagi kite story mory okey ? hihihi ... 

XOXO,
Pipie Azaty

Sunday, 25 May 2014

14 kemuliaan wanita islam yang sedang mengandung

Assalamualaikum...
*kredit for Pakcik Google*
1) Apabila seorang perempuan sedang mengandung dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Alla SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan 1000 kejahatan.
2) Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak bersalin atau melahirkan, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang berjihad di jalan Allah SWT.
3) Apabila seorang perempuan melahirkan anak, hilanglah dosa-dosanya seperti keadaan ia baru dilahirkan.
4) Apabila telah lahir anaknya lalu disusuinya, maka bagi ibu itu setiap tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan. 
5) Apabila semalaman si ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.
6) Rakaat solat wanita yang sedang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
7) Wanita yang memberi air susu (ASI) kepada anaknya dari dirinya sendiri akan mendapat 1 pahala pada setiap titisan air susu yang diberikannya.
8) Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah SWT seluruh dosanya dan bila ia menghiburkan hati anaknya Allah SWT memberi 12 tahun pahala beribadah.
9) Wanita yang hamil akan dapat pahala terus berpuasa di siang hari.
10) Wanita yang hamil akan dapat pahala terus berpuasa di malam hari.
11) Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa, serta setiap kesakitan pada uratnya Allah SWT mengkurniakan 1 pahala haji.
12) Sekiranya wanita mati di masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid.
13) Setiap wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2,5 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita baik bahawa syurga wajib baginya.
14) Jika wanita memberi susu dirinya pada anaknya yang menangis, Allah SWT akan memberi pahala 1 tahun solat dan berpuasa.
 
Ya Allah betapa mulianya wanita mengandung di sisimu Ya Allah .... so kepade Mom to Be yang lain jangan lah merungut bile mengandung sesungguhnye Allah banyak memberi pahala kepadamu ... besar sungguh ganjaran ibu-ibu hamil ni ....

XOXO,
Pipie Azaty

#Baby Stuff : barang Baby *3

Assalamualaikum ..

ketidaksabaranku makin membuak-buak ... banyak jugak barang Baby yang da beli . sekarang kite dah pon masuk 28weeks . so barang baby macam da 85% . Alhamdulillah ... ade jek pergi memane mesti amek barang Baby , 1 pon jadik la janji ade untuk Baby .

Mase tuh kite beli barang dapur n tetibe cakap dengan En.hasben nak beli barang Baby sikit , so En.Hasben pon bawak trolly ke tempat Baby . so kite pon pilih pilih n amek la sleepsuit 2 helai jename Pureen n OK Baby , pastuh amek 1 set topi , mitten n booties jename Pureen .  dapat 3 barang pon x pe janji puas . hihihi
so total barang Baby dalam RM39.70 . time ni kite dah 12weeks ++.



pastuh hari minggu lepas tuh kite n En.hasben jenjalan ke IOI Mall Kulai , niat nak meneroka Kulai jek . almaklumlah dok kulai tapi x berjalan mane kan .. haha . hari minggu baru lah merayap . so ternampaklah Butik FiFFY niat nak beli hadiah Baby dekat akak sedare yang baru bersalin dapat baby boy . so kite pon pilih la hadiah baby n ternampak En.hasben amek baju Baby 1set yang Baby gift punye berkenan tol baju tu . so kite pon alang-alang amek la Changing Mat Fiffy bukan jenis merah biru tu sebab biras kite kate yang macam tu senang koyak . so kite amek yang corak-corak . harap Baby ummi suke . so total barang Baby kat sini RM44.82.



And then masuk kandungan 16weeks kite berjalan-jalan lagi untuk memenuhi kelengkapan Baby , biar beli sikit-sikit so x nampak duit abes banyak kan .  kite time ni g Tesco Kulai , niat nak beli buah-buahan jek tetibe tengok promosi 20% utk tilam baby so cakap dengan hasben hasben pon bagi . sebab amek sebab tilam die lembut n then corak POOH .. hahaha . so total barang Babay RM29.90. n then masuk minggu je 17 da tawu jantina Baby dalam ni hah . Baby tak malu tunjuk jantina die . n kite pon balik uma mak kite , mak kite ajak jenjalan ke Jusco Permas , so tengah jenjalan kite cakap nak g tengok barang Baby jap , kalu g dengan hasben nanti hasben marah asek la beli jek . haha . so kite amek Topi POOH hihi . harge die RM9.90 .


So ni lah die barang barang yang kite beli untuk ank kite . Excited x kite ?? haha . orang kate awal-awal kandungan jagan beli macam-macam tapi degil . haha . doa yang baik baik in sha llah tak jadi papekan  ????
nanti kite cite barang-barang beli secare online plak ye ?? okey daaaaa ... 

XOXO,
Pipie Azaty

#Baby Stuff : barang Baby *2

Assalamualaikum ...

kite nak cite yang kite TERbeli baju baby lagik d awal usie kandugan awal ni . hihi . tujuannye kite nak pegi Giant Plentong, nak jejalan dengan En.Hasben , kebetulan kite balik umah mak kite so ajak la hasben g Giant kejap ... sambil-sambil bayar P1 sekali ...

tengah syok-syok jalan TERjumpe kedai Baby . hihi . terus macam berkenan SEBAB baju baby tersebut adelah WINNIE THE POOH .... ya ampunnn .... tanye tokey n die kate kalu 1 RM27.00 , kalau amek dua RM60.00 . tanye hasben die kate amek je la kalu nak . hahaha . hasben pon bagi green light so grab la 2 helai ...

pastuh sepanjang jalan sengih-sengih ... sampai hasben kate suke la tu dapat ape yang die nak .. hihihi ... sape x suke kan beli barang baby walaupon baby kat dalam tatwu ape lagi ... so Baby , awak membesar dengan sihat , nnti ummi n ayh beli macam-macam dekat awak Baby ..


XOXO,
Pipie Azaty

#Baby stuff : Barang Pertama Baby *1

Assalamualaikum ....

harini kite nak cerite barang pertama yang kite beli dekat c kecik ni ... mase dapat tahu diri ni mengandung terus excited beli barang baby , walaupon orang kate jangan beli awal-awal . Tapi nafsu kan , lagi-lagi tengok barang baby yang cinonet tu rase macam ya ampun kenapelah comel sangat ... kebetulan plak mase tu tengah dapat bonus , so macam nak beli la satu untuk Baby . kite selalu jugak pergi Bazar Karat , memang kaki lepak sane dari zaman belum kawen , selalunye pergi dengan laki I la u'olls . one day tu TERPANDANG tilam baby Pooh , so cakap dengan En.hasben , kalu kite dapat baby nanti nak beli lah tilam ni .. hihi ... n mase tahu jek pregy , hasben terus ajak g Bazar Karat , semate nak beli tilam tu .

sampai-sampai jek En.hasben g kedai tu , tapi malangnye buar ayah n ummi baru ni , tilam tu da xde ... huaaaa .... ade tilam lain . so rase cm .... ummm amek jek lah ... tilam yang kite nak tu tilam tu siap kelambu . so tayah beli kelambu lagi , tapi dah xde nak buat cmne . n berkenan lak dekat satu tilam ni , okey jugak la boleh pkai lama . so amek lah n beli untuk Khalifah  Kecik ni ..

pastuh jalan-jalan nak beli baju En.hasben n baju kite jap lagi tertarik satu kedai baby ni . masuk la jugak .. masuk2 jumpe lak rompers baby pooh , amek la satu . pastuh nampak stock 3D pooh pon amek , n last kite amek lengging siap stock satu . n tu jek yang sempat kite amek . x nak beli banyak-banyak . nanti-nanti plak ye Baby ..

so total untuk barang Pertama baby mase tuh adelah :

  • tilam baby Pooh = RM150.00
  • rompres Pooh = RM15.00
  • legging baby = RM10.00
  • stock 3D =RM10.00
total semuanye RM 185.00 untuk Baby ummi n ayah ^_^



Saturday, 24 May 2014

#Baby Stuff : Almari si kecik

Assalamualaikum ...

sebenarnye niat nak beli almari baby kat ikea , macam cantik kan putih bersih , tapi memandangkan sape lah nak g ikea . so kami berdua cadang beli yang dekat sini jek la ... 

kebetulan mase tuh Tesco tengah buat sale . so dapat la harge murah . kite suke shopping dekat Tesco , Mydin .. sebab barang murah kot . sebab tu pilih kat situ . sebelum tu try jugak g Mydin tapi xde yang berkenan . so g la Tesco Kulai , sebelum barang baby makin banyak , baik beli almari die senang nak simpan baju Baby nanti . tak de lah simpan kat baju ummi n ayah yang makin banyak tu ..

kite pilih almari tu kaler PINK , En.hasben kate naseb lah kalu Baby kluar nnti baby boy .. sorry Baby , ummi awak nak samekan almri awak dengan almari ummi 1 set gitu . haha . n kite pon beli almari macam rak tu satu , almari tu tujuannye untuk kegunaan time pantang senang nak angkut balik uma ma nanti . almari rak ni x de pintu , tapi risau jugak if terkena habuk kan . so tengah memikir lagi baju2 Baby mase pantang nnti nak letak kat mane .


Ini lah almari Baby , ade ruang untuk baju lipat-lipat , and sangkut baju-bajunye .. so senang untuk ummi nak susun baju Baby nanti . naseb ye nak ... wane pink ...


Yang ni lak almari rak yang xde pintu tuh ... Ayah Baby tengah pasang . balik rumah jek terus Ayah Baby nak pasang . Nampak x excited nye En.hasben kite .. hihihi ...  okey gambar da siap pasang kite x amek .. terus letak kat bilik kite . kemas2 ape yang patut n x sabar nak beli keperluan baby lagikk ... 


XOXO,
Pipie Azaty

# Pregy: 2nd trimester (16weeks-24weeks)

Assalamualaikum ..

Alhamdulillah dah pon cecah 2nd trimester ..
baby bump pon da semakin membesar ..
kekadang tengok peryt sendiri macam tak caye lak ade baby ..
YA Allah ...


Alhamudulillah .. masuk jek trimester kedua baby dah x banyak ragam
muntah-muntah da hilang dengan sendiri
bau rokok boleh la ... tapi x dekat sangat dengan orang merokok 
sebab bahaya kesihatan baby n ibu baby
tapi nasi yang baru masak tetap x boleh hidu ...
nanti otometik nak muntah ..

Alhamdulillah masuk jek 13weeks ritu .. ummi dah dapat rase tendangan baby
halus jek .. tapi ummi yakin tu adelah tendangan dari awak sayang ...
masuk jek 15weeks , tetibe ade cecair jernih di payudara
bile tanye Mom to Be yang lain ..
ramai kate tu susu ..
Alhamdulilah ade susu ummi untuk kamu baby ..

Dan jatuh pade satu hari tuh ...
baby 17weeks .. 
baby x gerak dari dalam ..
kite dah risau sangat-sangat .. selalu baby aktif
kenape harini baby senyap
x kick ummi pon ...
balik jek kerje kite bagitahu En.hasben 
terus En.hasben bawak klinik selalu scan tuh
tapi dengan Doc lain , sebab doc yg selalu check up kite tu dah selamat bersalin .

ohh lupe nak cerite klinik mane ..
kite selalu g Klinik Dr.Anis

*pic pakcik google*
Klinik ni dekat Kempas Utama 
Klinik berwarna pink .. dalam die semue pink
In Sha Allah nanti nak scan 4D pon kat sini .. ^_^

so kite pon check up la dengan Doc Hanan
Doc kate baby elok jek kat dalam die gerak tu nampak x ?
so tengok die gerak-gerak dalam tu seronok sangat
anak Ummi okey rupenye .. 
doc Hanan kate mungkin die tanak gangu ummi die ..
and ............ dah tahu jantina anak ummi ...
amboii awak ... terkankang ye ...
so boleh prepare selanjutnye barang baby sebab dah tahu jantina kan .... ^_^
n dah start mencari name die #BabyFI

masuk jek 20weeks berat badan kite naik mendadak ..
naik 42.5kg .
still lagi pen merah . haha
tapi nurse tak marah sebabnye die nak capai target 45kg tu ..
n kite d beritahu bahawa kite takyah minum air gula ..
yesss selamat .. hahaha

 n masuk usie kandungan 24weeks ...
berat badan kite mencecah 46.5kg
dah capai target nurse nak ..
n kite d beri suntikan kancing gigi .
macam ade yang cerite lenguh-lenguh , kite pon alami yang sama
cuma bezenye kite 3 hari gitu dah baik ....
baby pulak makin kuat tendang dari dalam .
makin aktif .. makin manje ...
klu x dengar suare ayah die mule la die mengeras dari dalam ..
ataupon die bagi tendangan padu tanpa henti ..
die tahu kite kerje n balik kerje kol 5.30ptg .
so kol 5.30ptg tu die da tahu ayah akan amek n bebual gan die
tapi kalau die x dengar abeslah ...
hihiihi .

penah 1 day , En.hasben lepak gan membe die
balik tengah malam .
so petang tu die dah beraksi dari dalam ..
da mule la nampak perut senget benget
kejap kiri kejap kanan .
ape lah anak ummi buat ..
bile bagitahu ayah die , nanti balik ayah bebual gan die
die senyap lah ...
anak ummi yang makin bijak ^_^
membesar dengan sihat ye sayang ..
xsabar nak tengok awak ..


love u #BabyFI



XOXO,
Pipie Azaty


Friday, 23 May 2014

#Pregy: 1 trimester (1week-12weeks)

Assalamualaikum ...

kite nak cite sepanjang tempoh kehamilan yang kite lalui ..
sangat-sangat mencabar okey ...
tapi still x serik kalu d beri peluang untuk mengandung lagi ..
sebab seronok sangat ... hihi



seperti sedia maklum kite dapat tahu kite pregy time 6weeks
mase tu loya-loya , selere makan membuak-buak
n dapat tahu jek diri ni membawa "khalifah kecil"
terus lah bermula episod muntah-muntah ..

sepanjang tempoh kehamilan ni banyak muntah-muntah
tak leh bau rokok , nasi yang baru masak
rase terus nak muntah .
penah kononnye lapar sangat kan ...
En.hasben g lah bawak makan McD ..
sampai-sampai  jek terus makan 
pastuh mase nak balik .. Ya Ampun ,... banyaknye muntah ..
terus lembik badan ni ...
sampai hasben x sangup nak tengok diri ni muntah-muntah
sampai la one day die mintak alahan kite ..
n kite bace 1 doa , tetibe termakbul pulak doa kite
if kite x muntah tu bermakna hasben yang muntah ..

masuk jek 8weeks kite pon g la scan .. 
kite scan ni sebab nak tahu kite mengandung dalam rahim atau luar rahim
mane la tahu kan .... so kite nak berwaspada dari terkena
bukan mintak bende tu jadi

*pic senget lak*

Alhamdulillah ank ummi n ayah sehat kat dalam
dengar bunyik jantung die yang laju
Alhamdulillah ...
saat melihat die di dalam kantung tu perasaan sebak sangat
x sangke dah nak jadi ummi .
Ya Allah terima kasih dengan anugerah yang Engkau berikan pade kami ..

tepat pulak 12weeks ummi n ayah buat buku kamu sayang ...
kite buat dekat kawasan umah mak mertua kite ..
kenape situ ?? sebab ramai kate kat situ nurse-nurse baik-baik . haha
tu jek motif . hahaha

*pic rembat Pakcik Google*
macam ni lah rupa buku pink baby 
kite pon dapat stiker hijau jugak ..
sebabnye berat kite x mencapai 45kg .
timbang tadi 38.5kg .
n kene lah amek darah ...
darah kite darah A+
n tak de ape yang xokey .. ank ummi membesar dengan sihat seperti ayah
n doc scan tengok baby ..
mase ni kite nampak baby kite tengah isap jari die yang comel tu ..
doc kate baby da cukup sifat ...
jage kandungan baik baik ^_^
 Alhamdulillah
menitik air mate kite saat melihat die .. hebat kuasa Allah kan ..

Anak ummi .... ketahuilah olehmu bahawa ayah n ummi sangat sayangkan awak ...
semoga awak membesar dengan sihat ye sayang ...


XOXO,
Pipie Azaty

Friday, 16 May 2014

#Holiday : Honeymoon Langkawi Part i

Assalamualaikum ...

Part terakhir dalam Honeymoon di Langkawi ...


Gud bye Langkawi ade masa kami datang lagi  mungkin datang bersama anak-anak .
Pukul 9 Pagi kami punye Ferry . Ya Allah penuh jangan cakap lah , masya Allah ...
berhempit-hempit dalam Ferry tu ... 

Sampai Kuala Kedah kami naik bas kami yang asal , dan kami singgah ke 
Padang Besar untuk sambung shopping .. 
Barang-barang dekat sini lagi murah uii .. 


Dekat sini kite beli baju-baju jek . Sama macam kampung kite jugak . Ramai orang Thailand yang jual , so kena cakap bahasa kelantan kalau nak harga murah .
Kalau tak harga mahal okey .
mahal pon tak lah mahal mane .

Lepas tu kami pon singgah makan tengahari dekat Perlis and then kami gerak balik Johor .
Dalam perjalanan mencabar betul , bas yang kami naik tetibe ekon die rosak . pehhh pehh ... 
memang panas lah , kebetulan bas kami ade baby 3 atau 4 bulan macam tu lah , kesian die sepanjang perjalanan nangis and kami berhenti tepi untuk baby mak baby and ayah baby tumpang bas lain . dan kami pon turun jap amek udara luar . mase ni dalam pukul 1pagi .. 


Sampai Johor dalam pukul 6Pagi .... 
Honeymoon yang menarik , tapi ade mase kami nak pergi sendiri nak menerokai sendiri Langkawi tu ..
Dan tak sangka balik dari Honeymoon dapat khabar gembira bahawasanye kite pregy 8 minggu dah ... 
Baby ikut pergi Langkawi ..
Dan baby pon ikut naik pelamin .. 
Alhamdulillah lasak-lasak dekat sane baby elok-elok jek .baby kuat !!!!

Rezeki Allah .. Alhamdulillah ...

Thursday, 15 May 2014

#Baby stuff : Checklist Barang Baby Baru

Assalamualaikum ...

seperti sedie maklum .. 
bile kite dah mengandung kite akan alamai satu perasaan yang sangat-sangat excited
hanye orang yang mengalami yang akan tahu macamana perasaan
membawa 1 nyawa dalam rahim , perasaan yang tak boleh d ungkap dengan kata-kata
perasaan sayang ynag datang dengan tiba-tiba
meskipon belum bertemu depan mata ...

panjangnye mukadimah .. haha , okey sekarang usie kandugan kite dah mencecah ++ bulan
so kite boleh la buat checklist memndangkan dah elok sangat membeli barang baby
ni antara checklist nye , checklist ni kite amek kat blog jugak .

PAKAIAN

  • baju harian @ baju siang  - 5helai (baju xde lengan , baju lubang-lubang)
  • baju malam - 5helai (baju lengan panjang )
  • rompers , jumpsuit & sleepsuit - (make sure 6month++)
  • mitten & booties - (beli lebih sebab baby baru lahir bayak pakai)
  • bonnet - 3helai
  • sapu tangan - 10helai
  • bip - 3helai (untuk elakkan susu meleleh di leher)
  • barut - 12helai 
  • bedung - 10helai
DIAPERING

  •  napkin - 10helai (boleh jugak buat bedung)
  • diapers - (beli lebih sebab baby baru lahir suke POPO)
  • wet tissue
  • changing mat - (untuk lapik kat tilam baby @ alas tukar pempers)
  • baldi & bakul - (untuk baju kotor baby)
  • detergent khas baby
 BABY CARE AND GROOMING

  •  bedak
  • losyen
  • minyak rambut (baby oil)
  • putik kapas
  • pengepit kuku
  • minyak telon
  • cotton ball
  • nappy cream - (untuk montot baby)

 NURSERING

  • set tilam
  • baby cot
  • kelambu

FEEDING

  •  botol & puting spare saiz S
  • bottle sterilizer
  • berus pembersih botol susu
  • sabun khas utk botol susu
  • penyepit susu
  • nipple cream
  • nursing pad
  • brestpum
  • cooler bag
  • nursing pillow
  • nursing bra
  • termos 

TRAVEL

  •  beg baby
  • baby warmer for bottle
  • baby carier
  • sroller
  • nursing cover
  • car seat


BATHING


  • tuala mandi
  • baby bath
  • toiletries set

#Holiday : Honeymoon Langkawi Part ii

Assalamualaikum ... 


Okey ni sambungan Honeymoon Part i tuhari ... 

Pada 08 December 2013 kami pon ikut rombongan Cik Kiah .


Depan Hotel tengah tunggu bas rombongan sampai .

Bile bas dah sampai, lokasi pertama kami ke ::

Cable Car







Mase naik okey jek , bile turun tu rasa WOW .. haha ,
al kisah budak gayat ni tak gayat mase kat atas ..
SubhanaAllh cantik sangat pemandangan dari atas ... 
kami nampak keindahan Allah yang memang menakjubkan .. 
Cable Car ni bayaran die dah lupa berapa tapi bayaran tak ikut pakej rombongan kami bayar sendiri but ni seponser dari Mak Mertua daku .

Kilim Geopark



Aktiviti kat sini naik bot , berbayar tapi lupe jugak berapa harganye .
kami akan singgah Gua Kelawar , sape nak turun turun sape tak mahu kami suruh abang tu teruskan perjalanan . kami tak turun sebab makcik-makcik hasben tak mahu tapi sadis lah sebab bayar pastuh takmo turun macam tak syok sangat . Lepas tu kami tengok Eagle , bagi burung-burung helang tu makan , berhenti bot di tengah-tengah lautan .. Seramm jugak time ni .. haha .
pastuh kami singgah tengok ikan-ikan ternakkan . 
pusing-pusing sekitar pulau mereka akan tunjuk Pulau Kasut memang sebijik bentuk kasut .


Dan akmi tengok batu-batu yang unik , yang seolah-olah menyerupai sesuatu .


kanan : menyerupai muka orang dewasa 
 kiri : menyerupai muka baby


Dekat sini pula kite akan nampak batu atas tu menyerupai kura-kura .
sambil abang tu bawak bot sambil tu die bercerita mengenaikan sumpahan-sumpahan yang wujud dekat sini .
Cuma terserahlah nak mempercayai mitos-mitos ini atupon tidak . 

Makam Mahsuri 


Lepastuh kami ke Makam Mahsuri , sebelum ape-ape kami dengar cerita @ kisah mahsuri.
so sesiapa nak tahu boleh bukak link tu , kite tak pandai nak karang ayat .
kat sana ade potretnye memang lawa sangat-sangat keturunannye ..sekarang keturunannye ade di Thailand.
ayat terakhir yang keluar sebelum Mahsuri menghebuskan nafas terakhir ..

"Ya Allah, Ya Tuhan Yang Maha Melihat Segalanya , aku redha akan matiku jika benar aku bersalah tapi jika benar aku dianiaya ..sesungguhnya aku haramkan darahku mengalir ke bumi ini, dan aku sumpah, bumi Langkawi tidak akan aman, berpuakalah menjadi padang jarak padang etrkukur selama TUJUH keturunan"


Gambar ni tecurik ambil pulak , sepatutnye tak leh amek gambar dekat dalam ni . 




Hasben di depan makam mahsuri

pon tercuri amek gambar disini .


Telaga Mahsuri.
orang dekat sini kate amek air die dan niat lah ape yang kamu nak In Shaa Allah di makbulkan .
Sampai ade orang suruh aku minum dan niat nak mengandung awal .. Hihi ...
pon ade yang suruh kami pergi Pulau Dayang Bunting
In shaa Allah bunting .. hihihi ..


Hasben part time kat sini tolong rombongan kami isi air ,
tapi ni hasben and mak mertua ku .


Maaf gambar berpeluk plak . ngeh ngeh ngeh .
ni pulak gambar dekat luar Makam Mahsuri .
Dekat sini kami ade beli piring ade muka kami , kebetulan gambar tu lawa pulak so kami beli ler ..
satu piring RM5.00 ,
kalau nak ikutkan setiap destinasi ade jek orang curi-curi amek gambar and print gambar kat piring, lepas tuh jual .. antara gambar tu cantik dengan tdak jeklah ..

Kilang Gamat Nusantara



Lepas jek dari Makam Mahsuri kami pon gerak ke kilang Gamat ,
kat sini just proses gamat jek lah , tak ade ape yang menarik pon ..
So kami tengok makcik-makcik shopping gamat jek lah kat sini
and then kami pon teruskan perjalanan ke tempat lain ..

Idaman Suri

Part terakhir untuk hari ni kami singgah ke Idaman Suri untuk shopping coklet and ape yang patut lagi .
Idaman suri same jek macam Haji Ismail Group cuma bezanye ramai kate lagi murah dekat Idaman Suri .. So kami shopping lagik dan lagik ..

Malamnye kami anak beranak ,
mak , abah , abang ipar &aweknye serta anaknye and adik kami pegi makan dekat dengan Hotel kami menginap,masakan Thailand memang sedap sangat-sangat . Mak Abah yang belanja .
Lepas makan mak Abah ajak shopping lagi depan hotel dekat Haji Ismail Group so kami pon join jek lah ,
Lepas shopping kami pon balik ke bilik dengan keadaan kepenatan sangat-sangat . maklumlah dah seharian berjalan mane tak penat .
esok nak bangun nak gerak balik Johor pulak .




Winnie The Pooh Glitter