Thursday, 15 May 2014

#Baby stuff : Checklist Barang Baby Baru

Assalamualaikum ...

seperti sedie maklum .. 
bile kite dah mengandung kite akan alamai satu perasaan yang sangat-sangat excited
hanye orang yang mengalami yang akan tahu macamana perasaan
membawa 1 nyawa dalam rahim , perasaan yang tak boleh d ungkap dengan kata-kata
perasaan sayang ynag datang dengan tiba-tiba
meskipon belum bertemu depan mata ...

panjangnye mukadimah .. haha , okey sekarang usie kandugan kite dah mencecah ++ bulan
so kite boleh la buat checklist memndangkan dah elok sangat membeli barang baby
ni antara checklist nye , checklist ni kite amek kat blog jugak .

PAKAIAN

  • baju harian @ baju siang  - 5helai (baju xde lengan , baju lubang-lubang)
  • baju malam - 5helai (baju lengan panjang )
  • rompers , jumpsuit & sleepsuit - (make sure 6month++)
  • mitten & booties - (beli lebih sebab baby baru lahir bayak pakai)
  • bonnet - 3helai
  • sapu tangan - 10helai
  • bip - 3helai (untuk elakkan susu meleleh di leher)
  • barut - 12helai 
  • bedung - 10helai
DIAPERING

  •  napkin - 10helai (boleh jugak buat bedung)
  • diapers - (beli lebih sebab baby baru lahir suke POPO)
  • wet tissue
  • changing mat - (untuk lapik kat tilam baby @ alas tukar pempers)
  • baldi & bakul - (untuk baju kotor baby)
  • detergent khas baby
 BABY CARE AND GROOMING

  •  bedak
  • losyen
  • minyak rambut (baby oil)
  • putik kapas
  • pengepit kuku
  • minyak telon
  • cotton ball
  • nappy cream - (untuk montot baby)

 NURSERING

  • set tilam
  • baby cot
  • kelambu

FEEDING

  •  botol & puting spare saiz S
  • bottle sterilizer
  • berus pembersih botol susu
  • sabun khas utk botol susu
  • penyepit susu
  • nipple cream
  • nursing pad
  • brestpum
  • cooler bag
  • nursing pillow
  • nursing bra
  • termos 

TRAVEL

  •  beg baby
  • baby warmer for bottle
  • baby carier
  • sroller
  • nursing cover
  • car seat


BATHING


  • tuala mandi
  • baby bath
  • toiletries set

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter