Saturday, 24 May 2014

# Pregy: 2nd trimester (16weeks-24weeks)

Assalamualaikum ..

Alhamdulillah dah pon cecah 2nd trimester ..
baby bump pon da semakin membesar ..
kekadang tengok peryt sendiri macam tak caye lak ade baby ..
YA Allah ...


Alhamudulillah .. masuk jek trimester kedua baby dah x banyak ragam
muntah-muntah da hilang dengan sendiri
bau rokok boleh la ... tapi x dekat sangat dengan orang merokok 
sebab bahaya kesihatan baby n ibu baby
tapi nasi yang baru masak tetap x boleh hidu ...
nanti otometik nak muntah ..

Alhamdulillah masuk jek 13weeks ritu .. ummi dah dapat rase tendangan baby
halus jek .. tapi ummi yakin tu adelah tendangan dari awak sayang ...
masuk jek 15weeks , tetibe ade cecair jernih di payudara
bile tanye Mom to Be yang lain ..
ramai kate tu susu ..
Alhamdulilah ade susu ummi untuk kamu baby ..

Dan jatuh pade satu hari tuh ...
baby 17weeks .. 
baby x gerak dari dalam ..
kite dah risau sangat-sangat .. selalu baby aktif
kenape harini baby senyap
x kick ummi pon ...
balik jek kerje kite bagitahu En.hasben 
terus En.hasben bawak klinik selalu scan tuh
tapi dengan Doc lain , sebab doc yg selalu check up kite tu dah selamat bersalin .

ohh lupe nak cerite klinik mane ..
kite selalu g Klinik Dr.Anis

*pic pakcik google*
Klinik ni dekat Kempas Utama 
Klinik berwarna pink .. dalam die semue pink
In Sha Allah nanti nak scan 4D pon kat sini .. ^_^

so kite pon check up la dengan Doc Hanan
Doc kate baby elok jek kat dalam die gerak tu nampak x ?
so tengok die gerak-gerak dalam tu seronok sangat
anak Ummi okey rupenye .. 
doc Hanan kate mungkin die tanak gangu ummi die ..
and ............ dah tahu jantina anak ummi ...
amboii awak ... terkankang ye ...
so boleh prepare selanjutnye barang baby sebab dah tahu jantina kan .... ^_^
n dah start mencari name die #BabyFI

masuk jek 20weeks berat badan kite naik mendadak ..
naik 42.5kg .
still lagi pen merah . haha
tapi nurse tak marah sebabnye die nak capai target 45kg tu ..
n kite d beritahu bahawa kite takyah minum air gula ..
yesss selamat .. hahaha

 n masuk usie kandungan 24weeks ...
berat badan kite mencecah 46.5kg
dah capai target nurse nak ..
n kite d beri suntikan kancing gigi .
macam ade yang cerite lenguh-lenguh , kite pon alami yang sama
cuma bezenye kite 3 hari gitu dah baik ....
baby pulak makin kuat tendang dari dalam .
makin aktif .. makin manje ...
klu x dengar suare ayah die mule la die mengeras dari dalam ..
ataupon die bagi tendangan padu tanpa henti ..
die tahu kite kerje n balik kerje kol 5.30ptg .
so kol 5.30ptg tu die da tahu ayah akan amek n bebual gan die
tapi kalau die x dengar abeslah ...
hihiihi .

penah 1 day , En.hasben lepak gan membe die
balik tengah malam .
so petang tu die dah beraksi dari dalam ..
da mule la nampak perut senget benget
kejap kiri kejap kanan .
ape lah anak ummi buat ..
bile bagitahu ayah die , nanti balik ayah bebual gan die
die senyap lah ...
anak ummi yang makin bijak ^_^
membesar dengan sihat ye sayang ..
xsabar nak tengok awak ..


love u #BabyFI



XOXO,
Pipie Azaty


No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter