Thursday, 15 May 2014

#Holiday : Honeymoon Langkawi Part ii

Assalamualaikum ... 


Okey ni sambungan Honeymoon Part i tuhari ... 

Pada 08 December 2013 kami pon ikut rombongan Cik Kiah .


Depan Hotel tengah tunggu bas rombongan sampai .

Bile bas dah sampai, lokasi pertama kami ke ::

Cable Car







Mase naik okey jek , bile turun tu rasa WOW .. haha ,
al kisah budak gayat ni tak gayat mase kat atas ..
SubhanaAllh cantik sangat pemandangan dari atas ... 
kami nampak keindahan Allah yang memang menakjubkan .. 
Cable Car ni bayaran die dah lupa berapa tapi bayaran tak ikut pakej rombongan kami bayar sendiri but ni seponser dari Mak Mertua daku .

Kilim Geopark



Aktiviti kat sini naik bot , berbayar tapi lupe jugak berapa harganye .
kami akan singgah Gua Kelawar , sape nak turun turun sape tak mahu kami suruh abang tu teruskan perjalanan . kami tak turun sebab makcik-makcik hasben tak mahu tapi sadis lah sebab bayar pastuh takmo turun macam tak syok sangat . Lepas tu kami tengok Eagle , bagi burung-burung helang tu makan , berhenti bot di tengah-tengah lautan .. Seramm jugak time ni .. haha .
pastuh kami singgah tengok ikan-ikan ternakkan . 
pusing-pusing sekitar pulau mereka akan tunjuk Pulau Kasut memang sebijik bentuk kasut .


Dan akmi tengok batu-batu yang unik , yang seolah-olah menyerupai sesuatu .


kanan : menyerupai muka orang dewasa 
 kiri : menyerupai muka baby


Dekat sini pula kite akan nampak batu atas tu menyerupai kura-kura .
sambil abang tu bawak bot sambil tu die bercerita mengenaikan sumpahan-sumpahan yang wujud dekat sini .
Cuma terserahlah nak mempercayai mitos-mitos ini atupon tidak . 

Makam Mahsuri 


Lepastuh kami ke Makam Mahsuri , sebelum ape-ape kami dengar cerita @ kisah mahsuri.
so sesiapa nak tahu boleh bukak link tu , kite tak pandai nak karang ayat .
kat sana ade potretnye memang lawa sangat-sangat keturunannye ..sekarang keturunannye ade di Thailand.
ayat terakhir yang keluar sebelum Mahsuri menghebuskan nafas terakhir ..

"Ya Allah, Ya Tuhan Yang Maha Melihat Segalanya , aku redha akan matiku jika benar aku bersalah tapi jika benar aku dianiaya ..sesungguhnya aku haramkan darahku mengalir ke bumi ini, dan aku sumpah, bumi Langkawi tidak akan aman, berpuakalah menjadi padang jarak padang etrkukur selama TUJUH keturunan"


Gambar ni tecurik ambil pulak , sepatutnye tak leh amek gambar dekat dalam ni . 




Hasben di depan makam mahsuri

pon tercuri amek gambar disini .


Telaga Mahsuri.
orang dekat sini kate amek air die dan niat lah ape yang kamu nak In Shaa Allah di makbulkan .
Sampai ade orang suruh aku minum dan niat nak mengandung awal .. Hihi ...
pon ade yang suruh kami pergi Pulau Dayang Bunting
In shaa Allah bunting .. hihihi ..


Hasben part time kat sini tolong rombongan kami isi air ,
tapi ni hasben and mak mertua ku .


Maaf gambar berpeluk plak . ngeh ngeh ngeh .
ni pulak gambar dekat luar Makam Mahsuri .
Dekat sini kami ade beli piring ade muka kami , kebetulan gambar tu lawa pulak so kami beli ler ..
satu piring RM5.00 ,
kalau nak ikutkan setiap destinasi ade jek orang curi-curi amek gambar and print gambar kat piring, lepas tuh jual .. antara gambar tu cantik dengan tdak jeklah ..

Kilang Gamat Nusantara



Lepas jek dari Makam Mahsuri kami pon gerak ke kilang Gamat ,
kat sini just proses gamat jek lah , tak ade ape yang menarik pon ..
So kami tengok makcik-makcik shopping gamat jek lah kat sini
and then kami pon teruskan perjalanan ke tempat lain ..

Idaman Suri

Part terakhir untuk hari ni kami singgah ke Idaman Suri untuk shopping coklet and ape yang patut lagi .
Idaman suri same jek macam Haji Ismail Group cuma bezanye ramai kate lagi murah dekat Idaman Suri .. So kami shopping lagik dan lagik ..

Malamnye kami anak beranak ,
mak , abah , abang ipar &aweknye serta anaknye and adik kami pegi makan dekat dengan Hotel kami menginap,masakan Thailand memang sedap sangat-sangat . Mak Abah yang belanja .
Lepas makan mak Abah ajak shopping lagi depan hotel dekat Haji Ismail Group so kami pon join jek lah ,
Lepas shopping kami pon balik ke bilik dengan keadaan kepenatan sangat-sangat . maklumlah dah seharian berjalan mane tak penat .
esok nak bangun nak gerak balik Johor pulak .




No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter