Monday, 25 April 2016

#PregySecond: Ujian BSP pertama

Assalamualaikum .... 

Apa itu BSP ??? 


Hari tu kan kite kena minum air gula , result die tak cantik kan , so kite kena buat BSP , ape tu BSP , BSP adelah "Blood Sugar Profile" iaitu amek darah untuk cek kandungan gula dalam darah . Ujian BSP ni untuk ibu-ibu mengandung yang kantoi masa minum air gula (MGTT) .

BSP akan di ambil sebanyak 4 kali , iaitu pada pukul 8.30Pagi , 11.30Pagi, 5.30Petang dan 8.30Malam .
Darah di ambil hujung jari jek , bukan satu tabung darah tu , Hihihihi .. 

Sebelum ambil darah yang pertama , Ibu mengandung kena puasa terlebih dahulu , pukul 10Malam kenalah puasa, tak boleh makan & minum (macam pose Ramadhan) . Macam orang lain boleh minum air masak , macam kite nurse KK kate jangan so memng tak cuit sikit pon lah .. 


8.30AM : 4.9
11.30AM : 7.7
5.30PM : 5.3
8.30PM : 6.7



kantoi satu tak cantik , tu lepas ambil darah yang pertama , ambil darah pertama lepas tu kite boleh makan , kekonon sarapan roti canai 2 keping lepas tu memang tak makan ape-ape sebab nak kawal darah nanti tak cantik , sekali tinggi weiii ... yang petang tu kite jamah nasi sikit je, tu pon lauk singgang pastuh tak makan ape-ape sampailah lepas 8.30malam , malam tu baru melantak makan macam prang kebulur . Hahaha .. Nak result cantik kena jaga pemakanan baik-baik , jangan ambil makanan yang bergula tinggi .

So esoknye kena jumpa Doktor , and keputusan Doktor kite kena ambil lagi , sebabnye ade satu tak cantik .
So ujian BSP kedua pada 8.Mei..2016 ini pulak . 9.Mei.2016 kena jumpa doktor . Harap-harap result kedua cantik sikit dari yang pertama ni ...


Nampak tak berat 47KG ???

kite syak Klinik Kesihatan tu punye timbang rosak lahh .. hahaha .. Sebab Dekat Klinik ni 47Kg jek , sama macam check up masa 27Weeks tuhari ... 

Naseblah dah hujung-hujung pregy baru kena , kalau awal-awal jenuh jugak nak ulang alik klinik tiap-tiap dua minggu , sekarang ni tiap-tiap minggu kena pergi klinik , sebab seminggu Check-up baby , seminggu BSP test .

23.Mei pulak kena dengar kursus pemakanan pukul 2.30 Petang . Huhuhu ... 

Salam Sayang,

1 comment :

Winnie The Pooh Glitter