Monday, 4 April 2016

#Rumah: Alhamdulillah Kami Di Panggil

Assalamualaikum .... Dan Alhamdulillah ...

Permohonan untuk Rumah Mampu Milik Johor yang kami mohon pada September 2014 , telahpon di luluskan dan kami dah dapat Lot rumah cuma kena bayar deposit RM 200 dan buat loan rumah macam biasa . Kiteorang dapat perumahan dekat Taman Scientex Pasir Gudang , rumah dua tingkat dan rumah tu end lot .


Macam ni rumahnya . 

Cuma sekarang kite kena buat loan . Bile dah lulus semuanya barulah kite boleh proceed ke benda seterusnya , nak bising-bising and kecoh-kecoh pon kite rasa tak perlu cuma ni kite bagitahu untuk u'olls prepare if nak mohon perumahan ni .

U'olls kena buat loan , macam kite harga rumah RM150,000.00 so kalau loan lulus dalam 90% kite kena cari deposit rumah RM15 000 . Peguam antara rumah RM5000 , peguam antara bank RM4000 utilities dalam RM 2000 .

Loan tak semua dapat full loan , ade yang 90% ade yang 85% so atas nasib lah yee ... Kalau dapat full loan u'olls kena standby dalam RM 2000 untuk utilities tu jek . Harap-harap loan kami berjaya . Aamiin .. Terasa nak duduk rumah sendiri . 

Rumah ni kiteorang laki bini mohon masa kite dalam pantang kan Firhad Irsyad , Alhamdulillah dua tahun menunggu dan bersabar nama kami naik jugak tercalon . Surat yang kami dapat tak pulak kite amek gambar sebab tujuan taknak cerita lagi hal ni , tapi bile kite google tak ade pulak yang cerita pasal rumah mampu milik ni so kite story sikit lah .


Dan ni kami laki bini nak try yang Sultan Johor bagi bantuan untuk rakyat Johor . In shaa Allah ..... Doakan ehh . moga-moga rezeki adik baby duduk rumah baru . Tapi rumah tu di jangkakan siap pada tahun hadapan (2017) . Tak apelah bile-bile janji ade rumah sendiri ...

Masa pergi bayar deposit RM200 tu kan kite masuk rumah contoh die , pehh pehhh memang cantik gile rumah contohnya . Hall besar tapi masuk rumah terus nampak dapur . Ade 3 bilik dan 2 bilik air satu atas satu bawah . Bilik Utama memang besar boleh letak 3 bijik katil . 2bilik lagi tu pon besar .. Sebenarnye kalau nak diikutkan rumah yang kite dapat ni rumah idaman kite . Rumah teres 2 tingkat . lepas tu ko penat . Hahahaha ... Okey tu aje nak cerita doa-doakan semoga loan kite lulus and ade rezeki buat kami anak beranak nak duduuk rumah baruuu ... Aamiinnnn ..

Salam Sayang,

2 comments :

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Salam nak tumpang tanya. Lot rumah tu akan diberi secara random atau kita boleh mohon?

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter