Thursday, 31 December 2015

#Holiday: Penyabong Warisan Resort, Mersing

Assalamualaikum ... 

Masa bulan November tu hari (cerita dah basi sebenarnye) kite anak beranak ade nak pergi Mersing sebab ade wedding dekat sane , so memandangkan Johor Bharu dengan Mersing 2Jam perjalan akan penat and keletihan so kami bercadang stay Mersing . Kebetulan wedding dekat Endau dah ade port nak stay .

Seminggu sebelum pergi kite dah Call Penyabong Warisan Resort tu awal-awal untuk booking.
Alhamdulillaha ade kekosongan , memandangkan ingat beramai so kite amek rumah Kelantan .
Sekali sehari nak pergi Mersing abang ipar kite cancle sebab die ade hal tak dapat di elakkan .
So kami bertiga jek lah .

Date : 28 & 29 November 2015
Place : Penyabong Warisan Resort , Mersing


Sampai Mersing pukul 2petang , makan dulu kat rumah pengantin , jumpa kawan baik hasben salam-salam and kami check in Penyabong Warisan Resort .


So sampai sane kami tukar rumah , buat ape duduk besar-besar kalau tak ramai kan , menakutkan jugak nanti , so kami amek Chalet depan tasik nih haa ... 
Sebilik RM130 .
Bilik yang luas , ade Tv siap astro , ade ekon .

Lepas masukkan barang-barang kami keluar cari stok makanan , takut c kecik itu kelaparan nanti , dah abes shoping hasben ajak lepak pantai sat .





Abang Long geram nak main ombak tu .. Dia peratikan jek , napelah ummi tak bagi mandi ni , selalu ummi on jek , maaf sayang air laut kotor .. 


Anak bujang yang tak nak balik , syok duduk tepi laut lah tu , pastuh teringat dekat Resort kami stay tu boleh kayak secara free , so kami bercadang nak berkayak ... Let's go balik chalet .



Abam bujang yang excited nak terjun tasek . kite pon tak paham lah haii nape ci kecik ni suke bebenor dengan air , pantang nampak air die nak mandi . lepas berkayak , terpandang satu kolam dekat resort tu so kite pon cakap dengan hasben nak bawak Firhad mandi situ jek lah ... 


Gambar ehsan google .

So bawak c abam bujang mandi situ , seronok kemain lah die dapat mandi .
mandi dengan ayahnye , kite pulak teringin nak mandi tapi kolam die dalamnye ... tak jadi lerr nak join .
kebetulan datang ni ade 2 keluarga besar tengah buat family day .. memang dasat lah orang-orang dekat sini.

Malam tu kami makan meggi jek , memandangkan Firhad Irsyad tidur awal so memang tak keluar cari makanan , Naseb adik baby behave so makan ape yang ade ..

Keesokkannye kami gerak awal pagi sebab nak berjalan satu Mersing sat , kami pergibeli keropok lekor macam biasa , kami makan dekat banar Mersing makanan kampung yang super duper sedap yang teramat tu dan kami gerak balik Johor Bahru ... 

Sayonaraaa .. ade mase kami niat nak buat Family Days dekat Penyabong Warisan Resort , baru lah syok ramai-ramai . 


Salam Sayang ,

#Baby Stuff: Pampers Baby

Assalamualaikum ... 

Awal lagi kalau nak di ikutkan cerita mengenai Adik Baby , tapi saja nak share pengalaman .
Masa Firhad dulu die newborn kite pakaikan die Mamypoko.
memang kualiti die jangan cakap lah memang okey .
And lagi satu sebab POOH . kahkahkah .
Tapi rasa membazir pulak sebab baby newborn banyak yeyak , 
baru pakai 10minit die dah yeyak so membazir , pempes Mamypoko dah ler mahal .
ngeh ngeh ngeh .
dasar hemak yang kedekut .. Ciss !!!


1.Mamypoko 
2. Pet pet
3.Diapex
4. Drypes
5. Hey baby

So far kite guna ni memang okey sangat-sangat,
cuma Diapex lah kalau pakai air kencing banyak terus bocor
dan bau pempes die pon kurang menyenangkan .

Pastuh mase kite habes pantang , ade Mom And Baby expo dekat Persada Johor
dengan harapan nak beli pempes lah , maklumlah kalau expo tumpuan orang dengan pemeps jek .
so kite jumpelah satu jenama ni ...


Onwards 

Kualiti die same macam Mamypoko, tapi murah sikit dari mamypoko .
mase ni kite beli 2pek jek . 
Bile habes 2 pek ni kite sambung balik pakai Drypes sampai Firhad umur setahun .
Lepas jek die setahun kite jumpa balik pempes ni jual dekat kedai Seng Seng so sambung pakai untuk die balik .


dekat pempes die ade corak tom and jerry tu yang buatkan omel sangat .. hihihi ...
.
.
.
v

So pilihan untuk Adik Baby dah tentu-tentunye Onwards jugak .
kedai Seng Seng 1pek RM31.50 (apa-apa saiz)
Kedai Baby dekat Aeon 1pek RM30.00 (apa-apa saiz)
Kalau dekat Expo selalunya Jual 4pek RM116 so jatuh 1pek RM29.00

Cuma untuk permulaan adik baby kena amek jenis newborn sebab tali pusat die tu menakutkan Ummi untuk pakaikan die pempes biasa ni . Sebab jenama Onwards ni tak ada saiz Newborn .
Harap-harap kulit adik baby macam abam Firhad tak lokek .
Harap semua yang ummi pakaikan semuanya okey dengan awak ye baby .


Salam Sayang,

Wednesday, 30 December 2015

#Travel: Bukit Tinggi

Assalamualaikum ....

Selepas ke Melaka , kami pon berangkat ke Bukit Tinggi , kami lalu Kuala Lumpur dan turun tol Sungai Besi and terus ke haiway Kuantan untuk pergi Bukit Tinggi . Kami sampai Genting Sempah dalam pukul 5 setengah petang , konon-kononnye nak pergi terus Bukit Tinggi tapi hasben kate rehat-rehat dulu lah . So kami berhenti makan dekat hentian Genting Sempah untuk makan lepastuh cari homestay dekat Janda Baik .

Lepas makan dan gerak homestay Janda Baik lepas tuh kami pon mencari homestay , Alhamdulillah ade kekosongan untuk kami sekeluarga ... Jommmm Kite berehat , sambung berjalan esok pula yee ... Malam kami makan bege tepi jalan jek dan tidur awal malam tu ...

#Travel: Melaka Day ii

Assalamualaikum ... 

Okey kite sambung episod pertama ye ... Hari kedua ni kite plan nak p tempat baru iaitu The Shore Sky Tower, So dalam tengah survey-survey jalan jap lagi jumpe lah bagunannye tu kekonon niat nak makan kat situ jek rupenye bangunan sebe;ah tu jek haaa... Kali ni kami makan dekat restoran ala-ala mamak . Ermm macam biasa kami kena pau semua sekali makan dalam harga RM41.00 fuhhh ... naktahu makan ape mehh ..

Makanan
Hasben : Nasik + Ayam sambal + sayur kangkung
Abah : Nasik + Ayam goreng + kuah kari
Ma: Nasik + kari Daging
Adik Fatin : Nasik + ayam sambal
Adik Zetty : Nasik + Ayam kari
Kite : Nasik Goreng Ayam 

Minuman
Hasben : Nes Ais
Abah : Nes panas
Ma : Teh ais
Adik Fatin :Teh Ais
Adik Zetty : Milo Ais 
kite : limau suam

Total RM41.00

Dah sudah tu kami pon gerak lah ke sky tower tuh .... pening jugak nak mencari mane satu lift nak naik ke tower nye tuh .. rupenye-rupenye satu lift tu jek and ramai gile orang beratur ... So kami beratur dan naik ke atas .



Nah harga tiket dewasa RM18.00 , kanak-kanak RM12.00 satu kepala . bawah 3tahun FREE , abah dengan my hasben tak naik pon sebab katenye membazir jek naik atas tu tak ade ape-ape . So kami naik jek untuk try and error . 









Lepas tuh kami pon turun ke bawah semula , kat atas ni ade satu port yang lawa kalu nak amek gambar tapi kena bayar lah taw , nak tahu berapa harganye ???? RM45.00 gile kow nak bayar mahal-mahal semata nak bergambar kat situ ? memang idok lerrr ...Lepas tu kami terus ke destinasi yang di tuju kekonon nak p Dataran Pahlawan semula tapii .. tapii sesat ... kahkahkah .. sesat sebab kami jalan kaki ..




So bile dah sesat , dah penat berjalan hasben buat keputusan jom kite p Bukit Tinggi !! yeahhhh !!! Gud Bye Melaka ... Hye Bukit Tinggi ..

Salam Sayang,

Tuesday, 29 December 2015

#Travel: Melaka Part i

Assalamualaikum ....

Cuti yang panjang hari tu , tetibe kami laki bini bercadang nak bawak ma abah and adik-adik holiday dekat Melaka . Kenapa Melaka ? sebab Melaka dekat dengan Johor Bahru so tak yah jauh-jauh . Tapi malangnye ku survey-survey Hotel kat Melaka dah full wehh ... 

Tapi tetap pergi jugak , bak kate hasben kite redah jek lah yee ... Patutnye cadangnye 24 Hb iaitu cuti Maulud Nabi , tapi memandangkan kesihatan kite tengah macam suam-suam kuku so kite mintak tangguh 25 Hb cuti Christmas Day , so 24Hb sempatl;ah beli barang ape yang patut untuk holiday esoknya .

So 25Hb dalam pukul 11 [agi baru kami bertolak dari rumah, sepanjang perjalanan tu ade lah jem sikit-sikit pastuh ade lancar ade jem lagi ade lancar lagi . Sampai Melaka pukul 2Petang , tapi kami teruskan misi mencari hotel . Round-round Melaka dari bandar ke kampung masuk ke Klebang .Pehh pest time jalan ke Klebang tengok jem nak mati kat sane rupenye kiteorang dah sampai dekat tempat yang femes dengan Coconut Shake Pantai Klebang tu haaa .. tapi ramai orang beratur weh naseblah ku tidak mengidam ..

Perut kami pon dah kelaparan makanya kami pon singah kat Klebang untuk makan petang dekat sana . Nasik & Ayam goreng bawak dari rumah sebab ma masak lebih pagi tadi so beli lauk-pauk jek lah . kiteorang amek 

1. Asam Pedas Ikan pari
2. Siput masak lemak
3. Sambal Ikan Bilis
4. Gulai Udang 6ketul

Total RM20.00

Pehhh rasa macam cekik kedarah betul wehh ... belum amek nasik lagi kalau nasik entah berapa die pau agaknye .. sabar jel lahh ... 

Lepas jek makan kami pon teruskan misi mencari hotel , akhirnye jumpa jugak . semalaman Rm80 untuk satu bilik , so kami amek 2 bilik .Lepastuh rehat dan malam berjalan ke bandar hilir pulak .

Malam tu lepas sembahyang Isyak kami pon gerak ke Bandar Hilir tengok pemandangan yang cantik-cantik , Park kete jauh-jauh sebab nak masuk Bandar Hilir jek dah jem giler-giler .


Family Kecil ku


Ma Abah & Adik-adik



Dengan Orang Biru ni kalau nak bergambar seorang Rm2 okey .







Lepas tu kami gerak ke bazar jual-jual die and beli ape yang patut and then kami pon balik untuk makan sedar tak sedar dah pukul 12 tengah malam , anak bujang I is ofcoz lah tak tidur tahan mate sebab berjalan kan . Kami makan dekat depan Melaka Prade tu haa .. Alhamdulillah makanan sedap dan orangnye pon tak cekik kedarah . Balik hotrel dalam pukul 1 pagi dan memasing selamat tidur ... 

Salam Sayang,

Monday, 28 December 2015

#BabyFI:Cara Firhad Pegang makanan

Assalamualaikum ...

Sebenarnye dah lame nak story pasal ni sebab saje suke-suke nak buat tatapan di masa akan datang nanti untuk Firhad dan adik-adiknye membaca mengenai mereka nanti .

Dah lame sebenarnye kite perhatikan Firhad ni kalau pegang makanan atau ape-ape pon mesti tangan @ jari die macam ni .



Perasan tak ?? jari die akan jadi macam tu , ade lagi benda lain kalau die pegang pon akan macam tu, cuma kite tak sempat nak snap picture die , ni pon adik kite amek pic die sebab die makan aiskrim .. Ini budak pelik, aiskrim homemade buatan ummi susah benar nak makannye , kalau aiskrim beli laju jek die nak makan ye ...

Okey tu aje nak cerite tentang Firhad Irsyad ... hihihi ...

Salam Sayang,

Thursday, 24 December 2015

Happy Besday Ummi #24tahun

Assalamualaikum ....

Alhamdulillah masih di beri nafas untuk hidup di muka bumi pinjaman sementara ni , Alhamdulillah masih menjadi seorang isteri, seorang menantu , seorang anak dan seorang ummi lagi .. semoga umur yang makin meningkat ini makin mematangkan kite . ngeh ngeh ngeh .

Tahun ni just kek jek , tak mintak ape-ape pon dari sang suami .. hihihi .. janji suami dan anak-anak sentiasa di sisi . Macam biasa kemabukkan kite yang teruk ni membuatkan kite tidur awal, 22 Dec tu balik keja tak larat sangat-sangat nak tidur jek, tak mandi tak solat terus tertidur tanpa sedar ape-ape pon.

Sebelum tu memang ade dengar hasben ajak makan luar die kate die lapar sangat, kite memnag kate kite tak larat nak angkat kepala, nak keluar keluar je lah bawak anak, and sunyi jek rumah pastuh rupenye die dah keluar lah tu ...

Pukul 12 tengah malan (23Dec) die kejut dari tidur suruh bangun tengok kat depan ade ape, so bangun-bangun tengok ade ni haaa 


Maaflah gambar bergegar-gegar hasben amekkan.


tengok my hasben nampak i muda lagi . hahaha .

sweet #23yearsold 


tahun ni anak bujang I is dah besar so dielah yang sibuk nak 
potong kek and tiup lilin .

Walaupon hanya sebijik Kek , saye tetap hargainye ...thanks semua .. thanks hasben .. thanks ma abah and adik-adik .

Salam Sayang,

Thursday, 17 December 2015

#PregySecond: Scan Adik Baby 1

Assalamualaikum .... 

Alhamdulillah dah pon scan adik baby , kebetulan masa tu demam and kite amek MC lepas tuh kite pon kate kat hasben ape kate alang-alang tu kite g scan adik baby sekali lah . Hasben dah lame ajak tapi kite asyik tak ade masa , lagipon mase g klinik untuk amek MC doc pon suruh scan tengok baby sebab demam dah lame takut ape-ape jadi dekat kandungan maklumlah klinik kite pergi tak ada tempat scan lagipon mase tu doc lelaki opcoz lahh I is segan ... 

Macam biasalah kite pergi Klinik Dr.Anis dari anak first memang setia dengan klinik nih sebab Doc perempuan and doc die pon peramah . Kebetulan masa pergi ramai orang . Ade nak scan 4D baby, scan 5D baby and ade yang nak sunatkan baby .. I is scan 2D jek, sebab kecik lagi buat ape nak scan 3D, 4D & 5D kan .. 

Masa Scan Firhad Irsyad kat sini linknya , Alhamdulillah anak ummi dalam tummy ni dah membentuk dengan sempurna , dah ade tangan and jari , kepala and tulang belakang dah pon berbentuk .


tuh anak ummi 

Masa ni Firhad terpegun tengok skrin tu walaupon die tak paham ape tapi ayah die ajar and bagitahu tu adik yayad, adik pulak lompat-lompat dalam tummy ummi .. Suke ye Ummi Ayah & Abang datang tengok adik yee .. Bile scan due die mestilah berubah sebab die ikut atas berat dan ukuran baby . In shaa Allah due bulan June .

Okey dah boleh buat buku PINK . 


Salam Sayang , 

Wednesday, 16 December 2015

#BFF : Akma selamat bersalin


Assalamualaikum ...

Alhamdulillah my BFF a.k.a Akma dah selamat melahirkan baby boy lagi sekali .. Anak sulung die baya Firhad Irsyad , masa dulu kami mengandung sama-sama beza beberapa hari jek. Amirul Hakimi lahir 01.August.2014 dan Firhad Irsyad lahir 10.August.2014 . Die lahirkan kimi lambat dari due selama 6hari .

Alhamdulillah kali ni normal jugak . Pun lambat keluar dari due baby boy ni , die lambat 5hari dari due sepatutnye . Ape-apepon taniah sahabat . 

Baby kali ni besar sangat-sangat , berbeza dengan abangnye , tapi kalau  nak ikutkan perut die tak adelah besar mana , mungkin baby pandai sorok perut ibunye .. Hihihi .. In shaa Allah kite sihat nanti nak p melawat baby boy ni ... Anak kawan-kawan kite semunye kite jadikan anak angkat . 

Tapi yang seronoknye , and bertambah-tambah overnye Kami (kite & syieqa) yang over untuk nama adik baby nih tahu tak . kiteorang berdua yang sibuk dok pilih nama Baby . antaranye Aakif Hakimi , Aakif Haikal, sebabnye ibunye nak nama Aakif. hujung-hujung tak jadi pulak nama Aakif .

In shaa Allah Nama Muhammad Adam Rayyan , hahahahah


* Ini Abang nye dulu*

Muhammad Amirul Hakimi
3.10KG
Hospital Mersing


*Adik Baby*

Muhammad (tak letak nama lagi)
3.97KG
Hospital Batu Pahat


Salam Sayang dari ummi , ayah mierul & Abam yayad

Winnie The Pooh Glitter