Tuesday, 15 December 2015

#BFF: Tiada istilah KAWAN lagi

Assalamualaikum ...

Semua yang hidup di muka bumi pinjaman Allah ni ade kawan baik kan ??? Macam kite ramai kawan baik . Kawan sekolah lain , kawan kolej lain , kawan kerja lain & kawan online yang selalu share masalah pon lain . KAWAN, SAHABAT, TEMAN, RAKAN mempunyai banyak maksud yang tersirat tapi dengan satu makna . 

Kawan Sekolah -- > Alhamdulillah sampai sekarang kami berkawan , selalu jadi dayang-dayang apebila tiba majlis perkahwinan salah sorang . First kawen dah tentu yang bongsu iaitu SAYA , dan kedua di ikuti oleh Amoi & terbaru Kak Long Mas so tinggal lagi 3 orang single (Eiqa, Dayah & Zulaikha)

Kawan Kerja -- > Alhamdulillah sentiasa ade saat susah dan senang, kite lagi suke bercerita masalah dengan mereka tak pernah sorokkan ape2 . mereka berdua akan selalu ade di mana sahaja kite ade . Samapi orang gelarkan kami Do Re Mi . Mereka berdua adalah Eiqa(kawan sekolah) & Kak ira .

Kawan Online -- > Alhamdulillah walaupon ramai ahli dalam group whatsapps tersebut tapi kami tak pernah bermasam muka , in shaa ALLAh persahabatan kerana Allah . walaupon tak pernah bersua tapi selalu menghiburkan hati yang lara ...

DAN ....
(sebenarnye nak cerita hal ini jek )

Kawan Kolej --> kami sentiasa berdua, kemana kami pergi mesti berdua , ape kami buat tentu berdua sampaikan ade yang panggil kami UPIN IPIN , dan ade yang gelar kami kembar tak seiras . Dia lah housemate, dia roommate dan die juga classmate sebab kami same kos belajar.


Dan bermulalah episod kami kena buat assignment berkumpulan, assignment kami selalunye berempat so kami jumpa jugak geng macam kami yang sentiasa berdua dan die jugak sama macam kami housemate , roommate dan classmate , kami sepakat untuk sama-sama berjuang untuk teruskan pembelajaran kami .


Alahmdulillah kemana sahaja kami mesti berempat, dari start sem 3 sampai sem 5 kami bersama kemana sahaja .. kadang-kadang bertukar-tukar rumah buat assignment. Kami sayangkan persahabatan ini ... Sampailah kami terima convocation sama-sama .. keluarga kami saling rapat dan kenal antara satu sama lain dah macam adik beradik .

Dan ...... tibalah salah satu dari kawan kami berkahwin , dia kahwin Januari , dan sorang lagi follow pada bulan June dan kite pulak follow pada bulan Oktober so tinggal lah sorang sahaja ... Tanpa di duga tiada angin dan tiada ribut persahabatan kami terputus di tengah jalan yang kami bertiga tak tahu mana silapnye .. kite terlalu marah masa tuh kite tak tahu kenapa die sanggup tinggalkan persahabatan yang dah bertahun-tahun ni . Tapi .... bile perasaan rindu menjelma kite terlalu rinduuu, rinduu dan memaafkan beliau atas di atas silap die pada kami . Sehinggalah satu hari kawan kami nak tunang , di pujuk rayu untuk datang ke majlisnye tapiii .... sepiiii tanpa berita .... kami tak tahu mana silap kami adekah sebab kite dan kawan sorang lagi dah pregy ? Tapi die keguguran ? Allah kami tak sanggup pikir buruk . kami selalu doakan yang terbaik untuk dia . dan kite harap bukan sebab tu die tinggalkan persahabatan ni ... Sampailah kawan kami kahwin tetap jugak die tak muncul kan diri die ... kami tak tahu nak pujuk macam mana lagi ... 


tinggallah kami bertiga

Rindu ... tipulah tak rindu , kami selalu tanya pasal die antara satu sama lain . tapi masing-masing tak tahu nak bagitahu ape sampailah kami bertiga mula positifkan kate tak yah lah cite pasal die . kehidupan kami bertiga sahaja , apa-apa kami kongsi bertiga sahaja . Alhamdulillah rezeki kawan kami pregy kali kedua dan yang baru kawen pon pregy and kami dapat story yang kawan dah tinggalkan kami pon pregy lagi . alhamdulillah gembira tak terkata .. kami selalu doakan die ....

Rancangan Allah tak ada siapa dapat menduga , kawan kami yang tinggalkan kami keguguran buat kali kedua, ada hikmah di sebaliknya . Allah aturkan yang terbaik buat dia , syukurlah dia ade 2 anak syurga yang menunggunya di sana ... Kami bertiga doakan yang terbaik buat dia ... semoga dia akan merasai nikmat menjadi seorang ibu macam kami juga nanti ...

Andai kau baca nukilan ini shabat, kami semua sudah lama maafkan di atas ape yang berlaku , semoga Allah bukakan rezeki anak buatmu sahabat dan Allah lembutkan hatimu sahabat , anak-anak kami tetap anak-anak mu juga ...

Semoga Allah memberi kamu dan kami penuh kasih sayang Persahabatan & Kekeluargaan macam dulu ...

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter