Thursday, 10 December 2015

#Travel: Colmar Tropicale - Pahang

Assalamualaikum ....

Bulan October arituh kan kite ade bagitahu nak holiday , tapi tak update-update kat blog mane kite pergikan ? so kesempatan ni nak cerite lah kite holiday dekat Colmar Tropicale tempat bangunan yang cantik ala-ala macam kota Perancis tuh haaa ...

Sesat memang sesatlah walaupon kite pakai waze tapi tak membantu pon , last-last kite lakibini pikir sendiri jalan mane, kite naik JB-KL turun Ampang lepastuh cari lah jalan Haiway ke Bentong pehh memang jauh gile nak mati. Singgah makan kejap dekat Hentian R&R dekat Genting Sempah, lepastuh teruskan perjalan so sampai situ jek kire dah dekat nak ke Colmar nih . Colmar ni kalau korang naik dari bentong die belah kiri dekat dengan hentian Genting Sempah tu ... 

Naik-naik jek dah pukul 5.30Petang tapi boleh pulak hujan ... hasben kate tak ape kite try naik jugak, so sampai puncak tu bayarlah dalam RM6.00 (2orang) lepas tu elok-elok parking hujan makin lebat . So stay dalam kereta kejap. Tunggu dalam 10minit hujan renyai-renyai hasben pon ajak keluar, yang c Firhad kemain suke lah sebab dah lame dalam kereta memang die tunggu saat-saat keluar kereta. Sekali sampai bawah hujan lebat kembali . So hasben kate esok jek lah kite pergi . And kami pon cari port tidur malam ni .

Mule-mule terpandang Dusun Nora, So hasben ajak stay situ jek, tapi kite plak risau b'coz Firhad kecik lagi so macam, tak sure nak duduk situ sebab masuk dalam tu penuh dengan hutan tapi tak plak try masuk ke dalam lagi ..

So kite orang patah balik ke Selangor, stay dekat Batu Cave,ade satu hotel kat situ, lupe dah name hotel tu ape. tapi hotel biaselah yang murah-murah jek satu malam stay RM70 semalaman . Malam tu kami berehat-rehat sahaja . Firhad pulak tidur awal  mungkin dah penat sangat.

Keesokkannye kami bertolak dari pukul 11 pagi, singah hentian R&R Genting Sempah untuk makan lunch , non bad lah sebab makanan die memang murah-murah. Lepas makan baru bertolak ke Colmar Tropicale balik kali ni masuk die kena bayar RM24 (2orang), kalau puluk 6petang memang dapat harga macam semalam .. Jom lerr tengok gambar yee ... penat pulak menaip.


hari first sampai , hujan lebat sangat-sangat .


wepie bertiga di tengah-tengah hujan yang lebat .












anak syok tidur, ummi & ayah dapat bermanja .
ngeh ngeh ngeh ...


dari pandangan atas , gigih naik bawak stroller anak,
naseb ade lift . lift pon macam dah nak nazak . haha .
kat ats ni ramai yang conteng-conteng kat dinding .





Dan anak bujang ummi dah bangun, 
suka snagat die sedar-sedar sampai sini dah .







Masa ni hujan dah rintik-rintik. Kekonon nak lah pergi taman jepun and tempat rabbit tuh tapi hasben kate tak yah lah hujan. So redha jelah datang jauh-jauh tak pergi . and kami terus gerak balik JB . kekonon nak p Cameron Highland pon tak jadi , mungkin hasben dah kepenatan . So kami pon balik lalu Pahang .. Sampai pahang cari port nak rehat tapi hasben kate tak apelah teruskan perjalanan sampai Mersing call anak angkat mak die and kami buat keputusan nak cek in rumah die jek . Sampai Mersing jek dah pukul 8 malam terus ajak kawan tu pergi amkan dekat bandar mersing baru balik ke rumah die . Malam tu kami tidur dengan kepenatan sebab lalu Pahang boleh sesat dan makan masa yang agak panjang . Esok baru balik ke rumah kami pulak . Holiday di rumah .

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter