Monday, 29 February 2016

#GroupHemak: Dah selamat Dua orang bersalin

Assalamualaikum u'olls ....

Alhamdulillah My Bff dekat group hemak telah selamat bersalin Baby Boy Dan Baby Girl ..

Kak Niena selamat bersalin pada 29 January 2016 (Jumaat) melalui czer again , awat czer sebab lambat bukaan jalannya sama macam anak first die jugak dan juga jantung baby dah lemah masa tu akibat 24 jam ketuban dah pecah .. Btw melalui normal atau czer tak apa janji ibu dan baby sihat-sihat selalu tu pon dah bersyukur sangat-sangat ... Baby Boy yang tersangatlah comel .. 
Alhamdulillah dah sepasang anak kak Niena..


Muhammad Harazz Aryan  
3.6kg


Harazz 10days


Manakala Kak hajar pula selamat bersalin pada Hari Jumaat jugak pada 26 February 2016 secara normal ,
tapi jalan cerita Kak Hajar bersalin sangat senang ... Die keluar tanda pada Due date die sendiri . hihi . anak pertama pon mengikut due jugak . Keluar tanda lendir lepastuh pergi hospital tak ada bukaan . pukul 4 pagi sakit-sakit cek jalan dah 4cm , setengah jam lepas tuh 7cm and pukul 6.58 pagi selamat baby girl keluar dari rahim ummi nye secara normal ...
Alhamdulillah sepasang sudah anak Kak Hajar ...


Aisya Adeena


Comelnya .. mate sepet !!

Taniah buat kawan- kawan ku semua ... selamat berpantang , walaupon Kak Niena dah nak abes pantang dah pon .. Hahahaha ...

Salam Sayang,

Tuesday, 23 February 2016

#PregySecond: Luka Czer Gatal

Assalamualaikum ... 


*Ehsan Google* 

Kite masa anak first kan kena operation untuk melahirkan Khalifah Kecil kite tu , so kite memang jaga betul-betul luka czer tu sebab nak nampak cantik dan tak mahu die jadi tebal , kalau boleh kite nak nampak macam garisan jek ... Alhamdulillah memang sangat cantik luka die ... Tips die kite tak pakai ape-ape pon dekat luka czer , biar die pulih sendiri .. 


 *sumber google*

macam ni lah luka kite .. 

Tapi ...
Tapi ...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
v

Luka tu kini sudah menjadi hitam , sebab gatal sangat-sangat dan kite garu so die bertukar warna, rasa macam aduhaiii kenapa lah aku garu , kan dah tak lawa, lepas tu malu dengan hasben .. Huhuhu .. Hasben cuba pujuk kate "tu lah tanda Firhad nak tengok nanti dah besar die keluar ikut mana" . Okeylah kite macam pujuk hati lepas beranak kang cuba pulihkan balik macamana kite pulihkan balik stretchmarks mase mengandungkan Firhad Irsyad dulu ... Masa mengandung Firhad dulu memang teruk stretchmarks kite , merata-rata tempat ade .. Belakang paha , punggung , bawah breast and paling best dekat perut area bawah pusat tu haaa sedap naw garu pakai sikat . Tapi kite hilangkan dengan 1 sabun jek , Alhamdulillah kite pakai sabun JSD dalam masa 3 minggu terus hilang stretchmarks kite tu . Try lah korang ... 

Sesiapa ade pengalaman macam kite ?? Memang gatal ke kat tempat czer tu ? sedap taw garu lepastuh mula lah pedih .. ngeee ngeee ... (buat muka comel) ... Kalau ade meh tinggalkan komen , ape korang buat ? ke korang tak layan gatal tu ?? hihihi ... 

Salam Sayang ,

Sunday, 21 February 2016

Sesi Mengenali Ahli Blogger

Assalamualaikum ... 



1. Buat satu entri "Sesi Mengenali Ahli Blogger" dan impian anda terhadap blog anda
2. Buat biodata anda sikit dalam entri tersebut
3. Ajak ahli blogger lain untuk join
4. Dalam entri mesti diisi nombor telefon *ikut pada diri nak letak atau tidak*, laman sosial yang korang ada (instagram,Twitter dan Facebook)

(Nombor telefon email pada owner pon boleh, mana tahu die akan tubuhkan group wasapp)


IMPIAN BLOG:

* Kite nak orang kenal blog kite (teringin jugak nak pemes) kah kah kah, walaupon agak merapu sikit. Akan selalu update perihal sediri dan anak-anak. Niat sebenarnye kite berblog sebab memang suka menaip @ menulis tentang diri sendiri dan menambah pengalaman untuk orang lain.

BIODATA: 


Nurhafifi Azati Binti Aziz
25 Tahun
23 Dec 1991
Asal Kelantan
Di besarkan di Johor
Ada 1 suami , 1 anak dan bakal 1 anak lagi
017-7046210
Account Exec - Paymaster
Partime meniaga On9 Emas & Jamu Susuk Dara


Nama di beri Nurhafifi Azati, nama timbang-timbangan Pipie, berumur 25Tahun (2016) dan telah menjadi seorang isteri kepada Muhammad Hammiruul pada tahun 2013 masa tu umur 22 Tahun . Dan telahpon menjadi seorang ummi kepada Muhammad Firhad Irsyad pada tahun 2014 dan bakal menjadi seorang Ummi lagi pada tahun ini (2016) . Seorang yang meminati Pooh dan juga sangat minat warna Pink . Start Blogger pada tahun 2011, tapi blog lama dah terdelete so tinggalah blog baru ini ...

TAG:

haihayahai.blogspot.my
zyraroxx.blogspot.my

LAMAN SOSIAL:

FaceBook : Pipie Azaty Aziz (aktif)
Instagram : pipie_azaty (aktif)
Twitter : Pipie_azaty (tapi tak aktif )


Selamat Mengenali Diriku 

#Holiday: Air Terjun Kota Tinggi

Assalamualaikum ... 

Cuti raya Cina hari tuh kami tak ada pergi mana-mana . Dah lama atak balik rumah sendiri so kite and hasben plan nak balik rumah sendiri jek untuk kemas rumah yang dah lama tinggalkan.. Kami tak sewekan sebabnye kami sebulan atau seminggu sekali balik sana .. So cuti tu memang tak ade plan nak ke mana-mana .

After raya cina tu hasben kate meh lah kite p Kota Tinggi mandi Air Terjun , time tu ghari sabtu dan memandangkan kite pon tak kerja .so ape lagi I is dah lama tak mandi air sejuk-sejuk ni dan berharap cuaca sangat-sangat okey . Malam sebelum nak pergi tu I is tolong my mom masak untuk bekalan esok . Masak nasik lemak request dari hasben I is lah nak makan nasik lemak my mom .

Sabtu tuh kami gerak pagi, pagi tu adelah dalam pukul 10pagi sampai sana dah tengahari ... Jom layan gambar kami sekeluarga , kite ajak abang and akak ipar tapi akak ipar tengah tak sihat pulak ... 






Anak Pooh tersesat






So itulah holiday yang tak di rancang dan tak jauh mana pon perginya .... Banyak lagi gambarnye cuma malas nak upload . Hahaha .


Friday, 19 February 2016

#BabyFI: Perangai Firhad Mencuit Hati

Assalamualaikum ... 

Muhammad Firhad Irsyad semakin besar semakin banyak akal dan benda yang di belajar , so sekarang kami semua kena cakap baik-baik depan die, tak boleh mencarut depan die atau cakap "kau aku" depan die .. Hari tu penah jugak die tersebut "doh" macam bunyik bodoh tu, so kite suruh adik-adik kalau nak marah atau nak bergaduh jangan sebut benda-benda tak elok tu ... 

Dan satu pekara die suka sangat-sangat bergambar, pantang orang bukak fone die suruh amek gambar die . memang hantu bergambar macam ummi die jugaklah peelnye ... 


*Tunjuk gigi*


*duck face*


*muka series*



*Geram*



*ngaga*

Tengok tu die ajar acik die buat cara die ... Hihihi , Anak-anak ..... Makin bessar makin bertambah-tambah akalnye ...

Semoga membesar dengan baik dan sihat ye sayang ...

Salam Sayang ,

Thursday, 18 February 2016

#Viral: Isteri Pemalas suruh Suami buat kerja rumah

Assalamualaikum ... 


Lately ni ramai yang viral kes ni .. Jujur kite cakap kite penah follow die di sebabkan kes hiasan rumah and tak sangka pulak die keluarkan kenyataan macam ni ....

Dan di sebabkan kenyataan ini jugak kite rasa macam tak patut kot, ramai isteri-isteri dan hemak-hemak di luar sana tak setuju dengan ape yang di katakannya ini ... maklumlahh awak belum ade anak, nanti awak ade anak mungkin awak akan tahu ape itu maksud ISTERI PEMALAS ..

.... Sebelum ade anak ......

Kite duduk sendiri, rumah sendiri dan suasana berdua, bab Masak hasbenkan kerja sendiri so die akan bawak balik makanan lebihan, lagipon die dapat bini jenis tak kisah. If tak ade makanan baru kami makan di luar atau kite atau hasben masak. Basuh Baju??? sebelum mengandung kite akan basuh baju , tapi sejak mengandung dan lagi-lagi tengah sarat totally hasben amek alih buat smue tu sampailah ke jemur baju. Me ?? duduk depan TV atau tidur jek ... Kemas Rumah?? pon kerja hasben dari mengandung dan tak mengandung memang die akan kemas rumah .. Dari segi sapu sampah, mop lantai, alihkan perabut if die nak tukar ke kan ... Cuci bilik air semua hasben amek alih ..

... Bila sudah ade anak ... 

Macam kite lah kan,kekonon nak pantang je duduk rumah parents sekejap, sekali my mom ajak duduk selamanye sampailah sekarang ...bile kite duduk dengan parents kite jujur cakap kerja rumah memang tak buat, sebab my mom dah bersihkan rumahnya if die dah kemas and my son plak sepahkan memang kite lah amek alih kemaskan rumah pulak..

Masak? memang tidaklah kite masak , hasben kerja sendiri kedai makan , so bile ade makanan lebih memang akan bawak balik, so kite balik kerja akan makan makanan yang hasben bawak tu,sama macam duduk sendiri dulu, gitulah rupenya my mom pulak masak tengahari je, malam makan makanan yang hasben bawak jugak. If tak ada makanan lebihan kami akan makan di luar. Bile hari Off Day kami akan balik ke rumah parents hasben pulak, kat sana dah tentu-tentunya parents hasben kite dah masak untuk kami. So nak nampak kite masak boleh di katakan 1 kali dalam setahun...

Hal anak??? Kite memang jaga after balik kerja and hari cuti kerja . totally anak kite memang manja dengan parents kite . Bile tidur malam kite dan hasben gilir-gilir bangun buat susu dan tukar pempes die.. tapi bile perut makin membesar ni banyak hasben yang berjaga malas untuk buat semuanya, kite sedar tapi nanti hasben kate "takpe sayang tidur je, B buatkan ok"

So kite nih di kategorikan ISTERI jenis ape ??? JENIS PEMALAS TAHAP DEWA ke macamana ???? Memang betul kata die talak ade di tangan suami dan suami berhak memilih isteri yang perfect . Tapi .. pandailah kau jaga suami kalau kerja rumah kau tak jaga bab lain kau jaga lah jugak kan ??? Tapi 100% kite memang tak setuju kenyataan die ..

Ramai doakan die ade anak nanti die tahu macam mana , hihihi , lagipon die surirumah, I is berkerja so macam banyak kot kontra ...  kite nak masuk dua ni pon syukur sangat hasben still ringan tulang , parents still ade membantu , dalam masa sama kite pon nak jugak pindah tapi tengah mencari rumah yang berdekatan dengan my mom because my mom still jaga Firhad Irsyad, dah cakap nak hantar pengasuh atau taska tapi my parents tak benarkan ... Mungkin cucu sulung tu yang terlebih manja sangat tu ..

Cuma satu je nak cakap , bile awak dah lalui nanti awak akan tahu semuanya .... Dan hanya ibu-ibu yang dah ade pengalaman yang tahu macamana bile hasben banyak berkorban masa die untuk bantu kite . I is tak bomohkan hasben okey, cuma hasben tahu tanggungjawab die as a Father to my son and Hasben to me .

PERKAHWINAN ITU SHARING IS CARING 

Salam Sayang,

Tuesday, 16 February 2016

#PregySecond: Tendangan Adik Baby

Assalamualaikum ... 


Alhamdulillah dah dapat rasa pergerakan baby dalam tummy ni , sebenarnye dari start 12weeks dah rasa, tapi rasa macam yeke , yeke adik baby gerak-gerak .. hahahaha .. 

So sekarang dah 21weeks , makin kuat tendangannya .. dan makin kuat jugaklah gerakkannya , tu yang duga macam lelaki again sebab lasak kemain dalam tummy nih haa ... Lagi-lagi bila tak dapat makan makanan yang die nak . makin di tendang-tendangnye ummi die ni ... 

Alhamdulillah merasa nikmat mengandung dengan membawa satu nyawa dalam rahim ni rasa sangat-sangat bersyukur dengan kurniaan Allah ... Sape tak teruja bile mengandung dan dapat rasa baby gerak-gerak dalam rahim kite dan rasa macam tak pecaya tengah membawa satu nyawa lagi ... Alhamdulillah rezeki Allah nak beri ... 

Apa pon jantina mu seaktif mana pon kamu dalam perut janji kamu sihat dan cukup sifat dah bersyukur sangat-sangat . Semoga kamu membesar dengan sempurna ye sayang ... Ada lagi 19 minggu untuk kite ketemu dan bersua muka ... Tendanglah ummi puas-puas nanti dah keluar tak leh tendang dah .. Hihihi ... 

Masa menaip ni pon bergerak-gerak lagi die dalam tummy ni .... Doakan baby kite siha-sihat yee ... Thanks u'olls ... 

Salam Sayang ,

Sunday, 14 February 2016

#Supplement: Seri Ibu

Assalamualikum ... 

Dah 5 Minggu start mengamalkan suplement Seri Ibu ni .. Alhamdulillah nampak kesannye macam okey , cuma .. cuma tekak ni dah tak boleh terima pulak rasa suplement ni , Rasa nak muntah pon ade bile makan , kadang-kadang kite telan and kadang-kadang kite gigit cecepat .. 


Masa mula-mula nak start makan tengoklah muka kite macam mana , banyak jerawat dan jerawat naik dengan maharajalela okey !!


Selepas 5 Minggu amalkan supplement Seri Ibu tuh ...

Supplement ni rasa macam apple hijau tu , kite makan supplement ni kena perbanyakkan minum air masak , sambil-sambil tu kite makan makanan sunnah , kismis , madu , pati delima , kurma jek belum makan lagi ... 

Pemakanan masa mengandung ni memang kena jaga betul-betul .. Cuma supplement ni kite amek untuk kurangkan alahan dan juga tambahkan zat-zat dalam badan kite dan baby .. 

Alhamdulillah alahan makin kurang , kulit muka makin okey , gebus gebas gitew ... Cuma jerawat still naik jugak , mungkin sebab pembawakan baby ni . Kalau masa abang die dulu elok je naik awal-awal . Ni sampai dah 5 Bulan pon still naik jugak .


*Iklan Tak Berbayar*

Saja jek kite share dengan u'olls tentang supplement ni ... Kot-kot ade yang mencari so ni kite punya review tentang Supplement Seri Ibu ni .. 

*SELAMAT MENCUBA*
Salam Sayang ,

#BabyFI: Firhad Irsyad 1 Tahun 6 Bulan

Assalamualaikum .... 

Lama dah tak story pasal anak bujang I is yang meningkat umur nih ... 
Alhamdulillah dah setahun 6 Bulan bersamaan 18 Bulan .

Firhad Irsyad dapat kaki pon kite tak de update , Firhad Irsyad dapat gigi pon tak update . Hahaha ..
Orang tua-tua kate lambat tumbuh gigi , cepat dapat kaki dan begitu sebaliknya ..
Alhamdulillah Firhad Irsyad dapat kedua-duanya serentak .
Pada usia Setahun 1 Bulan (13 Bulan) die dapat kaki dan jugak tumbuh gigi sekali gus .
Dan Alhamdulillah die tak menangis dan demam masa tumbuh gigi ..



*Gigi atas die besar sebijik sejibok ikut gigi Cek Su die*

Dan die start berjalan pon die tunjuk depan mata kite , masa tu kite balik kerja and dah siap mandi semua nak layan die tetibe die bertatih-tatih datang kat kite ... 


Mula-mula nak pandai jalan .


Dah berjaya menunjuk skill pandai jalan sepenuhnya ... 
Alhamdulillah rasa macam bangga jugaklah ape-ape perkembangan die mesti die nak tunjuk dekat Ummi die dulu .. Anak Bijak ...


 Sekarang gigi dah banyak , dan suke sangat-sangat gigit orang , tulah padahnye masa mengandungkan die lakibini suke mengigit antara satu sama lain ...
Kaki pon dah laju sangat-sangat , berlari kejar orang no 1 ..
Dan sekarang , tunggu Ummi dan Ayah balik kerja petang-petang tu ,mula lah aksi die nak ajak orang berjalan tak mahu masuk rumah dulu .. 

Dan die juga kaki buli orang .. Haha ..
magsa buli die opcozlah Tokma dan Tokbah die lagi-lagi Tokbah .. Kesian tahu tak buli Tokbah ...


*Duck Face*


 * Gedik*


*Teman Ummi chek up adik baby*

Salam Sayang ,

#PregySecond: Hospital Pilihan Bersalin

Assalamualaikum .. 

Masa kite bersalinkan Firhad Irsyad memang kite sendiri nak bersalin dekat Hospital Sultanah Aminah (HSA) , sebabnye kat situ ramai pakar walaupon ramai yang buruk-burukkan Hospital situ dan menakut-nakutkan kat situ .. Kite tak pilih Hospital Sultan Ismail (HSI) sebabnye situ ramai doc pelatih dan takut ape-ape jadi boleh membahayakan ibu dan anak .. Ramai pulak yang share benda tak elok terjadi dekat sana . Aishh tu yang hati terus ke HSA ,

TAPII ..... TAPII .... 

bilik bersalin okey , memang selesa , yang tak selesanya kan tandas selepas bersalin , means darah kat lantai menitik-nitik , lepas tuh toilet tak bersih pad bersepah-sepah ... orang yang bersalin pon ... aduhaiii tak jaga kebersihan sendiri ke ek .. Wad die okey sebab kite memang nak kelas ketiga sebab ramai , kite ni kan penakut kalau kat hospital lagi-lagi lepas beranak memang takut . Lagi satu bile kelas ketiga ni beramai-ramai and then bile nak ke toilet ade lah ibu-ibu katil sebelah tengok-tengokkan anak kite if anak kite menangis ke . 

AND ......

Kali ni kite request dekat hasben nak bersalin dekat HSI , sebabnye aritu melawat akak ipar bersalin dekat sana suasana bilik die bestnye ... Dalam bilik ade 4 katil dan 2 bilik air . siap ade air panas untuk mandi so macam okey . kelas ketiga taw tu , kalau kelas pertama tak tahu lah macamana plak kan ... So hasben kate nanti die pikirkan dulu ... Lagipon hospital tu separuh swasta so nampaklah ala-ala hospital swasta sikit ... Bersalin mana-mana same jek sakitnya cuma kite nak keselesaannya ,walaupon baru-baru ni ade terdengar kes uri tertinggal sikit kat dalam perut . Doa yang baik-baik In Shaa Allah Allah permudahkan urusan kite jikalau kite permudahkan urusan orang ... 

Salam Sayang ,

Saturday, 13 February 2016

Management Gathering Dinner

Assalamualaikum ... 

Kite rasa setakat berblog ni kite macam tak penah plak cerite kite kerja dekat mana kan , hihi , kite kerja dekat Hotel The Puteri Pacific Johor Bahru as a Account Exec paymaster .. Dah pon berkhidmat dekat sini dalam 3tahun , 15Februari genap lah 3 tahun ..

Mulanye kite dapat tahu Dinner ni masa awal-awal mengandung dan tengok kes mabuk kite berpanjangan maka dengan itu kite cancle menghadiri majlis dinner management ini , harap-harap majlis akan datang dapatlah kite join ... Dinner ni bertujuan untuk merapatkan hubungan sesama staff dan berlainan department . So masa sebulan lagi nak start dinner kitorang kena cabut nama untuk bagi hadiah dekat nama yang kami cabut tu , and make sure bukan department kami sendiri yang tak hadir pon wajib cabut undi jugak yee .. Hadiah die mestilah RM50 dan keatas ...

Dan dorang ni kena buat persembahan macam annual dinner , setiap department kena ade persembahan cuma ni berlainan dorang dah agih-agihkan group by group .. theme nya adelah Divale , kes demam Divale belum tamat . So hari-hari jugak lah kite tengok dorang dok joget-joget industan ... 

Dan ..........KEESOKKAN selepas tamat dinner itu ,

Kami yang tak dapat hadiah dapat lah hari Sabtu tuhari and kite dapat nih ... 




Kite dapat Loket emas 916 , Yeahhh ... dan kite tahu sape yang kasik kite dah tentu tentunyalah Boss kite , ehemmm macam tahu jek I is suke emas ye ... Alhamdulillah thanks Boss , rezeki baby .... Macamana tahu Boss ? sebab ade 1 akak bilik kite bagitahu Boss tanya die masa kite takada , die tanya kite suke ape , lepastuh dekat paper beg belah dalam tu ade tulisan Boss kite .. Hihihik (ketawa sambil tutup mulut) . Dekat group pon kite usik die and naik kerja Isnin tu pon kite usik die lagi .. hihiihih .. 

Majlis ni dah lama , baru nak update .. Maaf .. Maaf ... Majlis Management Gathering (29 January 2016)

Friday, 12 February 2016

#Baby Stuff: Bottle Tommee Tippee VS Avent

Assalamualaikum ... 

Macam dalam entry zaman Firhad Irsyad dulu , kite suke bebenor dengan set Tommee Tippee ni , so masa Firhad kite beli online dekat 1 facebook ni  Tomme Tippee FSO , mase nih die buat offer , bottle kecik 5oz tu RM20 dan yang besar RM23 .

*Google*

Permulaan kite pakai warna putih jek , sebab nampak comel dan sesuai dengan baby newborn yang putih suci , start umur Firhad 2minggu kite try bagi susu dalam botol , alhamdulillah die tak menolak botol ni , so die boleh terima ler ... 


Hasil tuaian 

Firhad guna jenama Tommee Tippee ni sampailah usianye setahun macam-macam kaler dan corak Firhad punya botol sampai ade jek yang berkenan botol die tu dan sekarang pon masih pakai lagi cuma campur dengan botol Philips Avent sebabnye Ummi die bekenan yang tu plak .

Mase Firhad kecik die memang isap Puting , sebab masa tu kerjanye nak nyoyot jek so kite pon ade kerja nak buat dengan pantas terus beli puting Tommee Tippee jugak sebabnye puting pooh tu tak sesuai dengan die sebab kemekkan hidungnye .. But .... alhamdulillah masuk jek umur die 11bulan die stop sendiri puting . dan die sendiri yang tak mahu kalau di beri puting ..


Tapi masa die setahun entah macam mana terpandang botol philips avent tu macam berkenan sangat-sangat dan kite pon oder dekat Lazada . 2botol set putih 9oz (RM59) dan 2botol set biru 9oz (RM68) . Dan sekarang macam berkenan yang saiz kecik tu untuk adik baby die pulak , ingat expo nanti nak beli set newborn punya ... Hahaha ... 


Dan hari tuh keluarlah botol tommee tippee yang baru dan kite tak lepaskan peluang nak grab jugak , nampak tak tamaknya .. Hahaha ... kite beli dekat link Facebook kat atas tu , murah jek die jual . 1set Rm80 (3botol) tapi 2 set RM140 (6botol) . ade satu ni kite tanya RM 100 1set and kalau beli 2set tetap rm200 , naseb tak beli masa tu , kalau tak rugi jek RM60 hengget tuh ... 



Cantik kan cantik kan ????? 

Ini untuk abang Firhad walaupon botol Avent die lagi 2 botol tak guna lagi , tetap ummi beli lagi dan lagi .. hahaha .. cuma untuk adik baby je ummi kena  tunggu expo nanti ... 


Winnie The Pooh Glitter