Tuesday, 2 February 2016

#PregySecond: Mengidam yang pelik

Assalamualaikum ... 

Mengidam .?? Tipulah sepanjang mengandung tak ada yang tak mengidamnye ,
tapi kite dengan hasben sama naik mengidamnye , hasben ngidam kite pon ngidam ... tak ade lah macam orang cite die tak ngidam ape-ape tapi hasben die banyak mengidam ..
Tapi hasben kite tak adelah mengidam benda atau makanan yang pelik-pelik ..
Ape yang hasben kite nak dapat dengan senang jek ..

Sepanjang nak masuk 5 bulan mengandung ni , adelah beberapa makanan yang kite nak sangat makan yang dah dapat di tunaikan dan ade yang masih dalam proses mencari .. 

Salah satu makanan kite nak makan jagung bakar , Alhamdulillah hasben tunaikan walaupon cari dalam masa 4 hari jugak tak jumpa .


*Sumber Google*

Lepas tuh mengidam nak makan apam balik kering .
Pon dapat makan dalam masa 2 hari jek hasben mencarik ..


Dan buah yang paling minat mase mengandung adelah buah tembikai susu yang rock melon tuh haa dan juga mata kucing , Alhamdulillah pon senang nak cari hasben pergi pasar je dah jumpa buah-buahan ini ...
Ini buah memang nak kena ade , same macam mengandungkan Firhad Irsyad , Tembikai merah dan tembikai susu kena selalu ade dalam ais box .



Dan ini salah satu nak sangat-sangat makan , setiap hari makan pon tak ape , ntah kenapalah Adik Baby nak sangat ni , ummi pon pelik .. hihihi ..
Kentang MCD only !!!! tak nak kentang dari tempat lain tak sama rasanye . hahaha .


Dan penah jugak nak sangta-sangat makan kek Coklat indulgence Secret Recipe tu haa , bile dah beli and makan pehhh nikmat die tak terkata ... hahahaha ... macam-macam lah orang mengandung ni nak puaskan hati dan nak jaga hati die .. Hrap suamiku dapatlah bersabar dengan kerenahan isteri die yang sorang ini .. 

Dan ade satu makanan yang belum dapat di puaskan hati lagi , dari awal mengandung sampailah sekarang masih tak jumpa lagi makanan yang kite nak sangat-sangat ni ...

 NASI MINYAK + DAGING


Kes nasi minyak ni je belum puaskan tekak kite , ni yang kite rase pelik sikit sebab mengidam sangat-sangat, sampai penah bagitahu hasben sampaikan kite menangis-nagis nak makan sangat-sangat . Puaslah hasben and kite pergi kenduri kahwin nak cari nasik minyak yang kite nak , Dan masalah yang paling besar sekali nak makan nasi minyak tu dalam keadaan dan suasana orang kahwin ! tak nak beli , tak nak orang bagi tak nak !!! Paham tak TAK NAK , kekadang nak menangis bile orang kate "alahhh beli jek , alahhh nanti kite buatkan ehh" ,, kite tak nak !!! kite nak makan kat kenduri feeling-feeling kat sane ... entah lah kadang-kadang rasa mengarut tapi tulah kenyataan .. sampaikan pergi jemputan Mersing sana pon tak jumpa , pergi jemputan kat kampung hasben pon tak jumpa , pergi kenduri mana-mana semua tak jumpa yang kite nak , Nasik Minyak dengan Daging die , daging die tu yang payah nak mencarik.


 macam gini rupa daging yang kite nak , jenis daging yang carik-carik tu haaa .. nak cakap pon tak geti , okey ni lah kite rasa macam susahnye nak puaskan tekak , susahnye nak dapat makanan ni sampaikan menangis-nangis . Bile ade jemputan jek hasben akan tanya orang yang jemput tu ade tak daging ni ... ahahha ... naseb kau lah lakiku kena mencari ... 

Ingat taw , tak nak beli kat kedai , taknak orang buat and bagi kat rumah tak mooo tak mooo , 
nak yang betul-betul kat kenduri , If ade yang dapat puaskan hati kompom salam kokot die pon meriah , bak kate hasben bayar bape ratus pon tak ape janji sayang puas dan anak tak ngeces ... 


Salam Sayang ,

2 comments :

  1. ehhhh..same la ngidam lauk kenduri kawen...tapi kite terase nak mkn ayam masak merah dengan ikan masin kecik2 tu...klau beli kat mane2 pun rasa tetap xfeel mcm mkn dkt kenduri..rase ntah...Alhamdulillah kawan asben kawen memang ade lauk tu..legaaaa hati mak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah yunk nak kenduri jugak , alahaiii ade tak yang dapat lepaskan ngidam ni ... teruk betul rasanye bile tak dapat makan ....

      Delete

Winnie The Pooh Glitter