Wednesday, 30 September 2015

#Trobek : Suprise Besday For Hasben

Assalamualaikum ...

Sebenarnye cerita ini dah lama, memandangkan kite tak de masa nak menaip terus tersave dalam draf . Bile cek and clearkan draf terjumpa kisah ni yang tak di post-post kan lagi untuk kongsi kenangan bersama.

Besday My Hasben 06.10.2015 yang lalu, genalah usia die 23 tahun. (Dah lame kan:edit) memandangkan tak tahu nak bagi hadiah ape puas jugak lah kite memikirkannye .. dan survey-survey barang ape lah die nak. pernah die bagitahu nak jam. sebab die teringin sangat jam G-Shock tu haa.. so kite pon survey-survey and kebetulan besday bulan 1 so dapatlah duit Bonus ASB kan.

05.01.2015 kite cakap dengan die nak guna kereta , so die pergi kerja naik motor. Balik kerja kite pon ajak kawan-kawan kite yang sekepala tu teman pergi Angsana tengok jam kat situ sebab situ banyak pilihan. Ade lah dalam 4 5 buah jugak pergi kedai jam . last-last kedai no 3 jugak berkenan harga pon mampu milik.




Harga boleh tahan weii .

Kebetulan hasben kerja shift petang so balik kerja malam pukul 11 malam, lepastuh kite simpanlah hadiah tu elok-elok dalam almari baju adik kite. sebab almari baju kite mestilah die bukak nak amek baju die jugakkan takut ternampak sebab esok baru besdaynye ..

06.01.2015 -->> BESDAY BOY !!!! Pagi-pagi shift keja same, so siap same-same, lepas mandi kite suruh die mandi, lepas tu baru kite letak kotak jam atas meja solek kami. Lepas tuh kite terus pakai tudung dekat luar and die siap mandi masuk terus bilik lepas tuh senyap je dalam bilik . And kite pon try la masuk bilik sekali tengah tengok die amek gambar jam tu . hihi .. tuh gambar die amek lah. Lepastuh terus dapat kiss . hihihi .. Alhamdulillah die suka sangat-sangat.

Balik kerja pulak kite amek kek ni dekat kawan hasben , satu tempat kerja dengan hasben tapi die pandai buat kek lah, thema kite pilih BOLA, sebab hasben suke BOLA kan, nak amek JDT tapi macam x best , hahaha . lepastuh tunggu lah die balik kerja kol 11malam sebab die buat OT pulak. And dapat suprise dua kali dalam satu hari tuh .


Tempahan kek dekat kawan kerja die

IG: Norrahaminanorasip
(Area Melaka Now)

Jenis kite kite tak pandai nak buat suprise melampau-lampau, cukuplah sekadar macam itu. janji suami suka ape kite buat. Yang penting jam tu die suke teramat-amat. hihihi .


Salam Isteri yang mencintai Muhammad Hammiruul,


Saturday, 26 September 2015

#BabyFI: Perkembangan Firhad Irsyad 13 Bulan

Assalamualaikum ....


Alhamdulillah Firhad dah 13 bulan , tapi die tak leh berjalan lagi .. hihihi . tak ape lah lambat atau cepat jalan jugak nanti . sekarang dah pandai Gigit orang and mangsa gigitan die opcoz lah ummi nye .. huhuhu ... 

maklumlah dah ade gigi 4 batang ... Gigi die tumbuh masa die 12 bulan tapi tak nampak sangat bile dah 13 bulan terus nampak gigi nye itu ...



Dan di jugak merupakan kaki bergambar, pantang amek gambar macam2 rupa die buat .



Bangun tidur suruh ummi amek gambar die , siap bagi handset ummi .



Kalau tak amek gambar die , nanti die menangis .. Hahahaha , Ummi kaki selpie so anak mengikut dah jadinye ..



Fokus ke c kecik kami okey .


Ummi balik work amek handset ummi suruh bergambar .. anak oh anak .


Setakat ini masih itu la ye gigi empat batang , jalan belum lagi, harap-harap 14 bulan ye anak ummi ,,, 

Salam Sayang,

Friday, 25 September 2015

Raya Aidiladha : 24 september 2015

Assalamualaikum ...

Selamat Hari Raya Aidil Adha semua ...

Alhamdulillah dah dua tahun beraya bersama keluarga kecil ini. 
Tahun lepas Firhad Irsyad buat Aqiqah, 
kami balik kampung, meriah sangat kat kampung .


( 2 Bulan usianya )

Tahun ini kalau tak nak balik, tapi emmandangkan raya jatuh pada
hari kite buat gaji staff and tak cukup masa nak kejar
so dengan ini cuti tak di luluskan
so kami bertiga beraya di Johor sahaja.

Tahun ni beraya dengan nenek hasben belah mak die, kami tak balik Paloh
sebab abah hasben pon x ade so kami raya sendiri-sendiri jek.
Mak and abah hasben pergi Meru, melawat besan die sakit.

Pagi raya ma macam biasa tolong orang potong2 and agih-agihkan danging lembu,
Firhad Irsyad pergi tengok orang sembelih lembu,
bak kate abah tak takut langsung lembu meronta-ronta, 
die lagi suruh abah kedepankan besikal die tu .

Abes jek sesi menagih-agihkan kami gerak rumah nenek hasben.
Kat sane meriah la ramai adik beradik mak mertua kite kat sane.
berejam-rejam jugak, kite bawak ma sefamily,
lepastu pergi pulak rumah kakak hasben along,
and pergi rumah mokteh hasben .
kite sedare-sedare kat JB tak ramai.
ade tiga orang.
adik abah sorang tu macam entahlah, die tu payah sikit
adik abah lagi sorang beraya rumah mak mertua die.
and sepupu kite sorang lagi ade tapi kiteorang tak g beraya.


Anak bujang dah besau dah .


 My Family . My everthing . My Soul .
Abang and kak ipar tak de, kak ipar pantang ...

Akhir kate, kami nak ucapkan selamat ahri raya , maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga ...

Salam Sayang,

Thursday, 17 September 2015

TUDUNG AIDIJUMA GIVEAWAY BY Anies

Assalamualaikum ...


Memandangkan tajuk die AIDIJUMA laju jek i is join giveaway

sebelum cerita nak gelak dulu boleh tak? hahaha .. Ia sudah tentu-tentunya berkaitan dengan tudung AJ, seperti sedia maklum tudung AJ ni menjadi kegilaan ramai, macam entry Kite yang ni pipie dan AJ pon menjadikan 58orang view. fuhh ... dan ape lagi yang ni cecah 100view Hobiku mengumpul tudung Aidijuma , 

Berbalik pada tudung Aidijuma, satu hari tu kite keluar dengan en.hasben lah pergi makan tak bawak ci kecik tu, macam biasa hasben yang akan ambil makanan dulu kite cop tempat. dan lepas die ambil makanan tu laju je die menonong ke arah perempuan tu, kite dah nak panggil tapi tak sempat panggil die dah letak makanan die and dududk, sekali mungkin nak suruh awek tu ambil makanan baru die perasan tu bukan bini die . hahaha . And terus die datang kat kite, kite mase tu ape lagi ketawe kuat-kuat. hahaha . kebetulan awek tu pakai tudung same dengan kite. naseblah boyfriend awek tu tak tumbuk hasben kite. hahaha .


Tudung ni lah kite pakai. 

Dan kite ni memang jenis gemar Bawal, so kite serasi dengan Aidijuma. Dan design-design die agak menarik dan comel. lagipon pelbagai cara boleh di gunakan dengan menggunakan bawal Aidijuma. Lagipon hasben lagi suka kite pakai bawal dari shawl, maklumlah shawl kene lilit-lilit kang terbelit leher. hahaha 


Hari raya ku berwarna warni dengan AJ

#####################################################

Kalau korang nak join GA ni boleh lah pergi sini GA AIDIJUMA

Tarikh peyertaan selama 10 hari bermula 14.sept - 24.sept.2015

Hadiah peryertaan opcozlah tudung Aidijuma

Selamat Menjoinkan diri yeee ....



Monday, 14 September 2015

Duit Raya anak tukar GoldBar

Assalamualaikum ...

Salam semua, u'olls yang dah ade anak, ape u'olls buat dengan duit raya anak? Mama kite penah ajar, jangan ajar anak beli barang die dengan duit raya die annti sampai besar beli barang guna duit raya je. Dan duit raye anak janganlah guna. Hahahaha.

macam kite sejak berurusan dengan business Emas (ade yang x tahu kan) so dunia kite tertarik dengan emas. Semua tentang emas, maklumlah harga RM jatuh tapi harga emas pulak meningkat naik. Tengok sekarang harga emas 999 RM200/g, Harga emas 916 RM190/g .. Fuhhh, Tapi harga emas kat kite 916 RM170, nampak tak ??? 

Lagi-lagi anak i Boboy so buat ape dengan emas??? Cehhh macam tak leh beli emas pulak, so kite tukar dengan GoldBar, Yup, GOLDBAR. macam Firahd untuk first raya die tahun ni dei dapat RM490. so kite tambahkan RM10 cukupkan RM500 untuk duit raya die yang first beraya ni. Kite belikan die 3g Goldbar. mase die kecik-kecik dalam hari duit orang sumbang dapat jugak dalam RM1000 lebih jugak. tu kite beli Gold Bar 2, So setakat ni die baru ade 5g. Yang selebih duit orang sumbang kite beli barang die separuh and masukkan dalam simpanan die separuh.


3 Gold bar Muhammad Firhad Irsyad 
dah selamat sampai


3g x RM197/g (999) = RM591.00
(lagi RM91 ayah and ummi belanja)


Lepas tuh kite main undi RM100x10bulan (Undi emas) and then tu kite beli rantai and loket. Total loket and rantai tu RM742., masa ni emas 916 harga RM165/g so baki yang selebihnye tu saller pulangkan balik . kite pon buat jugak undi emas ni . hihihi ...




So berbalik pada cerita, kie kena buat pilihan yang bijak untuk anak kite. Simpanlah emas untuk jangka masa depan. Harga emas masa depan akan melambung-lambung naik macam tanah jugak. So buat pilihan yang bijak ye mummy-mummy semua.

Kalau anak girl bolehlah jugak belikan die rantai, gelang atau ape-ape barang kan. macam kite buat kutu emas ni ramai yang main untuk beli dekat anak dara mereka. nak beli cash paham-paham jek lah, so mainlah undi emas. Ade ape-ape pertanyaan bolehlah WhatsApps kite ye ... pipie 017-7046210.

Salam Sayang,

Sunday, 13 September 2015

Kenapa Blogging ?

Assalamualaikum u'olls ,

Pipie awak berblog sebab apa?? Kite ingat tak ada mahluk Allah akan bertanya rupanya ada .... Dunia kite dengan berblog ni sangat-sangat tak boleh nak di gambarkan... Series dulu kite ade blog, blog tu dari zaman kite muda-muda, dekat blog tu kite cerita tentang diri, keluarga dan persiapan tunang (yang sempat di taip), tapi malang berbau entahlah macamana kite boleh terdelete Blog kesayangan kite tu. Memang sedih sebab blog tu dah ramai follower walaupon baru 50o+ Follower.


And kite berblog ini sebab rasa minat yang mendalam, dulu kite hanya tulis di Buku Dairi, tapi sejak kenal dunia internet ni Dairy Internet ni lah tempat kite coret-coret tentang kisah hidup kite. 

Glamour's


*sumber Google*

Nak kejar glamour macam Irene Nadia (my idola), Fatin Liyana, Yuyu Zulaikha, Hanis Zalikha, Nisa Kay, Ben Ashaari?? Ohh tidak sama sekali nak kejar glamour macam dieorang. Walaupon Irene Nadia tu memang feveret kite selalu follow die dekat IG and FB, Twitter kite jarang on sangat. Atas naseb kalau tetibe kite glamour. hahahaha.

Follower's

*Sumber Google*

Nak kejar Followers, pon tidak, ade adelah tak ade biarkan tak ade, Sebab kite jenis memang buat diary online untuk kite sendiri, and naseb jugak tetibe followers kite tetibe ramai. fuhhh lap peluh memang mak bertuahlah orangnye ...

Duit

*Sumber Google*

Sebabkan duit? Ohh emm Gii memang tidaklah kerana duit, nampak tak kite tak de lagi masukkan nuffang, kite ni walaupon dah makan mase 4tahun dalam dunia berblog tapi sikit pon tak paham ape nuffang and macamana nak kaut duit melalui Blog memang tak geti langsung okey ! Hahahaha.



BLOG NI RAMAI CERITA PASAL DIRI SENDIRI

Yuppp, tu memang betul, mana-mana kite follow semua cerita pasal diri sendiri dan keluarga, dorang syok sendiri? oh tidak, dorang kongsi cerita. macam kite,kite jenis memang suka sangat-sangat baca kisah orang.Suak dengar cerita orang melancong sana sini emmang best. lagi-lagi dah bergelar ibu memang suka sangat.  

Lagi satu kite ni jenis suka bercerita, takkan lah nak cerita panjang berjela dekat FB, lagi satu Fb tu pon kadang-kadang ade jenis suka perli memerli, ade yang jenis tak suka orang update pape, kite niat berkongsi cerita tapi orang lain pikir kite nak menunjuk. Jenis kite kalau ape-ape kite banyak post dekat IG sebab lagi selesa, kalau FB kadang-kadang je kite update pasal diri sendiri

Tu jek kan, rasenye kite dah jawab dah semuenye... Sesiapa yang die rasa nak baca blog kite baca. orang yang minat blog ni je yang tahu ape tu dunia berblog... Akhir kata jadilah diri sendiri jangan jadi orang lain....kalau niat nak glamour kena berusaha. kalau niat nak Followers ramai kejarlah follow rajin bertandang blog ke blog. kalau nak kejar duit buatlah tak halang pon, mungkin kite akan buat jugak nanti . hahaha . k baii .

Salam Sayang,

Saturday, 12 September 2015

Suprise From Hasben : Sofina 3

Assalamualaikum.... 

Okey di pendekkan cerita pada satu malam yang sunyi . Krik Krik Krik .. Firhad Irsyad sudah lena di buai mimpi yang indah, Ayahnye sibuk gulung rokok gulung, Umminye pulak sibok tengok laman web Sometime tuh .. tetibe dengar satu suara 

Kite: Hasben, cantikkan beg ni?
Hasben: mana?
*kite tunjuk handset yang ade gambar beg*
Hasben: urmm tengoklah harga tuhh ..
Kite: Tulah Hasben, kalau murah ... teringinnye, dalam ni boleh sumbat macam-macam. senang bawak beg Ummi jek, beg Adik tak yah bawak.
Hasben: Yelah sayang oii macam yeye jek bebual.

krik krik krik krik ...

Khamis yang lalu (10.09.2015) kite MC sebab ade opoiment dengan doctor pakar, lepastuh kebetulan pulak boleh demam, So petang tu dapat wasap dari Bff kite yang ade parcel and die amek, die kate parcel tu panjang ... Kebetulan hasben dah balik rumah sebab kite kate demam die pon balik cecepat. 

Kite:Parcel ape lagi sampai ni, macam xde beli barang
Hasben: yeke awk ni,?
Kite: A'ah, kite beli jamu jek takkan lah parcel panjang.
Hasben: oh.. barang dah sampailah tu
Kite:barang ape?
Hasben: suprise (sambil buat muke comel) !!

Okey terus rase nak naik keja, walaupon tak sihat. Pagi-pagi tu etrus pergi tempat kawan kite tengok ape parcelnye .... Jeng Jeng Jeng ... 



Korang rasa nak menjerit ke nak menangis ???? Okey I'is memang teruja gegile time nih . hahaha . terus update kat whatsaaps geng-geng hemak . hahaha .


kena pulak time tu pakai purple .. warna yang saye minati .





Okey tu jek nak cerita . haha , sedia maklum memang beg tu tersangatlah besar and muat semua barang baby dalam tu ... Macamana die oder? lepas kite tidur die p amek telpon kite and die pon buat semue urusan beli itu ... and kebetulan kite pulak tak bukak email 3 hari so memang tak nampak ape-ape. and then ... tu la sampainyee ...


Friday, 11 September 2015

SkinCare Pilihan : Eyqa SkinCare

Assalamualaikum korang ...

Korang pakai pencuci muka ape? Krim ape? sebenarnye kite nak bagitahu satu SkinCare yang di perbuat dari alamsemulajadi tanpa bahan -bahan yang merosakkan kulit muka korang. Kite pakai Skincare ni dah dua bulan. Alhamdulillah dalam masa seminggu kite dah nampak kesannye. 

Kite ade masalah liang pori terbuka dan kulit muka agak berminyak, masalah tang jerawat memang tak ade pon, kadang-kadang susah jerawat nak naik. Jeragat pon tak ade.

Dulu kite pakai produk Safi Balqis yang warna biru tu, Memang okey dari umur 18tahun sampailah ke 23 tahun still pakai Safi walaupon selang seli dengan pakai Tabita. Nanti kite buat review Safi and Tabita okey.

Safi- kite pakai memang okey, cuma tang liang pori terbuka jek kesan die sangat-sangat membuatkan nak tukar skincare yang boleh tutup liang pori kite. Set safi kite hanya tekankan pada pencuci and krim sahaja. Serum, toner memang seminggu sekali je kite pakai.


Tabita- harga masa kite beli RM90 untuk satu set, series tak bagus pakai tabita, kulit muka macam nipis gile-gile walaupon die tak mengelupaskan kulit. sekali bile buat review amekkau kesan chemical dalam bahan tabita sangat-sangat menakutkan okey. pakai tak abes memang ke tong sampah eprginye ... Maafkan saye ye saye memang tak serasi mungkin dengan tabita . Bile kena matahari terus macam muke ko rase nak meletop.




Now, inilah pilihan hati saye yang mengunakan bahan semulajadi.

RM45 add RM7 (Postage)

EYQA SkinCare
✔ Melembapkan dan mencantikkan kulit kusam & gelap
✔ Merawat jerawat, jeragat dan sel kulit mati
✔ Dijamin 100% Original
✔ Produk Skincare Terbaik
✔ Tiada bahan merbahaya
✔ Kesan seawal 7 hari penggunaan


set whitening eyqa skincare
RM60 add RM7 (Postage)

jom tengok gambar kite sebelum dan selepas menggunakan Skincare ini.


Kiri: Safi KANAN: Eyqa Skincare


Yakin dengan Eyqa Skincare tanpa make-up.
Dan sekarang berani menggunakan Camera tanpa 360.


Hanya tambah Eyeliner sahaja dan krim siang

Di jamin U'olls puas hati memakainye, tak yah testi orang lain testi kite sendiri dah membuktikannya .


Salam sayang,
Winnie The Pooh Glitter