Thursday, 16 July 2015

Selamat hari Raya 2015

Assalamualaikum ...



Di kesempatan ini, kite hasben dan Firhad Irsyad ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri... Maaf zahir dan batin. Andai tersalah kate tersilap bicara. maafkan kami semue ye ... semoga perjalanan kami ke kampung selamat pergi dan balik . Tahun ni raya di belah suami macam raye2 sebelum-sebelum ini !

In Shaa Allah raye tahun depan turn rumah Ummi ye hasben ! Hahaha . Alhamdulillah tahun ni kami raya bertiga. Dah lengkap keluarga kami, tahun ni nak collect duit raye Firhad Irsyad banyak-banyak. Hahaha. Tahun lepas die raye dalam perut, tahun ni die dah keluar depan mate.

Ape-ape pon semoga u'olls bergembira berhari raye ye. semoga semuenye selamat sampai pergi dan balik. Orang-orang kampungku tunggu kepulanganku satu hari nanti ye !!!! kami akan balik berempat EHH bertiga !!!


salam Aidilfitri,
Pipie Azaty

Tuesday, 14 July 2015

Ramadhan bakal tinggalkn kita

Assalamualaikum .... 



Tanpa sedar dan tak , Ramadhan Bakal pergi meninggalkan kite, Apekah perasaan kite tika ini? Adekah puas hati dengan diri dalam beramal ibadah seharian? Bagi kite, kite rase terkilan pada diri sendiri sebab macam belum sempurna meraikan ibadah dibulan yang mulia ni, sedangkan ia akan pergi Allahu Akbar. Tidak sempat memenuhi segenap malam-malam Ramadhan dengan ke masjid. Al-Quran tak pulak habes khatam. beberapa hari je lagi, sepatutnye kite kene khuatir adekah ini Ramadhan terakhir bagi kite?

Tersentak dengan macam-macam cerita kematian yang di dengar, Bertuahnye seseorang insan pergi menghadap Allah di bulan yang mulia lagi suci ini. Perginye seorang anak sahabat dalam keadaan yang sempurna, tak pe sahabat kamu ade saham akhirat, kamu dah di beri tiket ke syurga. mari kite penuhkan amalan semoga kamu berjumpa dengan anak kesayangan kamu di sana. semoga tenang kakak Fadhilah Aina dan kakak ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman di sana. Doakan Ibu Ayah di dunia ye. Al-Fatihah.

Bagaimana dengan kite ?? Adekah kite pergi dalam keadaan sempurna ? Adekah kite pergi menghadap Allah dengan keadaan kite beriman? Astarfirullahalzim.... Banyak dosa-dosa kite tanpe kite sedar.

Sahabat, maafkan aku jika ade kesalahan yang pernah menguriskan hati tanpe sedar mahupon tak sedar. Halalkan makan minum aku, jika ade hutang tuntutlah hutang denganku . in shaa Alaah aku tunaikan hutangnye.. *banyak weii hutang PTPTN*


Salam Ramadhan
Pipie Azaty






Monday, 13 July 2015

Khawin Muda, salah ke?

Assalamualaikum.... 



kite tak pernah terfikir akan kahwin di usie mude. Mase lepasan SPM pernahlah berjanji nak kahwin mase umur 28tahun. Konon-konon mase tu nak kerja dulu, nak ekonomi kukuh. lagi-lagi mase tu kapel dengan umur sebaye. so on lah kan umur 28tahun baru pikir kahwin. Bile tengok orang kahwin mude ni macam best tapi dalam mase yang same macam kesiannye die terkongkong. RUPA-RUPAnye ....... kahwin muda ni syok uihh !!!

Bukan kite tak suke kahwin muda, tapi bile nak kahwin kite kena fikir fizikal,mental,zahir,batin,ekonomi dan macam-macam lagilah. kite kena ready 100% tentang PERKAHWINAN sebabnye bukan untuk sehari dua, tapi untuk selame-lamenye. bukannye tengok orang kahwin kau pon sebok nak kahwin pastuh mule lah tak bahagia. Lagi satu jangan nak terpengaruh dengan drama-drama kat TV tu. semunyeee indah. PERKAHWINAN ni ade masam manisnye ... pandai-pandailah kite mencoraknye. Orang-orang tue pon selalu pesan perkahwinan ni ade pasang surutnye kena banyak sabar banyak mengalah dan banyak-banyak mengucap.Dan same-same lah kite kena hormat antara satu sama lain. tahu tanggungjawab masing-masing.

Lagi satu nak ingatkan, jangan kite tengok life orang tu happy, kite pon jeles. kite tak tahu sebalik happy die tu ape yang die simpan? dan kadang-kadang nampak life orang best, tapi tanpa kite sedar life kite pon ape kurangnye best jugak. Bersyukur dengan apa yang ada . Dan Hargailah apa yang ada depan mate kite.

Macam kite, tanpe sedar mase umur 22tahun dah selamat menamatkan zaman bujang, tak bererti tamat zaman bujang kite tak leh nak berbakti dekat orang tue. Alhamdulillah hasben tetap bagi keizinan kat kite kalau kite nak hulur-hulur duit kat mak abah serta adik-adik. Dan rezeki kite awal dapat anak dengan cepat.

23tahun di beri peluang mendapat gelaran "Ummi". Alhamdulillah sekarang dah ade anak sorang. Dan setiap perkahwinan yang kami lalui bukan tak ade gaduh, ade tapi tak selalu. jarang kami bertengkar selebihnye kebahagiaan yang selalu menjelma .. haa amek ayat !! Seronok sangat bile dah kahwin . bile keluar bersama dah halal. dah boleh pegang-pegang tangan. ENJOY ? enjoy dengan suami lebih seronok ! kemana-mana orang dah tak nak umpat-umpat ! Lain lah yang tetap kate kami gatal mengenyam tak tahu yang kami dah kahwin!

Alhamdulillah .. rancangan Allah tu lagi hebat !! Kite hanya merancang tapi Allah yang menentukan ...Alhamdulillah sekarang 24tahun dah ade suami dan anak seorang !!! mungkin umur 28tahun anak dah due ?? jeng jeng jeng !!!! HALAL ITU INDAH !!!




Salam,
Pipie Azaty




Birthday Party Baby 1 year perlu buat ke ?

Assalamualaikum .... 

Bila ade anak memang tak sabar-sabar nak tunggu die membesar, tapi bila die membesar dengan cepat mula la kite merindui saat-saat die mase die baru melihat dunia. Sedar tak sedar dah masuk 11 bulan usia Muhammad Firhad Irsyad kite ni. Buat mase ini dan tika ini die lah satu-satunye anak kite. In Shaa Allah akan datang rezeki kedua bila usia die mencecah 2 tahun nanti. Tapi bile ikut hasben kite die nak Firhad 5 tahun baru nak bagi adik. *okey lari topik jap*

Back the point, sebenarnye mule-mule macam tak nak buat besday untuk Firhad, memandangkan die baru usia satu tahun dan die macam tak tahu ape tu tiup lilin, ape tu pakai baju lawa-lawa, ape tu hadiah and segale-galenye lah die belum pandai lagi so kami hasben wife tak nak lah buat. Tapi, Tokma and unty-unty die sibuk lah suruh buat, kecil-kecilan pon boleh. So kite ni tetap lah terfikir perlu ke nak buat ni. Masih dalam rancangan, bincang dengan hasben pon belum lagi. tapi selalunye hasben ikut jek ape yang kite nak buat untuk anak die janji bende tu tak bercangah dengan agama. 

Dalam rancangan kita mungkin majlis tu nanti kite buat sederhana jek. Mungkin kite buat untuk family-family terdekat. Ataupon kite akan buat majlis Yassin dan doa selamat dekat rumah Tokma. dan selepas selesai majlis tu kite pon jemput lah kawan-kawn terdekat sahabat andai untuk meraikan besday anak teruna kite tuh. lagipon kalau buat besar-besaran belum tentu anak kite akan ingat, nanti besar nanti ummi ayah tunjuk gambar dekat Firhad jek okey.

Majlis hari lahir tu tak penting sangat pon. tapi tak salahkan kalau kite kongsikan wang ringgit untuk anak, setahun sekali seumur hidup. mungkin besar nanti bile dah ade adik-adik, adik-adik punye turn plak kan. dapat lah Firhad merasa sikit. Dan dengan kate lain kite shared sikit rezeki dengan orang lain. Buat majlis dalam keadaan sederhana dan tak melampaui batas. In Shaa Allah semuenye masih lagi dalam rancangan.


Happy 11Months Muhammad Firhad Irsyad 

be a good boy,
be a good son
be a good big bro



XOXO,
Pipie Azaty

Thursday, 2 July 2015

#BabyFI: Perkembangan Firhad Irsyad 10 Months

Assalamualaikum ....

Lama betul meyepikan diri. Bukan apa sejak-sejak ni kebizian melanda sampai tak sempat nak update pape dekat blog . yang banyak update dekat Facebook n Instagram sajork.

Alhamdulillah satu-satunye anak buajng saye telah membesar dengan sempurna. Dah semakin bijak cerdik dah. makin banyak akal dah die tu.

sekarang dah masuk 10 bulan . satu gigi pon tak ada. hihihi. jalan tu dah mula tunjuk nak lepaskan tangan . almaklumlah Firhad meniarap start 6 bulan , 7 bulan dah start merangkak, sekarang sibuk nak memapah dekat orang. and dah start tunjuk lepas2 tangan , semaam lepas tangan siap jatuh terduduk lagi nasib lah bontot tu ade pempes kalau tak naya jek.

pasal makanan, Firhad tak suka makan. macam nak bergaduh kalau bagi die makan, belum sampai mulut die lagi die daj kemam mulut tu tak nak makanan masuk dalam mulut die. tapi bile orang dah sumbat makanan nak pulak (kadang2 jek la) selalunye die takkan makan. kite tengok gaya ank kite ni die macam cepat jemu dengan satu makanan. die nak menu makanan tu berubah2 tiap masa baru die nak makan. makanan peberet die setakat ni adelah roti. tak kisah la roti canai ke roti ape2 la janji roti. 

sekarang die da mule mengikut kite and hasben pergi kerja, die dah pandai orang BERTUDUNG tu nak jalan, orang yang tak pakai tudung tak jalan. kalau dengan abah kite pantang abah kite pakai baju sebok la die nak mengikutnya. Die ni macam manja dengan abah kite n hasben. tapi kadang-kadang datang ngada-ngada die die nak lah dengan kite. kalau tak jangan harap. dalam kereta pon nak dengan ayah die jugak, sibuk nak pergi kat ayah die kalau ayah die bawak kereta. 

seronok bile ade anak. Lagi-lagi nampak die membesar depan mata kite. rummahtangga bahagia dengan kehadiran die. Abah n ma pon selalu manjakan die. abeslah nanti anak ummi kan. asal nak marah jek air mate abah yang mengalir dulu sebab marahkan cucu kesayangan die tu .. aishhh !!!


  
baru keluar dari Tummy ummi saya 


umur 1 hari


umur sebulan


umur 2 bulan


umur 3 bulan


umur 4 bulan


umur 5 bulan


umur 6 bulan

 
umur 7 bulan


umur 8 bulan



umur 9 bulan



umur 10 bulan


makin besar makin bertambah tambah akal die sekarang. macam tak percaya dah 10 bulan umur die. tak lama lagi dah nak masuk setahun .. membesar dengan sihat ye sayang Ummi . permata hati ummi n ayah .


xoxo,
pipie azaty


Winnie The Pooh Glitter