Monday, 13 July 2015

Khawin Muda, salah ke?

Assalamualaikum.... 



kite tak pernah terfikir akan kahwin di usie mude. Mase lepasan SPM pernahlah berjanji nak kahwin mase umur 28tahun. Konon-konon mase tu nak kerja dulu, nak ekonomi kukuh. lagi-lagi mase tu kapel dengan umur sebaye. so on lah kan umur 28tahun baru pikir kahwin. Bile tengok orang kahwin mude ni macam best tapi dalam mase yang same macam kesiannye die terkongkong. RUPA-RUPAnye ....... kahwin muda ni syok uihh !!!

Bukan kite tak suke kahwin muda, tapi bile nak kahwin kite kena fikir fizikal,mental,zahir,batin,ekonomi dan macam-macam lagilah. kite kena ready 100% tentang PERKAHWINAN sebabnye bukan untuk sehari dua, tapi untuk selame-lamenye. bukannye tengok orang kahwin kau pon sebok nak kahwin pastuh mule lah tak bahagia. Lagi satu jangan nak terpengaruh dengan drama-drama kat TV tu. semunyeee indah. PERKAHWINAN ni ade masam manisnye ... pandai-pandailah kite mencoraknye. Orang-orang tue pon selalu pesan perkahwinan ni ade pasang surutnye kena banyak sabar banyak mengalah dan banyak-banyak mengucap.Dan same-same lah kite kena hormat antara satu sama lain. tahu tanggungjawab masing-masing.

Lagi satu nak ingatkan, jangan kite tengok life orang tu happy, kite pon jeles. kite tak tahu sebalik happy die tu ape yang die simpan? dan kadang-kadang nampak life orang best, tapi tanpa kite sedar life kite pon ape kurangnye best jugak. Bersyukur dengan apa yang ada . Dan Hargailah apa yang ada depan mate kite.

Macam kite, tanpe sedar mase umur 22tahun dah selamat menamatkan zaman bujang, tak bererti tamat zaman bujang kite tak leh nak berbakti dekat orang tue. Alhamdulillah hasben tetap bagi keizinan kat kite kalau kite nak hulur-hulur duit kat mak abah serta adik-adik. Dan rezeki kite awal dapat anak dengan cepat.

23tahun di beri peluang mendapat gelaran "Ummi". Alhamdulillah sekarang dah ade anak sorang. Dan setiap perkahwinan yang kami lalui bukan tak ade gaduh, ade tapi tak selalu. jarang kami bertengkar selebihnye kebahagiaan yang selalu menjelma .. haa amek ayat !! Seronok sangat bile dah kahwin . bile keluar bersama dah halal. dah boleh pegang-pegang tangan. ENJOY ? enjoy dengan suami lebih seronok ! kemana-mana orang dah tak nak umpat-umpat ! Lain lah yang tetap kate kami gatal mengenyam tak tahu yang kami dah kahwin!

Alhamdulillah .. rancangan Allah tu lagi hebat !! Kite hanya merancang tapi Allah yang menentukan ...Alhamdulillah sekarang 24tahun dah ade suami dan anak seorang !!! mungkin umur 28tahun anak dah due ?? jeng jeng jeng !!!! HALAL ITU INDAH !!!




Salam,
Pipie Azaty




No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter