Thursday, 10 September 2015

#GroupHemak: Dieoranglah kawan mengadu

Assalamualaikum....
(maaf jalan cerita agak panjang, sebulan jugak nak siapkan entry ini)

Korang mesti ade sahabat baikkan ? sahabat susah senang bersama-sama, sahabat tumpang bahu bile menangis. macam-macam lagi lah, TAPI bukan sahabat depan baik belakang mnegumpat, dan bukan jugak sahabat tikam dari belakang. ini special sikit sebab ini sahabat alam maya, sahabat yang kiteorang tak pernah bersua pon kecuali seorang tu jek kite jumpa sebab melawat anak die and satu negeri.


Sahabat Alam Maya, kite kenal dieorang dekat 1 Group ni, Group Mom To Be Malaysia dekat facebook, kite add group ni dari zaman kite start nak kawen and di approve mase kite baru 3hari kahwin. So far situlah tempat rujukan kite di masa lapang untuk menambah ilmu dalam dunia mengandung dan bakal menjadi seorang ibu. Alhamdulillah jugaklah sebab kite lekat awal so bolehlah rujuk situ.


And timbulnye kawan susah senang alam maya ni mase tu ade seorang kakak ni nak buat group WhatsApp borong baju baby die post dekat group Facebook tu lah sape nak join tinggalkan and phone , mase tuh kite mengandungkan Firhad baru 5bulan. Dan kite pon joint group tu. Tak sangka dari Group memborong kekal hingga ke sekarang, susah senang, hal anak, hal rumah segalanye kiteorang bincang kat dalam tu. Mulenye dekat group tu ramai orang tapi lepastuh masing-masing leave group sebab dah abes memborong. Tapi kami ni kekal dekat group tu. Perasaan kite mase tu tak tahu kenapa tak nak keluar dari group tu sebab macam seronok sangat bergurau dengan dieorang, kami aktif dalam tu walaupon sesi memborong dah pon tamat.


Alhamdulillah bersahabat kerana Allah, dan sahabat kerana ikhlas hubungan kami kekal hingga ke harini, dieoranglah tempat mengadu, dieorang sentiasa ada walaupon jauh sebab group tu memang sentiasa aktif. kalau satu hari tak bukak kompom-kompom 1k story mory yang nak di katamnye. And paling penting dalam group whatsapp kami tu semuenye businesswomen okey, I is ?? hanyalah seorang wanita yang tak berbusiness. Hahaha .. korang nak tahu tak, dieorang ni pantang Malam Khamis memang memasing akan masuk air. Hahah. tapi kesian lah yang Perhubungan Jarak Jauh (PJJ). 

kalau nak cerita tak kenal orangnye tak best jugak. so meh sini kite story mory pasal dieorang, mane tahu esok-esok anak dah besar anak kite senang nak cari kawan baik umminye ini. Siapa kata kawan alam maya ni tak best, bagi kami seronok sangat dah macam kakak and adik, Yang penting hasben-hasben kami pon tahu pasal group emak-emak ni ...

  ini Rupa group whatsApp kami .

Kak Hyatt


Ini lah kakak yang mula-mula tubuhkan group ini. Dialah yang pergi memborong and jual dekat kami. Dalam group ini semua kakak-kakak, kite jek adik bongsu. Dia seorang yang kuat bekerja, dan sekarang die dah ade baju keluaran sendiri. Alhamdulillah, kiteorang selalu usik die panggil die Datin, mane tahu doa kami di makbulkan, jangan lupakan kami kak yatt. Dan die jugak business Emas, and kite pon join jual emas dengan die. Alhamdulillah tak lokek ilmu. Dalam group dia RATU TYPO dan die seorang yang positif selalu bagi nasihat yang sangat-sangat luar biasa. Seorang yang tabah dalam ujian yang dihadapi dan dia jugak banyak bagi kiteorang tunjuk ajar dalam dunia perniagaan . siapa sangka kami boleh jadi macam die. Dia mempunyai seorang anak teruna berusia 2tahun yang bernama Aisy Nifail.


Gambar kahwin beliau , kite tak tahu bila tarikh kaghwinnye .


ini lah Muhammad Aisy Nifail.

Kak Hani


Kak Hani orang yang paling bizi sangat-sangat. maklumlah kak hani suri rumah sepenuh masa dan dia jugak buat business Baking kek, dan dia jugak rajin jadi personal shopper Aidijuma, selalu beli tudung AJ denga kak hani lah. Kalau dalam group kak hani macam tegas orangnye dan selalu bagi nasihat macam kakak and adik gitew. Kak hani mempunyai dua orang anak dara. sorang dah sekolah seorang lagi tak silap nak masuk 3tahun. yang kak nama Zahra yang kecik comel Adeena .


Gambar nikah kak hani 

Ini lah anak dara kak hani, comel kan ??
Zahra & Adenna

Kak Marlina


Kiteorang panggil Kak Mar, kak mar kebanyakannye jarang masuk jugak kemungkinan sebab kami ni emak-emak yang terencat otak kadang-kadang . hahaha. tapi kak mar suka bagi kite nasihat, time-time kite nak bersalin kak mar wasap kite bagitahu ape yang patut buat and ape patut lakukan, and time besday mesti wish personal wasap. thanks akak! lagi-lagi amse kes susu kite drop, akk mar lah yang bagi nasihat tak henti-henti. thanks a lot kakak. Allah muliakan seorang kakak membantu adiknya. Kak mar ade 3 orang anak, dua anak dara seorang anak teruna.



Gambar kahwin kak mar tak de so bagi gambar ini jek lah .

Ini Anak-anak Kak mar
Aina , Aiman &Bunga

Kak Fara


Kak Fara seorang yang jujur orangnye , maksud kite jujur ni cara die tak suka die akan bagitahu terus terang ape yang die tak suka, cara die tegur orang memang straight to the point . So kite suka cara die macam tuh , so sape yang tak biasa akan kecik hati lah kan. tapi kiteorang ni macam tak geti kecik hati wehh ... Kak fara surirumah yang berjaya, mana taknya die ade buat shawl sendiri, jual tudung, jual Jamu Susuk Dara, dan  jual emas online. Kak Fara tengah tunggu hari nak bersalin baby second . sekarang ini ade anak teruna yang comel bernama Rayes Aden (betul ke eja) hahaha . Now dah selamat melahirkan baby girl Nur Rayna Adeena name di beri .. yeahhh baby girl !!! Taniah kak fara .


wedding date 01.01.2013


Abam Rayes Adden

Kak Elly


Ini orangnya sangat luar biasa, luar biasa macam mana? hanya kami jek yang tahu .. hahaha . die ni bini misali okey. Kak Elly seorang cikgu, Cikgu sekolah menengah. and die ni lemah lembut sikit tengok muka jek dah tahu lemah lembutnye kan ... Pastuh kalau nak nasihat punyalah tatatertib ., hahaha .. Kak Elly jauh di perak sana . Ada seorang anak dara yang bernama Anis Arissa . Comel jek . Dulu Anis JR ni lahir tak cukup bulan, tapi sekarang fuyooo Anis JR dah jadi budak manis sangat-sangat.


nikah 11.10.12


Anis Arissa

Kak Hajar



kak Hajar menetap di serawak sana, kak hajar orangnye sempoi jek, suka buat lawak dan seorang yang sangat positif bile masalah rumahtangga di bentangkan . Hahahha. Kak Hajar surirumahtangga dan die buat business sampingan iaitu jual Jamu Susuk Dara, On9 emas dan jual songket sarawak, tu hari kite beli songket sarawak dengan die lah. Kak Hajar ade anak teruna yang berusia nak masuk 2tahun, nama anak teruna die Muhammad Al-Fateh. Dan sekarang kak Hajar tengah pregy anak second jugak .




Abam Muhammad Al-Fateh si mate sepet

Kak Dyea



Kak Dyea dulunye duduk Sabah, start bulan 6 tak silap die pindah duk KL, sebab mencari rezeki di negeri orang pulak, Dalam ramai-ramai kami dalam group ini die belum di kurniaakan anak, belum rezeki, In shaa Allah, Janji Allah tu pasti in shaa Allah lambar atau cepat dapat jugak babynye nanti. mesti comel sebab kak dyea sepet. Tapi kami semua doa yang terbaik buat beliau, lagipon anak-anak kami anak-anak die jugak. Kak Dyea positif orangnye banyak bagi nasihat pada yang memerlukan. Kak dyea suri rumah sepenuhnye . And buat sampingan menjual melalui online. Online emas, JSD dan baju-baju.




Kak Teha


Kak Teha, kak teha ni pelawak orangnye, ade jek die nak buat lawak sampai kami terngiang-ngiang lagi kisah lawak die tersendiri tu, ade lah kisah die yang kami semua simpan rahsia . Kalau tengok status die update #bayamsirapwhat rase nak gelak guling-guling . hahaha . Kak teha dulunye mak andam make up pengantin, tapi tak tahu la sekarang make up lagi ke tak. hasil sentuhan die lawa sangat ... Kak teha pon berbusiness online jugak iaitu emas online. Kak teha ade anak teruna handsome yang berusia setahun lebih yang bernama Adam Kaliff.


tudung nikah versi saye dengan aku jeni senget-senget ni sempena
"ayun ayunar"
rupanye kak teha pon same follow ayun .


handsome boy Adam Kaliff.

Kak Jiha



Kak Jiha ni pon cikgu, cikgu Pra sekolah. dulu die dok sarawak PJJ dengan hasben lepas tuh baru jek dapat tukar tempat dekat dengan suaminye di Semporna sana. Kak jiha ni kadang-kadang muncul kadang-kadang tak muncul maklumlah baru duduk dengan suami . hahaha . okey sory kak.Kak jiha berbusiness jugak , business online baju Feedmilk. And ade anak lelaki yang sebaya yayad sebab beza besday dengan yayad 5hari jek. Anaknye badan ketak-ketak, ci kecil manis tuh bernama Muhammad Ziyad Al-Fateh.



ci BamBam Muhammad Ziyad Al-Fateh

Kak Juria


Ini ahli yang macam chipmore, kejap ada kejap tak ada. Kak Juria pon tengah mengandung baby kedua jugak. Alhamdulillah kan .. And anak sulung beliau girl-girl yang bernama Nur Qisya Kayla . Dia pon business women jugak .. hihihi ..



Nur Qisya Kayla


Kak nana business women jugak, ade buat perniagaan sediri, shawl sendiri. P lah tegok IG beliau Islamioparadise . Kak nan orang simple-simple sahaja. dia tengok macam pendiam orangnye. tapi tak tahulah kan . hahaa . Positif and die ade anad bujang yang berusia 2 tahun yang bernama Muhammad Nawfal. Kak nana ni kiteorang gelarkan die ustazah sebab selalu update pasal mengaji. And anak die kami panggil Ustad Nawfal .


Gambar kahwin xde so masukkan gambar raye .


Ini die ustad cilik bernama 
Muhammad Nawfal


Dalam banyak-banyak ahli ini dengan die jek kite penah jumpe, sebab mase tuh die menetap dekat Johor, sekarang die pindah Penang. Kite jumpe die pon mase melawat Tuah admited dekt ward sebabnye demam and jangkitan kuman dekat paru-paru. Now dah pindah Penang dah tak de geng mak-mak Johor lerr... Dia adelah seorang cikgu, and die ni kadang-kadang macam blur-blur gitu, so kalau nak cakap dengan die kena detail. hahaa . tapi dielah paling lawak sekali okey ! Lagi satu mood die selalu kelaut pastuh time tu marah luahkat dekat group pastuh x lame 5 minit die cool balik . hahaha . Ade anak teruna yang bernama Syed Tuah Aidan beza dengan yayad dua bulan.



Syed Tuah Aidan yang sado !


Kak nina salnye orang Batu Pahat johor, tapi menetap di Melaka.Bila group agresif mulalah kak nina datang memberi cadangan ... agresif tu banyak maksud. Group mula agresif bila waktu petang-petang . dan-dan masuk air memasing .. hahaha . pastuh bile malam jemahat memasing sunyikan diri . hahaha . paham-paham le kan ,....Bunuh Syaitonnn barangkali ... Kak nina pon orangnye lemahlembut sopan santun ... tengok air muka jek dah tahu macamna . Kak nina pon sedang pregy yang kedua ... Alhamdulillah ... rezeki kan ,... Kak nina ade anak dara sweet looking okey .. 



09/03/2012


Baby Kajol
Kakak Hana Arianna


Kak Aten. Dalam ramai-ramai ni ntah macamana kite boleh nampak die macam garang . erkkk , mamous aku kena cekik kang. Tapi sebenarnye tak garang pon. mungkin die jenis tegas barangkali. Dia sporting and sangat friendly Haaa INI tokey emas jugak ni, Jom main kutu dengan die nak beli cash pon digalakkan. Kak Aten pon tengah pregy second jugak . Sebelum ni baby Boy yang bernama Aisy Harith .



Abam Aisy Harith
Abam Long.


And me !!! Okey tak de ape nak cerite pasl budak ni . sebab dalam group die yang nampak acam budak belum kawen . hahaha . coiii ... Die ade anak teruna yang baru berusia setahun yang bernama Muhammad Firhad Irsyad . Belum pregy no 2 , hahahaha

And ade sorang ahli yang tak ade gambarnye sebab tak tahu FB nye ape . Iaitu Kak Shaz. Dia pon macam chipsmore kejap ade laaamaaaa tak ada , hahaha , Dia dah ade anak due taw .. hihihi ...


Gambar ini perjumpaan emak-emak kali pertama. Di putrajaya , kite ?? mestilah tak ada ... hihihi ...




Perjumpaan Kali kedua. 
kite pon tak muncul lagi . Hahaha .

Sebenarnye teringin sangat nak jumpe dieorang, tapi emmndangkan jauh dan belum tiba masanye kot, so nanti ade rezeki mungkin jumpa jugak kami nanti.In Shaa Allah persahabatan yang jauh ni berkekalan hingga ke syurga, Berkawan kerana Allah, Dan dieoranglah tempat saye mengadu nasib walaupon tak penah kenal satu same lain .

 oleh kerana ramai yang tak ada , kak nana telah edit gambar kami semua .... 

Alhamdulillah siap jugak entry ini untuk di kenang pada masa akan datang ...


Salam Sayang,
Pipie Azaty
(10/09/2015)

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter